Even een klein stukje over deze video kaart.
Ik ga nu niet lang vertellen, dus niks heel uitgebreids. Alleen om mensen te helpen die op zoek zijn naar een nieuwe video kaart.
Nou..
De Sapphire ATi Radeon HD5870
De Kaart zelf is vrij lang, ongeveer 28cm. dus als je een kleine kast hebt, past hij niet!
Ook moet er rekening gehouden worden met het feit dat er 2 6pins aansluitingen op de achterkant zitten, dus dat er al snel nog een kleine 1cm bij komt.
Zelf heb ik de NZXT LEXA Blue line edition, en hij paste echt maar net!
Ook heb ik er vaak last van dat de kaart uit het slotje gaat van de achterkant van de pc. dus dan leunt hij op het staal door de monitor aansluiting. Dit komt denk ik dat er in mijn kast gebruik word gemaakt van een click systeem, ipv schroeven. wat wel beter is
Deze kaart is weer net iets anders dan het andere 1GB model van Sapphire, deze heeft geen zwarte back plate. Ook bezit deze videokaart een andere fan.
Zelf is deze beter naar mijn noemen, de Fan is groter, en maakt minder geluid. en de kaart is waarschijnlijk ook iets koeler.
Nou voor uitgebreide prestaties zit je hier toch minder goed.
Ik heb namelijk op dit moment weinig tijd om allemaal prestaties op te zoeken en dat soort dingen.
De kaart presteert meer dan super!
Vrijwel alle Games kan hij aan op Very high. waaronder Crysis. hier haalt hij ongeveer op Very high 1920x1080 30FPS.
Op spellen als Dirt 2 "die je er gratis bij krijgt" Haal je altijd 60FPS of hoger. Wat relatief netjes is omdat dirt2 op dx11 loopt.
Op COD MW2 haal je op het hoogst 90FPS. dus deze prestaties zijn zeker niet slecht te noemen.
Ook word de kaart niet bepaald heet, onder normaal gebruik rond de 40-45graden, en onder stress zie ik hem zelden boven de 70 Gaan.
Dan denk je misschien doordat de kaart relatief koel blijft, dat er veel overclockbaarheid moet zijn? maar nee hoor die is er niet.
En zowizo niet makkelijk te vinden.
Met de software van ATi kun je hem wel in plaats van 850/1200 naar de 900/1300 zetten, waardoor hij toch net iets sneller is. (Dit gedeelte is volkomen veilig, ook voor de mensen die geen ervaring hebben met overclocken, wel verbruikt de kaart dan wat meer stroom).
(voor de ervaren gebruikers die wat ervaring met overclockenhebben)
-Als je geen ervaring hebt met overclocken, bestaat er een mogelijkheid dat je je videokaart of andere onderdelen sloopt. (natuurlijk kan dat iedereen overkomen) dus spelen met de oc settings is geheel op eigen risico.
Naar lang zoeken heb ik dan eindelijk een progamma gevonden waar je de core voltage mee kan tweaken.
Namelijk TriXX, dit is speciaal gemaakt voor de ATi 6850 en 6870, Maar werkt goed met de 5870.
Alleen heb ik hem nog niet stabiel genoeg gekregen om hogere waardes te geven dan de 900/1300 die hij standaart kan.
Al met al is dit een zeer goede video kaart, alles bevalt me er aan. Nooit problemen gehad. niet met de kaart het instaleren of de software. dus dat is zeker een pluspunt. Daarna krijg je met deze kaart zeer mooie Frames in games. Voldoende om alles op High te spelen zover ik weet.
Dus voor rond de 300euro is het geen slechte deal. "jammer genoeg moest ik hem zonodig 2maanden gelden halen, toen was die 375,-