€ 809,98 bij Amazon.nl Marketplace

Samsung Galaxy S23 Ultra, 12GB ram, 512GB opslag Groen Review

KleineAap Testpanel
11 februari 2023, laatste update op 11 februari 2023, 2.050 views Testpanel

Samsung Galaxy S23 Ultra, 12GB ram, 512GB opslag Groen

De beste telefoon, maar voor een flinke prijs en er liggen kapers op de loer want het zijn kleine iteraties van evolutie en geen revolutie wat de klok slaat bij Samsung. De camera, Snapdragon en andere kleine verbeteringen maken het net meer dan de S22 gen 2.

Pluspunten

• Camera
  • Efficient
  • Features

Minpunten

• Prijs
  • Weinig vooruitgang
  • Traag laden

Inleiding

Wat een geluk, gekozen worden als een van de acht Tweakers die in België een dag voor de wereldwijde launch aanwezig mogen zijn bij een hoogst exclusief Samsung Unpacked evenement. Verschillende NDA's en afgeplakt cameralenzen later staan we in een prachtig Château te luisteren naar de "master trainers" van Samsung die vol enthousiasme met ons delen wat de nieuwe Galaxy updates van dit jaar inhouden en even later hebben we het voorrecht om de S23 Ultra te mogen uitpakken en een half uurtje te testen.

Een tweetal dagen later rijd een DHL busje met bijna piepende banden de straat in, naast dat ik al kennis heb mogen maken is daar een S23 Ultra, groen en met 512GB opslag en 12GB RAM, waar deze review over gaat. Ik kom zelf van een S22 Ultra af, dus wat zijn de verschillen? We gaan het zien!

Disclaimer: Ondanks dat Samsung natuurlijk een onvergetelijke ervaring heeft verzorgd met een hoop enthousiasme mag ik in deze review schrijven wat ik wil en heeft zowel Samsung als Tweakers geen enkele invloed op de inhoud gehad.

Uiterlijk

Ik dacht eerst even dat het doosje dat de bezorger mij gebracht heeft leeg was. De verpakking van de S23 Ultra is klein en veel meer dan de telefoon zit er niet in. Samsung is erg trots dat het geheel van recycled materiaal is en zelfs de sticker op het scherm voor transport is van een soort papier. In de hele verpakking dus inderdaad geen plastic te vinden. Ook geen lader of andere assecoires trouwens en dat blijf ik een beetje karig vinden.

De telefoon ligt mooi in het doosje, met het scherm naar beneden en de camera's zijn door een cutout als eerste te zien. Slim gedaan. Het eerste wat opvalt als je hem vervolgens in de hand hebt is dat het ontzettend op een S22 Ultra lijkt maar met wat subtiele details die anders zijn. De scherpe hoeken zijn gebleven (ligt daardoor niet altijd even fijn in de muis van mijn hand) maar de zijkanten waardoor er wat meer grip is. Ook het scherm is door de minder grote ronding aan de zijkant wat meer te gebuiken. Let wel, het is redelijk gerommel in de marge.

Diezelfde marge is er qua afmetingen en gewicht. Je dacht met de S22 Ultra dat dit wel de maximale omvang zou zijn, maar hier weet Samsung toch een paar gram meer en een paar tiende millimeter er nog bovenop te doen. In de praktijk werk je daar niets van, de S22 Ultra was een flinke telefoon en datzelfde geldt voor de S23 Ultra.

Ik heb toevalligerwijs een groene S23 Ultra. Dit is een andere groen dan die van het jaar ervoor. Waar die van de S22 Ultra een wat dieper groen is is de groen dit jaar wat meer een soort leger tint. Opzich aardige kleur maar vond die van vorig jaar mooier. Als ik eerlijk ben weet ik niet of ik perse voor deze kleur zou kiezen, maar gelukkig heeft Samsung meerdere kleuren beschikbaar (de exclusive online kleur van rood met zwarte metalen accenten lijkt me trouwens erg vet). Ik heb trouwens een Spigen ZeroOne hoesje en dat komt met groen wel heel mooi uit.

De knoppen, S-Pen, en alle aansluitingen zitten verder op de plekken waar ze eerder ook zaten en dat zijn ook de locaties waar je ze verwacht. Het toestel ligt goed in de hand en voelt in balans aan. De camera's waren al weinig subtiel en dit jaar zit er nog een soort ringetje omheen waardoor ze nog meer opvallen, maar wat wel een chique uitstraling geeft. Nogmaals, het zijn echt hele kleine details ten opzichte van een jaar eerder.

Scherm

Vermoedelijk koop je de S23 Ultra om twee redenen, de camera's en het groote scherm. Dat scherm lijkt erg op dat van vorig jaar, de meeste specificaties zijn gelijk maar er zijn wat software slimmigheden toegepast om het scherm in alle omstandigheden goed afleesbaar te houden. In de volle zon wordt er net als bij Apple devices een soort mapping naar grijs gedaan om de leesbaarheid goed te houden. En het scherm kan fel, feller dan andere telefoons die ik gehad heb.

