Kinesis Advantage 360 professional Review

NTwoO
6 februari 2023, laatste update op 7 februari 2023, 2.297 views Product gekocht

Kinesis Advantage 360 professional

De Kinesis Advantage 360 Pro is wel een van de netste producten in de niche van gevormde split toetsenborden die geproduceerd zijn. Prijs is wel stevig!

Het toetsenbord is niet alleen voor RSI klachten. Voorkomen is echt beter dan genezen.

Pluspunten

• Alle voordelen van de Advantage 2
  • FOSS ZMK
  • Draadloos of bedraad te gebruiken
  • Zeer comfortabel
  • Mooi afgewerkt

Minpunten

• ABS toetsen
  • Prijs

Inleiding

Al bijna 4 jaar gebruik ik met veel plezier mijn Advantage 2 als daily driver. Het was dan ook met groot enthousiasme waarmee ik de komst van de nieuwste toetsenbord van Kinesis volgde. Gezien dat de drop in december 2021 in enkele minuten uitverkocht werd, was ik kennelijk niet de enige. Ook in begin september 2022 was de interesse duidelijk toen Kinesis hun eerste levering op hun online winkel aanbood. In enkele minuten was de voorraad uitverkocht en was de website plat. Dat resulteerde in enkele Ebay verkopen die tot ruim 3x de aanschafprijs uitsteeg.

Gelukkig liep het toetsenbordkoorts niet zo op in begin oktober toen de eerste exemplaren op Europese bodem terecht kwamen. Vanuit berichten van de Nederlandse leverancier werd het duidelijk dat de levering om ongeveer 35 exemplaren ging. Bij eerst mogelijke gelegenheid heb ik mijn bestelling ingezet voor een Pro exemplaar.

Deze review vat primair samen hoe dit toetsenbord zich verhoud met zijn voorganger.

Waarom upgraden?

Voor puur gemak is de Advantage 2 nog steeds prima. De tenting en afstand tussen de handen zijn voldoende en voor meeste van de dagelijkse taken is de firmware voldoende. Veel van de functionaliteit en gemak overstijgen zwz 95% van het aanbod in kant en klare modellen.

Mijn KVM thuis wist wat overspraak tussen de USB kanalen te hebben die de chip in mijn thuis exemplaar te vreten, maar ook dat was eenvoudig opgelost met een QMK drop in vervangende printje met controller.

De primaire reden was puur verwennerij... En wat was dat een goede reden.

Duur!

Ja kijk, de Advantage 2 is behoorlijk aan de prijs. Voor je primaire apparaat die jij echt dagelijks meer dan 6 uren aait is de prijs wel te doen. Een goede set koksmessen zijn veel duurder. De Advantage 360 Pro is wel next level. De eerste lichting werd in Nederland verkocht voor 550 euro en nadat het duidelijk werd dat klanten uit andere Europese landen het goedkoper in Nederland kon krijgen werd onze prijs met 100 euro verhoogd. De 360 Pro gaat dus nu voor 650 euro over de toonbank. Laten wij maar zeggen, de gene die dat ervoor over hebben hoef ik niet te overtuigen en de rest ga ik ook niet proberen.

Maar is het nu zijn geld waard?

De hype rond de Advantage 360 en 360 Pro is niet onterecht. Kinesis heeft heel duidelijk hier hun game tot een hoger niveau getild. Het toetsenbord is duidelijk stiller. Het instelbare tenting is zeer goed afgewerkt. De Bluetooth modus werkt echt vlekkeloos met geen merkbare vertraging in de toetsaanslagen. ZMK (de draadloze variant van QMK) is echt vele malen beter dan wat de reguliere firmware je biedt. In Amerika is het toetsenbord ook met custom configuratie te bestellen. Alles met alles is het gewoon af. Compleet. Net. Mooi. Niets meer aan doen.

Liefhebbers van de zelfbouw split toetsenborden met QMK weten hoe groot de verademing is als men overstapt en hoe groot de konijnenhol is als men induikt. Deze dekt wel een enorm groot gebied af zonder merkbare concessies.

Ook in Silicon valley weten zij al sinds jaar en dag hoe fijn de Kinesis producten zijn...

Een stukje hacken bleef echter niet achterwegen. De polssteunen zijn magnetisch bevestigd en glijden enigszins rond. Deze heb ik met een klein beetje latexmelk weten te modificeren dat ze niet rondglijden. De latex is zeer eenvoudig te verwijderen zonder achterlaten van resten maar biedt wel genoeg weerstand om geen slip toe te laten.

Maar, eh? Waarom nu pas een review?

Sinds october is het toetsenbord in gebruik. Vanaf dag een heb ik besloten om de overstap naar Colemak te maken. Met behulp van Tarmak is het in stapjes opgedeeld. Na de eesrste 6 weken was de snelheid een beetje terug, maar de review bleef toch uit. De genot was groot, maar wegens veel andere drukte kwam de review niet.

