YouLess LS120 energiemeter Review

pdwonline
16 december 2022, laatste update op 16 december 2022, 1.787 views Product gekocht

YouLess LS120 energiemeter

Youless geeft je grip op energieverbruik bij zowel 1 als 3 fase aansluitingen. Je kunt Youless lokaal gebruiken, zonder account, ook via de app op het zelfde netwerk, dus niemand kijkt mee!

Via de via extra S0 aansluiting kun je een extra meter (bijv een laadpaal) meenemen in de metingen.

Pluspunten

• Betrouwbaar
  • Geen account/abbonement nodig
  • eenvoudig aan te sluiten

Minpunten

• geen adapter meegeleverd
  • geen wifi

Eenvoudig te installeren vai de P1 aansluiting op je slimme meter. Aan de achterkant zit een optisch oog waarmee je de Youless ook kunt gebruiken met een niet slimme meter door deze op de meter te plakken met een bijgeleverd klittenband stickertje.

De Youless heeft geen wifi, dus je moet een netwerkaansluiting in de meterkast hebben. Meestal geen probleem als je modem/router daar toch al staat, en anders kun je eenvoudig een powerline adapter gebruiken.

Stroom krijgt de youless via een USB aansluiting. Helaas is een adapter niet meegeleverd. TIP: sommige routers hebben een USB aansluiting tbv service doeleinden, daar kun je de youless prima op aansluiten.

De gratis app voor android en IOs kun je direct gebruiken zonder account aan te maken, maar uiteraard dan alleen lokaal binnen jouw netwerk. Ook via Home Assistant is de Youless direct te gebruiken in jouw smart-home

Heb je geen smart-home dan kun je ook gebruik maken van verschillende online dashboards zoals enelogic, pvoutput en energie manager online.

Heb jij ook een YouLess LS120 energiemeter?

De voeding zat bij mijn LS120 gewoon erbij geleverd.

Het product begint echter wel wat te verouderen. Ik heb ook wel eens gekeken of er een nieuwere versie was uitgekomen (was niet het geval). Inmiddels heb ik dan ook een andere P1 meter. Deze werkte wel fijn maar omdat ik ook andere meters wilde uitlezen wilde ik alles met eenzelfde soort systeem doen.

Voordeel van de nieuwere P1 meters met de nieuwere slimme meters is dat de voeding via de slimme meter kan. Je hoeft dan alleen maar de P1 stekker erin te doen en het gehele apparaat werkt.
Hoi, en welke gebruik je nu dan?
En is die ook geschikt voor puls meters?
Gr D.
Ik heb een HWE-P1 en een HWE-wtr en beide werken goed. De p1 werkt niet met pulse naar mijn weten. Dan moet je ander model hebben dacht ik. De watermeter is verbazingwekkend nauwkeurig.
Geen adapter meegeleverd?

Als ik de site van Youless bekijk en als ik mijn eigen Youless van vroeger nog goed herinner zat er wel een adapter bij.

Dit staat er op de site:

Omvang van levering:

Youless LS120
USB netvoedingsadapter (high efficiency: level V)
USB kabel (2,0m)
Netwerk kabel UTP Cat5E (2,0m)
Slimme meter P1 poort kabel
Terminal block voor aansluiting S0 puls ingang

Dat er geen WiFi op zit, dat mag in deze tijden wel een keertje wel op zitten.
Volgens mij is er op de firmware na, sinds 10 jaar niks meer veranderd aan het apparaat.
Wat niet wil zeggen dat het een slecht apparaat is.
Het had zeker wel met de tijd mee kunnen gaan is wat ik zeg.

De prijs vind ik in deze tijd wel een minpunt.
Een apparaat als bijv. de "Slimme meter wifi gateway" doet eigenlijk hetzelfde, voor de helft van de prijs.
Die leest ook via de P1 port je meter uit, niks anders dan de LS120 en heeft WEL Wifi.
Prima review.
Fijn dat je aan geeft dat je ook lokaal kunt werken, daar ben ik ook fan van.
Ik gebruik zelf een Home Assistant servertje met een P1-USB-kabel tussen de slimme meter en dit servertje om alles lokaal te houden.

Als je zelf niet aan de gang wilt met Home Assistant servertje , P1-USB-kabel/P1-wifi of iets dergelijks en je wilt een (min of meer) kant en klaar oplossing zonder abonnement en zonder internet, dan kan dat met deze Youless. Met de Youless koppeling naar Excel heb ik meerdere mensen blij gemaakt. Op een PC met 24/2 7inch monitor heb je dan een goed overzicht. Wil je toch realtime informatie zien (mits beschikbaar) dan kan dan met de Smartphone/tablet Youless App of met de Youless Desktop-Widget op de PC aan de gang.

De"gratis" info van verschillende energie-providers komt alles alleen via een app (klein scherm telefoon of tablet) en is vaak storend incorrect. In de provincie Utrecht lukt het Stedin soms 5 dagen niet de standen uit te lezen van de "Slimme Stedin meter" in je huis. Budget Energie App levert dan 5 dagen "geen verbruikt" en de 6de dag een "mega" verbruik op. De Eneco app gaat in zo'n geval zelf middelen over de "missende dagen", dan weet je ook niet wat je welke dag verbruikt.
Youless houdt de 1 jaar de ontvangen standen vast.

Nadeeltje blijft dat je geen tussen-stekker met stroommeter "direct" kan integreren in de Youless App of Desktop-widget.
Homewizard heeft dit wel (nu ook een watermeter, zoals al gemeld) en dan kun je alles in de APP zien. Nadeel van Homewizard is dat je voor de download een abonnement moet hebben of zelf tegen de API aan moet programmeren. En bij Homewizard gaat alles over het internet.

Als je geen ethernetkabel aansluiting in de buurt hebt, kun je ook een Ethernet naar Wifi adapter nemen (i.p.v. DLAN), gevoed voor stroom met een USB of jackplug aansluiting.
Wat zou je nog willen moderniseren? Ik vervang niet elke 5 jaar de slimme meter en de slimme meter krijgt geen nieuwe features. Overigens is het te betrouwbaarder om je infrastructuur in de meterkast netjes op een kabel aan te sluiten in plaats van Wifi.