Philips 65PML9506/12 Zilver Review

Devindegroot
5 december 2022, laatste update op 5 december 2022, 2.454 views Product gekocht

Philips 65PML9506/12 Zilver

Fantastische TV, vooral wanneer een OLED niet de passende keus is voor jouw situatie.

Miniled werkt boven verwachting goed. De Android TV interface vind ik erg fijn. Series zien er top uit! Voor gaming op 4K 60fps is het top, met 120hz krijg je geen volwaardige 4K resolutie, maar 1440P.

Pluspunten

• HDR met hoog contrast
  • Android TV (snappy)
  • Hue♥️
  • Miniled werkt goed

Minpunten

• 120hz is niet 4K

Fantastisch mooie TV, vooral wanneer een OLED niet de passende keus is voor jouw situatie. Zo zit ik hier thuis recht tegenover het raam met de tv en had ik bij mijn vorige Samsung model uit 2018 verschrikkelijk veel last van reflectie, iets dat met het glossy scherm van een OLED en met de output van de huidige OLED schermen niet zou verbeteren in mijn situatie.

Ik koos dus voor deze miniled oplossing van Philips en ik ben zeer tevreden. Eigenlijk zitten er achter het paneel 32x32 kleine led paneeltjes die los van elkaar aan en uit kunnen. Door de AI van Philips schakelen deze zo snel aan en uit dat je de diepe zwart van een OLED bereikt, maar wel een bizarre maximale brightness heb van 1500 nits. Neemt niet weg dat bij preciese scènes zoals een sterrenhemel waarbij donker en licht zich op pixel niveau afwisselen, een OLED superieur blijft, maarja ik vind dat in mijn situatie niet op wegen tegenover de rest. Ook brengt miniled wat kleine trade offs / uitdagingen voor de werking met zich mee. De meest duidelijke hier van is bijvoorbeeld witte ondertiteling in een scène waarbij een deel van de scène zwart / donker is. In zo'n scène kan je ook de ondertiteling wat gedimder zien dan in een felle scène, want anders krijg je bleeding (een soort vaag van licht naar donker).

Op moment van schrijven is het WK en ik heb nog nooit zo fijn voetbal gekeken. Ook de Android TV interface is precies wat ik zoek (pure Google) en de apps werken fijn. Dolby Vision support aanwezig en series zien er gewoon top uit.

Ik game daarnaast ook en zolang je 4K 60fps speelt is het een aanrader. HDR is heel erg netjes, mede door de hoge nits, maar ook het kleur bereik. Hoezo alleen 60fps hoor ik je zeggen, dat komt omdat de 120fps functies van de TV net niet top zijn. Ja de TV ondersteund 120fps en VRR, maar bij het gebruik van 120hz modi schakelt de TV intern naar een 1440P resolutie, iets dat ik zelf wel kan zien. Geen ramp, het is ook echt 120hz, maar er staat dus wel iets tegenover. Dit komt overigens door de chipset van de TV, iets dat in de 2022 editie volgens mij is opgelost.

De vierzijdige hue is een mooie bijkomstigheid, daar hoef ik denk ik niet te veel over te vertellen. De reactie tijd is snel, de verschillende standen en opties zijn top en het is een mooi effect naar mijn mening

Heb jij ook een Philips 65PML9506/12 Zilver?

Bedankt voor de review!
Zelf heb ik ook PML9506 waarmee ik op dit moment WK kijk via Ziggo GO.

Ik vroeg me af of je wellicht ook vage verticale strepen ziet tijdens het kijken naar een wedstrijd? Het heeft iets van een Dirty Screen Effect.

Ik moet zelf goedkijken, maar als ik het eenmaal heb gemerkt, weet ik steeds dat het er is.

Met ander content (4K movies , netflix etc.) zie ik dat niet alleen wel eens last van een ''local dimming lag'' - alsof het beeld niet op tijd dimt.
Hey Ruslenin!