Is de Advantage 360 of 360 Pro iets voor mij?

Typ jij dagelijks? Voel jij dat een goede vakman goed gereedschap mag hebben? Dan zou ik het beslist proberen. Verkooppunten bieden allemaal een risicovrije probeer periode van 60 dagen. Een zelfbouw Kyria of Chyrabdis van Nederlandse bodem is ook een optie een in sommige aspecten zelfs leuker. Het kan wel even duren voor die goed genoeg is voor kantoor gebruik en een Chyrabdis kan aan het eind van het project ook richting de 550 gaan.

Veel zien deze oplossingen als iets bestemd voor mensen met klachten. Het mag ook ter voorkomen van ooit klachten krijgen. Vaak is RSI lastig vanaf te komen en zijn de kwalen veel ingrijpender dan alleen bij het typen. Collega's om mij die op split ergo oplossingen zijn overgestapt op jonge leeftijd beamen allemaal de toegevoegde waarde. Het is misschien survivorship bias, dat toegegeven...

Ben jij echter van huize Dell membraanplankje van 5 euri van de kringloop is goed genoeg, dan is dit echt never nooit voor jouw.

Zou ik besluiten om te kopen, wat zou het worden? De 360 of de 360 Pro?

De Pro heeft een aantal plusjes en minnetjes.
  • Plus: FOSS ZMK Met alle features
  • Plus: Draadloos met lange batterijleven
  • Plus: Backlight
  • Plus: ZMK maps aanpassen en flashen is echt een hoge geek gehalte
  • Min: Backlight overbodig
  • Min: Sommige omgevingen zijn niet geschikt voor Bluetooth
  • Min: ZMK maps aanpassen en flashen is echt een hoge geek gehalte
  • Min: ABS toetsen nodig voor backlight
De Reguliere model
  • Plus: Configuratie is simpel en doenbaar voor meeste typisten
  • Plus: PBT toetsen
  • Min: Firmware is niet zo krachtig
  • Min: andere draad nodig om handen verder uit elkaar te zetten.
  • Min: Applicatie is alleen onder Windows en Mac te gebruiken.

Sinds ik deze onder mijn handen heb is het waarop ik wil typen. Op kantoor heb ik nog een Advantage 2 die prima dienst doet, maar zou ik weer een toetsenbord kopen voor op kantoor, dan wordt het weer een Advantage 360 Pro.

Heb jij ook een Kinesis Advantage 360 professional?

Voor die prijs mag er best een setje PBT keycaps opzitten denk ik dan toch.
Mis ook info over de switches? Welke switches zijn het, hoe zijn de stabilizers en zijn ze lubed?

Bij toetsenborden in die prijsklasse verwacht ik toch echt ook wel dat die dingen tot in de puntjes bekeken en in orde zijn.
Hoi, Dank voor je respons en interesse. Jouw feedback ga ik zeker meenemen in de review. Gezien dat de goedkopere variant al PBT heeft had ik eigenlijk wel doubleshot shine through verwacht voor de Pro.

De switches zijn standaard Gateron Brown switches zonder enige bijzondere tuning of lube. De toetsenborden die bij UpgradeKB.com zijn te bestellen hebben een legio aan opties vwb lubing, switches en dampening, maar hoe dat in NLD moet komen en wat het dan kost is niet duidelijk.

Er zijn mensen die met wisselende resultaten switch resoldering hebben gedaan, maar dat zou ik niet zo snel doen.
Pfoe geen hotswap bordje aan die prijs? Dat is wel matig. Snap wel waarom je dit koopt. Ergonomie valt niet te onderschatten. Bij mij was de last van RSI gelukkig verdwenen met enkel op men kantoor te switchen naar een Logitech MX Vertical. Sindsdien geen last meer en op werkpc en gamepc thuis gebruik ik standaard soorten muizen.
Ik snap precies hoe jij voelt. Het is wel gek hoeveel mogelijkheden er zijn die men zouden willen hebben bij een gegeven prijsstelling. Bij deze prijzen is er snel iets wat men voor zouden kunnen roepen: "Voor dat geld had ik ook graag ... willen hebben.". Het is wel zo dat het wel enige serie productie een stuk lastiger maakt. De keuze om dan iets te bouwen die reproduceerbaar en betrouwbaar te bouwen is bij gebogen printplaten zou snel bij fixed switches eindigen.

