€ 149,- bij Proshop.nl

ASUS TUF Gaming B650M-PLUS WIFI Review

29 januari 2023, laatste update op 7 oktober 2023, 561 views Rapporteer

Een compact moederbord met duidelijke bios. Booten gaat relatief snel, en het toepassen van een geheugenoverclock op basis van AMD EXPO gaat vlekkenloos. Werkt goed in combinatie met G-skill flare X5 geheugen dat niet op de QVL lijst stond. De prijs is helaas iets aan de hoge kant.

Pluspunten

• Stabiel
  • Bios met zoekfunctie en changelog bij opslaan
  • BIOS-flashback met duidelijke indicatieled
  • Werkt ook met slechts één 8-pins EPS stekker bij minder veeleisende CPUs

Minpunten

• Prijs
  • Handleiding beknopt
  • Armoury Crate benodigd voor fancontrole vanuit Windows
  • Positie fan headers 2 en 3 niet optimaal
  • Geen optische audio-aansluiting

Een compact moederbord met duidelijke bios. Booten gaat relatief snel, en het toepassen van een geheugenoverclock op basis van AMD EXPO gaat vlekkeloos. Ik gebruik het in combinatie met G-skill flare X5 geheugen dat niet op de QVL lijst stond, maar tot hiertoe nog geen enkel stabiliteitsprobleem gehad. Sinds de installatie en het regelen van enkele instellingen niet meer naar hoeven om te kijken, exact zoals het hoort voor een moederbord.

Bij de installatie bleek dat ik mijn huiswerk niet helemaal goed had gemaakt: mijn oude Corsair CS650M voeding heeft namelijk geen extra 4-pin EPS aansluiting voor de CPU. Na achter online te hebben gelezen dat deze extra aansluiting intern gewoon verbonden is, en enkel voor extra vermogen voor veeleisende CPUs en overclocking dient toch maar eens geprobeerd met enkel de ATX 24-pin kabel en EPS 8-pin kabel, en dit werkt zonder enige problemen. De extra 4-pin aansluiting is mogelijks wel nodig bij het gebruik van processoren die meer dan de 105W van een 7700X vereisen.

Bij het booten ging steevast de oranje DRAM led branden zonder enige POST uitvoer. De meegeleverde handleiding, die enigszins beknopt was, gaf geen enkele uitleg over de betekening van deze led. Gezien verhalen over lange boottijden was het onduidelijk of dit nu betekende dat memory training plaatsvond, of dat er echt een probleem was. Ook met 1 stick of in andere slots wou het moederbord niet posten, zelfs wanneer ik een tiental minuten wachtte.
Na een luidspreker aan te sluiten, die ook "DRAM error" piepte (opnieuw moeten opzoeken, niet beschreven in de handleiding), toch maar al het RAM met net iets meer kracht erin geklikt én door middel van BIOS flashback het BIOS geupdate. Het is onduidelijk welke van de twee de oplossing bracht, maar erna POSTte het moederbord binnen een tiental seconden en sindsdien werkt het systeem perfect.

Tot slot nog enkele kleinigheden, zo is de CHA_FAN1 header perfect geplaatst voor een chassisfan achteraan, maar bevinden de CHA_FAN2 en CHA_FAN3 headers zich onderaan, wat net wat minder praktisch was dan de positie aan de rechterkant op mijn vorig moederbord. Voor fancontrole heb je in Windows het Armoury crate programma nodig terwijl AI Suite 3 VRM en overlocking regelt. Ik houd het maar bij fancontrole via de BIOS, waar je ook grafisch fancurves kan instellen.

Deze review werd geschreven als deel van de Asus Rate Your Gear actie, in ruil voor een €20 cashback. Dit heeft geen invloed op de review.

Heb jij ook een ASUS TUF Gaming B650M-PLUS WIFI?