€ 250,- bij bol Plaza

Harry2994
8 januari 2023, laatste update op 8 januari 2023, 628 views Product gekocht

Bosch EasyControl

Zie uitgebreid review

Pluspunten

• Bediening met App werkt goed
  • Warm water goed beheersbaar
  • Veel instellingen die goed werken

Minpunten

• Slimme knoppen overschrijven kamertemperatuur
  • Bosch ondersteuning is matig, geven antwoorden omdat er matige kennis aan de hulplijn zit

3 van 5 sterren (Voldoende)
De EasyControl (EC) is fijn, pas goed in the stellen als je van alle huisbewoners de aanwezigheid hebt ingesteld door daar ook de App juist ingesteld te installeren, anders stookt deze vooruit niet zodra je bijna thuis bent.

Maar gebruik deze EC niet gecombineerd met slimme radiatorknoppen (EAN 4057749694508).

Indien de radiatoren in de huiskamer geen zelfde electronisch controle hebben, deze knoppen van Bosch laten de EasyControl namelijk schakelen, de huiskamer waar mijn EC hangt wordt dan ongewild warmer.

In mijn geval, ik heb vier convectorputten, werd het 23 graden.
Bosch antwoordde zeer laat, veel aandringen tot er uiteindelijk iemand van Bosch zei dat de slimme knop in mijn badkamer mijn temperatuur verhoogd zelfs als mijn woonkamer niet “vraagt”.

Nu ik dat weet wil ik een ander merk slimme knop aanschaffen die onafhankelijk van de EC functioneert.
Mijn verzoek aan Bosch de slimme knoppen de vraag niet te laten beïnvloeden door in de App een selectie te maken waarin staat of hij de kamer thermostaat “wel of niet” moet activeren werd negatief beantwoord, dat zal niet gebeuren.

Heb jij ook een Bosch EasyControl?

Is het niet vrij logisch dat de huiskamer warmer wordt als je daar geen slimme knoppen hebt geinstalleerd? Die geven namelijk de mogelijkheid om radiatoren een voor een te schakelen, anders zullen ze natuurlijk altijd meedoen. Of begijp ik het probleem verkeerd?
Maar als je de Easy Control hebt ingesteld op 20 graden en een slimme radiatorknop vraagt pas in de avond warmer dan wordt de woonkamer 23graden, de badkamer ingesteld op 20 graden is dan koud en vraagt warm water, de cv gaat stoken terwijl de kamer met de EC er in al warm is, het wordt plots 23 graden….

Meer gewenst is voor mij de volgende situatie;
Als de badkamer thermostaat kraan niet kan vragen moet hij het doen met wat er is, als de kamer vervolgens wel vraagt gaat de badkamer uiteindelijk wel mee.

Maar dat laatste gaat niet, dus als je de hele dag de badkamer mee verwarmt zal het wel meevallen, ik activeerde deze pas om 20.30 omdat we pas rond 22.00 zouden douchen…

Met de huidige energie crisis lijkt mijn situatie toch wat gunstiger, voor Bosch echter niet, die zeggen dat ik dan maar 4 kranen op mijn convectors moet zetten terwijl daarvan de voelers buiten de putten moeten komen (werken anders niet goed) .

En die bestaan niet….

Dus, ja natuurlijk wordt het warmer in de huiskamer maar dat doet de slimme badkamer knop die wil dat de badkamer opwarmt…

Groet
Het is logisch dat het in de woonkamer warmer wordt, het circuit naar de woonkamer staat namelijk altijd open omdat daar geen slimme knoppen op zitten. Als je dat anders wenst zul je ook daar de slimmer knoppen moeten monteren.
Dit "probleem" kan je niet op Bosch afschuiven, ook bij een Tado of ander merk zal je ditzelfde euvel zien.
Nee, de alleen de Bosch slimme thermostaat knop activeert de brander via de EasyControl, andere knoppen gaan alleen open, en pas als de EasyControl door de kamer temperatuur de brander aanzet zal de badkamer warm water krijgen.
Het verschil is dat de Bosch knop de thermostaat aanzet tot verwarmen terwijl een niet gekoppelde knop alleen maar opent.
Ik had Bosch gevraagd of hun slimme knop ook zo kan worden ingesteld dat hij de brander niet activeert.
Het verschil is dat een ander merk alleen de flow opent terwijl de slimme knop van Bosch opent en de brander activeert terwijl mijn woonkamer al warm is, deze neemt de regie over van de EasyControl.

En mi mag het niet zo zijn dat er nu meerdere slimme kranen voor bijvoorbeeld 4 regie punten zorgt en de EasyControl niets meer te zeggen heeft.
Temperatuurregeling van onze nefit bosch warmtepomp compress 5800 AWR is volkomen onbegrijpelijk. Het systeem reageert via de ingestelde "stooklijn" wel op de buitentemperatuur, maar niet zoals een gewone thermostaat doet op de gemeten binnentemperatuur. Als de zon schijnt komt 40% van de benodigde warmte gratis door de ruiten naar binnen, maar blijft de pomp gewoon doorgaan. Bijgevolg is het te warm en stoken te duur. Ondersteunt ons systeem ook "ruimtetemperatuurcompensatie" ?Goede documentatie en support is nadat wij 20K hebben betaald voor deze pomp niet vanzelfsprekend. Als gebruiker wordt je door Bosch doorverwezen naar je installateur. Opdat die zich bij bosch tegen betaling laat trainen. Onze installateur vindt dat echter niet zo interessant en heeft wel wat anders te doen. Als gebruiker zou ik graag willen dat dit product gaat doen wat het moet doen: mijn huiskamer op temperatuur houden. Niet meer en niet minder. Simpel.