Philips 65OLED907/12 Zwart Review

24 december 2022, laatste update op 25 december 2022, 2.400 views Rapporteer
Testpanel +2

Een prachtig scherm met prettig besturingssysteem en ervaringsverrijkend ambilight.

Pluspunten

• Fantastisch scherm
  • Android TV werkt prettig
  • e-ARC werkt goed (zodra je het aan zet)
  • Ambilight

Minpunten

• Afstandbediening een draak
  • Ambilight niet echt gemaakt voor muurmontage

Met dank aan de actie van Tweakers en Philips ben ik in staat gesteld de Philips OLED+907 65" te testen. Ik doe alleen mee bij dingen waarin ik daadwerkelijk geïnteresseerd ben en dat was hier zeker het geval. Mijn wederhelft is al een tijdje geïnteresseerd in Ambilight maar alleen op een eigen Philips TV zit dat geïntegreerd en de add-ons vond ik nooit de moeite waard. Maar ja, hoe test je dat behalve letterlijk in je eigen huis? Nou, bij een testactie dus! Nu met een kleine update over gaming.

Featureset

De Philips 65OLED907 65" is een vrij high end TV met een rijke featureset. Naast het OLED.EX scherm van LG Display met ondersteuning voor alle HDR formaten heeft het Android TV als besturingssysteem en natuurlijk de unieke Philips feature Ambilight (3zijdig). Er zijn ook 2 HDMI 2.1 poorten aanwezig voor de (console) gamers voor 4k 120 Hz met G-sync en Freesync. De responsetijd van OLED is ook fantastisch dus ghosting is geen ding, wat ideaal is voor gaming. Nu heb ik ook een PC met een 3080 Ti dus dit had ik graag getest maar als jonge vader met drukke baan is eind december niet de ideale tijd om het huis half te gaan verbouwen en de PC pontificaal in de woonkamer neer te zetten.. Maar gelukkig was de TV nog niet opgehaald dus nu ik vakantie heb, heb ik het alsnog kunnen proberen, zie beneden!
Verder heeft de 65OLED907 ook B&W speakers ingebouwd die ook meteen opvallen bij het uitpakken en installeren van de TV. Deze zitten aan de achterkant en onderkant en maken verbazingwekkend goed geluid. Goed genoeg dat ik niet direct vluchtte naar het geluid van m'n soundbar, maar aangezien de soundbar 7.1.4 is met achterspeakers is het natuurlijk niet echt een eerlijk vergelijk. Nu de soundbar toch ter sprake komt: deze TV heeft ook e-ARC, iets wat m'n eigen TV niet heeft en ik was dan ook zeer benieuwd naar hoeveel beter dat zou werken.
Iets wat misschien gek is om hier te noemen maar waar ik erg gecharmeerd van was is hoe makkelijk de doos te hanteren was ondanks de grootte van het scherm. Dankzij plastic clipjes kun je de doos makkelijk tillen zonder dat de bodem er uit valt maar zodra je de TV wilt uitpakken kunnen die clipjes eruit waardoor je de doos rechtstandig opent en je de TV er veilig uit kunt krijgen.

Scherm

Bij een TV gaat het natuurlijk vooral om het scherm. Dat is zeer fraai in dit geval en een duidelijke upgrade boven onze huidige TV, de LG OLEDC8. Aangezien beide OLED zijn is contrast niet echt een verschil (extreem hoog) maar helderheid duidelijk wel. De Philips was beduidend helderder en oogde daarom een stuk realistischer. Ik heb beide TVs op zo accuraat mogelijke kleuren staan (film maker/cinemamodus of vergelijkbaar) en bij die overgang zie je direct de verzadiging van standje 'zuurstok' naar 'normaal' gaan, maar zelfs dan blijft de Philips een stuk voller van kleur waar de LG gewoon flets bij afsteekt. Dat wordt dus wel een beetje pijnlijk om zo naar terug te gaan. Beeldinterpolatie staat ook standaard aan, waar ik geen fan van ben. Hoge framerate is erg prettig, maar interpolatie is dat zelden door de bewegingsartifacts die je daar vaak mee hebt. Ik heb het maar kort aan gehad op deze TV maar de artifacts vielen me mee.

