€ 249,95 bij ROBBshop

Tado Slimme Thermostaat V3+ starterkit, draadloos, Wit Review

9 december 2022, laatste update op 22 december 2022, 2.983 views Rapporteer

Zit mooi in elkaar maar paar hele vreemde ontwerpkeuzes.

Vind dat het apparaat wel heel veel nadelen heeft.
Zo is het display altijd uit.
Je kunt de temp via het display alleen per hele graden instellen. En je ziet niet of de ketel aan of uit is.

Pluspunten

• Redelijk eenvoudige installatie
  • Nette bouwkwaliteit

Minpunten

• Display is altijd uit (ja dat heb je met batterijen)
  • Alleen per hele graad in te stellen (why?)
  • Geen weergave verwarmingsvraag op display
  • App onoverzichtelijk
  • API loopt via cloud
  • Bereik draadloze unit laat te wensen over

3 van 5 sterren (Voldoende)
Zit mooi in elkaar maar paar hele vreemde ontwerpkeuzes.
Sinds ik m had heb ik me alleen maar zitten ergeren aan het apparaat. Na 2 weken maar teruggestuurd.

Installatie gaat via de Tado app en je moet dan voor alle onderdelen QR codes inscannen en dan gaat ie verder.
Werkt op zich wel prima. Puntje was alleen dat ie na aanmelden van de bridge en de temperatuursensor (het display) al zei dat ie klaar was met de installatie, terwijl de draadloze module voor de ketelaansturing nog in de doos zat. Lijkt me toch een vrij essentieel onderdeel maar goed.
Wat ik ook niet perse vrolijk van wordt is dat Tado persé je adres wilt hebben voor het aanmaken van een account.

Ik heb een Nefit ketel icm een aan/uit zone regeling. Ik wilde de Tado gebruiken voor uitsluitend de hoofdzone zodat ik er een klokthermostaat van kon maken om nachtverlaging toe te passen.
Dus gewoon als aan/uit en niet EMS. Echter moet je perse een ketel opzoeken met de zoekfunctie, en je ziet op geen enkel moment wat het protocol is van de betreffende ketel.
Je kunt ook nergens het protocol zelf instellen. Ik weet dat ik aan/uit wil hebben, maar kan dit niet zonder meer aanvinken ergens. Heb dus heen en weer zitten scrollen tot ik een willekeurige aan/uit ketel had gevonden.
Na eenmaal met deze aan/uit ketel helemaal door de installatiestappen door te klikken kwam ik dan goed uit.

Eenmaal in gebruik vond ik dat het systeem wel heel veel nadelen heeft.
Zo is het display altijd uit. Je moet op een fysiek knopje drukken om te kijken wat de temperatuur is.
Aan de ene kant wel logisch voor iets wat op batterijen werkt maar had liever dan een bedraad geval die gewoon altijd aan is. Mijn oude Honeywell DT werkt ook op batterijen en die kan anderhalf jaar de temperatuur weergeven en het relais schakelen van de ketel voordat de 2 batterijen leeg zijn.

En dan de hoofdergernis:
Je kunt de temperatuur via het display alleen per hele graad instellen. Via de app kan het wel per tiende graad zelfs.
Hier staat de temperatuur meestal op 19,5. Dit kun je niet instellen op het display, terwijl er wel ruimte voor is. WAAROM NIET????
Als je in de app 19,5 instelt, dan geeft het display 20 aan. WHY??? It does not make any sense.
Waarschijnlijk een idee van een of ander hip design team wat totaal niet naar gebruiksgemak kijkt.

Verder zie je niet op het display of de ketel aan of uit is. Vind dat wel fijn om te kijken wat er gebeurd.
Ook in de app is niet meteen duidelijk of de ketel aan of uit is.
Het is dan wel een wit doosje maar ook een black box op deze manier.

Je kunt het allemaal wel in de app zien uiteindelijk, maar wat is dan de toegevoegde waarde van het display?

Ook had ik regelmatig dat de verbinding tussen de thermostaat en de ketelunit voor enkele uren verdwenen was, hierdoor gaat de ketel dus niet meer aan.
De ketelunit hangt 1 verdieping verder dan de thermostaat, dus eigenlijk niet zo heel ver.

