NZXT H1 V2 (2022 Version) Wit Review

3 februari 2023, laatste update op 12 november 2023, 449 views Rapporteer

Zeer compacte computerbehuizing. Helaas veel te luid zonder aanpassingen

Pluspunten

• Bouwkwaliteit
  • form factor
  • incl. watercooling en voeding

Minpunten

• veel te luid
  • niet geschikt om op bureau te zetten zonder aanpassingen

2 van 5 sterren (Slecht)
Deze behuizing gekocht voor mijn nieuwe build die op mijn bureau naast mijn monitor staat en ter vervanging van mijn NZXT H400 systeem.

Ik heb de volgende onderdelen gebruikt:

#CategoryProductPrijsSubtotaal
1ProcessorsAMD Ryzen 5 7600X Tray
1MoederbordenMSI MPG B650I EDGE WIFI
1VideokaartenASUS TUF Gaming RX 6800 XT OC
1BehuizingenNZXT H1 V2 (2022 Version) Wit
1Geheugen internG.Skill Flare X5 F5-6000J3636F16GX2-FX5
1Solid state drivesSamsung 970 Evo Plus 2TB

Doel was een stil systeem voor office werk en een acceptabel geluid bij gamen op een 32inch QHD wide-screen monitor (met headset).

Ik heb voor €250,- de kast kunnen aanschaffen en dan is het een goede deal rekening houdend dat er een 750watt SFX voeding en 140mm rad+cpu cooler wordt meegeleverd. Helaas moet je fors investeren om het systeem acceptabel stil te krijgen. Daar straks meer over.

Installatie
Ik zou adviseren om op youtube wat reviews te kijken van deze kast. Dan zie het beste hoe de installatie gaat.
Mijn opmerkingen zijn, dat de onderdelen die ik gebruikt heb, allemaal zonder moeite passen. De ASUS TUF RX6800XT pas qua dikte net. Ik kan de behuizing er omheen doen inclusief de stoffilters. Een 2mm dikkere kaart past waarschijnlijk wel, maar dan moet je de stoffilters weglaten.

Het ITX moederbord van MSI was de goedkoopste AM5 op dit moment en heeft een extra fan op de chip. Deze hoor je niet, maar kan van pas komen dacht ik in zo een kleine behuizing. Het enig wat je moet aanpassen is de stekkers voor de fanheaders. NZXT heeft alle kabels al netjes weggewerkt met tie-raps, maar de locatie van de fanheaders op dit moederbord zit aan de andere kant dan NZXT heeft bedacht. Geen probleem, even tierips doorknippen en met de extra tierips de draden op de juiste plek wegwerken.

Voor de rest is het systeem met de handleiding erg eenvoudig te installeren. Kabels zijn extra kort zodat je geen problemen hebt met wegwerken, maar gelukkig niet te kort. Alles past perfect. Cpu koelblok en radiator draaien mooi weg met een scharnier waardoor je overal goed bij kan. 1 tip. draai even de pci-express riser los van de behuizing als je deze in je moederbord wilt steken, anders moet je erg veel kracht uitoefenen omdat de kabel zo strak en kort weggewerkt is.

Een dikke 10 voor de installatie. 45 minuten en hij was klaar inclusief cable management. Ik zal later nog wat foto's bijvoegen, maar na de aanpassingen.

Uiterlijk
De kast ziet er geweldig uit. Het glazen voorpaneel geeft het een wat luxere look en is gelukkig getint, want eigenlijk kijk je naar de zijkant van je GPU, moederbord en kabels. Geen mooi doorzicht dus. Maar al met al door de form factor absoluut een luxe ding. Vooral de wit/zwart kleurstelling vind ik mooi.

GELUID
Dan de reden waarom ik deze kast nooit zal aanraden:

De kast wordt geleverd met een CAM controller van NZXT. Hiermee kan je alleen de 92mm case fan en de 140mm cpu/radiator aansturen. De NZXT voeding heeft ook een 92mm fan die alleen maar op 100% kan draaien. Vanaf het aanzetten hoor je de voedingsfan, deze is niet aan te passen en zeer hoorbaar. Niet geschikt om op je bureau te hebben staan zoals ik.

De NZXT fans zelf zijn op 25% niet hoorbaar boven het geluid uit van de voeding. Echter met de Ryzen 7600X op ECO moeten ze 100% draaien als er een CPU intensieve taak wordt uitgevoerd. Dan is het net een stofzuiger. Bij 50% maken ze net zoveel geluid als de voeding en bij 70% overstemmen ze de voeding.

De pomp die in sommige reviews wordt aangehaald qua geluid, zit in de radiator zelf verwerkt en dus aan de buitenzijde tegen het zijpaneel aan gepositioneerd. Als ik dichtbij luister, dan hoor ik hem wel, maar absoluut niet storend.

Aangezien het mijn hobby is, wil ik deze kast nu stil gaan krijgen met wat aanpassingen. Maar als small form factor kast voor op je bureau naast je monitor (zoals ik heb) absoluut ongeschikt.

Aanpassingen
Ik heb nu de volgende onderdelen besteld om de kast stiller te maken:
1x 140mm Noctua NF-A14 (ter vervanging van CPU/Radiator fan)
1x 92mm Noctua NF-A9 (ter vervanging van Case fan)
1x 92mm Noctua NF-A9X14 (ik ga kijken of ik de NZXT voedingsfan kan veranderen)
1x Seagate Focus SFX 750 watt (2021) voeding mocht de voedingsfan niet te vervangen zijn.

Ik krijg dit weekend de spullen en zal dan een update geven.

UPDATE:
Voeding vervangen
De 92mm fan vervangen van de NZXT voeding lukte wel. Helaas heeft de originele fan alleen een 12V en Aarde draad. Dus ook de nieuwe fan draait vol vermogen. Uiteindelijk dus de NZXT voeding vervangen voor de SFX voeding van Seasonic. Dit past perfect. De stekker zit iets meer in het midden, waardoor je geen probleem hebt om de originele stekker te gebruiken. Het is wel wat meer cable management. De kabels zijn iets langer van de nieuwe voeding en je moet alle cable management weer opnieuw doen. Maar met wat tierips is het wel passend te maken.

Fans vervangen:
De 92mm case fan en 140mm radiator fan omgewisseld voor de Noctua's. Ook de radiatorfan als intake gezet, dat geeft betere temperaturen voor de CPU en iets minder voor de GPU, maar die werd nooit warm.

Resultaat:
Met een fan-profiel 25% tot 70 graden CPU en 50% tot 90 graden CPU en daarboven 100% heb ik de behuizing erg stil gekregen tijdens kantoorwerk en een bescheiden geluid tijdens gamen. De voedingsfan staat standaard uit en draait bij belasting, maar is niet hoorbaar.

Dus eindresultaat zoals gewenst, maar met een forse investering van een nieuwe voeding en 2 Noctua fans. Totaal dus bovenop de €250 prijs voor de kast nog eens €200,-

UPDATE:
Via deze website de uitleg gevonden hoe de pomp direct op een moederbord aan te sluiten en ook de pomp niet continue op 100% te laten draaien. Wel moet je de 5 pins kabel van NZXT strippen naar een 3 pins. Maar het werkt.

Heb jij ook een NZXT H1 V2 (2022 Version) Wit?