Na 12 jaar Samsung smartphones gehad te hebben nu een Google Pixel 6a gekocht. Mijn laatste smartphone was de Samsung S10e. Helaas vond ik het te duur worden om daar nog de accu van te (laten) vervangen, zou circa 80 euro kosten.
Zoektocht was een compacte telefoon met goeie camera die redelijk snel was en waarvan de accu het makkelijk een dag volhoud. Een alternatief was de ASUS Zenfone 9, maar door de korte software ondersteuning in combinatie met hoge prijs viel die af. Samsung S22 had een slechte accuduur in de reviews, en ik had al wat negatieve ervaring met de Exynos processor in de S10e qua energieverbruik.
Over Samsung telefoons ben ik over het algemeen tevreden geweest. De S10e was een topper, maar de slechte accuduur was niet meer werkbaar voor mij. Een gedeelte van deze review is een vergelijking met de Samsung S10e uit 2019 die ik had, en de nieuwe Google Pixel 6a uit 2022.
Voordelen Pixel 6a- Snel;
- Lange ondersteuning updates;
- Goeie accuduur, minstens een dag;
Nadelen Pixel 6a- Geen 3,5mm jack;
- Zwaarder (178 vs 150 gram);
- Groter (10mm hoger, 1,9mm breder, 1mm dikker);
- Bestandsnaam foto's wijkt een uur af: UTC tijd in plaats van CET (EXIF tijd klopt wel);
- Bestandsnaam foto's is erg lang door toevoeging PXL_ en milliseconde;
- Camera gaat erg slecht om met flikkerende verlichting (oude TL-lampen en slechte LED-verlichting);
- Vingerafdrukscanner doet het slecht;
- Vingerafdrukscanner onder het scherm in plaats van zijkant;
- Geen gezichtsherkenning, zeker vanwege slechte vingerafdrukscanner;
- Accu niet verwisselbaar;
- Bij aansluiten USB-kabel moet ik tot wel 6× aangeven dat het bestandsoverdracht moet zijn. Bij een andere laptop gaat dit wel in 1x goed;
- Geluid via USB-C > 3,5mm verloopje vrij veel ruis en storende geluiden van communicatie tussendoor;
Ik krijg soms het gevoel dat er spontaan dingen veranderen in de software. Zo had ik eerst Google Maps in het Engels en ik kon de functie niet vinden om deze in het Nederland in te stellen. Nu is Google Maps ineens Nederlands geworden en is de taal functie wel zichtbaar.
Ook met de camera waarbij ik de panorama modus miste, en die zie ik nu ineens er wel tussen staan.
De afbeelding bij de review toont de flikering op een LCD scherm met TL-buizen. Ook in technische ruimten met veel klassieke TL-lampen heeft de Pixel 6a veel moeite terwijl de Samsung S10e daar probleemloos mooie foto's maakte. De Pixel 6a toont een soort strepen door de foto heen.
De andere afbeelding toont het tot wel 6x moeten selecteren van de USB bestandsoverdracht. Op een laptop gaat het zonder problemen, op de andere laptop pakt die het telkens niet. Het lukte mij ook al niet om via de kabel de Samsung S10e over te zetten naar de Pixel 6a.
Al met al is dit voor mij geen perfecte telefoon, maar ik weet nu geen betere.