Ik ga zo ook een WK wedstrijd aanzetten en zal dan eens kijken of ik het zelfde constateer. Ik had een maand geleden de Ziggo Next Box en kijk nu via NLZiet. In beide gevallen heb ik in ieder geval niet geconstateerd wat jij benoemd terwijl ik best wel kritisch er naar gekeken heb. Ik heb wel een dirty screen effect gezien op een grijs opstartscherm van een bepaalde app, geloof YouTube die dat grijze scherm heeft. Ik heb verder eigenlijk buiten totaal grijs beeld geen scenario ervaren waarin ik dit in daadwerkelijk content terug zie.

De local dimming lag is iets dat inderdaad zichtbaar te maken is met bijvoorbeeld de Local Dimming testjes op YouTube (snelle witte cirkel op zwarte achtergrond). Ik zie in de praktijk alleen in de ondertiteling het gevolg van de miniled dimming techniek. Er zijn forums waar mensen met specifieke scènes van bijvoorbeeld Batman ook die lag zeggen te zien, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet bewust naar gezocht heb tijdens het kijken. Ik weet wel dat er ergens in augustus nog een software update geweest is om de miniled Dimming te verbeteren, dus volgens dezelfde mensen op dat forum redelijke verbeteringen bracht, maar nooit de volledige oplossing.

Achja, oled is daarin natuurlijk precies en met miniled pak je toch grotere vlakken. Ik vind het, vooral met mijn situatie, de betere keus en ben gewoon erg tevreden!
Ik moet ook goed kijken, maar ik denk het ook te zien. Het is wel heel lichtjes, maar met moment kan ik een soort verticale DSE vlek zien.

Was me niet eerder opgevallen, tot nu toe dan waarschijnlijk haha.
Hoi Ruslenin,

Ik had een scherm waarbij ik één duidelijke verticale balk/streep in het scherm had, die inderdaad bij gras-scenes/voetbal bijzonder duidelijk zichtbaar was (in andere scenes bijna niet zichtbaar)
Na contact met de winkel is de Philips reparatiedienst ingeschakeld. Het duurde wel een tijd, maar ik heb uiteindelijk een nieuw exemplaar gekregen zonder deze balk (ik vond het zelf heel erg lijken op vertical banding)
Mijn scherm toen: https://picallow.com/vertical-banding-65pml9506/
Volgens mij kan je op HDMI poort 1 en 2 juist wel gamen met 4K en 120Hz?
Je kan inderdaad 4K 120hz gamen, maar de daadwerkelijke resolutie die je ziet is geen 4K. Ik weet niet of je de TV hebt, maar je zou dan eens voor de grap een scherpe afbeelding of tekst aanzetten en dan moeten schakelen tussen 4K 60hz en 4K 120hz. De afbeelding en dus resolutie is scherper op 60hz dan op 120hz. Ik ben er via een forum achter dat de chipset dus niet voor 4K 120hz gemaakt is en daarom het 4K signaal downscaled en weergeeft in 1440P 120hz. Dus ja, de console of pc knalt er 4K 120 uit, maar je speelt eigenlijk 1440p 120.
Weet je dat zeker? Als ik op mijn Xbox series x kijk staat er 4K en 120hz. Op andere hdmi past die dat inderdaad aan naar 1440p. Ook tijdens spelen zelf kan je op de afstandsbediening op de knop options zie je op het scherm staan. 119,7 hz en ijs 3840 x2160p. Knop rechts na de 0. Je moet wel HDR vrr kiezen als instelling

[Reactie gewijzigd door Deepeej op 22 juli 2024 14:27]

Dit was inderdaad het geval. Duidelijk te zien op een windows desktop @4K 120Hz VRR.

Ik zei was, want met de laatste update lijkt me dit probleem opgelost te zijn.

Er was ergens een artikel een tijdje geleden dat deze update/oplossing van probleem voor bepaalde oled's ging komen, maar geen beloftes voor de andere TV's met dezelfde (oude) chipset.
Ik zie in ieder geval geen verschil meer tussen VRR 120Hz en non-VRR 120Hz, heel scherp nu.

