Inleiding
Deze Smartwatch heb ik van Samsung gekregen ihkv het Tweakers Testpanel.
Voor ik dit product kreeg wist ik eigenlijk niet goed of een smartwatch voor mij zou zijn. Ik ben iemand die het liefst zo weinig mogelijk notificaties krijgt en niet de hele dag op z'n smartphone zit te kijken.
Toch bleek deze smartwatch uiteindelijk een boel nuttige functies te hebben, gecombineerd met een goede kwaliteit en draagcomfort, helaas laat de app zeer te wensen over.
Unboxing
De Smartwatch wordt geleverd in een mooi, langwerpig doosje, met daarin ook draadloze oplader met USB-C, een korte handleiding en een boekje waarin staat er 24 maanden garantie op het product zit. Wel zou een 230v-USB-C female adapter een welkome toevoeging zijn geweest, zeker omdat je dit horloge toch vaak moet opladen, maar grote kans dat de EU hier een stokje voor steekt.
Je ziet meteen dat het scherm fors is, ook is het horloge redelijk dik (9,8mm).
Het bandje is van siliconen-rubber en het uiteinde van het bandje komt onder het gedeelte met de de gesp, zoals je onderstaande foto kan zien.
Ik had gedacht dat dit niet erg comfortabel zou zijn, maar in de in praktijk zit het horloge lekker om de pols, ondanks het gewicht van 33,5g
:strip_exif()/m/12152/1PnutPVfGGDwz7neiCdAJIIE4iYBCyrd7tReK5G6GXlXK5RA0W.jpeg?f=620xauto)
Beeldscherm en Bouwkwaliteit
Het horloge voelt zeer solide aan en ziet er fraai uit, met een behuizing van geborsteld aluminum.
Het scherm is 1,4" met een resolutie van 450x450 en voorzien van krasvast saffierglas.
Dankzij de OLED techniek is het scherm goed leesbaar en ook fel genoeg, in ieder geval tijdens de donkere winterdagen waarin deze test plaats vond.
Het scherm gaat automatisch aan als je pols naar je gezicht draait, ook kan je er voor kiezen om het scherm permanent aan te laten, wel ten kosste van enige accu-duur.
Gebruiksgemak en Comfort
Zoals ik al eerder opmerkte is het draagcomfort dik in orde.
Ook het opladen gaat makkelijk dmv de meegeleverde draadloze oplader, het horloge wordt magnetisch op de goede plaats gehouden.
Helaas moet je wel vaak van deze oplader gebruik maken. Na een dag matig tot redelijk intensief gebruik is de batterij nog zo rond de 55-45% procent en de volgende ochtend is daar nog weer 10% vanaf. Het laden gaat gelukkig wel snel, dit duurt zo rond de 2 uur.
De touch bediening werkt goed en voor een smartwatch-leek als ik ook lekker intuitief. Het hoofdscherm laat standaard natuurlijk de tijd zien en een batterij en health indicator. Vanuit hier kan je door steeds een andere richting op te swipen kiezen voor notificaties, opties, apps zoals Maps en Spotify of een aantal widgets zoals health, weer en een kalender.
Helaas kon ik met de Galaxy Wearable App geen verbinding maken met de Galaxy Watch5, ondanks dat mijn Huawei telefoon wel aan de specificaties (Android 8, Google play services) zou moeten voldoen. Uiteindelijk kon ik gelukkig wel een workaround vinden door het horloge te pairen met de Samsung Health app, maar dit verdient zeker geen schoonheidsprijs, zeker omdat bediening vanuit de Wearable App onmogelijk blijft
Het pairen met de ook door mij geteste Galaxy Buds2 Pro ging gelukkig prima, wel moest ik daarvoor naast het deksel openen ook de nog beide oordopjes een aantal seconden indrukken. Daarna kan je heerlijk naar bv Spotify luisteren terwijl je smartphone gewoon lekker thuis kan laten liggen als je bv aan het sporten bent.
Workout en Wellness
De Galaxy Watch5 beschikt ook over een groot aantal health-features.
Allereerst kan je gemakkelijk je work-out bijhouden, het horloge houdt de snelheid, afstand, duur, route (inclusief hoogte) en je hartslag bij en kan dit ook tijdens je workout via voice doorgeven. Daarna is dit ook allemaal in de Health App terug te vinden.
Ook heeft dit horloge natuurlijk een stappenteller en kan het in theorie je bloedruk en zuurstof gehalt meten. Helaas kreeg ik de laatste 2 functies niet aan de praat, misschien dat mijn pols te smal is.
Prijs en Eindoordeel
Op het moment van schrijven kost dit horloge zo'n 230 euro. Ik vind het moeilijk om hier een oordeel over te geven. De bouwkwaliteit en het scherm is dik in orde, de features zijn uitgebreid en handig. Ook het draagcomfort is prima.
In de praktijk moet je ook bij matig gebruik toch iedere dag opladen en dat vind ik niet ideaal.
Ook ben ik niet tevreden over de Wearable App5 die eigenlijk icm mijn telefoon helemaal niet werkt voor dit horloge.
Voor de health/workout fan is dit horloge denk ik wel een aanrader, voor mij was het een mooie kennismaking met een fraaie smartwatch met wel een aantal nadelen.