€ 500,76 bij Amazon.nl Marketplace

Gigabyte M34WQ Zwart Review

martward02
10 januari 2023, laatste update op 10 januari 2023, 2.741 views Product gekocht

Gigabyte M34WQ Zwart

Hele fijne ultrawide voor wie werk en entertainment op dezelfde plek heeft. Ik heb deze monitor in de aanbieding gekocht voor €450 en voor dat geld is het een ontzettend goede deal.

Pluspunten

• IPS
  • Ultrawide
  • 144Hz
  • Prijs
  • KVM

Minpunten

• Plat
  • Mini beetje ghosting

Introductie
Ik heb na lang wikken en wegen besloten om deze monitor aan te schaffen. Ik heb een hele tijd naar de gebogen LG zitten kijken die, op het moment dat ik de aanschaf heb gedaan, €250 duurder was dan deze Gigabyte. Mijn voornaamste zorg was dat dit paneel niet gebogen is, maar ik heb besloten toch de gok te nemen en de goedkopere M34WQ te kopen.
Vormgeving
Dit scherm is niet gebogen maar plat en ik denk dat dit voor veel mensen de voornaamste kritiek zal zijn. Zelf gebruik ik het scherm meer om mee te werken dan om mee te gamen en ik ben met mijn gebruik nog niet tegen grote nadelen aangelopen. Ik heb de monitor nooit op de meegeleverde voet gehad (en kan daar dus ook weinig zinnigs over zeggen) maar heb hem altijd gebruikt met de Arctic X1-3D monitor arm. Deze combinatie werkt echt top. De arm is sterk genoeg om de monitor te dragen en levert zeer veel vrijheid op.
De meeste aansluitingen zitten linksachter het scherm en de twee knoppen zitten beide rechts. Dat is ook meteen het enige aan de vormgeving wat ik anders had gedaan; ik zou zelf het knopje van de KVM links achter het scherm hebben geplaatst. Nu raak je soms de, verder prima werkende, joystick achter op het scherm wanneer je eigenlijk op de KVM knop wilt drukken. Wanneer de joystick wordt aangeraakt opent deze het OSD menu, en wanneer het OSD menu geopend is werkt de KVM knop niet. Het is geen groot probleem, maar je moet toch wat te klagen hebben.
Ik vind het wel fijn dat het scherm geen 'Gamer-vibe' afgeeft. Het ziet er uit als een zakelijk scherm en misstaat niet op een normale werkplek.
Features
KVM:De KVM werkt simpelweg perfect. Er is een wizard waarmee je aan kan geven welke USB type (USB-C of USB-B) bij welke video input (HDMI 2x, DisplayPort en USB-C) horen. Er zijn dus altijd twee opties in de KVM, één voor elke USB type. Je kan de KVM ook uitzetten in het OSD, dit zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken als je een laptop via USB-C wilt aansluiten waardoor deze video, USB en stroom krijgt van de monitor (slechts 15W, maar toch leuk). Mijn enige wens zou zijn om meer USB poorten te hebben, twee is net genoeg wanneer je daar een toetsenbord en muis aan hebt, maar wil je ook nog een DAC of webcam aansluiten dan zul je toch een USB hub op de achterkant moeten plakken.
VRR: Ik heb een Nvidia 3060Ti en G-sync werkte bij mij meteen, ik hoefde het alleen aan te zetten in de Nvidia Control Panel.
OSD Sidekick: Hier heb ik niet veel meegedaan, maar net als andere software van Gigabyte die ik heb gezien is het een leuk idee dat matig is uitgevoerd en vrij onnodig. Je kan er een soort overlay mee creëren die wat dingen laat zien, maar niets dat Afterburner niet op een minder opdringerige manier laat zien.
Speakers: Uhm, ja, technisch gezien produceren ze geluid. Handig om te hebben als je koptelefoon of speakers stuk gaan tijdens een zoom call of zo, maar het blijven monitor speakers.
Beeld
Ik denk niet dat ik een heel kritisch oog heb wanneer het op kleuren aankomt, maar voor mij ziet het er prima uit. Ik gebruikte hiervoor de LG 27GL83A-B en ik zie niet echt verschil in hoe de kleuren er uit zien.
Waar ik wel verschil in zie is de snelheid van de pixels. Deze monitor heeft weinig last van Ghosting, maar het is er wel. Ik heb dit niet gemerkt in spellen, maar in de UFO ghosting test is het wel te zien als je goed zoekt. Ik gebruik de monitor op de Balanced Overdrive mode staan, al lees ik in veel reviews dat de picture quality beter zou moeten zijn in theorie.
(Deze foto is met een mid-range telefoon gemaakt, niet met een highspeed camera of zo)

De helderheid is onvoldoende om iets met HDR te doen, maar op zichzelf volstaat de helderheid wat mij betreft.

Ik ben zeer tevreden met de Gigabyte M34WQ en zal deze dan ook met plezier blijven gebruiken. Wanneer deze en de LG 34GN850 hetzelfde kosten denk ik nog steeds dat de LG een betere deal is, maar voor de prijs waarvoor deze al meer dan eens in de aanbieding is geweest is het zeker een aanrader.

Heb jij ook een Gigabyte M34WQ Zwart?

Goede review. Het is mij alleen niet helemaal duidelijk hoe de kvm werkt. Is dat dan dat je een HDMI + USB-B naar je PC leidt en de USB-C naar je laptop?

En vooral, hoe makkelijk is het switchen?

[Reactie gewijzigd door vzorge op 23 juli 2024 15:50]

Dat klopt, je sluit één apparaat aan middels de USB-B naar USB-A aansluiting en een videoaansluiting naar keuze, en de andere sluit je aan middels de USB-C aansluiting en een videoaansluiting naar keuze (dit kan ook de USB-C kabel zelf zijn).
Het switchen is kwestie van op het knopje op de achterkant van de monitor drukken en een seconde of twee wachten.