€ 39,99 bij bol

Philips Hue Tap Dial Switch Wit Review

lud70
5 december 2022, laatste update op 24 mei 2023, 5.810 views Product gekocht

Philips Hue Tap Dial Switch Wit

Gebruiksvriendelijke toevoeging aan het Hue ecosysteem. De dimmer maakt Hue intuïtief bedienbaar, ook voor mensen die de app liever niet gebruiken. De prijs is er wel naar. Maar daar krijg je genoeg gebruiksvriendelijke functionaliteit voor terug. Zie in de uitgebreide review hieronder ook de link naar mijn Nederlandstalige videoreview.

Pluspunten

• Functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid
  • Installatiegemak
  • Stabiliteit

Minpunten

• Prijzig
  • Configureerbaarheid is enorm: hou het begrijpelijk
  • Werkt niet meer zonder batterij (zoals oude Tap)

Zie ook mijn videoreview op Youtube:

De Hue Tap Dial is de vernieuwde versie van de Hue Tap, met een dimring. De Hue Tap heeft flink wat functionaliteit, en ook nieuwe functionaliteit. Maar hij mist ook een functie ten opzichte van de vorige Hue Tap. De Hue Tap dial is december 2022 verkrijgbaar voor 49 euro. Her en der zag ik ook al aanbiedingen van 43 euro. Dat is overigens ongeveer 2 keer zo duur als de eenvoudige rechthoekige knopdimmer.
Unboxing
In de verpakking een hele set papieren, en de Hue Tap Dial zelf. Op een plaat van 8 bij 8 centimeter. Dat is overigens net een centimeter te groot, om bij ons op het schakelmateriaal te plaatsen. Maar er zijn ook zelfklevende plakstrips, die goed blijven zitten.

Installatie
Als je met opplakken genoegen neemt is het installeren een fluitje van een cent. De dimmer zelf is magnetisch aan de afdekplaat geplakt, en kun je er zo makkelijk vanaf halen. Er zit een inkeping op de afdekplaat zodat je weet hoe je de dimmer recht terug moet hangen.
Ook de elektronische installatie gaat makkelijk. De Hue Tap dial ontdekt binnen een minuut de Hue bridge. Ook de verdere configuratie gaat gebruiksvriendelijke via de Hue app, maar het kan ook via apps van andere partijen. Ik gebruik de Hue app zelf.
Funtionaliteit
Net als andere dimmers uit het Hue Ecosysteem kan de Hue Tap Dial:
  • per knop geprogrammeerd worden
  • waarbij je een scene aan elke knop kunt toewijzen
  • of een modus waarbij de kleurtemperatuur aan de hand van het tijdstip van de dag wordt ingesteld
  • of een modus waarbij je met elke vervolgdruk op de knop door een cyclus van scenes loopt
  • daarnaast kun je een knop zo instellen dat deze de laatst ingestelde lichtkleur en sterkte weer aanzet
  • verder kun je ook programmeren wat er gebeurd als je een knop lang indrukt. Het gebruikelijkst is om hem dan uit te laten gaan
  • daarnaast kun je meerdere schakelaars per lamp, zone of kamer instellen. Zo kun je zowel bij je slaapkamerdeur, als aan beide zijden naast je bed een schakelaar installeren.

