€ 369,95 bij bol Plaza

Google Pixel 6a Zwart Review

Dre
5 februari 2023, laatste update op 26 maart 2023, 1.527 views Rapporteer
Product gekocht 0

Na 12 jaar Samsung smartphones gehad te hebben nu een Google Pixel 6a gekocht. Mijn laatste smartphone was de Samsung S10e. Zoektocht was een compacte telefoon met goeie camera die redelijk snel was en waarvan de accu het makkelijk een dag volhoud.

De Google Pixel 6a valt mij tegen.

Pluspunten

• Snel
  • Lange ondersteuning updates
  • Goeie accuduur

Minpunten

• Geen 3,5mm jack
  • Zwaar en groot
  • Bestandsnaam foto's in UTC tijd
  • Bestandsnaam foto's toevoeging PXL en milliseconde
  • Camera kan slecht overweg met flickerende TL of LED verlichting
  • Vingerafdrukscanner werkt vaak niet
  • Geen gezichtsherkenning
  • Accu niet verwisselbaar

2 van 5 sterren (Slecht)
Na 12 jaar Samsung smartphones gehad te hebben nu een Google Pixel 6a gekocht. Mijn laatste smartphone was de Samsung S10e. Helaas vond ik het te duur worden om daar nog de accu van te (laten) vervangen, zou circa 80 euro kosten.

Zoektocht was een compacte telefoon met goeie camera die redelijk snel was en waarvan de accu het makkelijk een dag volhoud. Een alternatief was de ASUS Zenfone 9, maar door de korte software ondersteuning in combinatie met hoge prijs viel die af. Samsung S22 had een slechte accuduur in de reviews, en ik had al wat negatieve ervaring met de Exynos processor in de S10e qua energieverbruik.

Over Samsung telefoons ben ik over het algemeen tevreden geweest. De S10e was een topper, maar de slechte accuduur was niet meer werkbaar voor mij. Een gedeelte van deze review is een vergelijking met de Samsung S10e uit 2019 die ik had, en de nieuwe Google Pixel 6a uit 2022.

Voordelen Pixel 6a
  1. Snel;
  2. Lange ondersteuning updates;
  3. Goeie accuduur, minstens een dag;
Nadelen Pixel 6a
  1. Geen 3,5mm jack;
  2. Zwaarder (178 vs 150 gram);
  3. Groter (10mm hoger, 1,9mm breder, 1mm dikker);
  4. Bestandsnaam foto's wijkt een uur af: UTC tijd in plaats van CET (EXIF tijd klopt wel);
  5. Bestandsnaam foto's is erg lang door toevoeging PXL_ en milliseconde;
  6. Camera gaat erg slecht om met flikkerende verlichting (oude TL-lampen en slechte LED-verlichting);
  7. Vingerafdrukscanner doet het slecht;
  8. Vingerafdrukscanner onder het scherm in plaats van zijkant;
  9. Geen gezichtsherkenning, zeker vanwege slechte vingerafdrukscanner;
  10. Accu niet verwisselbaar;
  11. Bij aansluiten USB-kabel moet ik tot wel 6× aangeven dat het bestandsoverdracht moet zijn. Bij een andere laptop gaat dit wel in 1x goed;
  12. Geluid via USB-C > 3,5mm verloopje vrij veel ruis en storende geluiden van communicatie tussendoor;
Ik krijg soms het gevoel dat er spontaan dingen veranderen in de software. Zo had ik eerst Google Maps in het Engels en ik kon de functie niet vinden om deze in het Nederland in te stellen. Nu is Google Maps ineens Nederlands geworden en is de taal functie wel zichtbaar.
Ook met de camera waarbij ik de panorama modus miste, en die zie ik nu ineens er wel tussen staan.

De afbeelding bij de review toont de flikering op een LCD scherm met TL-buizen. Ook in technische ruimten met veel klassieke TL-lampen heeft de Pixel 6a veel moeite terwijl de Samsung S10e daar probleemloos mooie foto's maakte. De Pixel 6a toont een soort strepen door de foto heen.

De andere afbeelding toont het tot wel 6x moeten selecteren van de USB bestandsoverdracht. Op een laptop gaat het zonder problemen, op de andere laptop pakt die het telkens niet. Het lukte mij ook al niet om via de kabel de Samsung S10e over te zetten naar de Pixel 6a.

Al met al is dit voor mij geen perfecte telefoon, maar ik weet nu geen betere.

Heb jij ook een Google Pixel 6a Zwart?

Als het op de ene laptop wel goed gaat en op een ander niet dan is er toch een vrij reele kans dat het aan de laptop ligt...?

En v.w.b. de minpunten geen 3,5mm jack en accu niet verwisselbaar: dit weet je toch van tevoren? Als dit zaken zijn waar je een telefoon op afrekent dan kies je toch een andere? Idem met het gewicht en de afmeting...

Volgens mij wilde je eigenlijk gewoon weer een nieuwe S10e...
De Samsung S10e deed het wel altijd goed op beide laptops. Daarom dat ik eerder de Pixel 6a verdacht dat die niet goed compatibel is.

Er zijn zeker punten die ik van te voren wist, maar dat maakt het nog steeds nadelen (of voordelen) van wat ik wil bij een smartphone. Het ontbreken van de Micro-SD kaart en draadloos laden en reverse charging heb ik niet eens genoemd, omdat ik die niet gebruikte op de S10e :)

Het klopt dat ik liever een S10e had gehad met goeie accuduur en nog een paar jaar ondersteuning. Misschien achteraf toch beter de accu kunnen laten vervangen en over 2 jaar nog eens rondkijken. Ik verwachte wel meer verbetering ten opzichte van de Samsung S10e die uit 2019 komt (al 4 jaar oud).

[Reactie gewijzigd door Dre op 26 juli 2024 08:41]

Hoi Dre,

Ik heb ook een pixel 6a. Het leek een goede telefoon op papier maar in de praktijk kom ik dingen tegen die ik niet had verwacht. Ik zal ze opnoemen en hoop dat jij hier misschien ook (of juist niet) tegenaan loopt.

1. Vingerafdrukscanner is ondermaats, jij geeft dit ook aan.
2. Het beeldscherm lockt niet tijdens het bellen waardoor random dingen gebeuren tijdens gesprekken. Ik heb hier ook weinig over kunnen vinden op internet, vroeg me af of jij dit herkent? Een halve workaround is om het beeldscherm met de vergrendel toets uit te zetten zodra je gaat bellen (hoewel dit ook niet goed werkt). Er zou toch een proximity sensor in moeten zitten?
3. Ik probeerde de telefoon aan te sluiten op mijn tv voor het laten zien van vakantiefoto's. Dit ging niet, elke andere Android telefoon kan dit wel maar deze heeft een Chromecast nodig om te verbinden heb ik gelezen, herken je dit?

Bij voorbaat dank voor je reactie!
Er zijn maar een hand vol telefoons met video out over USB C, de stelling dat elke andere Android telefoon dit kan klopt dus niet helaas.
Hoi,

Ik had het over casten/screen mirror. Dus niet over een kabel.

Ik heb het inderdaad verwoord alsof ik de telefoon fysiek had gekoppeld.

Helaas, volgende keer maar een samsung kopen.