De kleurechtheid van het scherm is prima, ik zet altijd direct het kleur profiel op natuurlijk zodat het sRGB is volgens mij. De kleuren in de UI zijn over het algemeen voor mijn gevoel wel wat verzadigder ook op naturel dan dat het geval was op de S22 Ultra.

Behalve fel kan het scherm ook flink gedimd worden zonder extra software. Dat vind ik zelf een erg fijne feature want ik gebruik mijn telefoon, net als de meeste mensen, ook vaak in bed en dan is het fijn als niet de kracht van duizend zonnen in je ogen schijnt. Er is ook een extra dim toggle nog te vinden in de quick settings voor de liefhebber.

Dan de refresh rate en resolutie. Ik heb mijn S23 Ultra direct op volledige resolutie renderen gezet, maar ik merk weinig impact op de accuduur. Je hebt ook de keus tussen volledige adaptive refresh rate waarbij het scherm tussen de 1 hz en 120 hz kan schalen, dat is de standaard en dat werkt voor mij echt perfect. Verder is er ook de optie voor altijd 60 hz, geen flauw idee waarom iemand dat zou willen.

Processor

Er zijn twee grote updates ten opzichte van de S22 serie. Waarbij we in Europa voorheen "afgescheept" werden met de Exynos processoren van Samsung zelf (op papier vergelijkbaar met de Snapdragon, in de praktijk wat minder) krijgt iedereen met de S23 serie wereldwijd de Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Een hele mond vol, maar het is een indrukwekkende SoC.

Wat vooral opvalt ten opzichte van mijn S22 Ultra is dat bij die telefoon de batterijduur acceptabel was, bij normaal gebruik kwam je de dag door maar niet heel veel meer of minder. Bij de S23 Ultra is met dezelfde capaciteit accu (5000mAh) de accuduur echt fors beter. Twee dagen is misschien ambitieus maar 's avonds heb je altijd nog genoeg batterij over voor als het wellicht een lange nacht wordt. Waarschijnlijk is het dagelijks gebruik voor de Snapdragon zo onuitdagend dat de SoC daardoor erg efficient en zuinig kan zijn.

Tijdens de installatie wordt de telefoon wat warmer maar ook de temperatuur van de Snapdragon lijkt goed onder controle. Samsung zegt zelf de koeling flink aangepakt te hebben en in mijn gebruik heb ik nog geen een keer een echt warme telefoon gehad, dat was met de S22 Ultra soms wel anders.

Het is trouwens de "for Galaxy" editie van de Snapdragon 8 Gen 2, wat een net wat hoger geklokte SoC is. Kwestie van binning gok ik, dat wil zeggen dat Samsung Qualcomm waarschijnlijk betaald voor de beste samples van hun Snapdragons voor deze lijn, maar dat is maar een veronderstelling vanaf mijn kant.

Camera's

De tweede grote update is de camera setup. De meeste zijn gelijk gebleven maar vooral de hoofdcamera en de selfie camera zijn flink anders. Laten we bij die laatste beginnen;
Selfiecamera
De selfie camera op de S22 Ultra was een 40 megapixel camera en in de S23 Ultra is deze vervangen door een 12 megapixel camera. Dat klinkt als een downgrade op papier, maar de 40 megapixel werd met pixel binning gebruikt als een 10 megapixel camera. Het focus systeem is flink veranderd en daardoor is de selfie camera veel sneller en accurater in focussen. Bij de S22 Ultra lag deze soms nog wel verkeerd of moest je wat geduld hebben maar bij de S23 Ultra is het indrukwekkend correct iedere keer.

De foto's hebben ook meer detail en contrast, dit is iets dat over de gehele lijn terug te zien is op de S23 Ultra en vermoedelijk deels software is, maar de kleuren zijn correct en minder flets dan het jaar ervoor en ook de details maken de foto's minder vlak. Daardoor komen de foto's levendiger over zonder extreme saturatie zoals Huawei in het verleden wel eens deed.
200 megapixels
Dan de hoofdcamera, een door Samsung zelf ontwikkeld beest van 200 megapixels, waarbij je zelfs de keuze hebt om in JPEG op de volledige 200 megapixel te schieten, en in RAW/JPEG op 50 megapixel (binning van 4 pixels) en 12 megapixel (binning van 16 pixels). De JPEGs van 200 megapixel zijn een stevige 30 megabyte per stuk. Stiekem vind ik het wel een beetje jammer dat je geen RAW foto's kan maken op de volledige resolutie, maar in de praktijk denk ik dat je toch meestal voor de 12 megapixel in alle gevallen gaat.

Zoals bij de selfie camera al beschreven, Samsung heeft wat tweaks gedaan in de software waardoor de kleurtonen, de details en het algehele gevoel van de foto's nog prettiger is dan de al goede S22 Ultra. De foto's voelen prettig en natuurgetrouw. Het is lastig in tekst uit te leggen, maar het zijn gewoon prettige foto's.