De Hue Tap Dial heeft daarnaast ook specifieke functionaliteit:
  • het dimmen van de lampen in een kamer of een zone
  • verder is instelbaar of je met de ring ook de lampen helemaal uit kunt draaien
Batterij
De Tap Dial heeft dus flink wat nieuwe functionaliteiten, maar hij mist ook een functionaliteit ten opzichte van de vorige Hue Tap. En dat is dat er een batterij inmoet. De vorige Hue Tap kon het af zonder batterij, want die gebruikte de opgewekte energie door het indrukken van de knop. Dat ging dan ook net was lastiger als met de Tap Dial. Gelukkig is de batterij wel regulier. De Tap Dial werkt met 1 CR2032 knoopcel batterij. Die is goed en goedkoop verkrijgbaar.
Ik ben blij met de Hue Tap Dial. Het installatiegemak van het Hue ecosysteem is ongeëvenaard. Het Hue systeem is gebruiksvriendelijk en zeer stabiel. Het is één van de weinige domotica systemen dat in zijn geheel echt in orde is. Bij veel andere domotica toepassingen voel ik me nogal een bèta tester. Maar dat is bij het Hue ecosysteem echt anders. De Tap Dial voegt daar nog eens een draaibare dim ring aan toe. Dat werkt natuurlijk, en maakt het systeem weer een stapje toegankelijker, ook voor mensen die geen tweaker zijn.

Heb jij ook een Philips Hue Tap Dial Switch Wit?

Nog geen reacties?? Bijzonder. Dit is wat mij betreft een prima review en op basis van je video was ik ook overtuigd tot aanschaf. Helemaal top.
tnx!! heb ook zeker geen spijt van aankoop (heb er 2). Groet!!
Goede duidelijke review! De video erbij maakt het nog duidelijker.
Wat ik mij afvraag: Kun je ook een knop per lamp of kamer instellen? En ook afzonderlijk aparte lampen of kamers dimmen met de ring?
Dank. Bij het instellen via de Hue app is het niet mogelijk om per aparte button (kwartcirkel) verschillende sets lampen in te stellen en de draairing dan voor het dimmen van die set lampen te gebruiken. M.a.w. gaat per tap-dial steeds om 1 set van lampen/kamer/scene/lamp. Wellicht komt dat nog een keer met een software update (one ring to rule them all), maar de laatste keer dat ik keek (paar maanden geleden) was het nog zoals hierboven beschreven.
Heb ik hiermee je vraag beantwoord (of begrijp ik m verkeerd)?
Duidelijk! Jammer dat je niet meerdere lampen/kamers apart kunt dimmen. Maar ergens ook wel logisch, want je moet de dimmer dan eerst vertellen welke groep er gedimd moet worden. Ik stel me voor dat dit dan via 1 van de 4 knoppen moet gebeuren. Eerst een knop drukken voor de lamp of kamer en vervolgens dimmen. Dat maakt de gebruiksvriendelijkheid denk ik niet beter.
Goede review thanks!

Video review is helder, je hebt een prettige "review" stem. En goed to-the-point. Keep it up!

Tip blog voor integratie van de Tap Dial in Home Assistant met Zigbee2MQTT

[Reactie gewijzigd door Ruvetuve op 23 juli 2024 09:25]

Dank voor de complimenten over de review en voor de link.
Uit de tekst begrijp ik dat het icm. Home Assistent mogelijk is om ook double taps functies toe te wijzen. Ik kon niet zo goed zien of het ook mogelijk was om de draairing functies toe te wijzen. Icm. de scripttaal moet het dan ook mogelijk zijn om de ring verschillende sets lampen te laten bedienen toch? Daar heb ik meerdere vragen over gehad, en dat kan (voor zover ik kan zien) niet in de Hue app. Die vragen gaan erover dat je de pizza-kwart-buttons gebruikt om een lamp (of een set lampen of kame) te selecteren, om vervolgens (alleen) die set dan te dimmen met de ring.
Zou dat niet met een helper kunnen, en in de automatisering op basis van de helper een specifieke scène te selecteren?

Ik ben benieuwd hoe de dim functie werkt in een automatisering. Op de z2m docs zie ik wel dat de interval van dimmen beschikbaar is. Stuur je die dan direct naar een automatisering?

Krijg hem voor mijn verjaardag 🎁 over paar weken mee spelen. Zal een update posten.
Is er wellicht bij iemand bekend of er soortgelijke "draai" zigbee knoppen zijn van andere merken voor lagere prijzen? (maar wel support door Homey) Voor mij zou een knop met draaien + 1 drukstand genoeg zijn.