€ 165,95 bij Belsimpel

Samsung Galaxy Watch5, 44mm, Bluetooth Zilver (Wit) Review

makkie ;) Testpanel
30 januari 2023, laatste update op 30 januari 2023, 326 views Rapporteer Testpanel

Samsung Galaxy Watch5, 44mm, Bluetooth Zilver (Wit)

De 5e generatie alweer, net even wat beter, wat mooier, wat strakker en wat beter geintegreerd met alles Samsung. Mijn 2e Galaxy watch, mijn 3e Android smart watch, en de beste tot nu toe.

Prachtig scherm, mooi design, snelle bediening, voldoende functies, maar zet de wereld niet op z'n kop.

Pluspunten

• Mooi
  • Fijn bandje
  • No fuss

Minpunten

• Draadloos laad(niet) standaard
  • Introductieprijs

Algemene beoordeling:
First off:
Ondanks dat ik dit ding heb gekregen voor de review voel ik me geenszins geneigd mijn mening onder stoelen of banken te steken. Ook wordt dit geenszins verwacht vanuit Tweakers of haar sponsor.
Second:
Ik merk dat expectation management mijn mening milder heeft gemaakt. Daarmee zeg ik niet dat ik met minder genoegen nee, maar dat ik het onzin vind om veel energie te steken in wat ik weet dat er mis zou zijn met iets. Daarom is de accu duur in deze voor mij een non-issue. De laad vereisten daarentegen....

De toegevoegde waarde van android vs sport horloge is in mijn beleving mininaal. Berichtjes en app integratie op je horloge zijn voor mij niet echt de reden om dit horloge te dragen. Maar de reden dat ik de Galaxy Watch 4 zelf gekocht heb is net zo relevant voor de Watch 5. Premium look and feel. En dat levert dit horloge.
Waarom dan toch?
Nog niet zo heel lang geleden ben ik begonnen met mezelf het te gunnen om premium spullen te kopen. Waar ik veelal met veel plezier aan het bargain hunten was, of Aliexpress afstruinde voor chinese meuk, ben ik begonnen met de Samsung Galaxy S20 als 1e highend prive aangeschafte telefoon.

Uit principe (lees fun) ben ik niet gegaan voor een iPhone. Want om mij heen lijkt iedereen voor de iPhones, iPads en iWatches te gaan. En ik ben nu eenmaal graag een beetje tegendraads. De Samsung telefoons die ik zakelijk altijd heb gehad waren wat mij betreft altijd het beste alternatief op de iPhone mania. En aangezien ik meer heb met Android anyway, heb ik mijn [url="https://tweakers.net/pricewatch/1557520/poco-f2-pro-8gb-ram-wit.html][url="Poco F2 Pro toen ingeruild voor een Samsung. Natuurlijk hoort bij een Galaxy telefoon ook een setje Galaxy oortjes en een galaxy watch.

Inmiddels heb ik een S22 Ultra,de Galaxy Buds Pro (1), de Galaxy Watch 4 Classic en de Galaxy Tab S8 Plus.

Ik heb zelfs inmiddels een Samsung droger, de wasmachine die ik had wasa nog iets te nieuwe om weg te doen, maar de Samsung TV heb ik inmiddels de deur uit gedaan omdat ik geen 2e TV meer wilde.
Voorgeschiedenis:
Ik ben destijds begonnen met het 1e android smartwatch, een Motorola Moto 360. Omdat ik van gadgets houd ben ik altijd wel dingen aan het aankopen om mee te prullen. De 1e telefoon met Mp3 en SD kaart, de 1e PDA's, de 1e touchscreen telefoons, de 1e tablets. Maar ook al vond ik het echt een mooi horloge, na de Moto 360 kon geen android horloge me echt meer bekoren. Al het geneuzel ook met WearOS en de al dan niet upgrade van nieuwe horloges hield mij op afstand. Ik heb in die tijd erg veel plezier gehad van Xiaomi bands en Huawei sporthorloges.

Tot de Watch 4 ten tonele kwam. Vanwege die premium look and feel en de belofte aan mijzelf om het mijzelf te gunnen (en een strakke aanbieding, want aard van het beestje) heeft mij destijds TOCH een full android WearOS smartwatch te kopen van Samsung. Dit horloge draag ik nu dus ook al 2 jaar met veel plezier.

Je kan je dus wel voorstellen dat ik heel opgewekt reageerde toen Tweakers mij vroeg of ik de Galaxy Watch 5 en de Galaxy Buds Pro2 wilde testen voor ze! En zo geschiedde het. En 2 weken geleden kreeg ik dit dus in handen middels een koerier. Uiteraard heel netjes verpakt in een bruine labelloze doos met enkel mijn adres en naam er op.

De doos:

Wat zit er in de doos?

Hoe vergelijkt hij met de Samsung Watch 4 Classic:

Wat is er nieuw:
Ik moest echt even zoeken. maar hierbij: De verschillen met de Galaxy Watch 4 44mm:

* iets meer accu capaciteit (410mAh vs 361mAh)
* iets zwaarder (33.5 g vs 30.3 g )
* nieuwere Bluetooth (5.2 vs 5)
* scherm durability (MIL-STD-810H Sapphire Crystal display vs MIL-STD-810G)

Die laatste moest ik even googlen, maar het komt er op neer dat de 5 aan een iets nieuwere versie van de militaire standaard voor durability voldoet en dat deze een Safier Kristral laag heeft. Maar of dat nu veel doet?

