AMD Radeon RX 7900 XTX Review

27 december 2022, laatste update op 1 januari 2023, 1.564 views Rapporteer

De goedkoopste 7900 XTX is ook degene die het minste overklokt. Echter, het is nog steeds een zeer snelle kaart. Het is ook veruit de kleinste kaart met deze chip, waardoor hij in veel mATX- en ITX-builds goed zal passen.

Pluspunten

• Hoop FPS
  • Mooi vorm gegeven
  • Relatief klein
  • Relatief betaalbaar

Minpunten

• Nauwelijks ruimte voor OC
  • Koeler niet geweldig
  • Ray tracing-prestaties niet geweldig

Edit: beoordeling qua cijfers aangepast n.a.v. de problemen met de koeler die ook mijn exemplaar treffen. Ik draai normaal een lichte overklok met een undervolt die net niet tot oververhitting leidt, maar gewoon op 'default' raakt mijn kaart na een tijdje oververhit. De tekst hieronder is verder niet aangepast.

Het is absoluut een hele snelle kaart - bij mij draaien The Callisto Protocol en Elite Dangerous een heel stuk beter dan op de RTX 3080 Ti die ik hiervoor had, en Minecraft (met shaders) draait zelfs 50% beter op 4k 120Hz! De 3080 Ti gebruikt daarvoor ook nog ongeveer hetzelfde wattage.

Helaas is het een slechte overklokker. Het probleem met overklokken ligt er vooral in dat de koeler niet geweldig is. In mijn geval kan ik wel een prima 3DMark-score neerzetten met een stevige overklok, maar deze overklok werkt niet tijdens gamen, omdat de kaart dan in de loop van de tijd te heet wordt. De chip wil wel dus, maar de koeler houdt het niet bij. Als je dan toch wilt overklokken dan heb je al snel te maken met veel herrie van de koeler die je op max moet draaien, en herrie van andere fans in je case die voor voldoende airflow moeten zorgen. En dan nog kom je niet ver. Mocht je nog mods willen proberen om hier verbetering in te brengen dan kan dat, er is geen "warranty void" stickertje te vinden op of in de kaart!

De bouwkwaliteit van de kaart is, in elk geval aan de buitenkant, zeer goed - alleen maar aluminium en geen plastic, en mooie (maar niet aanstuurbare) bescheiden RGB. Aan de binnenkant is er nog te wensen over, de backplate maakt bijvoorbeeld geen contact met hete onderdelen en is dus puur decoratief, en er zijn ook veel klachten van mensen bij wie de temperatuur van de GPU veel te snel te hoog oploopt door een probleem met de koeler of de koelpasta.

De software die AMD meelevert is een stuk prettiger en moderner dan die van het groene kamp. Na minstens een decennium NVIDIA kaarten te hebben gebruikt is dat zeker een verademing. Bijzonder prettig is ook het feit dat de driver zichzelf weer kan herstellen na een crash bij een te hoge overklok, zonder te hoeven rebooten (in de meeste gevallen).

Dan heb je nog Ray Tracing. Helaas werkt Portal RTX nu niet meer. Maar afgezien van Portal maak ik zelf geen gebruik van Ray Tracing omdat het op dit moment nog een te grote impact op de framerate heeft. Voor mij is dit dan ook niet een belangrijke feature. Dat kan voor jou anders zijn dus check de benchmarks.

Al met al ben ik er erg blij mee, The Callisto Protocol is nu op 4K 120Hz met een mooie framerate te spelen met hoge kwaliteitsinstellingen, en Elite Dangerous is ook een procent of 20 sneller dan met een 3080 Ti, en Minecraft zelfs 50. De kaart staat ook mooi in mijn mATX-build.

Als ik een grotere case had gehad dan zou ik waarschijnlijk wel doorgespaard hebben voor b.v. een Asus TUF variant met deze chip. Maar voor kleine builds is hij ideaal.

Heb jij ook een AMD Radeon RX 7900 XTX?

Maak een custom fan profile aan. Ik heb dat gedaan en kaart wordt niet warmer dan 61 graden in Warzone. Met stock fan profile gingen de fans te keer vanuit nul stand als ik naar water keek in Warzone ( kaart moet harder werken met water reflecties?). Met stock profile wacht kaart veels te langs met fans aanzetten waardoor ie ook harder moet werken om al die extra hitte weg te werken.
Ik moet erbij melden dat ik op 1440P mn fps lock op 141 op mn 144hz scherm. Tot 70 graden of zo heb ik mn fans op 40% en met headset hoor je m niet echt.
Dat is trouwens ook een goede tip en iets dat ik zelf ook doe; als je je FPS in een game lockt op een frequentie lager dan dat de kaart kan draaien, dan zal je zien dat hij zichzelf wat terugklokt en een lager voltage gebruikt, precies genoeg om die ingestelde frameratelimiet te halen. Daardoor loopt hij koeler.

Met mijn 3080Ti lockte ik de framerate nooit omdat de koeler van mijn Asus TUF toch niet zo veel herrie maakte, maar met deze kaart is het wel iets dat echt helpt!

[Reactie gewijzigd door Julian op 22 juli 2024 13:35]

Ik lock frame rate ook om input en response tijden te verbeteren.
Aja, ik ben te oud vrees ik om dat verschil te merken ;)