Inleiding
Op een goede ochtend valt er ineens een mailtje in mijn mailbox: Gefeliciteerd, jij mag de Samsung Galaxy Watch5 testen en reviewen! Dolgelukkig nam ik enkele weken later een pakketje aan van de bezorger. In deze review probeer ik mijn persoonlijke gebruik en ervaring van de Watch 5 toe te lichten. Goed om hierbij te vermelden is dat ik nog nooit een smartwatch heb gehad, enkel een Mi Band 4 vanwege de bijzonder goede accuduur van de Mi Band. Ik ben dus erg benieuwd of deze ervaring met de Watch 5 me kan overhalen om voortaan ook smartwatches te dragen en gebruiken.
Unboxing
Het doosje van de watch heeft een hele bijzondere afmeting, het doosje is namelijk heel lang en smal. Na openen van de doos is direct duidelijk waarom dit is, de Watch 5 zit inclusief de band languit in de doos. In de doos zit behalve de Watch 5 nog een plat kartonnen doosje met daarin een quick start guide, de oplader voor de Watch 5 en twee waranty boekjes. Al met al een minimalistisch doosje, zoals we de laatste jaren wel vaker zien met nieuwe elektronica.
:strip_exif()/m/27993/1PkgkZjGKW0raXJnJIRRFYf4o4u9O6HMZq9LJYUK3DMsQFhK0n.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/27993/1PkgkZsnVcMiKYQ36v8s3M3euq2HFao8NTsAuXtU9CQGxhg9Cc.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/27993/1PkgkZAV8uPFFkje26oafqWt1fl0XMX8kfNxeQKQQ5UZ99tpOm.jpeg?f=620xauto)
Eerste ingebruikname
Het horloge wordt aangezet door een knop rechtsboven ingedrukt te houden. Na opstarten is het horloge vindbaar als bluetooth apparaat door een telefoon. Na koppelen blijkt dat er een Samsung Wearable app nodig is op de telefoon om het horloge goed te kunnen koppelen/gebruiken. De app moest even opgezocht worden in de appstore en vindt daarna direct het horloge. Voordat je het horloge echt kan gebruiken moet je wel wat geduld hebben en door aardig wat schermpjes/toestemmingen heen klikken. Op het horloge zelf gebeurt tijdens dit proces niets zichtbaars waardoor je op een gegeven moment kunt gaan twijfelen of alles wel goed gaat. Geduld is echter een schone zaak want uiteindelijk is er ook op het horloge zelf zichtbaar dat alles goed is gegaan. Hierna volgt een ware tutorial op het scherm van het horloge waarin de bediening d.m.v. gestures en eventueel de knoppen uitgelegd wordt.
Om vervolgens de gezondheidsfuncties te gebruiken is een andere app nodig van Samsung, namelijk Samsung Health. Deze is echter ook zo gedownload en instellen is erg eenvoudig.
Specificaties
Processor en opslag
De watch 5 wordt aangedreven door een Samsung Exynos W920 met 2 cores op 1,18GHz. Wat mij betreft is dit een duizelingwekkende frequentie voor zo'n compact horloge en het is ook goed te merken dat dit een vrij krachige chip is. Het horloge reageert zeer snel en soepel en ik heb eigenlijk geen enkel moment een hapering of vetraging gemerkt. Verder zit er in het horloge 1,465 GB RAM en 16GB opslag. Ik vermoed dat de gekozen opslag ook vrij vlot is wat bijdraagt aan de prettige gebruikservaring.
Verbindingen
Het horloge heeft niet alleen de mogelijkheid om via bluetooth te verbindingen maar heeft ook een WiFi adapter aan boord. Als je apps wil installeren op het horloge dan worden deze direct via de WiFi gedownload ipv dat de data transfer via de telefoon loopt. Downloaden en installeren gaat hierdoor lekker snel. Het horloge heeft ook NFC waardoor je ermee kan betalen. Dit werkt zo goed dat je al snel je portemonnee vergeet mee te nemen als je ergens heengaat

Daarnaast zit er GPS op het horloge voor plaatsbepaling. Deze volgt de route redelijk maar is niet altijd even nauwkeurig. Zelf vind ik dat geen probleem maar mocht je veel waarde hechten aan een nauwkeurige GPS dan is dat wel iets om in het achterhoofd te houden.