Waar vooral winst behaald is ten opzichte van de camera van de S22 Ultra is de nacht, het is werkelijk verbluffend hoe goed de foto's in de avond zijn met weinig licht van de S23 Ultra. Die van de S22 Ultra waren al aardig maar dit is wel echt een stapje dat gezet is in de S23 serie.

Filmen
Ik film zelf eigenlijk nooit, maar de S23 Ultra kan in 8K 30FPS schieten. Dan houd je genoeg resolutie over om wat te kunnen croppen of om digitale stabilisaite toe te passen achteraf. Die stabilisatie achteraf is eigenlijk nooit nodig, want de optische stabilisatie in combinatie met de ingebouwde digitale stabilisatie zijn werkelijk fenomenaal. Het was vaak alsof ik een gimbal aan het gebruiken was, zo stabiel en vloeiend weet de telefoon het beeld te houden.

Ik heb het al een beetje door laten schemeren in de hele review maar waar ik vooral verschil merk is dat de Snapdragon zoveel efficienter lijkt te zijn in heel veel taken, en daardoor is de accuduur een stuk beter. Alles is voelt vloeiend en je merkt ook aan de camera dat de SoC erg goed is in focus tracking, en snelle verwerking van de oneindige stroom bitjes van de camera's.

Dat je dan voor lief moet nemen dat het wireless charger nog maar met 10 watt gaat (waarom eigenlijk?!) en dat het laden zoals de Chinese telefoonmakers doen 100en wattjes tegelijk niet iets is waar Samsung ook maar enigzins in geintresseerd is is wel te begrijpen, die accu willen ze graag in goede conditie houden en het is gewoon goed genoeg in al mijn dagelijks gebruik.

Wat ik ook wel een heftig minpunt vind is dat als je zoveel geld moet neerleggen voor een telefoon dat er bloat aanwezig is. Dit is beter dan bij de S22 Ultra waarbij je de Samsung Free applicatie bijvoorbeeld eerst niet eens kon verwijderen, maar je merkt dat Microsoft bijvoorbeeld er flink wat geld voor over heeft om prominent aanwezig te zijn. Voor de prijs die je betaald zou dat niet moeten hoeven.

De Samsung S23 Ultra is gewoon een hele goede telefoon die de paar kleine dingen die beter konden ten opzichte van de S22 Ultra goed aanpakt en die een heel fijn gebalanceerd totaal vormt. Maar we moeten ook eerlijk zijn en dan is het vooral meer van hetzelfde, de upgrades zijn kleine stapjes en Samsung lijkt het rustig aan te doen de laatste jaren, misschien is de rek er een beetje uit of denken ze dat ze weinig concurrentie hebben van andere Android makers?

Dan is er natuurlijk ook de prijs, want het beste willen hebben betekent ook een hoge prijs. Samsung hoorde "hoge inflatie" en dacht hold my beer. De S23 Ultra is een flink stukje duurder dan de S22 Ultra als je dezelfde opslag varianten met elkaar vergelijkt. Is dat het waard? Lastig om te zeggen. Aangezien Samsung 5 jaar updates bied is een S22 Ultra misschien wel een betere keus economisch gezien, maar de S23 Ultra is wel echt heel goed.

Heb jij ook een Samsung Galaxy S23 Ultra, 12GB ram, 512GB opslag Groen?

Vraag & Aanbod

Anoniem: 1358524 12 februari 2023 12:59
Enigste minpunt die ik kan vinden is de wel bekende shutter lag (helaas nog steeds present)

Foto's maken van dieren in actie is "kansloos".
Ook met hun uitgebrachte oplossing het stukje software de "camera assistent" om de snelheid/sluitertijd te verhogen.
Ze geven het dus zelf toe.

Foto's zijn prima overigens dan doel ik op landschap en portretfotografie.
Maar voor lichte actie moet je niet bij Samsung zijn.
Nu weet ik wel dat het geen systeemcamera is.

Ook bij het maken van een 200MP foto moet die (ik heb het niet getimed) 4-5 seconde processen en ziet de foto er anders uit als dat je hem ziet.

Wellicht brengen firmware updates nog verbeteringen op dit gebied.
Met zo'n snelle CPU en GPU moet dat toch kunnen.
Goed punt, ja de shutterlag is echt jammer. Met die Good Lock software kan je inderdaad een klein beetje tweaken. Volgens mij heeft Samsung ook de mogelijkheid een frame uit een filmpje als foto te gebruiken, beide beetje imperfecte oplossingen.

Die 200MP foto duurt inderdaad lang, maar ook bij andere foto's vind ik het eigenlijk irritant dat je een foto ziet die daarna nog helemaal veranderd door computational fotografie (lees software truukjes). Dit was niet anders met de S22 of bijvoorbeeld Huaweis Mate 20 Pro. Voor mij ook wel een reden om gewoon een echte camera ook te hebben, je kan immers ook al dat glas gewoon simpelweg niet in zo'n telefoon stoppen. Ze zeggen altijd dat de beste camera de camera is die je altijd bij hebt, maar dat is niet altijd waar.
Ik zie dat je traag opladen noemt. Valt reuze mee met een 45 watt lader..