Inleiding
Al bijna 4 jaar gebruik ik met veel plezier mijn
Advantage 2 als daily driver. Het was dan ook met groot enthousiasme waarmee ik de komst van de nieuwste toetsenbord van Kinesis volgde. Gezien dat de drop in december 2021 in enkele minuten uitverkocht werd, was ik kennelijk niet de enige. Ook in begin september 2022 was de interesse duidelijk toen Kinesis hun eerste levering op hun online winkel aanbood. In enkele minuten was de voorraad uitverkocht en was de website plat. Dat resulteerde in enkele Ebay verkopen die tot ruim 3x de aanschafprijs uitsteeg.
Gelukkig liep het toetsenbordkoorts niet zo op in begin oktober toen de eerste exemplaren op Europese bodem terecht kwamen. Vanuit berichten van de Nederlandse leverancier werd het duidelijk dat de levering om ongeveer 35 exemplaren ging. Bij eerst mogelijke gelegenheid heb ik mijn bestelling ingezet voor een Pro exemplaar.
Deze review vat primair samen hoe dit toetsenbord zich verhoud met zijn voorganger.
Waarom upgraden?
Voor puur gemak is de Advantage 2 nog steeds prima. De tenting en afstand tussen de handen zijn voldoende en voor meeste van de dagelijkse taken is de firmware voldoende. Veel van de functionaliteit en gemak overstijgen zwz 95% van het aanbod in kant en klare modellen.
Mijn KVM thuis wist wat overspraak tussen de USB kanalen te hebben die de chip in mijn thuis exemplaar te vreten, maar ook dat was eenvoudig opgelost met een QMK drop in vervangende printje met controller.
De primaire reden was puur verwennerij... En wat was dat een goede reden.
:strip_exif()/m/221341/1Pp8MPiHMbpFZt1mZ5Rt5eTvIdkBzLz46jQ8v6Nd1QOJb8iWF5.jpeg?f=620xauto)
Duur!
Ja kijk, de Advantage 2 is behoorlijk aan de prijs. Voor je primaire apparaat die jij echt dagelijks meer dan 6 uren aait is de prijs wel te doen. Een goede set koksmessen zijn veel duurder. De Advantage 360 Pro is wel next level. De eerste lichting werd in Nederland verkocht voor 550 euro en nadat het duidelijk werd dat klanten uit andere Europese landen het goedkoper in Nederland kon krijgen werd onze prijs met 100 euro verhoogd. De 360 Pro gaat dus nu voor 650 euro over de toonbank. Laten wij maar zeggen, de gene die dat ervoor over hebben hoef ik niet te overtuigen en de rest ga ik ook niet proberen.
:strip_exif()/m/221341/1Pp8MPcgRE6tXXTW7TE9hXL9mYr9lJTE6BSQkXIrOYJGAlqbxq.jpeg?f=620xauto)
Maar is het nu zijn geld waard?
De hype rond de Advantage 360 en 360 Pro is niet onterecht. Kinesis heeft heel duidelijk hier hun game tot een hoger niveau getild. Het toetsenbord is duidelijk stiller. Het instelbare tenting is zeer goed afgewerkt. De Bluetooth modus werkt echt vlekkeloos met geen merkbare vertraging in de toetsaanslagen. ZMK (de draadloze variant van QMK) is echt vele malen beter dan wat de reguliere firmware je biedt. In Amerika is het toetsenbord ook met custom configuratie te bestellen. Alles met alles is het gewoon af. Compleet. Net. Mooi. Niets meer aan doen.
Liefhebbers van de zelfbouw split toetsenborden met QMK weten hoe groot de verademing is als men overstapt en hoe groot de konijnenhol is als men induikt. Deze dekt wel een enorm groot gebied af zonder merkbare concessies.
Ook in Silicon valley weten zij al
sinds jaar en dag hoe fijn de Kinesis producten zijn...
Een stukje hacken bleef echter niet achterwegen. De polssteunen zijn magnetisch bevestigd en glijden enigszins rond. Deze heb ik met een klein beetje latexmelk weten te modificeren dat ze niet rondglijden. De latex is zeer eenvoudig te verwijderen zonder achterlaten van resten maar biedt wel genoeg weerstand om geen slip toe te laten.
:strip_exif()/m/221341/1Pp8MPOMlXuzrBVxZp0IAek80kZJmhmu6jY8g2WUKKKkLQXQAv.jpeg?f=620xauto)
Maar, eh? Waarom nu pas een review?
Sinds october is het toetsenbord in gebruik. Vanaf dag een heb ik besloten om de overstap naar Colemak te maken. Met behulp van Tarmak is het in stapjes opgedeeld. Na de eesrste 6 weken was de snelheid een beetje terug, maar de review bleef toch uit. De genot was groot, maar wegens veel andere drukte kwam de review niet.
:strip_exif()/m/221341/1Pp8MPOsWXCcWXriwit5CMVvhZtplTaSBAoq6Uv3p2JGSmZ8P7.jpeg?f=620xauto)
Is de Advantage 360 of 360 Pro iets voor mij?
Typ jij dagelijks? Voel jij dat een goede vakman goed gereedschap mag hebben? Dan zou ik het beslist proberen. Verkooppunten bieden allemaal een risicovrije probeer periode van 60 dagen. Een zelfbouw Kyria of Chyrabdis van Nederlandse bodem is ook een optie een in sommige aspecten zelfs leuker. Het kan wel even duren voor die goed genoeg is voor kantoor gebruik en een Chyrabdis kan aan het eind van het project ook richting de 550 gaan.
Veel zien deze oplossingen als iets bestemd voor mensen met klachten. Het mag ook ter voorkomen van ooit klachten krijgen. Vaak is RSI lastig vanaf te komen en zijn de kwalen veel ingrijpender dan alleen bij het typen. Collega's om mij die op split ergo oplossingen zijn overgestapt op jonge leeftijd beamen allemaal de toegevoegde waarde. Het is misschien survivorship bias, dat toegegeven...
Ben jij echter van huize Dell membraanplankje van 5 euri van de kringloop is goed genoeg, dan is dit echt never nooit voor jouw.
Zou ik besluiten om te kopen, wat zou het worden? De 360 of de 360 Pro?
De Pro heeft een aantal plusjes en minnetjes.
- Plus: FOSS ZMK Met alle features
- Plus: Draadloos met lange batterijleven
- Plus: Backlight
- Plus: ZMK maps aanpassen en flashen is echt een hoge geek gehalte
- Min: Backlight overbodig
- Min: Sommige omgevingen zijn niet geschikt voor Bluetooth
- Min: ZMK maps aanpassen en flashen is echt een hoge geek gehalte
- Min: ABS toetsen nodig voor backlight
De Reguliere model
- Plus: Configuratie is simpel en doenbaar voor meeste typisten
- Plus: PBT toetsen
- Min: Firmware is niet zo krachtig
- Min: andere draad nodig om handen verder uit elkaar te zetten.
- Min: Applicatie is alleen onder Windows en Mac te gebruiken.
Sinds ik deze onder mijn handen heb is het waarop ik wil typen. Op kantoor heb ik nog een Advantage 2 die prima dienst doet, maar zou ik weer een toetsenbord kopen voor op kantoor, dan wordt het weer een Advantage 360 Pro.