Anders dan bij een gebruikelijke testpanel review, is deze review meer geschreven vanuit het standpunt van een relatief gewone gebruiker. Ik denk dat veel gebruikers de reviews fijn vinden om te lezen en gebruiken voor een aankoopbeslissing, maar niet noodzakelijkerwijs alle technische details besproken hoeven hebben.
Een tv gebruik ik voornamelijk om sport te kijken, dus daar kijk ik naar als ik op zoek ben naar een nieuwe tv.
Voor mij is een rijke featureset met veel instelmogelijkheden niet zo belangrijk.
Uitpakken en installeren
Logischerwijs komt een 65" tv in een grote doos, maar desondanks is het geheel goed handelbaar en kan eenvoudig uitgepakt worden.
Om de voet te monteren is een ruime tafel nodig om hem op te leggen, maar verder een kwestie van een paar schroefjes en dus een fluitje van een cent.
Als je de tv op zijn voet zet, kom je er achter dat de tv een graad of 30 op de voet gedraaid kan worden.
Veel tv's hebben en vaste voet, en dan is een tv draaien veel lastiger en kan beschadigingen op het videomeubel opleveren.
Verder zitten er nog wat afdekplaatje in de doos, waarmee je de aansluitpunten aan de achterzijde kunt afdekken.
Als de tv staat, moet de stroomkabel, HDMI en netwerk erin, en dan kan de tv aan.
Opstarten en configureren
Na het voor het eerst opstarten moet de afstandsbediening gekoppeld/gepaird worden.
Ondanks dat het een kleine handeling is, snap ik niet goed waarom dat niet gepaird uit de doos komt.
Vervolgens wordt gevraagd om in te loggen met je Google account.
Het is niet vereist om dat te doen, maar geeft wel extra mogelijkheden.
Wat Google vervolgens op de achtergrond met alle data doet, laat zich raden (en dat vind je erg of niet).
Ik ben daar terughoudend in, omdat ik vind dat partijen als Google al veel te veel van mij weten.
Misschien mis ik daardoor wel leuke content of mogelijkheden, maar omdat ik met name sport kijk en in beperkte mate games speel of Netflix kijk, vind ik het niet nodig om mijn Google account te koppelen.
De volgende stap is het wel of niet accepteren van delen van locatie en doorsturen van diagnostics.
Hier geldt eigenlijk hetzelfde: waarom zou een tv mijn locatie moeten weten?
Als er vanuit de klant gedacht wordt zal het met locatie-gebonden content te maken hebben, maar voor de hand liggender is dat het gebruikt wordt voor marketing, advertenties of het verkopen van gebruikersdata.
Persoonlijk hou ik er niet zo van dat apparaten mijn lokatie willen weten, dus ik heb alles uitgezet. En diagnostics halen ze maar uit hun eigen testomgeving
Ook wordt er nog geadviseerd om een Philips tv & sound account aan te maken, maar of dat meer oplevert dan wat marketing emails is onduidelijk.
Om weer dezelfde voorgaande reden heb ik die stap ook overgeslagen.
Tot slot beeldinstellingen en ambilight muurkleur instellen.
Eindelijk komen de kijk en luisterinstellingen aan bod, feitelijk de belangrijkste instellingen.
Als je een ervaren tv kijker/koper bent, dan voegt het wat toe om hier de instellingen alvast aan te passen.
Voor alle 1x-in-de-10-jaar kopers, is het beter om deze instellingen allemaal op standaard (of de geadviseerde waarde) te laten staan.
Ga eerst eens lekker kijken en daarna pas het volledige instellingenmenu in te duiken.
Het menu is namelijk niet heel duidelijk qua instellingen en gevolgen, mede ook doordat de vertalingen niet je-van-het zijn, als je de tv in het nederlands ingesteld hebt.
Eerste indruk en opvallende zaken
Als de tv voor het eerst na installatie en configuratie wordt aangezet, wordt je weggeblazen door Ambilight.