Op dit moment ben ik alleen bewust van de Adv360 en de Glove80 die een split toetsenbord met toetsenkommen hebben gebouwd voor massaproductie. De spoeling is dus echt dun.
Ik zit wel wat in de custom mechanical boards en daar zijn dit echt niet zo een uitzonderlijke prijzen kan ik je zeggen. Echter hotswap bij zo die high-end niche bordjes zijn daar wel echt iets dat gewoon verwacht wordt. Zonder hotswap krijg je een bordje nauwelijks verkocht en roept iedereen moord en brand.
Zeker met een ergonomie bord is het wel boeiend als je kan gaan spelen met andere actuatie en spring weights. Zo is het soms wel boeiend om zelfs een ander type switch te gebruiken op je modifiers bv.

Het wordt dan wel heel complex natuurlijk en is voor de gemiddelde koper wel misschien wat hoog gegrepen. Persoonlijk kan ik me beter vinden in geen PBT keycaps dan geen hotswap in zo een bord. Vind ik eigenlijk echt niet kunnen maar dat is persoonlijk natuurlijk.
Hoe Kinesis keek naar de productiekosten en hoe het uitpakt tijdens productie (en garantieclaims en andere zaken) weet ik helemaal niet. De extra kosten van hotswap sockets zijn idd wel prima te doen. De Glove80 heeft ook geen hotswap sockets en op hun kickstarter site zeggen ze dat het om betrouwbaarheid icm gebogen PCBs zo is gekozen.
Kinesis heeft hier ook op gereageerd. Ze hebben het in de ontwikkelfase geprobeerd, maar ze konden het met hotswap sockets niet betrouwbaar genoeg krijgen:

Ik heb de 360 Pro inmiddels bijna 3 maand (ABS keycaps vervangen met Kinesis' PBT set), maar ik moet zeggen dat ik de Gateron Brown switches in de 360 wel een behoorlijke achteruitgang vind ten opzichte van de Cherry Browns in de KA2 en de Silent Reds in de KA2 LF. Het voornaamste wat de Gaterons voor hebben op de Cherry switches is dat ze minder 'scratchy' zijn (en goedkoper, dus meer winst voor Kinesis).

Het grote probleem is echter dat ondanks Gateron's specs zeggen dat het actuatiepunt op 2mm ligt zoals Cherry switches, er heel erg veel variatie is tussen Gateron switches, helaas slaat de variatie in de praktijk naar boven uit en ligt het actuatiepunt dichter bij 3mm dan 2. Dit is zowel zo bij de KA360 Pro die ik heb als de niet-Pro die ik teruggestuurd heb (ik heb het ook nog nagemeten met een laser). Ik dacht dat ik misschien gewoon pech heb met een slechte reeks van Gateron switches. Maar als je switch metingen op internet zoekt, lijkt het vrij consistent te zijn dat de switches pas na 2.5-3mm te activeren. Zie bijvoorbeeld:

Gecombineerd met het feit dat de sterkte van de spring na de tactile bump bij Gateron Browns zwakker is, lijdt dit ertoe dat het verrekte lastig is om op de Kinesis 360 te leren tikken zonder te 'bottom-outen'. Dus de overgang van Cherry naar Gateron Browns is alleen een voordeel voor mensen die bij het tikken de switch volledig indrukken, maar wat is dan het nut van een tactile switch? Dit alles maakt het tikken van op de 360 voor mij toch een stuk minder fijn.

Als je dit combineert met de matige ABS caps, geen meegeleverde palm rests, en de perikelen de helften weer te linken na het flashen van de firmware, moet ik zeggen dat ik de 360 (Pro) al met al toch behoorlijk overprijsd vind.

In ieder geval zal ik geïnteresseerden aanraden om to overwegen de 360 met andere switches te kopen via UpgradeKeyboards. Of als het om open source firmware te doen is, gewoon een Kinesis Advantage2 upgraden met een KinT board en je kunt er QMK op draaien.

[Reactie gewijzigd door danieldk op 22 juli 2024 14:51]

@danieldk
Super gave inzichten. Hier heb ik niet zoveel last van. Het verschilt kellelijk wel van gebruiker tot gebruiker. Het zou wel fijn zijn om een custom build te bestellen, maar ik denk dat het te gortig wordt.
Ziet er leuk uit maar erg prijzig en een andere risico is dat je op een gegeven moment niet meer zonder kan typen, moet zelf vaak bij klanten langs en om dit nu constant mee te moeten nemen...
Hoi @madkreature,

Prijzig is die zeker. Dat werd ook genoemd. Voor mij is het ook niets minder dan logisch. Als een timmerman bij mij aankomt, dan heeft hij ook een bus met meer dan 5-10k aan gereedschap aanboord.

Jouw tweede argument is een wat vaak wordt geopperd. Zoals genoemd in mijn review van de Advantage 2 is het meer een zaak dat jij niet anders wilt, niet dat het niet kan. Ik drink ook niet oploskoffie omdat ik niet aan de smaak van lekkere koffie wil wennen. Het probleem is dus meer dat ik een tweede wil voor bij de klant. Dat zou als bedrijfsonkoste niet onredelijk hoeven te zijn.