Inleiding:
Door de slechte airflow van mijn huidige kast was ik genoodzaakt een andere kast aan te schaffen.
Omdat ik wel een enig sinds kleine kast wou, viel mijn keuze op de PC-A05N van Lian Li.
De hardware: (oud)
Voeding: Enermax Liberty DXX 620
Moederbord: Asrock A785GMH/128M
Processor: AMD Athlon II X3 440 @ 3.75 GHz
Geheugen: 4GB Kingston HyperX DDR2 1066MHz
Videokaart: Palit GTX 460 Sonic Platinum
Opslag: OCZ Vertex 2 60GB , Onyx 64GB, Samsung Spinpoint F2EG 1,5TB, Samsung Spinpoint F3EG 2TB, Samsung Spinpoint F4 320GB
Optisch: Samsung SH-D163B
De hardware: (nieuw)
Voeding: Be Quiet! E8 CM 680W
Moederbord: Gigabyte GA-890FXA-UD7
Processor: AMD Phenom II X6 1090T @ 3.6 GHz
Geheugen: 8GB Kingston ValueRAM DDR3 1333MHz
Videokaart: MSI R6950 Twin Frozr II 2GB @ 1025/1450MHz
Opslag: OCZ Vertex 2 60GB , Samsung Spinpoint F2EG 1,5TB, Samsung Spinpoint F3EG 2TB, Samsung Spinpoint F4 320GB, Samsung Spinpoint M7 640GB, Seagate Momentus 250GB
Optisch: Samsung SH-D163B
De doos:
De doos die de kast beschermd betreft een standaard bruine kartonnen doos, met hier een simpele afbeelding van de voorkant van de kast. Het karton is niet bepaald dik maar bied wel de nodige bescherming tegen TNT koeriers.
In de doos zit je raad het wel de kast die goed in het piepschuim verpakt zit, de kast is afgedekt door een doorzichtige plastic zak, die mij weer veel schokken heeft bezorgt.
De buitenkant:
De buitenkant van de kast ziet er strak en stijlvol uit, deze is voor het grootste gedeelte vervaardigd uit geborsteld aluminium. De kast weegt ook niet erg veel, iets wat mij wel een beetje verbaasde.
Aan de voorkant zitten de power en reset knop, de zijkant van het voorpaneel is voorzien van ventilatie gaten voor de lucht afvoer van de voeding en harde schijven. Wat zeg je lucht afvoer?
Ja zeker deze kast is anders dan normale kasten. Bij deze behuizing zit het moederbord tray omgekeerd.
Het is dus geen BTX mocht je dat denken, het is gewoon ATX maar dan gedraaid. Lian Li heeft de voeding voor in de kast gezet onder de hardeschijf bracket waardoor deze kast dus niet zo hoog is. Achter het voorpaneel zit nog een 120mm fan die de warme lucht van de kast naar buiten blaast, deze kan dus op een molex stekker van de voeding of op een drie pins aansluiting op het moederbord worden aangesloten.
De achterkant zoals je zelf al kunt bedenken is dus omgekeerd, Lian Li heeft flink wat ventilatie gaten in de achterkant gemaakt, zo zijn alle slotplaatjes voorzien van gaten en er is zelfs nog rekening gehouden met mensen die een tripple of quad crossfire/SLI setup willen draaien doordat er nog een extra ventilatie rooster aanwezig is boven het zevende slot om de hete lucht van de 3/4e kaart uit de kast te kunnen blazen. Verders zit er naast de uitbreidingsloten nog een ventilatie rooster waar je optioneel nog een ventilator bracket van Lian Li kunt plaatsen zoals ik dus heb gedaan, deze blaast de warmte van de uitbreidingskaarten naar buiten wat voor Crossfire en SLI zeker handig is.
Aan de achterkant zit nog een 120mm ventilator die koude lucht naar binnen zuigt, deze is niet voorzien van een stoffilter wat ik eigenlijk wel een beetje jammer vind want voor die 2 euro meer hadden ze dat er wel bij mogen doen...
Tevens zijn beide ventilatoren(voor en achter) voorzien van anti vibratie rubbertjes de ventilatoren draaien op 1200 toeren en zijn redelijk stil. De stroomaansluiting wordt door middel van een kabel in de kast doorgelust naar de voeding.
Bovenop de kast zit een klepje, waar de headphone en microphone jack bevinden, tevens zijn er twee USB 2.0 poorten aanwezig, Lian Li heeft ook een upgrade kit die deze vervangt met USB 3.0.