Eigenlijk is dat wel het hele plaatje met de vergelijking tussen de 4 en de 5. Het is niet echt een upgrade. De enige noemenswaardige verandering die ik kon vinden is een temperatuursensor die nog niet eens enabled is.
Bouwkwaliteit en afwerking:
Hier valt weinig op af te dingen. Ik ben gek op het bandje, al is wit niet helemaal mijn kleur. Maar het apparaatje voelt premium en ziet er ook zo uit. Het bandje is ook heel eenvoudig te wisselen. En met de bandjes die ik al heb voor de Watch 4 kan ik me hier helemaal in uitleven. Maar ook de behuizing is dik in orde. Het horloge is strak en tijdloos. Het lijkt op het 1e zicht een normaal horloge. En hij is behoorlijk gehard en bestendig tegen dagelijks gebruik.

Hier is een leuk linkje mocht je nieuwsgierig naar hoe saffier het saffier glas is van de watch 5 tov de Apple Watch 8 en Garmin Fenix 7 Sapphire Solar. Maar gezien het prijsverschil van de 3, vind ik dat de Samsung het erg goed vanaf brengt.
Gebruiksgemak:
Zoals gewend met Android horloges, werkt het als een malle. 1e sync, koppelen en configuratie zijn een eitje. het horloge heeft veel functies, waarvan ik het gros zelden gebruik. Dus die haal ik uit de interface. terugzetten is altijd weer zo gedaan. En na het installeren van een aantal nieuwe watchfaces is de Watch 5 up and running.

1 van de voordelen van Samsung en haar eco systeem.

1 van de nadelen is dat Samsung met de Watch 5 er toch weer voor heeft gekozen om de wireless charging nog verder te verhinderen/bemoeilijken. Waar mijn 4 al met bijna niks overweg kon, QI be damned, kan de Watch 5 zelfs niet overweg met een wat oudere charging pad van Samsung zelf. Ongeacht hoe je hem er op legt, hij start, hij stopt, maar hij laad niet. Nu is reverse charging vanaf mijn S22 ultra op de Watch5 voor mijn gevoel wel marginaal beter, ik wil mijn horloge overal op kunnen laden. Nu ben ik echter gebonden aan de (inmiddels) 3 officiele pucks. En slecht een heel klein aantal non Samsung charging docs beweren te werken met de Watch 5. Beweren. Ik moet nog maar zien of het werkt.
Het ecosysteem (wisselwerking tussen watch + buds + telefoon)
Er valt echt iets voor te zeggen. Hoe Apple en Samsung het aan pakken. De manier waarop de diverse apparaten samen werken, zeker in combinatie met een account van Samsung, is zeer fijn. Vrijwel naadloos overschakelen tussen de diverse apparaten. Bedienen vanaf telefoon, tablet en horloge. Bellen vanaf je horloge, telefoon, tablet of oortjes. Het kan allemaal.

Altijd een opgeladen setje doordat ik eender welk oortje kan pakken. Bedienen van mijn telefoon middels mijn horloge, bedienen van mijn oortjes middels mijn horloge, mijn telefoon middels mijn oortje en mijn horloge middels mijn oortjes? Oh nee, die laatste niet. Maar echt, nagenoeg naadloos. ik begin er dan ook steeds meer lol in te krijgen. Het werkt gewoon. Ook vanaf mijn tablet.

En mijn telefoon herkent vanzelf welk horloge ik aan heb,

Sportfuncties:
Ik ben geen fanatieke sporter. En ik heb toch diverse sport horloges gehad. Maar die gebruikte ik enkel als sierraad/horloge. De Watch4 eigenlijk idem. Maar ik merk dat de Watch5 nu zeer gelegen komt en ik eigenlijk iedere keer als ik sport, heel eenvoudig en intuitief mijn sport momenten start, log en terug kijk.

Ik kan het niet goed quantificeren. Maar "iets" aan dit horloge werkt gewoon soepeler. Ik durf niet eens te zeggen of ik dit allemaal gewoon heb genegeerd op mijn Watch 4, maar de dame die in een soepele stem verteld wat mijn hartslag en tempo zijn om de kilometer als ik pooch hard te lopen. De automatische detectie van oefeningen die naadloos lijkt in te schatten wat ik doe. En daarbij ook niet stopt als ik even loop uit te puffen omdat mijn conditie flink te wensen overlaat. En de hartslag en SPO/2 meter die net even wat vlotter werken en wat nauwkeuriger lijken te zijn.
Prijs
Toen de Watch 5 uit kwam was ik er eigenlijk al klaar mee. Gezien het feit dat hij niet veel beter bood dan de Watch4, maar de introductieprijs wel stukken hoger lag, zag ik voor mijzelf geen noodzaak om deze te kopen. ik wilde wachten op een volgende generatie. Met misschien betere batterijduur, groter scherm, snellere SOC. Maar, ik moet zeggen dat de prijzen inmiddels snel zijn gedaald en best aantrekkelijk zijn als je een smartwatch overweegt.
Mijn advies echter?
Koop de Galaxy Watch 4 Classic. Deze is nu voor een net wat leukere prijs te vinden en ik vind hem persoonlijk iets mooier. Neemt niet weg dat ik de 5 met veel plezier draag. ik heb nu in mijn huis dus 2 plekken waar ik mijn horloges op kan laden, en er is er dus altijd wel 1 vol.

Heb jij ook een Samsung Galaxy Watch5, 44mm, Bluetooth Zilver (Wit)?