Kwaliteit geluidsweergave
Er zit een speakertje in het horloge. Deze is prima om mee te bellen maar muziek luisteren zou ik niet aanraden, daar is het geluid niet goed genoeg voor. Het is natuurlijk wel fijn dat het kan, mocht je je oortjes vergeten zijn. Je kan namelijk offline muziek op het horloge zetten en afspelen, waardoor je dit dus ook kan doen zonder telefoon in de buurt.
Bouwkwaliteit en afwerking
Het horloge voelt degelijk aan, en het bandje dat erbij zit is lekker breed, stevig en toch flexibel. De manier waarop het bandje ‘weggewerkt’ wordt vind ik wel even wennen, want het deel van het bandje dat overblijft nadat je het clipje er doorheen doet moet tussen de huid en het bandje gestoken worden. Dit kan even raar voelen maar zodra dit deel op zijn plek zit voel je er niets meer van. Wat dat betreft lijkt dit systeem dus prima te werken.
:strip_exif()/m/27993/1PkgkZpuQJlSFoPmh3VQ1aLQ69szF8xz77fhOkxqDeScEM3UZ8.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/27993/1PkgkZlWpJ0UACKAfqBPCLY26Dd3UE927JirM2Zo5Vtc5Vae7H.jpeg?f=620xauto)
Scherm
Het scherm van het horloge vind ik zelf prachtig. Bijna de gehele voorzijde van het horloge is scherm. Het scherm heeft een hoge resolutie (er is geen pixel te zien) en heel helder. De helderheid kan van laag naar extreem hoog. Als door de menu’s gescrolled wordt dan is ook meteen duidelijk waarom het scherm zo fel kan, het kan ook gebruik worden als zaklamp! Om oogbeschadiging te voorkomen adviseer ik om gewoon de adaptive brightness te gebruiken, mijn ervaring is dat de helderheid dan meestal vrij goed uitkomt en als ik het goed begrepen heb dan zou de adaptive brightness ervan moeten leren als je zelf de helderheid aanpast.
Een punt van aandacht vind ik wel dat het scherm het bovenste onderdeel van het horloge is, er zit geen rand die opstaat of iets dergelijks. Aan de ene kant zorgt dit voor heel strak en minimalistisch uiterlijk waardoor het horloge niet alleen bij mijzelf maar ook bij collega's en vrienden erg in de smaal valt. Iedereen is unaniem van oordeel dat het er erg strak uitziet. Ik noem het echter ook een aandachtspunt omdat ik me afvraag hoe het zit met krassen op de langere termijn. Bij mijn Mi Band 4 ligt het scherm ook 'bovenop' en na 2 jaar gebruik zitten er aardig wat krassen op. Het lijkt dus wel een beetje een kwestie van tijd voordat dat hier ook gaat gebeuren en dat zou zonde zijn.
Sporteigenschappen: Workout en wellness
Er zit een optie in de Health software van Samsung om automatisch een workout te detecteren als je een tijdje aan het sporten bent. Deze functionaliteit werkt goed als de continue hartslagmeting aan staat, als deze uit staat dan wordt een workout gedetecteerd als je gedurende een paar minuten een hoge stappenintensiteit hebt. Voor wandelen werkt deze functionaliteit heel goed, voor andere actitiviteiten werkt dit dan (uiteraard) minder goed omdat het horloge niet weet dat je beweegt. Iets als fietsen of krachttraining zal eigenlijk nooit opgepikt worden, maar een badmintonsingle bijvoorbeeld weer wel (de dubbel helaas niet). Op het moment dat de automatische workout start gaat de continue hartslagmeting ook aan, ongeacht of je deze al standaard aan had staan of niet. Hierdoor kan de software beter inschatten hoeveel kcal je verbrand hebt.
