Philips 65OLED907/12 Zwart Review
23 januari 2023, laatste update op 23 januari 2023, 1.191 views
Rapporteer
Testpanel
De 907 is een hele mooie televisie met een prachtig scherm waar kleuren echt vanaf spatten. Ook de ingebouwde Soundbar zorgt voor een extra goede geluidservaring zonder dat je als gebruiker allerlei extra apparatuur aan moet schaffen. De functionaliteit die AndroidTV biedt zorgt voor lange bruikbaarheid.
Pluspunten
- Fantastisch OLED scherm
- Ingebouwde Soundbar
- AndroidTV met ingebouwde Chromecast
Minpunten
- Afstandbediening te lang
- Screensaver schakelt te snel in
- Voet steekt aan de voorkant onder het scherm uit
Onlangs kreeg ik via Tweakers de kans om een nieuwe oled+ televisie van Philips te testen. De Philips 907 65 inch.
Tot nog toe kocht ik zelf budget televisies en deed daar dan een paar jaar mee. De meest recente aankoop was een Philips 7304 43inch LCD 4K televisie. Het leek mij interessant om eens een echt top model televisie te testen om ook voor mijzelf te bepalen of het verschil echt zo groot is en de kijkervaring zoveel beter dat ik het de hogere prijs ook waard zou vinden.
In deze review zal ik geen vergelijking maken tussen mijn instap LCD 4K televisie en deze Philips 907 OLED+ televisie maar zal wel met de opvallende verschillen in gedachten mijn ervaringen opschrijven.
Algemene beoordeling
De Philips 907 is naar mijn mening een zeer complete en mooi weergegeven televisie. Met een soundbar vast onder het scherm is ook het geluid een stuk beter dan een gemiddelde televisie waarbij de dunne speakers normaal achter het scherm verborgen zitten. Met het OLED+ scherm knallen de kleuren werkelijk van het beeld en ook de weergave van zwart komt goed over. Dit is misschien wel kenmerkend voor OLED maar in de praktijk dus ook echt een groot zichtbaar verschil met LCD waarbij zwart in mijn ervaring donkergrijs is ipv zwart. De 907 is dan ook een feest om naar te kijken.
Afstandbediening
De 907 wordt geleverd met een afstandbediening met een wat luxere uitstraling dan standaard zwart plastic. Hij is uitgevoerd in zilver en aan de achterkant een zacht plastic met reliëf waardoor de grip goed is en de afstandbediening niet zomaar uit je hand glipt. De afstandsbediening is wat aan de lange kant. De indeling is naar mijn idee wel logisch en overzichtelijk. Hoewel ik zelf nooit cijfers op een afstandbediening gebruik, begrijp ik wel waarom ze erop zitten. Er zitten een aantal snelknoppen op voor streamingdiensten. Als je deze diensten gebruikt is het leuk maar anders natuurlijk overbodig waardoor de afstandbediening onnodig lang is.
AndroidTV
Persoonlijk ben ik wel een fan van AndroiTV. De ingebouwde Chromecast functies zijn ideaal wanneer je ook andere Android of Google devices in huis hebt. Het casten is dan uiteraard eenvoudig en zorgt ervoor dat vanaf ieder Android apparaat content gedeeld kan worden. Ook het aan en uitzetten van de TV met stembediening via mijn Nest Audio werkt handig. Het besturingssysteem werkt soepel en kent geen vertraging. Dat is wel anders bij mijn wat oudere TV die echt meer moeite heeft om het menu en de content soepel weer te geven. Met de 907 is AndroidTV voorlopig weer snel.
Soundbar
Onder het scherm zit een Soundbar vast gemonteerd. Ik ben geen audio specialist en besteed daar normaliter ook weinig aandacht aan. Ik kan dus alleen zeggen wat ik hoor en heb ervaren De Soundbar ondersteunt Dolby Atmos en geeft een helder en vol geluid. Zowel bij muziek alsook bij stemmen is het geluid helder. Stemmen zijn met de standaardinstellingen goed verstaanbaar en muziek en geluidseffecten knallen echt de Soundbar uit. Voor mij als niet audio expert is deze combinatie echt een uitkomst. Geen extra aandacht nodig voor extra boxen of losse Soundbar maar een kant en klare oplossing.