Over de zijpanelen valt vrij weinig te zeggen, beide zijpanelen zijn van geborsteld aluminium gemaakt zonder doorkijk, de panelen zijn ook redelijk stevig. Beide panelen worden door middel van thumbscrews vast geschroefd.
De binnenkant:
De binnenkant is mooi uitgewerkt met veel ruimte, er kunnen in totaal drie 3.5 inch hardeschijven ingebouwd worden en er is er nog een voor een 3.5 inch cardreader. Verders kunnen er nog twee 5.25 inch apparaten ingebouwd worden.
Zowel de hardeschijven als de 5.25 inch apparaten kunnen tool-less geïnstalleerd worden, de hardeschijven worden op schroeven met rubbertjes in de bracket geklemd, terwijl de 5.25 inch apparaten worden vastgeklemd met een stel pinnen. Deze kun je als nog vast schroeven indien dit gewenst is.
Het plaatsen van de voeding is vrij simpel je kunt het voorpaneel er af trekken en de thumbscrews van de voedingsbracket los schroeven, vervolgens de kun je de voeding zo op de bracket schroeven en deze in de kast schuiven. Ik moet hier ook echter weer opmerken dat de voeding op een stuk aluminium rust wat niet bedekt is met rubber, dit heb ik zelf opgelost door er wat rubberen plaatjes er op te doen. In hoeverre dit effectief is kun je je nog afvragen natuurlijk.
Het installeren van het moederbord is zoals bij de meeste kasten. Het moederbord tray is niet verwijderbaar en ik vind deze ook niet erg stevig, deze boog namelijk vrij makkelijk door. Er zitten een aantal uitsparingen in het moederbord tray waar de bracket voor de processorkoeler makkelijk te bereiken is. Echter vind ik het wel jammer dat er geen uitsparingen voor cable management zijn, dit had namelijk best gekund. Nu worden de kabels maar achter de HDD bracket gepropt omdat ze nergens anders naartoe kunnen. Nou is dit voor mensen met een modulaire voeding zoals ik niet zo'n groot probleem. Maar mensen die een niet modulaire voeding hebben kunnen nog wel eens met een kabel spaghetti te komen zitten die ze dan weer op een of andere manier moeten zien weg te bergen.
Ik heb sindsdien een nieuw moederbord van een iets wat groter formaat namelijk XL-ATX, verrassend genoeg past dit formaat in de kast maar ook maar net aan.
Koeling:
Mijn setup bestaat uit een totaal van vijf 120mm fans, doorgaans is de temperatuur van de kast rond de 31 graden, de overige componenten in de kast blijven ook lekker koel. Mijn processor zit standaard rond de 25 tot ongeveer 45 graden als ik aan het gamen ben. De grafische kaart zit ook mooi rond de 35 graden idle tot ongeveer 75 graden tijdens het gamen.
Geluidsproductie:
Ondanks al die ventilatoren is de kast nog redelijk stil, ik kan op de kast bijna geen trillingen waarnemen.
Misschien dat ik er nog wat 5V omvormers voor de ventilatoren er tussen ga zetten om te kijken of dit veel verschil maakt.
Ik heb geluiddempende matten van Be Quiet! in de kast geplaatst om het geluid nog verder terug te brengen. Qua ruimte is dit goed mogelijk en het scheelt wel iets in de geluidsproductie.
Inbouwen:
Het inbouwen van de componenten verliep goed, alles paste goed en was ook goed bereikbaar.
Voor het afdekken van de DVD-ROM drive heb ik een front bezel van Lian Li gekocht die bij deze kast past, zo heb ik ook een Cardreader van Lian Li er bij gekocht tevens omdat deze bij de kast past. Verders heb ik de slotkoeler van Lian Li gekocht voor de warmte afvoer van mijn videokaart.
Zoals al gezegd was, ik heb er een nieuw moederbord inzitten, het moederbord past maar net aan. Onderaan drukt een uitstekend stuk aluminium van de kast tegen een past kapje van de USB op het moederbord.
Accessoires:
Lian Li heeft een hoop uitbreidingsmogelijkheden voor hun kasten waaronder top en zijpanelen waar extra ventilatoren op geplaatst kunnen worden, net als de afdekplaatjes voor de optische drives.
Conclusie:
Een zeer goede kast met wat kleine dingetjes die toch wat beter hadden gekund. Voor de mensen met veel hardeschijven zou ik toch een andere kast aanraden aangezien deze maar maximaal vier 3.5 inch hardeschijven kan huisvesten. Ben je op zoek naar een stille, compacte en stijlvolle kast met veel werk ruimte dan is dit de kast voor jou.
Mocht je spellingfouten vinden dan kun je deze via een post of DM melden, doe dit gelieve wel op een normale manier.