Philips 65OLED937/12 Zwart Review

16 december 2022, laatste update op 19 december 2022, 1.680 views Rapporteer

Een prachtige TV om te zien met zeer goede beeldkwaliteit en een prachtig design. De Soundbar is goed, maar niet uitstekend, een subwoofer is wel gewenst. Doordat de Soundbar zelf al een geïntegreerde basreflexpoort heeft lijken lage tonen niet door de externe subwoofer te worden opgepakt.

Pluspunten

• Prachtig om te zien
  • Mooi beeld in verschillende modi
  • Soundbar en TV in één; geen gerommel met meerdere afstandsbedieningen
  • Ambilight + Hue
  • OLED-EX met heatsink voor hogere peak brightness

Minpunten

• Geluidskwaliteit Soundbar is goed, maar er zit een gat in de lagere tonen.
  • Play-Fi werkt niet echt intuitief
  • In mijn exemplaar was het scherm licht verbogen
  • Hoge prijs
  • 4K 120HZ is niet scherp; resolutie wordt dan 3840*1080
  • Switchen van inputs

3 van 5 sterren (Voldoende)
De zoektocht

Na lang zoeken was ik uitgekomen op de Philips OLED937. Een TV welke uitstekende beeldkwaliteit en prestaties belooft. Deze beloftes worden ook zeker waargemaakt. Dit is één van de weinige TV's met een geïntegreerde Soundbar. Dat leek mij een groot voordeel in vergelijking tot een losse TV van dit kaliber met een soundbar. Het staat een stuk netter in de woonkamer dan allerlei losse devices.

Weeg daarin mee dat er op het moment van schrijven maar weinig goede TV's zijn die op de voet een subtiele plaatsing van een soundbar onder de TV toestaan. Veel TV's staan zo laag op de voet dat de plaatsing van een soundbar simpelweg niet past zonder deze voor het beeld te plaatsen. Andere TV's hebben een voet van ca. 30cm diep, waardoor je maar weinig ruimte overhoudt voor de plaatsing van een soundbar vòòr de TV. En het oog wil natuurlijk ook wat. Enkel Sony gaat wat creatiever om door verstelbare voetjes te leveren.

Goed. Tijdens Black Friday heb ik deze TV kunnen bemachtigen voor pakweg €2500. De Cashback actie geeft tevens de optie om een Philips FW1 Subwoofer te ontvangen. Een zeer compleet pakket voor de prijs. Voordat ik de cashback actie indiende heb ik echter een andere subwoofer aangesloten die het nog goed doet. Daarin is voor mij het grootste manco van de TV aan het licht gekomen. Daar later meer over.

Het beeld
De beeldkwaliteit van de TV is simpelweg uitstekend te noemen. In sommige modi wordt het beeld naar mijn smaakt te warm weergegeven. Maar dit is makkelijk te wijzigen in de instellingen. Het beeld is helder, het contrast erg groot. De Grand Tour - Scandinavian Special op Amazon Prime ziet er verbluffend uit op de TV.
Het gamen op de TV met de PS4 pro ziet er ook goed uit. Het vreemde is echter dat de niet HDR modus veel meer in het oog springende kleuren biedt, dan wanneer HDR staat ingeschakeld in games. Dat is wellicht hoe het bedoeld is.

In de specificaties van de TV wordt een disclaimer gemaakt over de weergave van 4K 120FPS op de TV. De TV ondersteunt dit wel, maar op 'halve' resolutie. 4K 120FPS wordt hierdoor op een resolutie van 3840x1080 weergegeven, in plaats van 3840x2160.

Het geluid
Het Unique Selling Point van de TV moet toch echt de Soundbar zijn die is geïntegreerd in de voet. Dat is dus ook de reden waarom we deze TV kochten. Het geluid blijft naar mijn mening, hoe ik het ook instel, niet goed vertegenwoordigd in de lage tonen. Stemmen zijn scherp, maar klinken ook wat hol. De 'bas', ook van de aangesloten Subwoofer via de Subwoofer Pre-Out blijft uit. Rap- en House muziek klinken prachtig op de TV, terwijl Rockmuziek 'body' lijkt te missen. Ik heb geen fijnproever wat betreft geluid en wellicht ligt het aan de gekozen subwoofer. Maar mijn Philips HTL5160 soundbar die mij 6 jaar geleden nog geen 300 euro heeft gekost, geeft een voller en beter gedragen geluid dan de soundbar van deze TV.

