De S23 Ultra heb ik uitgekozen als opvolger van de S21 Ultra. Belangrijkste reden was de fors verbeterde batterij duur in de benchmarks, en gewoon nieuwsgierigheid.
Daarbij speelt dat ik voor het Galaxy unpacked evenement geregistreerd had en de nodige kortingen bij elkaar gesprokkeld had waardoor de schade te overzien was. Ook zat er een gratis draadloze snellader bij zonder kabel of laadblok die je wel nodig hebt.
De oude wilde ik inruilen maar gaat nu naar mijn beste vriend als opvolger van zijn toestel die einde support begint te geraken.
De instellingen van de oude telefoon overzetten met Smart switch liep niet lekker en ik was 75 procent van mijn apps kwijt.
Echter de Samsung backup gemaakt op de S21 Ultra terugzetten op de S23 Ultra loste daar veel van op, maar bijvoorbeeld Amazon shopping moest ik alsnog handmatig zoeken in de Play Store, idem met de Google Agenda. Daarna was ik nog weer een paar uur zoet overal op in te loggen, headsets en auto te koppelen, noem maar op.
Er waren updates vanuit de Play Store en de Galaxy Store nadat alles opgezet was.
De laatste Android januari update was af fabriek al geïnstalleerd.
De Google Play Systeem update was nog van november 2022, en daar stond de januari versie voor klaar ter download toen ik erop controleerde.
Samsung had mijn voorkeur Gboard toetsenbord vervangen voor die van hun en de Qboard stond uitgeschakeld.
Daarnaast was de Samsung Internet browser weer de default ipv mijn default Edge op de vorige telefoon.
Verder waren er veel meer extra apps aanwezig die zich wel grotendeels lieten verwijderen vanuit de instellingen, maar bleven er 2 meer achter dan voorheen. ook was hun eigen agenda weer gepusht als de default inclusief syncen van afspraken dus dat gelijk uitgezet.
Facebook had ook weer diverse verborgen services aanstaan, maar dan was het nu onder de Meta naam, dus die ook gelijk uitgeschakeld.
Er zijn mensen die via ADB en scripts allerlei systeem apps weghalen maar daar ben ik zelf niet aan begonnen, vind het prima zo.
In de instellingen viel op dat de Sneller laden instelling niet meer bestond zoals op de S21. Echter werkte de oude 15 watt lader met Samsungs eigen snellaadtechniek nog wel, ongeveer 40 procent sneller dan zonder snellaad instelling. De 25 watt lader was nog weer ongeveer 40 procent sneller dan die van 15 watt.
Met draadloos laden zat er eenzelfde verschil met gewoon laden en 15 watt QI snelladen via:
Ik heb geen 45 watt blokje dus die heb ik niet getest, en zie er niet de noodzaak toe om nog sneller te kunnen laden, mijn standaard instelling is snelladen uit en batterij bescherming aan met oplaadbeperking tot 85 procent. Ik kom daarmee makkelijk twee dagen door.
Een positieve verrassing was de vingerafdruk scanner, het inleer proces liep wat anders en de scanner reageert iets vlotter op mijn aanraking.
Ook de hoofdcamera reageerde erg snel met QR codes scannen voor online betalen en registraties, al zit dat mogelijk in de combinatie met de nieuwe processor.
Als hoesje weer gekozen voor de Spigen Liquid air welke ik ook op de vorige had, en aangevuld met de bijpassende Spigen Neo Flex screen protector. Die sluiten naadloos op elkaar aan.
In het verleden heb ik ook een Samsung Note 8 gehad, en de S-pen zit bij de S23U beter in de behuizing, bij de Note 8 had ik die met enige regelmaat uit het toestel steken al was ik die nooit kwijt. Hier zit de pen iets meer naar binnen en de platte onderkant helpt ook mee
Ik heb de groene kleur gekozen want die was op voorraad en met een hoesje zie je de kleur niet, of eigenlijk wel een beetje in het camera eiland, maar dat vind ik niet storend.
Wat ik veel doe is ouderwets bellen, de geluidskwaliteit is prima, zowel buiten op straat als in de auto via de carkit heb ik geen problemen en ook de andere kant heeft een helder geluid.
Een gewaarwording, waar ik bij de S21 Ultra aanspraak kreeg van mensen die de telefoon met zijn camera eiland zagen wordt de S23 Ultra niet opgenoemd of bemerkt. De grote camera eilanden zijn dusdanig gewoon geworden, idem de grote schermen, dat mensen ze niet meer op lijken te merken. Zo zie je maar hoe uitontwikkeld de mobiele telefoon begint te worden.
Mijn conclusie is dat het toestel weer net wat soepeler is dan hiervoor met alles, en de extra dag op de accu die ik er uit haal is erg fijn, maar het is geen must om te upgraden. Echter nieuwe speeltjes blijven altijd leuk.