[Reactie gewijzigd door billemank op 22 juli 2024 14:27]

Ik heb deze TV ook en inmiddels is het eerste exemplaar omgeruild, omdat ik dus last had van die verticale strepen, met name bij menselijke gezichten. De tweede TV heeft beduidend minder last van dit probleem, maar toch zo nu en dan is het er wel. Blijkbaar is het iets wat TP-Vision niet weg kan werken,

Als ik de XBOXSX aan heb dan geeft zowel de Xbox als de TV keurig aan dat het 4k@120 is. Wellicht dat de HDMI-kabel hier verschil maakt?

Al met al wel tevreden met deze tv. Speciaal geen OLED genomen in verband met pixelverkleuring en inbranden. Mensen zeggen dat dat niet meer gebeurt, maar mijn ervaring is toch echt anders. Het geluid is prima, de tv is mooi helder. Software is goed genoeg en snel. Inmiddels ook al drie updates binnen.
Lees in de Tweakers review van de Philips OLED807 onder Chroma-subsampling en 120Hz-beperkingen even wat hij schrijft. Dat is namelijk wat op deze TV ook van toepassing is. De TV zegt dat het 4K is, je apparaat stuurt ook 4K naar de TV, maar de daadwerkelijke content die je bekijkt is niet in 4K weergeven, er word i.v.m. de snelheid en de niet capabele chip geknoeid met de resolutie en dus is het minder scherp dan bij 4K 60hz.

review: Philips OLED807 - De ultieme oled-tv?
Met de laatste firmware release lijkt mij dit probleem opgelost te zijn, voor mij was het ook duidelijk zichtbaar , maar vandaag stond er een update klaar, en nu zie ik het toch niet meer.
Er is inderdaad een Firmware update. Omdat ik de TV niet persee voor gaming gekocht heb, hangt mijn PC of PS5 er nu niet aan. Ga van de week even testen of het veranderd is. Het lijkt me ergens sterk dat ze ineens een oplossing gevonden hebben voor de chipset, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Ik ben benieuwd.
Dit is het artikel dat ik een tijdje geleden had gelezen :

Er wordt niet verwezen naar dit model maar ik veronderstel dat die ook dezelfde chipset hebben ofzo.
Ik vind de hdr films zo donker ondanks dit ondersteund word. Ik lees dat je dan je beeld op een bepaalde manier moet instellen maar ik wil ook naar niet HDR beelden kijken en heb geen zin om steeds bezig te zijn met beeld instellingen. Iemand een tip?

Groetjes André,
De tv heeft verschillende instellingen voor de verschillende modi SDR, HDR, Dolby Vision.
Je kunt dus als je een bepaald type (SDR, HDR, Dolby Vision) signaal toevoert aan de instellingen sleutelen zonder dat dat gevolgen heeft voor een andere modus.
Dit werkt niet als je dolby vision for gaming aanzet. Zonder dat is het zeker wel 4K en 120hz.
Hm, zie deze discussie nu pas. Hebben jullie geen last van haperend beeld? Ik word er helemaal dol van. Bij voetbal als een doelman uittrapt en de camera van de ene naar de andere kant gaat, dan begint het beeld te haperen. Echt zeer irritant.

Ook scrollbalken onderin haperen en beeld vervormt als bijvoorbeeld iemand voorbij een hekwerk of iets dergelijks loopt.

Zou graag horen of jullie dit ook ervaren of niet.

Heb alle settings doorgenomen met de helpdesk maar dat mocht niet baten. Scherm vervangen maakte geen verschil. Zou het dan echt in het moederbord zitten? Ik twijfel maar we gaan het zien als de monteur weer langs komt.

Een nieuwe hebben ze me nog niet aangeboden helaas.

[Reactie gewijzigd door dutchfox13 op 22 juli 2024 14:27]

Waarschijnlijk is je bron een 25 fps bron, de tv probeert daar een mooi vloeiend beeld van te krijgen maar bij 25fps heeft de tv niet genoeg informatie tussen frames als de camera pant en krijg je haperend beeld.

[Reactie gewijzigd door Pliskin op 22 juli 2024 14:27]