Integratie met domoticasystemen steunen op ontwikkeling van de community en lopen via de cloud. Dus niet lokaal. Kreeg de Tado niet werkend in Domoticz (een of andere API wijziging).

De app zelf zit netjes in elkaar. Maar het is ook wel heel onoverzichtelijk voor iets wat gewoon een thermostaat is.
Allemaal tiles en icoontjes terwijl ik maar 1 zone heb en verder niks van de (betaalde) smart functies heb ingesteld.

Ik snap dat dit systeem prima werkt voor meerdere zones waarbij je niet op de thermostaat kijkt en alles via de app doet.
Maar dat is niet waar ik m voor gekocht had. Juist de basisdingen doet deze Tado niet en daarom teruggestuurd.

Edit 21-12-2022:
Ik heb de Tado vervangen door een Netatmo. Die heeft wel een always-on display, instelling per halve graad en weergave van verwarmingsvraag op het display. Daarnaast zie je zowel altijd de huidige temperatuur en de setpointwaarde tegelijkertijd.
Alles no-nonsense en in de app kun je zelf een hysterese instellen.

Heb jij ook een Tado Slimme Thermostaat V3+ starterkit, draadloos, Wit?

Wat een slechte review. Gebruiker van Tado voor 4 jaar, zelfde pakket. 7 thermostaatknoppen, 4 zones.

In de praktijk gebruik je de thermostaat helemaal niet. Heb dat ding 3 jaar niet aangeraakt, behalve bij vervangen batterijen. Je gebruikt eigenlijk altijd de app. En eigenlijk als je de app goed instelt, gebruik je ook de app niet. De echte toegevoegde waarde van de app zit in het configureren van schedules PER zone, PER dag of weekdeel.

Als tweaker wil je ermee spelen. Maar als gebruiker, moet dit ding gewoon werken, en dat doet het, en doordat het per zone in te stellen is bespaar je deze dagen bakken met geld :D.
Ik kijk toch zeker 10x per dag op de thermostaat anders. :-)
En ik wil zowieso wel weten of de thermostaat de ketel aanzet of niet.
Maar het is tevens toch raar dat je de temperatuur op de thermostaat alleen per hele graden in kan stellen?
En dat ie dan een andere temperatuur weergeeft als wat je via de app hebt ingesteld.
Ik had exact dezelfde redenen hoor om de Tado direct retour te sturen :) Slimme thermostaat die verder niet af en toe als domme thermostaat te gebruiken is.
Inderdaad bijzonder dat het scherm pas informatie geeft na drukken op de knop. Energie besparing kan niet het argument zijn bij een bedrade versie daar bij OT de ketel als energie leverancier gebruikt kan worden.
Bij de Energie IQ moet je zelf de meterstanden handmatig ingeven. Waarom niet net als bij de ThermoSmart een directe koppeling met je slimme meter?
Energie besparing kan niet het argument zijn
Dat kan wel de reden zijn dat het display normaal uit is.
Het display 'aan' gebruikt stroom, en die stroom moet uit de batterijen die in de thermostaat zelf zitten komen, want er is geen externe voeding aangesloten (in elk geval als je hem op een 'aan/uit' ketel aansluit). Ik heb het expliciet over de bedrade variant.

[Reactie gewijzigd door AzertyNL op 22 juli 2024 22:56]

Zo zie je maar weer: zoveel mensen, zoveel smaken. Niets mis mee. Tado is gewoon niet jouw ding.

Heb zelf ook een multizone Tado thuis, Tado pakt het inderdaad minimalistich aan. Ligt mij dan weer goed. De app heb ik direct met de telefoon bij de hand, inclusief temperatuurgrafieken met wanneer en welke stand de ketel heeft gestaan. Tado's support (voor als een instelling niet gelijk te vinden is) is in mijn ervaring ook best snel en goed.

Veel mensen die voor een slimme thermostaat kiezen zullen (inmiddels) ook een modulerende ketel hebben. Dat heb jij dus ook niet.