De ervaring van geluid is zeer subjectief. Ik zou daarom ook zeker aanraden om de geluidskwaliteit van de TV zelf te beoordelen. Zelf verwacht ik van een goed geluidssysteem dat ik in principe het geluid van stemmen op TV niet goed kan onderscheiden van stemmen in de woonkamer zelf. Bij deze soundbar vind ik dat dit onderscheid makkelijk te maken is. Dit is voor mij de reden om, naast een lichte buiging in het scherm, de TV te retourneren. Inmiddels heb ik gekozen voor een Philips 807, waarvan wellicht ook nog een review volgt.

Bouwkwaliteit
De TV voelt zeer solide aan en staat erg stabiel op de voet. Ook is de TV voorzien van zeer duurzame materialen. De afstandsbediening heeft ook aandacht gekregen; met enkele metalen accenten en een 'nepleren' achterkant voelt de afstandsbediening voldoende 'premium' aan. Het kan echter nog een stapje beter. Zo voelen de knoppen van de afstandsbediening, door het membraan, wat 'losjes' aan. De toetsen zijn clicky, maar wel beweeglijk.

Software
De TV draait op Android TV 11. Een vlot systeem met een breed scala aan apps. Het systeem werkt op deze TV zeer responsief. Ik heb nog geen vastlopers ervaren. Het browsen door de menu's gaat soepel en je kunt relatief veel dingen naar eigen voorkeur instellen. Het belangrijkste punt van kritiek bij deze Philips software is dat je geen 'default' HDMI out kunt selecteren bij het opstarten. Ook kun je op de afstandsbediening de 'TV' knop niet laten verwijzen naar bijvoorbeeld HDMI-1 waarop de TV decoder is aangesloten. Deze knop verwijst enkel naar Google Play Movies. Je kunt in het 'sources' menu ook geen elementen weghalen of voorkeursgedrag toewijzen. Ik weet niet of andere besturingssystemen van TV's hier ook last van hebben, maar dit lijkt mij een no-brainer om te implementeren.

Al met al is de Philips OLED937 een zeer complete TV welke uitstekende beeldkwaliteit biedt. Met een goede deal haal je veel waar voor je geld in huis. De soundbar is een kwestie van smaak; ik denk dat velen hier tevreden mee zullen zijn. Mijn voorkeur gaat echter in de toekomst uit naar een losse soundbar, hoewel het idee van een in de voet geïntegreerde soundbar mij wel aanstaat. De geluidskwaliteit laat naar mijn mening nog wat te wensen. Ik vind het tevens jammer dat het scherm iets gebogen lijkt. Dit issue zou bij een TV van deze prijsklasse niet aanwezig moeten zijn; een kwestie van QC.

Heb jij ook een Philips 65OLED937/12 Zwart?

Ik heb zijn voorloper al een paar jaar en die bevalt zeer goed (zie mijn review). Ik vond het geluid ook niet goed, maar het. Leek dat het stekkertje tussen de soundbar en televisie niet goed zat. Dat luistert erg nauw. Daarna was het prima, maar had nog een subwoofer en daarmee is het nu echt goed. Wellicht iets om. A te kijken…
Ervaar jij een wat voller geluid van stemmen met de door jou gekozen sub? Ik heb verschillende instellingen geprobeerd, maar ik krijg hem niet dusdanig dat de 'bas' in stemmen op TV, bijvoorbeeld bij het nieuws of bij talkshows, wordt versterkt door de subwoofer. Daardoor blijft het bij mij redelijk 'hol' klinken.
Stemmen vind ik niet hol klinken, maar niets zo subjectief als hoe je geluid ervaart. Dat zegt dus niet zoveel. Daarbij ben ik wat slechthorend, dus ik heb sowieso al moeite om stemmen goed te verstaan (vooral als er omgevingsgeluid is). Dat was ook de reden dat ik voor een TV ben gegaan met een relatief goed geluid in de center speaker. Bij televisies zonder klankkast had ik al moeite om een talkshow te volgen. Met deze televisie gaat het redelijk goed.