Uiteraard is het ook mogelijk om handmatig een workout te starten, hierbij zijn er erg veel sporten te kiezen (zoals ik al zei: zelfs badminton!

Ik heb het idee dat het voor de berekening van de energieverbranding uiteindelijk niet uitmaakt welke sport je kiest, want als je het type workout aanpast (dat kan eenmalig bij een automatische workout) dan blijft het aantal kcal hetzelfde. Het type sport is dus meer voor de eigen administratie

Hartslag
Ik heb een aantal hartslagmetingen uitgevoerd en deze lijken vrij accuraat met metingen die ik normaal uitvoer op mijn Mi Band 4. In rust lijkt dit dus in ieder geval te werken zoals verwacht. Tijdens het sporten is het belangrijk dat het horloge goed strak om de pols zit, want anders kunnen de metingen gekke dingen gaan doen (zoals een tijdje geen hartslag meten of een korte hele hoge piek die niet verklaarbaar is). Zelf vind ik het bandje dusdanig goed zitten dat hij horloge nog steeds erg lekker zit als het bandje strak zit waardoor de hartslagmeting over het algemeen goed lijkt te werken.
Zuurstofverzadiging
Het is ook mogelijk om de zuurstofverzadiging te meten. Toevallig had een vriend een los apparaatje om de zuurstofverzadiging te meten en de meting van het horloge kwam exact overeen met het losse apparaatje. Waarschijnlijk werken beide apparaten met dezelfde methode maar dit geeft op zich wel vertrouwen in de meting van de Watch 5.
Lichaamssamenstelling
Dit vond ik helemaal een interessante functie waarbij je een soort full body scan krijgt. Er worden volgens mij wat stroompjes door je lichaam gestuurd (je moet ook een bepaalde houding aannemen waardoor je een soort stroomkring vormt met je armen) waarna er d.m.v. de ondervonden weerstand wordt gemeten wat je 'skeletspiermassa', 'vetmassa' etc is. Ik vraag me alleen wel af of de meting representatief is voor het gehele lichaam of alleen voor het gebied armen/borst aangezien ik vermoed dat de stroompjes de kortste weg volgen en daardoor dus bijv. niet door de buik gaan, terwijl me dat juist een vrij cruciaal gebied lijkt voor de bierdrinkende man

Ik kan de waarden dus niet controleren maar het is een leuke feature
Uitgebreide toelichting
Hieronder nog wat uitgebreide toelichting over de accuduur, het opladen en het (gebrek aan) een opbergsysteem.
Accuduur en opladen
Voor mij is het wel even wennen dat de Watch veel sneller leeg is dan een Mi Band. Met de Band haal ik vier weken, met de Watch ruim twee dagen (nog ~20% accu over na twee dagen). Nou zijn deze twee producten natuurlijk heel anders qua features dus deze vergelijking is niet helemaal eerlijk. De ruim twee dagen haal ik overigens door de hartslagmeting op elke 10 minuten te zetten ipv continu en het horloge in de nacht op vliegtuigmodus + slaapmodus te zetten. Hierbij heb ik wel regelmatig workouts (minimaal één per dag, meestal meer) en ik gebruik het horloge ook als 'afstandsbediening' voor de muziek thuis. Ik kan me voorstellen dat je bij intensief gebruik de twee dagen misschien niet haalt.
Opladen gaat door middel van de meegeleverde lader. Deze lader werkt door een soort inductie, dus je steekt geen stekker in de watch zelf maar legt de watch op de lader waarna hij gaat opladen. De watch klikt daarbij 'vast' door middel van magnetisme. Op deze manier laden is compleet nieuw voor me maar voelde snel erg natuurlijk en betrouwbaar. Na ruim een uur is de watch weer vol en klaar voor gebruik, waarbij de watch bij mij meestal nog ~20% accu heeft voor ik ga opladen. Volledig leeg zal je dus iets langer bezig zijn.
Opbergsysteem
Wat ik wel mis bij het horloge is een zakje of compacte manier om het op te bergen. De watch ligt nu gewoon op zijn zij op het nachtkastje, wat natuurlijk ook goed gaat maar het zou toch fijn zijn om het ergens op te kunnen bergen wanneer je het even niet gebruikt.
