Review Media-tech iBO MT3137W PC speakerset
Door Steijn van Essen, 8 februari 2023
AANLEIDING VOOR AANSCHAF
Omdat de twee speakersets die ik op mijn twee PC’s heb aangesloten staan het begonnen te begeven en een derde setje van zolder nauwelijks beter bleek (maar wat wil je, na bijna 30 jaar trouwe dienst!) wilde ik mezelf verwennen met nieuwe, maar eenvoudige en goedkope vervangers.
Een snelle blik in het assortiment van een bekende Nederlandse wit- en zwartgoedketen toonde mij dat ik toch al gauw op een 2.1, 3.1 of 5.1 setje van € 75 tot € 100 zou uitkomen. En zoveel luxe heb ik voor bij mijn PC’s niet nodig: in de huiskamer staat al een 5.1 set.
Dan maar even op Tweakers gekeken en gesorteerd op goedkoopste bovenin de lijst. Mijn oog viel vrij snel op twee kleine, grappige boxjes in witte behuizing, met een zwart front en een oranje bies rond een zilverkleurige, ronde speaker-uitgang. Er was maar één aanbieder, Bluebyte, en de specificaties waren summier maar net voldoende om mijn serieuze interesse op te wekken.
6 Watt is niet veel maar ik ging er voorzichtig van uit dat met 30 jaar ontwikkeling in de audio-electronica deze toch minstens een gelijkwaardige output moesten kunnen leveren als mijn stokoude 12 resp 25 Watt setjes. Zoals gezegd, specificaties werden vermeld maar waren summier en ook online kon ik niet heel veel extra info vinden. Maar wel een webpagina met wat meer productinfo, zowaar ook in het NL:
Op basis van de productfoto’s en een heel summiere bijsluiter van twee pagina’s A5 trek ik voorzichtig de conclusie dat dit product aan mijn technische en esthetische wensen voldoet. De boxjes zijn alleen via Amazon te bestellen. Daar ben ik geen fan van maar de eerlijkheid gebiedt mij ook te zeggen dat ik er nog geen slechte ervaringen mee heb. En sinds enkele jaren kun je via Amazon.NL gewoon (veilig) met iDeal betalen.
PRODUKTBEOORDELING
Het setje wordt aangeboden voor de ongelooflijk lage prijs van € 6,40. De kosten voor verzending zijn (vanuit Polen, neem ik aan) een stuk hoger: € 15. Ik besluit daarom gelijk maar in het diepe te springen en twee setjes te bestellen. Tot mijn verbazing worden deze binnen vier dagen netjes door UPC aan de deur afgeleverd. En dat voor slechts € 27,80!
Ik krijg geen kat in de zak: als ik de verzenddoos open zitten daar twee doosjes in conform de afbeelding op de website en goed ingepakt in bubbeltjesplastic. In de doosjes zitten de boxjes keurig in kleefcellofaan, met daaromheen ook weer bubbeltjesplastic, gewikkeld. Op de verpakking en verzending is in elk geval niets aan te merken.
Volgens de online te lezen bijsluiter (een handleiding is het niet te noemen) worden er bij de boxen drie snoertjes geleverd: één voor het inpluggen in een 3,5 mm audio-uitgang v/e PC, GSM of ander apparaat; één voor het betrekken van voeding uit een normale USB-poort en één die de boxjes onderling verbindt.
Als ik de doosjes leeghaal komen er uit elk twee boxjes (met snoer) en vind ik op de bodem de bijsluiter. De op de bijsluiter aangegeven snoertjes zitten er alle bij maar ze zitten wel vast (dus niet gestekkerd) aan de boxjes. Alle snoertjes zitten vast aan de primaire box en het verbindingssnoertje zit ook vast aan de secundaire box.
Dat de snoertjes vast zitten is wel even slikken als na uitvouwen blijkt dat ze nogal kort zijn. Een boxje op elke hoek van m’n bureau zit er zo niet in. Maar na wat passen en meten en zorgvuldig doorlezen van de aansluitingen van mijn monitoren pakt een en ander nog aardig uit: de boxjes kan ik net onder de hoeken van mijn 24-inch monitoren kwijt. Veel meer speling geeft het vaste verbindingssnoertje tussen de twee boxjes niet.
