€ 365,- bij NBB.com

Ubiquiti UniFi Dream Machine Professional (EU-model) Review

28 januari 2023, laatste update op 28 januari 2023, 3.800 views Rapporteer

Top product voor de hobbyist. Ideaal om alles op een plek te hebben (ipv losse Cloud Key, router). Erg makkelijk te installeren. Ook migratie vanaf de Cloud Key is erg makkelijk. Doordat alles nu in een device zit heb je wel een SPoF. En zonde dat die geen PoE heeft.

Pluspunten

• All in One
  • Makkelijke installatie
  • Makkelijke migratie vanaf Cloud Key
  • Snel
  • Mooi & robuust

Minpunten

• SPoF
  • Geen PoE
  • (redelijk) Luide fans

Ongeveer 2 jaar heb ik de Cloud Key Gen2 Plus in combinatie met de USG in gebruik gehad. Ik begon langzaam te merken dat het trager begon te worden en wilde ook weer eens wat nieuws. Ik heb getwijfeld over de Special Edition, maar zag de meerwaarde er in mijn situatie niet echt van in (omdat ik al een PoE switch heb).

Het installeren ging erg makkelijk. Stappenplan:
  • Ik wilde de HDD van de Cloud Key gebruiken in de Dream Machine, dus heb ik als eerste een tijdelijke HDD in de Dream Machine gezet.
  • Back-ups maken van de Cloud Key.
  • Dream Machine gekoppeld via een LAN poort. Toen ging die z'n updates doen etc.
  • USG, Cloud Key en de Dream Machine uitgeschakeld, de HDD uit de Cloud Key gedaan en in de Dream Machine gedaan.
  • Toen heb ik de Dream Machine weer aangezet en de back-up bestanden ingeladen en toen functioneerde alles weer top!

Zoals je ziet, past die maar nét in de standaard meterkast.

Waar ben ik blij mee:
Als eerste, het gemak van de installatie en migratie vanaf de Cloud Key. Van tevoren was ik een beetje bang dat dit niet soepel zou gaan verlopen en ik misschien alles opnieuw moest gaan configureren. Gelukkig was dit echt goed te doen.

Verder was het echt een verademing om te zien hoe snel alles functioneerde. Ik had het idee dat de Cloud Key een beetje aan z'n max zat door alle Unifi Protect devices die ik continu heb draaien. Hier heeft de Dream Machine totaal geen last van.

Waar ik natuurlijk ook erg blij mee ben, zijn de zaken die ik bij de Cloud Key ook al had. En dat is hoe fijn alles werkt met Unifi Network en Protect omgevingen. Het is fantastisch hoeveel je kunt instellen en hoe makkelijk alles is.

Als laatste vind ik het apparaat er ook mooi uitzien. Er zit een schermpje aan de voorkant waarmee je de nodige informatie kan ophalen en zelfs een paar dingen kan instellen (zoals de fan-speed). Hij is daarnaast ook erg robuust/stevig.

Waar ben ik minder blij mee:
De fans. Ik heb het hem in de meterkast staan, dus achter een dichte deur. Evengoed hoorde ik de fans als ik in bed lag (dus als het helemaal stil is in huis). Hier ging ik me aan ergeren. Dus ik ging opzoek hoe ik hier andere fans in kon stoppen. Na wat zoeken zag ik dat de Noctua NF-A4x20 PWM past. Twee stuks besteld, Dream Machine opengeschroefd. Toen kwam ik erachter dat het twee verschillende fans waren.
De fan aan de rechterkant is 70mm. De fan die verstopt zit (boven de HDD) is wel 40mm.

De HDD fan eruit krijgen is best een gedoe. Hij zit goed vast in de luchtkoker, maar na een beetje wiebelen heb ik hem eruit gekregen. Ook goed opletten dat je de cooling pad van het koelelement bij de rechter fan ook weer netjes terug stopt. Die is bij mij losgegaan na het openen.

Na het vervangen van de HDD fan was hij al een heel stuk zachter. Amper te horen buiten de meterkast. Dus ik heb het zo gelaten.

Wat ik verder een minpunt vind, is dat er geen PoE op zit. Dit vind ik erg vreemd, omdat bijna alle devices van Ubiquiti Unifi op PoE werken. Gelukkig had ik al een PoE-switch, maar nu heb ik wel nog steeds een extra device er aan hangen.

Als laatste: het is een singe point of failure. Dit staat natuurlijk haaks tegenover het willen van één device voor alles. Maar toen ik nog een losse Cloud Key had, en die even niet lekker werkte, kon ik die gewoon even rebooten zonder dat mijn hele internetverbinding eruit lag. Dit is nu wel het geval.

Conclusie:
Wanneer je zowel veel Unifi netwerk devices als Unifi Protect hebt is dit echt een aanrader. Indien je alleen een access point hebt hangen van Unifi zie ik er de meerwaarde er niet zo van in (i.v.m. de prijs). Verder is het geen device wat je in je woonkamer of slaapkamer moet hebben, want je gaat je irriteren aan de fans.

Kortom, top apparaat! Mooie upgrade vanaf de Cloud Key/USG. Hij is prijzig maar het is dan ook wel een all-in-one.

Heb jij ook een Ubiquiti UniFi Dream Machine Professional (EU-model)?

Ik heb getwijfeld over de Special Edition, maar zag de meerwaarde er in mijn situatie niet echt van in.
En daarna schrijf je;
PoE is nu net (een van de) grote plus-punten van de SE!
Yes klopt, maar ik vind dat de UDM-Pro ook gewoon PoE had moeten hebben. Aangezien bijna alles van Unifi via PoE werkt en dat ze dan voor hun vlaggenschip all-in-one dan geen PoE hebben (dat je alsnog een PoE switch moet aanschaffen).

En omdat ik al een PoE switch heb, was het voor mijn situatie niet nodig om de SE aan te schaffen. Als ik die niet had gehad, had ik waarschijnlijk wel de SE gehaald.
Heb je wel gekeken of de airflow (CFM) voldoende is? Dat een fan past wil niet zeggen dat ie ook echt compatible is.
Niet naar gekeken, wel de temperatuur na het plaatsen in de gaten gehouden. De HDD heeft al sinds het plaatsen (november) een stabiele temperatuur van rond de 30 graden.
Opvallend is dat het apparaat alleen hoorbaar is wanneer er een harde schijf of (in mijn geval) een SSD in zit. Voor mij een reden om deze er direct weer uit te halen en te genieten van de stilte.
Dat klopt inderdaad. Ik maak gebruik van Unifi Protect en dan heb je de HDD (of SSD) nodig. Gelukkig is die nu fijn stil nu ik de fan heb verwisseld.
Heb ook gekeken naar UDM. Maar vindt de hardware specs tegen vallen.
Bijna een gekocht voor 325 -350
Voor wat je betaald en wat je voor hardware terug krijgt.
Heb uiteindelijk voor hetzelfde geld (nieuw prijs)(Intel Nuc 9 Extreme) gekocht.
Met 64Gig geheugen en 512GB NvMe Hdd Intel Core i5-9300H
En was even veel geld kwijt. VM met Sophos 4 Cores toegewezen (kan 8 cores 4 sockets)

Ben daar ook goed tevreden mee.
Min punt is dat ze alleen hun camera's ondersteunen en niet van alle merken