Voor spraak heb ik het gevoel dat de subwoofer niet veel doet. Ik heb een 20 jaar oude subwoofer van mijn vorige HIFI set ingezet. Daar zit een auto power-off op die de sub uitschakelt als er een tijdje geen aanvoer is. Ik merk dat deze tijdens praatprogramma's vaak afschakeld, dus bij mij zal die niet veel doen. Wellicht dat je de cut-off frrequentie kan instellen? Voor geluidseffecten en muziek merk je de subwoofer wel.

Deze TV heeft een geluid dat heel veel beter is dan de meeste televisies, maar ik weet zeker dat de purist het helemaal niks vind. Dit is denk ik bedoeld voor het segment dat wel redelijk goed geluid wil (en net even wat kritischer is), maar niet de kamer vol wil zetten met boxen of een soundbar. Ik vind soundbars vaak lelijk en lastig te plaatsen. Daarom ben ik voor deze televisie gegaan, maar het is absoluut een compromis. Ik ben er erg blij mee.

PS: Je hebt je aansluiting van de soundbar naar de televisie goed gecontroleerd? Ik had een hol geluid en wou de TV daarom ook terugsturen. Pas toen ik de soundbar wou losmaken zag ik dat het stekkertje er net niet helemaal lekker in zat. Daarna gelukkig opnieuw geprobeerd en toen wel tevreden met het geluid.

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 24 juli 2024 15:43]

Ik zie dat je aangeeft dat het paneel wat krom is. Ik heb hetzelfde als jij, maar ik heb altijd de indruk dat het scherm heel iets scheef staat t.o.v. de soundbar. Dit heb ik recht kunnen zetten en daarna hooguit nog 1mm op de gehele breedte. Ik denk dat dit zeer acceptabel is, want het blijft een dun scherm en het is een beste breeedte.

Het valt enkel op als je er recht boven kijkt. Daarbij is het design zo dat het meteen opvalt, omdat het precies uitgelijnd is met de achterkant van de sub. Als ze het iets verder naar voren hadden geplaatst, dan was het je waarschijnlijk niet opgevallen.
Ik heb de TV inmiddels een paar maanden in bezit. Moet zeggen dat het beeld helemaal top is maar dat het geluid in zijn algemeenheid tegenvalt.
Er zijn veel instellingen, echter een algemene goede optie voor alle programma's krijg je niet. Eigenlijk moet je voor films een andere geluidsoptie kiezen dan bijvoorbeeld een praatprogramma.

Zeker daar waar muziek en stemmen samen komen dan geeft de software de muziek voorrang.
Hierdoor versta je de stemmen soms niet meer. Dit ook aan Philips voorgelegd. Philips doet het af en geeft aan dat het aan de input ligt. Wel bijzonder dat andere apparaten in het huis geen problemen mee hebben. So far de Philips ondersteuning dus.

Naast het bovenstaande is het geluid uit de soundbar nogal afhankelijk van de uitzending die je kijkt. Soms natuurgetrouw en top, soms lijkt het geluid op een Duitse nasynchronisatie, soms blikkerig en hol en een andere keer lijkt het of het los staat van het programma.

De instellingen die voor mij nog het beste algemene resultaat geven is het geluid op de AI-modus te zetten en de hoge en middelste luidspeaker op +2. Voor Films zet ik hem op de amusement modus.
Ik ben benieuwd welke instellingen anderen gebruiken.
Hoi Edwin,

Weet jij of je goed een subwoofer B&W ASW608 of ASW10 kan aansluiten op deze televisie? En welke van de 2 beter is in dat geval?

Groetjes,

Martin
Weet iemand of je goed een subwoofer B&W ASW608 of ASW10 kan aansluiten op deze televisie? En welke van de 2 beter is in dat geval?
Prachtige TV, sinds de herfst van 2022 in bezit, beeld erg goed, zoals hierboven meerderen erkennen.
Ikzelf heb er een subwoofer en 2 boxen achter in de kamer toegevoegd via het DTS PLAY FI systeem,
Namelijk de TA-FW1 en 2x de TA-FS1, van het eigen "Philips" merk.
En ervaar een erg goede mooie kamer vullend surround geluid.
Ook met Dolby Atmos komt de rondom beleving goed naar voren, en ervaar je in het film en of serie gebeuren in te zitten.
Oke, voorheen had ik een losse AVR en een 7.1.4 Atmos boxen set, deze was net iets meer overtuigender met o.a. Dolby Atmos, Auro3D, maar de huidige opstelling voldoet meer dan prima.