Mijn review bestaat uit de volgende onderdelen:
Eerste indruk, display, motor, accu en het opladen, versnelling, remsysteem, gebruiksgemak, zichtbaarheid, rijeigenschappen en de eindconclusie.
Eerste indruk:
De fiets die ik heb meegekregen heeft een stoere uitstraling, een chique antraciet kleurstelling en is voorzien van een sterke Bosch midden motor. De kabels zijn mooi weggewerkt. Kortom dat wordt genieten in deze testperiode. Lees vooral de rijeigenschappen elders in deze review, deze zijn bijzonder goed te noemen.
Display:
De aan de linkerkant van het stuur zittende display is de veel gebruikte eenvoudige Bosch Purion. Deze is helaas niet afneembaar wat mijns inziens in het kader van diefstal preventie een nuttige toevoeging zou kunnen zijn. Hij heeft een helder schermpje en makkelijk te bedienen, zelfs met handschoenen aan. De 4 ondersteuningsstanden (turbo-sport-tour en eco) die je in kunt stellen door op + of – te drukken werken prima. Heeft tevens een loop-assistentieknop aan de onderkant van het schermpje die je bijvoorbeeld kunt gebruiken als je lopend een heuvel op gaat. De fiets gaat dan vooruit zonder dat je aan de trappers komt. Door de min-knop ietsje langer ingedrukt te houden kom je in een keuzemenu waarbij 3 gegevens zichtbaar kunnen worden gemaakt, te weten de dag-afstand, totaal gefietste afstand en de range per ondersteuning-stand. De verlichting kan worden in- of uitgeschakeld door de plusknop iets langer ingedrukt te houden.
Motor:
De Bosch Performance CX, 250 watt, 85 Nm motor doet zijn werk na behoren en voelt zeer soepel aan. Dit is zeker het geval bij een redelijke tegenwind en berg op. Dit heb ik uitgetest tijdens een weekendje weg waarbij we een polderweg hebben genomen om bij een stad te komen. Heen ging erg snel met windkracht 6 in de rug. Op de terugweg bleek de wind niet afgenomen en hadden we hem tegen waardoor ik de turbo heb aangesproken. Hierbij moet ik wel opmerken dat deze modus, als je off-the-road gaat fietsen, een valkuil kan zijn. De fiets veranderd dan in een beest.
Accu en het opladen:
De accu is de Bosch Powerpack Performance 500Wh en is bevestigd op de onderbuis. (
Foto 1-1)
Opladen kan op 2 manieren. Met de accu op de fiets en uitgenomen. Bij het model wat ik heb uitgetest zit de accu er ietwat scheef in. Waarschijnlijk is dit een constructiefout van het demo model.
Accu op de fiets: aansluiting zit op een ongemakkelijke plek onder een rubber afdichtingsdopje links onderaan de uitneembare accu. (
Foto 2) Het koste even tijd om daar handigheid in te krijgen. Uiteindelijk kom je erachter dat aan het uiteinde van het snoer op de stekker een platte kant zit (
Foto 3) die bovenaan moet zijn voordat je hem in de accu duwt. Eenmaal aangesloten begint de display op te lichten totdat de accu volledig is opgeladen.
Accu uitnemen: accu gaat makkelijk los door de bijbehorende sleutel om te draaien en daarna een grote knop in te drukken
(Foto 1_1) die aan de bovenkant van de accu zit en heeft tevens een draaghandvat wat makkelijk is om het uit te nemen en te dragen. Het terugplaatsen gaat makkelijk door eerst de onderkant erin te zetten en daarna de accu aan te drukken totdat je een klik hoort. (
Foto 1-2)
Het is alleen jammer dat er geen kunststof afdichtingsklepje wordt meegeleverd om de aansluitingen te beschermen als je de fiets meeneemt op een fietsendrager. Het is namelijk gebruikelijk om dan je accu uit te nemen om gewicht te besparen. Als het bijvoorbeeld gaat regenen worden deze aansluitingen immers vochtig. (
Foto 1-3). Het lijkt mij een kleine moeite om dat in de toekomst mee te leveren en mag je ook verwachten van een fiets van een bijna €3200,-
Versnelling:
De Shimano HG200, 9 speed in combinatie met de Shimano Alivio M3100 achter-derailleur werkt moeiteloos onder allerlei terreinomstandigheden. Van een keurig net fietspad tot een zeer hobbelig bospad.
Remsysteem:
De fiets is voorzien van Shimano MT200 hydraulische schijfremmen, deze werken uitstekend. In de praktijk een aantal keren moeten uittesten, onder andere op verschillende rotondes doordat automobilisten geen voorrang gaven. Maak niet de fout door alleen de voorrem te gebruiken want dan word je gelanceerd.
Gebruiksgemak:
De accu is makkelijk uit te nemen maar de oplader aansluiten gaat moeizaam. Persoonlijk vind ik het jammer dat er geen quick releases op het stuur en zadel zitten, je kan dan laagdrempelig met een andere gebruiker wisselen. Het stuur voelt goed aan en is voorzien van goed ondersteunende Bontrager Satellite Elite handgrepen. De goedkoop uitziende kunststof bel zit aan de rechterkant op het stuur en te ver van de rechter handgreep waardoor je je hand moet verplaatsen als je de bel moet gebruiken. Helaas werkt hij niet bij natte omstandigheden zoals een regenbui! Vreemd genoeg wordt de fiets zonder slot geleverd.
Zichtbaarheid:
De verlichting aan de voor- en achterkant is prima en geeft een goed helder licht. In- of uit te schakelen door de plusknop van de display iets langer in gedrukt te houden. De dikke Swalbe G-One banden hebben reflecterende zijkanten.
Rijeigenschappen:
In de testperiode van een tweetal maanden is de fiets door mij in verschillende weers- en terreinomstandigheden uitgebreid aan de tand gevoeld. De trekkracht valt met name op bij behoorlijke tegenwind, het accelereren uit stilstand, gebieden met een zanderige en/ of glooiende ondergrond en fietspaden met een behoorlijk stijgingspercentage. Als voorbeeld wil ik een redelijk steile fietsbrug noemen bij ons in de buurt. Normaal gesproken zonder trapondersteuning een kuitenbijter maar zelfs in de eenvoudigste (eco) stand een fluitje van een cent. De capaciteiten van de motor en accu, het versnellingssysteem, de schijfremmen, de comfortabele zithouding en de op elkaar afgestemde stuur/ frame/ zadel combinatie maken dit een hele fijne multi-inzetbare fiets.
Eindconclusie:
Het is een prima, stoer uitziende fiets met een mooie duurzame uitstraling. Hij is niet alleen als toerfiets te gebruiken maar ook geschikt voor off-the-road bezigheden door de combinatie van zijn dikke banden, schijfremmen en sterke motor. Als je er voor de eerste keer op gaat fietsen heb je het gevoel dat hij al maanden je eigendom is. Wat kleine aanpassingen, zoals ik in de review heb aangegeven, zullen deze fiets nog completer maken.