€ 742,41 bij Amazon.nl Marketplace

Gigabyte BRIX GB-BRR7-4800 Review

2 februari 2023, laatste update op 2 februari 2023, 517 views Rapporteer

Goed apparaat na enkele aanpassingen dankzij ontwerpfouten.

Pluspunten

• mooi formaat
  • voldoende usb aansluitingen
  • als je de minpunten oplost, dan is het een mooi apparaat dat zuinig is en behoorlijk snel.

Minpunten

• fan geluid
  • slechte voeding connector wat kan leiden tot random freezes
  • slechte koeling van de harddisk, op te lossen met wat gaten boren

Na ongeveer 3 jaar gebruik waarbij de stabiliteit steeds slechter werd met random freezes, eindelijk ontdekt dat het een voedingsprobleem is. De pennetjes van de voeding licht verbogen, waardoor er strakker contact is, en sindsdien geen random freezes meer.

Ik had al van alles geprobeerd, zoals de laatste linux kernel die uitkwam, draai nu op 6.0.19, ook minder software draaien geprobeerd, niets leek te helpen. Tot het verbuigen van het pinnetje van de voeding.

Vermoedelijk ontstaat er een piek in stroomverbruik tijdens opschalen van low-power mode naar high-power mode, door activeren van bijvoorbeeld de turbo van de processor en dan stort de spanning lichtjes in waardoor een component op het moederboard stopt met functioneren. Door het pennetje te verbuigen is de weerstand van de plug verlaagd en ontstaat die daling van de spanning niet meer.

Andere probleem dat ik had was de slechte koeling van o.a. de M2 harddisk. Als er koeling nodig was, dan ging de fan hard blazen en herrie maken, maar echt lekker koelen deed ie niet.
Heb op een strategische plaats wat gaten geboord in de tussenlaag (let op de wifi antennes), waardoor er lucht door de gaten (dus langs de M2) kan, waardoor die koeler wordt (met 11 graden C), en de lucht minder weerstand ondervindt. Ook het gebruik van de kernel 6.0.19 zorgde voor een lagere temperatuur, dankzij wat fixes in de amd-code. Tijdens dit alles ook mijn eigen fancontrol software geschreven die het geluid nog beter beheersen en wel de koeling goed houden.

Nu al enkele weken blij met de performance en stabiliteit en al maanden blij met het fan geluid.

Als ze dit nu slimmer hadden gedaan vanuit de fabriek en de voedingsplug iets beter hadden ontworpen, dan was het een perfect apparaat geweest. Zuinig, snel, mooi klein formaat met veel aansluitingen en goede wifi/bluetooth. Helaas hebben ze dus steken laten vallen, dus raad ik hem eigenlijk af, tenzij je handig bent en de tweaks doorvoert zoals ik deed.

Heb jij ook een Gigabyte BRIX GB-BRR7-4800?

Inmiddels een kleine update: ik had weer last van hangers/freezes. Ben toen met de botte bijl gaten gaan boren in de metalen bodem en de zijkanten voorzien van plakband zodat de ventilatie niet meer van de zijkant komt maar door de bodem komt. Ook het rooster gedeelte welke in de lucht uitstroom zit (het aluminimum dekplaatje) weggehaald en mooi glad gevijld. (enkel het gaatjes rooster dus). Hiermee geen weerstand in de warme lucht uitstroom.
Daarmee is er (afhankelijk van de belasting van de cpu) de ssd temperatuur verlaagd met tussen de 10 en 20 graden C.Helaas kan ik de temp van het geheugen niet meten, maar ook dat verschil is merkbaar door het met de hand te voelen. Om erg onduidelijke redenen is ook de cpu/gpu met zon 5 a 10 graden verlaagd terwijl de fan rpm niet lager werd.

Ook ontdekt dat het fan profiel in de bios direct invloed heeft op het stroomverbruik en ook op de performance van de cpu :-S. Na de luchtstroming aangepast te hebben, heb ik de fan op performance gezet (verbruik is <1 watt meer dan in de normale modus) en een eigen fan aansturing geschreven die stilte en koeling optimaliseert.

Omdat hiervoor mijn ssd temp rond de 70 graden schommelde, ga ik ervan uit dat mijn geheugen ook wel zoiets was en andere componenten in de buurt ook. Dat is gewoon te veel. Nu soms temperaturen van 45 graden bij langere tijd idle. En bij hogere belasting loopt alles niet meer verder op dan 55 graden. Inmiddels al een week geen issues meer gehad, wat mijn conclusie van een verschrikkelijk slecht basis ontwerp bevestigt, Maar dat het dus wel zou moeten kunnen werken. Advies, als je hem inkanruilen doe dat dan, want het is in de basis gewoon slecht.
Apart dat er zo veel aanpassingen nodig zijn of is het deels ook gewoon een tweak hobby? :)
Misschien leuk om een paar afbeeldingen te plaatsen van de aanpassingen?