Qua vormgeving valt de TV niet erg op want, tja, het is een 65" OLED en die ziet er bij muurmontage niet wild anders uit dan andere 65" OLEDs. Enige verschil hier is dat er een speaker over de hele breedte van de onderkant zit. Dit valt niet echt op, dus stoort niet, behalve dat onze TV aan de muur is opgehangen en dankzij deze speaker en subtiel andere locatie van de VESA gaten, hangt de TV net wat onhandig achter het TV meubel. Gelukkig is dit niet echt problematisch en dat zou het zeker ook niet zijn als je deze TV specifiek gaat ophangen ipv bestaande montage her te gebruiken.
In de 2 weken gebruik hebben we allerlei soorten content bekeken en nergens een pixeldefect gespot. Eigenlijk is dit ook niet iets waar ik nog erg bang voor ben aangezien ik in de ruwweg 15 jaar dat ik nu gebruik maak van schermen waar pixeldefecten een ding zijn, ik misschien 1 keer daadwerkelijk een defect had bij een monitor. Gezien de klasse van dit scherm en de algehele goede bouwkwaliteit en afwerking verbaast het me dan ook niet dat pixeldefecten de fabriek niet weten te ontsnappen.

De Ambilight-ervaring

Een van de voornaamste features van de Philips TV en de voornaamste reden voor mij om mee te doen aan dit testpanel is natuurlijk Ambilight. Zoals gezegd hangt onze TV aan de muur wat niet ideaal is voor Ambilight. Daarvoor wordt namelijk zo'n 10-20 cm ruimte aangeraden maar dat was in ons geval geen optie aangezien we een TV graag zo vlak mogelijk tegen de muur aan willen om het niet zo'n enorm geval in de kamer te laten zijn. Daarnaast is het voordeel van muurmontage dat kleine kinderen je TV niet kunnen omgooien.
Dat gezegd hebbende was Ambilight alsnog een mooie verrijking van de kijkervaring. De muur achter onze TV is wit dus alle kleuren kwamen goed uit en leken echt het scherm groter te maken dan het is waardoor het een soort bioscoopervaring wordt, zeker bij films. De foto's doen niet echt recht aan hoe het het echt is doordat er een te groot contrast gesuggereerd wordt tussen TV en Ambilight. In het echt is het een wat soepelere overgang waardoor het beeld lijkt over vloeien in het licht van Ambilight.
Er is echter wel een duidelijk verbeterpuntje aan te merken en dat is hoe het om gaat met films geschoten op 21:9. Dit geeft zwarte balken onder en boven en zorgt er praktisch voor dat de bovenkant vrijwel niet meedoet met Ambilight. Het is niet alsof ze detecteren dat het 21:9 is en de bovenkant uit staat om de zwarte balk niet te benadrukken, want er gebeurde nog steeds wel een beetje, maar praktisch gezien doet de bovenkant niet echt mee en laat een constant vaag wit zien. Idealiter staat de software toe de gebruiker te laten laten kiezen tussen Ambilight uit bij de balken of aan en dan alleen kijken naar de daadwerkelijke bovenkant van het beeld, onder de balk.