Contrast, Helderheid en kleurweergave
Van OLED verwachtte ik superieure kleuren en dat zwart ook daadwerkelijk zwart zou zijn en niet grijzig zoals bij veel LCD televisies. Het scherm dat in de 907 is gebruikt voldoet volledig aan mijn verwachtingen. Kleuren zijn helder, details en kleine kleurverschillen komen fantastisch over. Ook zwart is uiteraard zwart zoals je van OLED mag verwachten. Ook bij gedeeltelijk donkere scènes worden de details mooi weergegeven. De weergave is zeer scherp zelfs bij het streamen via Netflix, Disney+ of HBOmax. Ondanks de toegepaste compressie bij de streamingdiensten is de weergave op de 907 erg goed.
Vormgeving
Het scherm wordt geleverd met zeer dunne randen eromheen waardoor deze totaal niet opvallen wanneer je naar het scherm kijkt. Zowel bij gebruik overdag of in de avond lijkt het alsof de gehele oppervlakte uit scherm bestaat terwijl er in werkelijkheid een dunne rand omheen zit. Mooi weggewerkt naar mijn ideeën fijn dat Philips dit in zwart heeft gedaan en niet in een opvallender grijs of zilvergekleurde rand.
De voet is van zwart metaal en dient achterop het scherm vastgemaakt te worden met schroeven. Dit werkt goed en zorgt voor goede stabiliteit maar persoonlijk vind ik het niet mooi dat er een vierkant vlak onder het scherm vandaan komt aan de voorkant.
Direct onder het scherm en dus boven de voet zit de Soundbar vast gemonteerd. Deze loopt over de volle breedte van het scherm en heeft een mooie luxe uitstraling. Er zit een grijs speakerdoek omheen dat goed past bij het ontwerp. Het scherm en de Soundbar passen goed bij elkaar.
De Ambilight-ervaring
Een uniek punt van Philips televisies blijft natuurlijk Ambilight. Door kleuren aan de zijkanten en de bovenkant van het scherm weer te geven krijgt de kijkervaring een extra dimensie. De kleuren die achter het scherm worden weergegeven op de muur geven een rustiger beeld om naar te kijken naar mijn idee. Er is redelijk veel in te stellen wat betreft Ambilight. De manier van weergave kan aangepast worden om bijvoorbeeld het beeld of het geluid te volgen. Daarnaast kan de intensiteit en de soepelheid van de lichtovergang worden aangepast naar de eigen smaak. Smaak is ook meteen wat Ambilight is. Ik vind het een mooie en fijne toevoeging aan de kijkervaring maar wanneer het er niet is zou ik het misschien niet missen.
Inbrandgevoeligheid
Met OLED blijft het risico bestaan op inbranden van langdurig stilstaande beelden. De 907 gaat naar mijn idee wat rigoreus om met dit risico. Na enkele minuten stilstaand beeld klapt de screensaver erin met de naam van de bijbehorende geluidsfabrikant. Ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat dit risico al zo snel aanwezig is en het aanzetten van de naar mijn idee niet erg mooie screensaver. Mij geeft het een wat negatief beeld over OLED als fragiele beeldtechniek. Ook een melding dat het scherm een refresh nodig had en dat dit enkele minuten kon duren geeft weinig vertrouwen. De praktijk zal vast niet zo erg zijn als mijn schrikbeeld maar de screensaver en de refresh hadden suptieler gekund naar mijn idee.
De 907 is naar mijn idee echt een hele mooie televisie met een prachtig scherm waar kleuren echt vanaf spatten. Ook de ingebouwde Soundbar zorgt voor een extra goede geluidervaring zonder dat je als gebruiker allerlei extra apparatuur aan moet schaffen. De functionaliteit die AndroidTV biedt met ruime beschikbaarheid van 3rd party apps en ingebouwde Chromecast ondersteuning zorgt voor lange bruikbaarheid. Ambilight is een leuke toevoeging maar is uiteraard geen noodzakelijke functie om van deze tv te genieten. Al met al zeker een televisie waar je lange tijd van kan genieten.
Nu ik de 907 heb kunnen testen moet ik concluderen dat de hogere prijs ook echt een betere kijkervaring geeft en de meerprijs ook waard is. Bij een volgende aankoop zou ik de 907 dan ook zeker overwegen.