€ 2.258,38 bij Amazon.nl Marketplace

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition Review

BdB
17 januari 2023, laatste update op 13 februari 2023, 1.149 views Rapporteer

Updated op 13-2-2023
Sinds een maand heb ik deze kaart in bezit.

Grote kaart, maar hij past prima in een mid-size kast.

Geen coil-whine waargenomen. Weinig RGB.

Goede undervolting resultaten.

Pluspunten

• Stevig metalen behuizing
  • GPU support meegeleverd
  • 12VHP split kabel meegeleverd

Minpunten

• Past precies, vrijwel geen speling

Updated op 13-2-2023; zie onder
Sinds een week heb ik deze kaart in bezit. Ik heb helaas bijgedragen aan een verpeste GPU markt, maar na anderhalf jaar wachten op een betaalbare kaart ben ik "geknakt" en heb veel teveel geld uitgegeven aan een GPU.
Ik betaalde er 1060 euro voor, drie dagen later stond de prijs al op 979 euro in de pricewatch. Karma I guess.

De kaart is redelijk groot, maar past precies in mijn kast. De hoeveelheid rgb is gering. Mocht dat je ding zijn dan is de Strix variant meer voor jou.

De kaart raakt op een haar na de sata poorten van het B560-M PRO niet. Onderaan is er nog ongeveer een cm ruimte tussen de USB3 front aansluiting en de aansluitingen voor power button e.d.

Ik moest wel een bracket uit mijn Be Quiet Pure Base 500kast halen (). Daar zat de kaart tegenaan, niet onder druk, maar voor het mooie en om resonatie te voorkomen heb ik hem eruit gehaald. Aangezien de kast geen raampje heeft, merk je daar verder niets van.

De kaart is stil, ik heb geen coil-whine waargenomen. Ook het verbruik is prima, onder full load trekt hij 250-260 Watt, terwijl de geadverteerde waarde 285W is. Maximale temperatuur die ik heb gezien is 67-68 graden. Ik ben nog niet met undervolting aan de slag gegaan, maar het zou leuk zijn als ik de kaart onder de 200W krijg. Fingers crossed.

Qua performance had ik iets heel geks. Ik heb voornamelijk getest met de game Escape from Tarkov (ik weet het, de game is totaal niet geoptimaliseerd). Ik speel op een 3440x1440 scherm, dus er moeten veel pixels berekend worden. Ik ging van 50 FPS naar 120 met dezelfde settings. (Oude GPU is een 1660 super)
Echter had ik gigantisch veel last van stutters, dan zakt de framerate kortstondig helemaal in elkaar en verziekt je game-experience behoorlijk. Helemaal een zweetmomentje als je denkt lekker te kunnen gamen met een nieuwe kaart :)
De oplossing was: alle settings op max. Nu draai ik stabiel op 80 fps, zonder stutters.

Update 13-2-2023: Bezig geweest met undervolting
Met behulp van MSI Afterburner ben ik aan de slag gegaan met undervolting van de kaart. Het doel: minder vermogen verbruiken, een koelere kaart, bij dezelfde performance. Ik overclock dus uitdrukkelijk niet.
Ik draai 3D mark TimeSpy om de kaart op toeren te jagen en draai de benchmark meerdere keren om stabiliteit te testen. De gemiddelde score die ik met deze kaart (en CPU) haal is 17500.

Stock settings
Op stock settings klokt de kaart zichzelf naar 2820 MHz en draait deze snelheid op 1100mV.
Tijdens de benchmark piekt de kaart op een verbruik van 282 Watt.
Gemiddeld ligt het verbruik rond de 250 Watt.
De temperatuur bereikt een maximum van 68,3 graden Celcius.

Undervolt naar 975mV @ 2820 MHz
Met stappen van 50mV heb ik de core voltage naar 975mV weten te krijgen. Bij 950mV crashte de kaart vrijwel meteen. 965mV draaide wel, maar crashte toch na een aantal iteraties. Wellicht zal ik in de praktijk nog een paar mV omhoog moeten, want ik heb nog niet getest met een langdurige game sessie.
Tijdens de benchmark piekt de kaart op een verbruik van 225 Watt.
Gemiddeld ligt het verbruik net onder de 200 Watt.
De temperatuur bereikt een maximum van 61,7 graden Celcius.
Ik heb de fan-curve niet aangepast, dus de temperatuur zou bij een statische setting waarschijnlijk verder naar beneden gaan.

Samenvatting
Stock UV Verschil
Core speed (MHz) 2820 2820 0
Voltage (mV) 1100 975 -125
Temperatuur (C) 68,3 61,7 -6,6
Verbruik piek (W) 282 225 -57
Verbruik gem. (W) 250 200 -50
Sorry voor de rotte tabel. De editor accepteert geen tabs.

Standaard volt/freq curve

Stats op stock

volt/freq curve bij een undervolt naar 975mV

Stats op undervolt

Heb jij ook een ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition?

Qua performance had ik iets heel geks
Had je echt frame rate dips of voelde het gewoon stotterig?
Tarkov is niet de beste game om te testen, want het is een beta spel. Met regelmaat slopen de devs wat :)
Ik had echt last van stutters, de boel stond dan stil. Op je fps counter zie je de fps dan naar beneden vallen.
Ik heb nu vrijwel alle settings op max en nu draait het stabiel.

[Reactie gewijzigd door BdB op 27 juli 2024 03:39]

Yo BdB,

Ben bezig met een build.
Deze kaart+asus rog strix 760i wifi+32gb+thermalake 750 sfx.

Nu wordt de kaart gewoon herkend in bios, armory Crate en ook ingame. Helaas pakt de Gpu de games niet op.

Heb al een aantal zaken geprobeerd:
-bios update
-asus updates gedraaid
-Gpu update met geforce experience
-Alle aansluitingen nagelopen

Ik loop een beetje vast en heb wel een vermoeden dat het wellicht aan de voeding aansluiting ligt. Heb de 12v4 pins kabel gebruikt die ik bij de voeding heb gekregen, die kan 300W aan. Het verloopkabeltje wat met de Gpu meegeleverd wordt, heb ik nog niet geprobeerd.

Heb je misschien een idee?
Foto's hoe jouw kaart is aangesloten?

Groet Paul
Hi Paul,

Ik heb de kaart aangesloten met het bijgeleverde kabeltje. Daar gaan 2 kabels uit de voeding in. Mijn voeding had namelijk geen 12vhp aansluiting. Werkt goed. Let op dat die 12vhp stekker gevoelig is. Dus echt GOED aansluiten en knikken in de kabel vermijden.

Zie je je videokaart in Windows wel?

Nog een andere ingeving: wat voor kaart had je hiervoor? Misschien een AMD? Dan schijn je een of ander tooltje te kunnen/moeten draaien om de drivers goed weg te krijgen. Ik heb dat zelf niet gebruikt, want ik ben Nvidia fanboy. Ja, ik geef het toe 😅

[Reactie gewijzigd door BdB op 27 juli 2024 03:39]

Hi man,

Leuk dat je alsnog reageert!
Was een totaal nieuwe build en de clue was uiteindelijk dat ik de case had besteld met een ryser 2.0 kabel maar een versie met de ryser 1.0 bezorgd had gekregen.

Eer dat ik daar achter was, waren we 8 bestellingen en een maand verder.
Maar de build is gelukt en draait nog altijd als een zonnetje!!

Game on!!!