Gaming

De deadline voor de review was afgelopen vrijdag maar de TV is nog niet opgehaald dus nu ik vakantie heb, heb ik toch m'n PC naar beneden gesleept. Zie m'n inventaris voor de specs. Er waren 2 dingen die ik graag wilde testen: 4K HDR pracht en praal (Cyberpunk 2077 met Raytracing ultra) en een snel spel met veel beweging (Overwatch). Zoals verwacht zag Cyberpunk er werkelijk fantastisch uit. Op sommige punten zie je dat het een spel is (voornamelijk de gezichten zijn iets te glad) maar bv de grond, iets van asfalt met plasjes water zien er zo realistisch uit dat ik zou geloven dat het een video was. Met dank aan VRR was het ook prettig soepel speelbaar ook al haalt zelfs mijn redelijk krachtige PC op 4K met raytracing en DLSS balanced natuurlijk ruim geen 120 fps. In vergelijk met Overwatch, dat makkelijk op >120 fps draaide voelde cyberpunk zeker wat trager aan, maar heel goed speelbaar.
Overwatch zag er ook erg clean uit. Nul ghosting en dat maakt het een erg strak plaatje. Wat me wel enigszins verbaasde is dat als ik in de practice range voor een bot ga staan en dan links/rechts strafe, ik wel degelijk de tekst en health bar enigszins zie versmeren. Aangezien ik met een witte pointer op een zwarte achtergrond in windows helemaal geen ghosting zie, vraag ik me af hoe dit kan. Ter vergelijk heb ik een monitor ernaast getest die ook op 120 Hz zit (Eizo FG2421) en dan zie je hetzelfde effect, maar dan ook duidelijke ghosting erbij wat de OLED echt veel prettiger maakt. Zet ik echter de Turbo 240 Hz op de Eizo aan, waarbij er tussen elk frame een zwart scherm gezet wordt en de backlight uit gaat, dan is de monitor een stuk beter qua versmering van de naam en health bar, maar blijft de ghosting zichtbaar. Ik had eigenlijk de hoop dat zelfs 120 Hz op de OLED al helemaal strak zou zijn maar misschien is daar dan toch een 240 Hz OLED monitor voor nodig. Niet iedereen is zo kritisch als ik en ik vermoed dat er ook weinig mensen zijn die e-sports titels op de bank gaan spelen, dus voor typisch TV gaming is er niks te klagen en voelt het erg goed.
Als laatste nog iets over Ambilight met gaming. Met dank aan de grote kleurverschillen en beweging doet Ambilight een hoop, maar omdat je actief een spel aan't spelen bent valt het minder op. Hoe meer je op gaat in de actie (zeker bij bv Overwatch) hoe minder het toevoegde. Het stoorde ook niet, maar het is wmb duidelijk een feature die vooral tot z'n recht komt in passieve content zoals films.

Inbrandgevoeligheid

Inbranden (of eigenlijk ongelijke slijtage aan de individuele pixels) is natuurlijk een bekend probleem bij OLED. Onze eigen LG C8 die we nu al 4 jaar hebben vertoont hier nog geen enkel spoor van en aangezien dit ook een scherm van LG Display is heb ik er alle vertrouwen in dat dit hier geen probleem zal zijn. Kleine kanttekening hierbij is dat wij zelden tot nooit naar reguliere TV kijken en dus vrijwel nooit statische logo's in beeld hebben.
Wat ik fijn vond bij de Philips TV is dat de TV bij initiële setup meteen allerlei waarschuwingen en aanbevelingen gaf hoe inbranden tot een minimum te beperken. Zo is het belangrijk dat de TV lang genoeg in standby kan staan (dus uit maar met spanning) om onderhoud te kunnen doen. Iets dat ik me niet herinner gezien te hebben bij m'n LG.

Prijs

Voor het type scherm en grootte is de Philips 65OLED907 aan de prijzige kant. Maar als je dan de uitgebreide featureset meeneemt zoals het geluid en Ambilight dan is het een stuk aantrekkelijker dan het lijkt. Je zou met deze TV prima weg kunnen komen zonder soundbar en Ambilight is natuurlijk ook een unieke feature die niet goedkoop te repliceren is.