Succes!
Grote tekortkoming is dat de Tado met de handbediening maar per hele graad in te stellen is.
Ongebrijpelijk en vreemde keuze van Tado die volgens mij gewoon aan te passen moet zijn.
Niet erg klantvriendelijk om dat niet te doen.

Met de telefoon kun je instellen per 0,5°. Maar je loopt toch niet altijd met je telefoon rond.

Dat het niet zichtbaar is op het display zal ongetwijfeld met de levensduur van de batterijen te maken hebben.

Bij gebrek aan goede handmatige insteling, gebruiken we google assistent.
Met voice control is temperatuur opvragen en instellen goed te doen.
Met Hey Google ''Tado'' geeft hij huidge & ingestelde Temp.
Wel even zelf programmeren.
Anders wordt het hey Google ''Hoe warm is het in de woonkamer?"

Handige tool om een beeld te krijgen van je stookgedrag. (met grafieken)
Week/dag instellingen ook eenvoudig om te doen en aan te passen.
Praktischer dan mn oude Honeywell Chromotherm.

Verder zit er natuurlijk een boel commercie achter doordat je voor de extra's moet betalen.
Dat is dan wel weer jammer.
Maar goed, heb em gekocht voor 100 euro bij AH.
@hondapower slaat de spijker op zijn kop met deze review wat mij betreft.

Ik vind zelf de volgende genoemde bezwaren de belangrijkste:

De stapgrootte van hele graden bij bediening op de thermostaat zelf is waardeloos, veel te grote stappen.

Het ontbreken van een weergave op het display of er warmtevraag uitstaat of niet is ook erg hinderlijk. Sterker nog, zelfs in de app is dit (als de thermostaat op een aan/uit ketel is aangesloten) erg onduidelijk te ontdekken. De symbolen met 1, 2 of 3 zwarte golfjes, suggereren actuele warmtevraag, maar dit blijkt niet overeen te komen met de werkelijkheid. En hoe werkt 1 ,2 of 3 'gradaties' van warmtevraag bij een aan/uit ketel 8)7

Zelf erger ik me ook aan het niet goed werken van 'early start', mijn thermostaat lijkt niet echt te leren hoe veel eerder hij moet aangaan om op het gewenste tijdstip de gevraagde temperatuur te bereiken.

Tenslotte ervaar ik een flink doorschiet effect. De temperatuur schiet makkelijk een halve graad door boven de gevraagde temperatuur.

Deze laatste twee genoemde punten had mijn 20 jaar oude honeywell chronotherm IV geen last van, de tado is voor mij tot nu toe geen vooruitgang op dit gebied.
Ik weet bijna zeker dat de mensen die tado niks vinden Android gebruikers zijn en degene die het top vinden Apple gebruikers zijn.
Nee hoor hier een zeer enthousiaste android gebruiker. Stook tot wel 20% minder. Ketel werkt een stuk rustiger en moduleert nu continu waardoor de temperatuur in huis totaal niet schommelt en ook niet doorschiet Zelfs met de kou van vorige week stookt de ketel geen 100%. Wat prima via de app in te zien is. Thermostaat hangt en that's it. Doe de bediening volledig via telefoon, maar eenmaal je comfort bepaald, kijk ik daar zelfs niet mee op. Omdat de ketel nu perfect moduleert en de temperatuur zo steady is stel ik hem ook nooit meer bij. Zelfs tikken van de leidingen is voorbij omdat alles veel gelijkmatiger verloopt. Met geofencing gaat ie automatisch uit als ik of mijn partner niet thuis is en weer aan als ik op weg naar huis ben. Early start werkt ook prima. En verder is alles zeer inzichtelijk. Heb de app trouwens ook op mijn ipad staan, merk geen verschil tussen android en ios gebruik. Btw ketel is nefit aquapower topline en heb bedrade thermostaat en 1 slimme radiatorthermostaat in de keuken. Denk erover om de badkamer ook nog een eigen kraan te geven. Ooh nog een toevoeging, adres is nodig om plaatselijk weerbericht te laden. Heb buitenvoeler uit kunnen schakelen. Gelet op dat Tado duits is ben ik niet zo benauwd om die gegevens te delen.

[Reactie gewijzigd door Katiko op 22 juli 2024 22:56]