De Hue Lightstrip Outdoor is een 5 meter lange tlichtstrip voor buiten, die je op kan nemen in je Hue ecosysteem en via de Hue Bridge is aan te sturen, via je mobiele telefoon, via je spraakassistent of de Hue schakelaars of bewegingsdetectoren.
De lichtstrip kan verschillende tinten en warmten witlicht weergeven, en ook gekleurd licht. Allemaal dimbaar in verschillende lichtsterkten.
Ik gebruik de lichtstrip nu twee jaar, en in deze minireview lees je mijn ervaringen.
Wat zit er in de doos?
Het systeem bestaat uit een lichtstrip van 5 meter, snoeren, een adapter en een regelkastje.
In de doos vinden we ook bevestigingsmateriaal voor de lichtstrip. Die heb ik niet gebruikt, want ik kon die niet goed bevestigen tussen mijn terras en de schutting omdat daar te weinig ruimte tussen zit. Daardoor kon ik de lichtslang er wel makkelijk tussen klemmen.
:strip_exif()/m/248559/1PjCuG9cZ30mzZPsrzxGfMJXY3SxbYYGuXCazgW31EREx6Cdla.jpeg?f=620xauto)
Installatie buiten net wat lastiger dan binnen
Omdat het om een buiteninstallatie gaat, is de fysieke installatie net wat lastiger dan Hue lampen voor binnen. Althans: ik heb er voor gekozen om het netsnoer en de adapter binnen te bevestigen. En de laag voltagekabel door de muur naar buiten te geleiden. Buiten bevinden zich het tweede kastje (waarvan ik aanneem dat het een schakelkastje is) en het lichtsnoer zelf.
:strip_exif()/m/248559/1PjCuGyutZWIYSjzB3pF8pMJpdKvi4XIG4xhsXwpnPsVk56H8P.jpeg?f=620xauto)
Check vooraf of je verbinding met de Hue Bridge hebt
Als het systeem eenmaal fysiek is geïnstalleerd, moet het nog digitaal worden toegevoegd aan je Hue bridge. Dat is een fluitje van een cent, althans als het bereik voldoende is, en dat ligt ondermeer aan de afstand tussen het kastje van de lichtstrip en of er bijvoorbeeld muren en vloeren tussen zitten. Test dat dus eerst. Als de ontvangst tussen de apparaten lastig is, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld binnen een andere Hue lamp tussen de Bridge en de lichtstrip te installeren. Je Hue lampen vormen namelijk een mesh netwerk, waarin 1 lamp signalen aan andere Hue apparaten doorgeeft en zo het bereik van het netwerk uitbreidt.
Mijn advies is dus: eerst uitproberen voordat je de boel vastschroeft.
Als het bereik goed is, is het digitaal toevoegen aan je systeem super simpel vanuit de Hue app. Philips heeft dat heel gebruiksvriendelijk voor elkaar.
Stabiel
Vervolgens heb je er geen omkijken meer naar. Het systeem is water en vorstbestendig. Het draait inmiddels twee jaar en heeft verschillende vorst en regenperiodes achter de rug. Verder is het systeem zeer stabiel. Het werkte deze jaren zonder problemen en de verbinding bleef prima.
:strip_exif()/m/248559/1PjCuGayNbc1Sc03TSWDK3Wb4ANicm15OlJACX8fZWc9r1rXlf.jpeg?f=620xauto)
Alle voordelen van Hue ecosysteem
Je kunt de lichtstrip met de verschillende Hue schakelaars bedienen, aan laten gaan met een bewegingsmelder, waarvan ook een outdoor versie bestaat, of je kunt voor het lichtsnoer via de app een schema instellen, op een bepaald tijdstip, of bij zonsondergang.
Lichtsterkte
Het licht is niet supersterk, zeker het gekleurde licht niet, je moet het dus vooral zien als sfeerverlichting of accentverlichting. En dat is ook precies waar ik de lichtstrip voor gekocht heb. Het licht is overigens mooi egaal.
:strip_exif()/m/248559/1PjCuGd7LPKLZ2XNFxLZqKryDAWINZzXLxCa3KikBu1pKAhsxZ.jpeg?f=620xauto)
Al met al ben ik blij met de Hue lichtstrip. Als de lichtstrip eenmaal buiten ligt is het gebruiksgemak en de stabiliteit ongeevenaard, en heb je er geen omkijken naar. Het Hue systeem is één van de weinige domotica systemen dat in zijn geheel echt in orde is. Bij veel andere domotica toepassingen voel ik me nogal een bèta tester. Maar dat is bij het Hue ecosysteem helemaal anders. Dat komt dan wel met een prijs, maar die heb ik er graag voor over.