Zet je de tv voor een witte of lichte muur, dan wordt je beeld ongemerkt groter door Ambilight.
Je wordt een film (of WK finale) ingezogen en beleeft het intenser.
Iets wat mij opvalt is dat de chroomkleurige voet een deel van het beeld reflecteert.
Het leidde mij in het begin een beetje af, maar ik realiseer me dat ik daarin waarschijnlijk de enige ben.
Bij het installeren van de Playstation 4 kwam ik er achter dat deze precies onder de tv past.
De voet is minder breed dan de tv, waardoor er voor bv een Playstation 4 precies ruimte is.
Ondanks dat ik al een OLED tv bezit, heb ik nu kennis gemaakt met het leed wat pixel refresh heet.
ChatGPT geeft de volgende uitleg als je vraagt wat dat is:
OLED pixel refresh is het proces waarbij een display-apparaat alle pixels opnieuw berekent. Dit kan gebeuren als gevolg van een beweging op het scherm of als een ander aspect van het scherm wordt gewijzigd. Het proces bepaalt de kwaliteit van het beeld, omdat het ervoor zorgt dat de pixels op het scherm scherp en helder blijven.
Blijkbaar is dit proces nodig, maar ik was verrast door de frequentie waarmee dat gepaard gaat.
Het proces draait als de tv in stand-by staat, maar ik zet een tv nooit in stand-by als ik weg ga.
Vrijwel elke dag kreeg ik de melding dat een pixel refresh nodig was.
De eerste keer dat je de melding krijgt kun je het uitstellen, maar de 2e keer moet je eraan geloven.
Je krijg dan nog 30 seconden, maar daarna gaat de tv onverbiddelijk uit (of eigenlijk op stand-by).
Best vervelend als je net in een serie, film, of erger, de strafschoppenserie van de WK finale zit.
Ervaringen
Ik kreeg de beschikking over de tv tijdens het WK, dus is er veel voetbal op gekeken.
Doordat het een 100Hz tv is, heb je scherp beeld en geen vage figuren die over het beeld een spoor achter laten.
Ambilight is bij voetbal geweldig.
Daarnaast heb ik de Playstation aangesloten, om Horizon Zero Dawn te spelen.
Ook dat is door de omvang van het scherm, de 100Hz en de Ambilight, een fantastische ervaring.
Paar puntjes van aandacht:
- het opstarten van de tv duurt relatief lang
- op lage volumes is het geluid wel wat blikkerig
- en toch weer...pixel refresh
Het een hele mooie tv, die door Ambilight een fantastische ervaring geeft.
Gedurende het WK heb ik wedstrijden op een prachtig scherm kunnen kijken, wat door Ambilight een immersive ervaring geeft.
De refreshrate van 100hz is perfect als je graag naar sportwedstrijden kijkt en doordat er 4 HDMI poorten zijn, kun je naast een tv-decoder ook nog een Playstation, mediaplayer of ander device aan kunt sluiten.
Voor de standaard gebruiker biedt de tv dan ook ruim voldoende aansluitings mogelijkheden en features.
Toch moet ik ook de olifant in de kamer noemen: pixel refresh
In deze periode waar veel sport uitgezonden wordt, staat de tv vele uren per dag aan.
Dan krijg je dus op een bepaald moment de pixel refresh voor je kiezen.
Er is geen ontkomen aan, waardoor je dus op moment supreme 10 minuten van een een wedstrijd mist.
Het lijkt erop dat je dat niet uit kunt zetten, wat ik echt wel een nadeel van deze tv vind.
Mijn huidige OLED tv heeft een dergelijke pixel refresh niet, waardoor ik vermoed dat daar en ander type paneel in zit.
De voor en nadelen afwegende krijgt de tv toch een voldoende, met name omdat Ambilight echt heel mooi is.
Het oordeel had echter veel hoger kunnen uitvallen als ik me niet zo had gestoord aan de pixel refresh.