Unboxing
De doos is erg groot maar door het kliksysteem kan je eenvoudig de doos verwijderen terwijl de TV stevig in de "base" blijft staan. Vervolgens was het monteren van de voet eenvoudig. Mijn advies daarbij is om gewoon de doos te gebruiken om de tv op te leggen dat is met dit formaat makkelijk dan op een tafel te leggen. Je hebt wel echt twee personen nodig (in ieder geval bij 65inch)
Eerste indrukken
Meteen bij de eerste beelden was ik erg onder de indruk. T.o.v. van mijn slechts twee jaar oude LG OLED55CX6LA is mijn indruk dat de extra lichtopbrengst van het paneel duidelijk zichtbaar is. Zeker bij gebruik overdag. Daarnaast valt op dat de standaard instellingen meteen een mooi beeld geven. De 4k beelden van Amazon prime spatten meteen van het scherm af. De instellingen van de soundbar gaan echter niet zo soepel (Samsung HW-Q90r) wel komt meteen het geluid fatsoenlijk door de boxen maar zelfs naar 2 weken sleutelen heb ik nog steeds geen Dolby Atmos signaal.
Afmeting
Zal niet voor iedereen relevant zijn maar t.o.v. mijn 55 inch waar we ongeveer 3 meter vanaf zitten heb ik twee observaties. 1) 65inch is zeker aan te raden op die afstand qua kijk ervaring. 2) wanneer de tv uit staat vind is die wel veel meer aanwezig door zijn afmeting en daar moet je van houden. Mogelijk valt dit minder op als je hem aan de muur hangt
Ambilight
In mijn ogen de meest belangrijke feature en USP voor een Philips OLED tv. Ik heb nu 2 jaar geen ambilight gehad en merk naar een paar dagen met de 65OLED807 dat ik dit heel erg gemist heb. Zelfs met gebruik van de Philips HUE playbar en syncbox is het effect niet hetzelfde als bij deze 4-zijdige ambilight. Zeker met de extra helderheid van dit scherm is ambilight er prettig voor de ogen en zorgt in mijn beleving echt voor een iets extra's tijden films, series en games. (n.b. bij mij staat de tv op de voet wat wel voor een betere ambilight beleving zorgt. Zie ook de foto's hiervoor)
Android / gebruik (1:1 vergeleken met de WebOS van mijn LG)
Voordeel:
beter aanbod van apps. Denk hierbij aan de ziggo app en Formule1 TV die niet beschikbaar zijn op WebOS op dit moment
Nadelen:
Minder intuïtieve navigatie, vooral door de waardeloze afstandsbediening die er mooi uit ziet maar qua functionaliteit 30 jaar oud is zeker omdat het QWERTY toetsenbord niet meer op de achterkant zit. De magic remote van LG is veel makkelijker en sneller in het gebruik.
Bugs:
Veel van de apps (oa. Ziggo en YouTube) moeten naar 20 a 30 minuten aan en uit gezet worden omdat het geluidsignaal naar de boxen weg valt. Daarnaast in de test periode van 2 weken al 1 keer een harde reset nodig gehad omdat bij hogere kwaliteit (4k met surround) het geluid bleef stotteren. En tot nu toe niet in staat geweest om een Dolby Atmos signaar naar mijn Samsung HW-Q90r te krijgen. Geen van de instellingen lijkt het signaal goed door te sturen via de eARC.
Beeld:
Waar het uiteindelijk allemaal om draait. Zoals al eerder genoemd is dit echt een fantastisch paneel. Zelf in vergelijk met mijn relatief recente OLED55CX6LA zie je toch dat er weer een grote stap gezet is. Vooral de extra lichtopbrengst doet de OLED erg goed en maakt hem bij gebruik overdag een stuk beter. Doordat wij tijdens het testen ook veel naar het WK voetbal hebben gekeken zie je ook duidelijk dat dit mede door de 120hz en Phillips software erg vloeiend word weergeven. Waarschijnlijk qua verschil met de OLED55CX6LA minder groot aangezien dat ook al een 120hz paneel is maar toch opvallend.
Eindoordeel:
Eigenlijk heel simpel: voor dit geld gaan er nog teveel zaken mis. Als de bugs en problemen met het doorsturen van geluid waar ik meer over lees zouden worden opgelost dan is dit een interessante kandidaad. En hoewel ik meer fan van WebOS ben geworden zou ik kunnen leven met deze UX door de fantastische meerwaarde van Ambilight. Het feit dat er slechts twee ingangen van 4K 120hz zijn is voor mij geen issue maar zou voor sommige natuurlijk een probleem kunnen zijn. Eindoordeel is eigenlijk 3.5 ster maar als een aantal van de software issues worden opgelost is dit zeker een 4.5 dus voor nu maar even er tussenin gaan zitten