Algemene beoordeling

Dus dan resteert nog het algemene oordeel en puntjes die niet bij bovenstaande onderdelen pasten.
Om te beginnen draait de TV op Android TV. Dat werkt vrij intuïtief en prettig met een aantal handige features zoals 'verder kijken' van een bepaalde streamingdienst in het home scherm, dus zonder dat je eerst specifiek naar die app hoeft te gaan. Verder draait het snel en soepel wat al een hele prestatie is in TV-land.
Minder snel en soepel is de afstandsbediening. Het is een bijna constant gevecht om te gebruiken omdat de meest gebruikte knoppen (navigatie en OK/enter) bovenin zitten op een plek waar je niet makkelijk intuïtief terecht komt wanneer je de afstandsbediening oppakt. Je moet ze ook gebruiken want er zit geen motion control in zoals bij de LG. Daarnaast reageren de knoppen vreemd, alsof het zowel capacitief als fysiek werkt waardoor er vaak ongewenste dubbelkliks zijn. In vergelijk met de AB van onze LG was dit echt een downgrade. De conditionele toetsverlichting (schudden) is dan wel weer praktisch.
In eerste instantie had ik nogal last van desync tussen beeld en geluid waarbij geluid achter liep. Dit ondanks het aansluiten van de TV via de e-ARC HDMI naar de soundbar. De eerste paar dagen dacht ik dus ook dat dit helemaal niks was, maar na een duik in de settings bleek dat e-ARC helemaal nog niet aan stond?! Na dit aangezet te hebben waren alle audioproblemen verdwenen en werkte alles zoals bedoeld. Het enige curieuze is dat de soundbar met enige regelmaat op mute gaat, zelfs tijdens gebruik van de TV, ook al raak ik niks aan. Misschien is dit een incompatibiliteit tussen de TV en de soundbar, maar irritant is het wel.

Mijn oordeel is uiteindelijk behoorlijk positief. Op alle belangrijke vlakken scoort de TV goed tot zeer goed. Op sommige punten is het minder en ook al is dat misschien een kwestie van wennen (afstandsbediening) of een kwestie van meer troubleshooten (mute issue), het zijn toch dingen die ik beter heb gezien. Ik kom dan op 4 sterren omdat de prijs toch wel hoog is als je al een goede soundbar hebt en de afstandsbediening voelt gewoon onnodig onhandig. De twee weken testen zitten er op dus binnenkort gaan we weer terug naar onze eigen TV die vrij flets afsteekt bij de Philips. Ik had nooit gedacht dat er zo'n groot verschil zou zitten tussen 4 generaties OLEDschermen maar blijkbaar wel.

Heb jij ook een Philips 65OLED907/12 Zwart?

Had mijn vorige tv ook vlak tegen de muur gemonteerd vanwege dezelfde redenen als jij aangeeft. Echter vanwege de Ambilight toch maar de afstandhouders er tussen gezet en het stoort me totaal niet. Door de Ambilight heb ik juist niet het idee dat de tv naar voren komt. Bijkomend voordeel is dat je ook makkelijker bij de overige poorten kan.

Ik zou zeggen: geef het een kans.
Goede suggestie, afstandhouders had ik nog helemaal niet aan gedacht.

Daarnaast nog een kleine aanvulling op m'n verbazing dat er toch motion blur is ondanks bijna instant pixel response time: 120 Hz is gewoon niet genoeg ivm de sample-and-hold aard van de techniek. Dat is iets waar een 240 Hz een serieuze verbetering zal zijn, iets waar ik met dank aan deze test een stuk meer in geïnteresseerd ben geworden. Ghosting bij de LCD was wel erg pijnlijk, zelfs met de 240 Hz black frame insertion en strobing van m'n Eizo monitor waar ik mee vergeleek.
13art Moderator Mobile @Termy26 december 2022 07:29
De afstandhouders zaten bij mij er bij in de doos, bij jou niet?
Welke doos? Niet bij de TV gezien iig en bij de beugel staan me ook geen afstandhouders bij (Vogel wall mount).
De doos waarin de tv kwam. Daarin zat bij mij ook een zakje met 4 afstandhouders om te gebruiken bij een muurbeugel.

[Reactie gewijzigd door 13art op 23 juli 2024 00:33]

We hebben hem net weer ingepakt en echt niks daarvan gezien. De installatieinstructies laten er ook niks van zien.