Introductie
Ik ben uitgekozen door Tweakers om de BUds 2 Pro en de Galaxy Watch 5 44mm te testen.
Ben al sinds de Note 2 overgestapt naar team Samsung al die tijd bij de Note serie gebleven tot aan de Note 20 Ultra.
Daarna hard nagedacht welk toestel ik wilde halen want er is geen officiele Note serie meer over.
Dus het was kiezen tussen de S22 Ultra of toch de Fold 4. (Fold aasde ik al sinds de 2 was alleen best duur en kwaliteit vond ik niet zo.)
Gelukkig krijg ik via werk een telefoonbudget per maand en kon ik op die manier toch veel goedkoper aan de Fold 4 512GB komen via Vodafone.
Ik heb sinds 2021 ook de Galaxy Tab S7 FE met keyboard cover en sinds ongeveer 3 maanden ook de Samsung batterypack van 20000 mAh met 25W super fast charging USB-C kabel.
Ik heb de allereerste Smartwatch van Samsung in bezit (Ben alleen de lader verloren) en dat is de Samsung Galaxy Gear.
Deze kreeg ik cadeau van Samsung bij de Galaxy Note 3 (nostalgie).
De overstap naar de Samsung Galaxy Watch 5 is dus een hele grote.
Mijn vriendin heeft de Galaxy Watch 3 roze is tevreden ermee.
Door haar weet ik wat Samsung Health kan zoals slaapritme en fitness
Nadat ik uitgekozen was kon ik mijn geluk natuurlijk niet op omdat ik nu fully in het eco systeem kon meedraaien.
Na enige vertraging de Buds en Watch in ontvangst mogen nemen en was het natuurlijk direct testen en bekijken hoe alles wel of niet bevalt.
Door de vertraagde levering was het wel een klus om de diverse testen die ik in gedachten had in te plannen.
Specificaties
- Hartslagsensor
- Oximeter (Bloedzuurstof)
- Slaapmonitor
- Stappenteller
Voor de volledige specs zie de Samsung website:
De Watch 5 zit niet meer in een traditionele horloge doos, maar in een plat langwerpige doos.
Ik kon niet wachten om het open te maken.
Sticker doorsnijden met een mesje en daarna mocht ik de Watch direct aanschouwen.
Wat een beauty van een horloge.
In de doos zit er en een rechthoekige open doosje met de magnetische lader er in.
Bouwkwaliteit en afwerking
Toen ik de Watch 5 voor het eerst uit de doos haalde kreeg ik al het gevoel dat het degelijk gebouwd was.
Het voelt goed in de hand en na het omdoen kon ik dat nog steeds beamen.
De standaard band die er bij zit voelt degelijk aan en de Watch zit niet oncomfortabel om je pols heen.
Geen scherpe randjes of haartjes dat in de band kunnen vastkomen te zitten.
Ingebruikname
De Watch voor de 1e keer ingebruik nemen was een genot.
Het voelt degelijk en stylish om je pols heen.
Instellen was zo gedaan.
Tutorial is zeker handig om te doorlopen zodat je weet wat de swipe bewegingen betekenen en hoe je bv in een rondje snel door je Tiles heen kan gaan.
Ik had weinig moeite om mij aan te passen aan de Watch 5.
Apps
Vanaf mijn telefoon heb ik diverse apps geinstalleerd op mijn Watch die ik al had op mijn Fold 4.
Vb: Spotify.
Op de Watch kan ik mijn Spotify op mijn laptop bedienen.
Tracks pauzeren, afspelen, vooruit en achteruit skippen.
Zelfde geldt voor Soundcloud.
Eerst connecten op mijn Fold 4 door in te loggen en daarna kan ik via de Watch de player beheren.
Shazam kan direct vanaf de Watch ideaal om niet eerst je telefoon uit je zak te hoeven pakken.
De Samsung ingebouwde Health apps werken over het algemeen uitstekend.
Hier en daar kan er nog wat verbeterd worden qua accuraatheid, maar over het algemeen doen de apps hun werk.
Notificaties
Notificaties van bv Whatsapp, Outlook komen snel en feilloos binnen.
Zijn direct af te lezen ook als er bijvoorbeeld plaatjes worden gestuurd via Whatsapp.
Je kan zelf via de Wearable app kiezen van wat je notificaties wilt hebben en hoeze eruit zien.
Bv wil je uberhaupt een preview zien als notificatie of alleen een notificatie dat je iets hebt ontvangen.
Samsung Health
Samsung Health is waar de Watch echt krachtig in is in mijn ogen.
Van Stappenteller, Bloeddruk, Calorieënteller, Hartritme, Hartslagsensor, Oximeter (Bloedzuurstof) tot Slaapmonitor de Watch kan het allemaal.
Je Watch slaat de gegevens direct op in de Samsung health app op je telefoon.
In de app zie je in het hoofdscherm de beknopte resultaten.
Super handig dat je het op 1 plek kan vinden.
Accu gebruik
1e test was de Watch 5 100% opladen -> de hele dag en nacht dragen
en kijken hoelang de accu meeging.
Dit was voor mij 19 uur inclusief 1 workout in de gym wat ik bijhield.
2e test was de Watch 5 opnieuw 100% opladen -> de hele dag en nacht dragen zonder een workout te doen.
Dit keer ging de Watch meer dan 24 uur mee en vond ik dat prima met minimaal verbruik.
Het ecosysteem (wisselwerking tussen watch + buds + telefoon)
Wissel werking tussen de Watch 5 -> Fold 4 / Buds 2 Pro is soepel en meesterlijk uitgevoerd.
Als ik een telefoontje opneem is het schakelen tussen praten via de telefoon / Watch 5 en de Buds 2 Pro een kwestie van kiezen waar je wilt opnemen en hoe je wilt praten.
Het is zo simpel gemaakt door Samsung.
Eco systeem zit goed in elkaar.
Samsung heeft goed werk afgeleverd.
Prijs
De Introductie prijs begon bij €329,- en ging zelfs richting de €337,-.
op dit moment kan je de Galaxy Watch 5 vinden tussen de €229,- en €239,-
Of het de prijs waard is vind ik moeilijk te zeggen omdat ik geen andere ANC oordopjes bezit en mee kan vergelijken.
Persoonlijk vind ik de prijs van €145,- aan de oke kant.
Ik denk persoonlijk dat €125,- de sweetspot zou zijn.
De Watch 5 is een zeer goed product. Het voelt degelijk aan en ziet er stylish uit.
De ingebouwde Samsung apps en apps die je zelf kan toevoegen zijn goed uitgevoerd.
Komend van een Galaxy Gear is het een verademing hoe ver ze gekomen zijn met Smartwatches.
Fitnesstracker, Stappenteller, slaapritme checker.
Het is zeker een goede uitbreiding van je telefoon.
Geluid met bellen is prima voor een Smartwatch zeker omdat de Gear dat ook al kon.
Accu duur mocht van mij wel wat langer, maar het is aanpassen wanneer je je Watch oplaadt.
Al met al raad ik een ieder aan om deze Watch te halen indien je naar deze kijkt.