Sony Bravia XR-65A84K Zwart Review
20 december 2022, laatste update op 20 december 2022, 789 views
Rapporteer
Product gekocht
Uitstekend beeld en geluid. Goede ondersteuning van vele apps. Bedieningsgemak en functionaliteit is goed maar mijn vorige tv (Panasonic) vond ik op dat gebied toch iets beter. Wifi ontvangst is ondermaats, slechtere ontvangst dan al mijn andere apparaten.
Minpunten
- wifi gevoeligheid
- Zeer beperkte handleiding
Beeld is zeer goed. Het scherm is zeer uniform (geen tint of banding), bij mijn vorige oled had ik daar minder geluk mee. Ook de afstelling is erg goed, ik heb eigenlijk niets aan de instellingen hoeven veranderen deze keer (ik gebruik wel beeldprofiel "gebruiker").
Beweging wordt ook goed weergegeven. Als je de frame interpolatie erg hoog zet kan het tot kleine stotteringen leiden, maar als je deze op de standaard waarden laat wordt de meeste judder weggehaald zonder storende neveneffecten.
Geluid is ook bovengemiddeld goed voor zo'n platte tv. Punt is wel dat de standaard geluidsinstellingen suboptimaal zijn. Als er een uitzending is met zowel stereo als 5.1 geluid kiest hij standaard het stereo geluid en past er een soort pseudo surround effect op toe die het geluid eerder verslechterd dan verbeterd. Na zelf het 5.1 geluid te selecteren en dit effect uitgezet te hebben is het al veel beter.
Bedieningsgemak is goed, maar ik vond allerlei kleine details van mijn vorige (Panasonic) tv toch beter geïmplementeerd. B.v. bij de Sony moet ik bij het overschakelen van de ingebouwde speakers naar de optische uitgang altijd zelf expliciet deze als geluidsuitgang selecteren en er dan ook om denken dat ik het 5.1 spoor selecteer. Bij mijn vorige tv werd altijd het 5.1 geluid op de optische uitgang gezet, dus ik hoefde alleen maar de versterker aan te zetten. Bij de Sony kan ik wel een favorieten lijst selecteren, maar de ch+ en ch- toetsen negeren die selectie en gaan gewoon door alle kanalen heen. En zo zijn er wel meer zaken waarvan ik vind dat dat bij andere merken beter geïmplementeerd is. De handleiding is ook al niet erg behulpzaam, daar is duidelijk op bezuinigd.
Er zit Google TV op, d.w.z. dat de app ondersteuning zeer uitgebreid is, maar Google promoot wel heel graag content van de partijen die Google geld hebben betaald om de tv als reclamezuil te mogen gebruiken en promoot geen content van de streaming service waar ik op geabonneerd ben (netflix).
De wifi ontvangst viel erg tegen. Waar mijn vorige tv geen enkel probleem had om met mijn wifi te verbinden lukt het deze Sony niet om betrouwbaar met mijn 5G wifi te verbinden. Pas na met de 2.4G wifi instellingen van mijn wifi AP gerommeld te hebben haalde ik voldoende bandbreedte voor zaken als netflix en youtube. Die 2.4G gebruikte ik eigenlijk al niet meer omdat er veel storing is bij mij vanwege het grote aantal AP's op die frequentie, maar het moest nu toch maar weer en ok, ik heb het voldoende werkend gekregen.