Gebruiksgemak
In andere hoofdstukken heb ik het al meerdere malen laten doorschemeren: ik vind de watch erg makkelijk in gebruik. Bij de eerste ingebruikname krijg je wat tutorials te zien en de controls voelen al snel heel vertrouwd. De apps (zowel Wear als Health) zijn vrij logisch opgebouwd waardoor je snel kan vinden wat je zoekt. Het opladen gaat ook eenvoudig en ook updates installeren gaat zo goed als vanzelf. Wat dat betreft dus dik in orde!
Prijs
In mijn geval heb ik het geluk gehad dat ik deze Watch gratis kon testen als gevolg van een actie van Tweakers. Op het moment van schrijven kost de Watch online circa 215-230 euro. Gezien de zeer uitgebreide functionaliteiten lijkt deze prijs me niet gek. Je haalt eigenlijk een soort smartphone binnen die je aan je pols meedraagt en daar hoort natuurlijk een bepaald prijskaartje bij.
Het ecosysteem
Om de Watch 5 in de basis goed te kunnen gebruiken heb je twee apps nodig op je telefoon. De Wear app en de Health app. De Wear app gebruik je om het horloge zelf in te stellen en te updaten.
Samsung Wear
De Wear app oogt erg overzichtelijk, hieronder een screenshot van het startscherm.
Het startscherm vind ik clean ogen en je komt er snel mee op de plek waar je wil zijn. Zo kan je het uiterlijk van het horloge aanpassen:
Er zijn ongelofelijk veel Watch Faces meegeleverd en te vinden op internet. Ik vond mezelf vrij kritisch in wat ik op mijn horloge wilde zien maar na een avondje zoeken en instellen heb ik een Watch Face gevonden waar ik helemaal blij mee ben. Het aanbod lijkt daarbij alleen maar te groeien dus dit vind ik zeker een positief punt.
Ook is het in de Wear app mogelijk om de lijst met apps in te delen zoals je het zelf wil. Dat is geen overbodige luxe want er zitten standaard aardig wat apps op de watch:
Daarnaast zijn er in een speciale Play Store allerlei apps te downloaden. Sommige daarvan bieden een hele basale functionaliteit, maar bijv. de Spotify app, Google Wallet en de Youtube Music app werken echt behoorlijk goed. Er zijn zoveel apps dat er vast nog allerlei pareltjes tussen zitten die ik nog niet gevonden heb.
Ook kan je de zogenaamde tegels instellen en herindelen met de Wear app:
Zelf gebruik in de tegels nog behoorlijk weinig merk ik, maar misschien moet dit nog even groeien. Het is in ieder geval fijn dat je tegels aan en uit kunt zetten en opnieuw in kan delen.
Als laatste kan je het 'quick panel' nog anders indelen:
Als je een Android smartphone hebt dan komt dit je vast bekend voor. Hier zitten allerlei handige knopjes om je horloge bijv. snel in de nachtmodus te krijgen. Ook weer heel handig dat je dit opnieuw in kan delen en dat heb ik dan ook zeker gedaan

Samsung Health
De Health app gebruik je voor de workouts en dergelijke. Deze kan je ook vervangen door een andere app naar keuze, maar uiteindelijk vond ik Health zo goed werken dat ik deze ben gaan gebruiken ipv Google Fit.
Algemene beoordeling / Conclusie
De Samsung Galaxy Watch 5 is een horloge met heel veel functies. Het heeft een prachtig AMOLED-scherm, voelt degelijk en heeft een groot aantal gezondheids- en fitnessopties. Het horloge ziet er heel strak uit en geeft echt een premium gevoel. De app om het horloge mee in te stellen werkt eenvoudig en naar behoren. Enige echte minpunt is wat mij betreft de accuduur, maar met wat aangepast gebruik haal ik ruim twee dagen accuduur wat voor mij acceptabel is. Verder ben ik er dus erg tevreden mee en kan ik de Watch 5 zeker aanraden!