Omdat de audio-uitgang van mijn monitoren geheel links zit en de USB-voedingsuitgang geheel rechts moet ik wel het tweelingsnoer met daaraan de 3,5 mm audioplug en USB-A voedingsstekker voorzichtig zo’n 25 cm uit elkaar trekken, maar dat lukt probleemloos. Inpluggen van de boxjes in de PC’s die onder mijn bureau staan was zonder audio- en USB-verlengsnoeren geen optie geweest, maar door de royale aansluitmogelijkheden van mijn monitoren gelukkig ook niet nodig. Al met al staan de boxjes uiteindelijk koddig onder mijn monitoren en hoef ik ook geen kluwen snoertjes samen te binden (juist omdat ze vrij kort zijn).
Met het geluid van mijn 30 jaar oude en krakende speakerset nog vers in het geheugen speel ik eerst een audiotrack af over de in mijn monitoren ingebouwde 2W speakers. Het geluidsniveau is zelfs met alle volume-instellingen op maximaal vrij zacht en blikkerig. Als ik hierna de Media-tech boxjes inprik klinkt het een stuk beter. Het volumeniveau is minder dan dat van mijn stokoude boxen maar het geluid klinkt helder en goed (en stereo, hetgeen bij de oude boxen al zo goed als was uitgevallen). Bij deze test blijkt het primaire boxje ook nog een volumewieltje a/d achterzijde te hebben dat ik ook maar maximaal opendraai.
Wat het maximale volumeniveau betreft vraag ik mij trouwens af of standaard USB-poorten wel genoeg voeding kunnen leveren om 6 Watt aan uitgangsvermogen te produceren. Een USB 2.0-poort hoeft volgens de USB-standaard maar (minimaal) 500 mA bij 5 Volt te leveren, samen goed voor een vermogen van 2½ Watt. Vanaf USB 3.1 is dit pas opgekrikt tot 2000 mA bij 5 Volt, ofwel 10 Watt. En het is maar de vraag of de voedingseenheid in het goedkope primaire boxje de USB 3.1-standaard ondersteunt. Ik heb daarover zo snel geen nadere productinfo kunnen vinden. Dit zou wellicht kunnen worden nagevraagd bij de leverancier (Bluebyte) of producent (Media-tech).
SAMENVATTEND OORDEEL
Al met al ben ik best wel gecharmeerd van mijn aankoop. Verzendkosten meegerekend kosten de setjes mij nog geen 15 euro per stuk. En voor die lage prijs zien ze er netjes en schattig uit en geven ze voldoende geluid voor één van mijn bezigheden achter de PC: het beluisteren van klassieke muziek ter voorbereiding op het zelf meespelen op repetities en concerten van amateur-symfonieorkesten.
Als belangrijkste nadelen (of aandachtspunten) wil ik ter afsluiting noemen:
- De korte snoerlengte van 50 cm: de boxjes kunnen hierdoor effectief maar zo’n 40 cm uit elkaar worden gezet en wie zijn PC onder het bureau heeft staan zal zelf voor een audio- en USB-verlengsnoer moeten zorgen (tenzij de PC-monitor over de juiste (vrije) aansluitingen beschikt, zoals bij mij gelukkig het geval bleek).
- Onduidelijkheid over het betrokken en afgeleverde vermogen: kunnen de boxjes hun maximum van 6 Watt aan uitgangsvermogen wel halen met USB als voedingsbron?
- Het lichte gewicht v/d boxjes: het in de productinfo genoemde gewicht van 0,55 kg klopt niet en is zelfs iets hoger dan het totaalgewicht v/h doosje waarin de speakerset keurig zit verpakt. De boxjes wegen netto 130 (primair) resp 120 (secundair) gram. Hierbij komt nog dat de fraaie behuizing glad is afgewerkt, ook aan de onderzijde. Hierdoor kunnen ze bij de minste of geringste schok of aanraking, bijvoorbeeld bij het neerleggen v/e een dossiermap op het bureau al draaien of verschuiven. Wie daarvan hinder ondervindt kan nadenken over het vastplakken v/d boxjes op een verzwaarde voet of het bevestigen van rubber voetjes.