€ 69,90 bij Megekko

be quiet! Light Wings 140mm PWM High-speed, Zwart, Triple pack, 140mm Review

12 januari 2023, laatste update op 12 januari 2023, 670 views Rapporteer

Prachtige RGB effecten, prettig stil, goede koelprestaties. Ik kan vrij weinig negatiefs zeggen over deze mooie Ventilator set van be quiet! behalve dat de HUB alleen de RGB regelt en je nog steeds afhankelijk bent van jouw moederbord instellingen voor de snelheid van de fans.

Pluspunten

• Prettig stil
  • Goede koeling
  • Mooie RGB effecten
  • ARGB Hub meegeleverd
  • Bouwkwaliteit
  • Vibratie wordt volledig geabsorbeerd
  • Goedkoper dan veel concurrenten

Minpunten

• Minder stil dan de non-RGB varianten
  • De Pure Base 500 FX met fans is maar ietsjes duurder
  • HUB regelt niet de PWM van de fans

Wellicht een minder uitgebreide review dan jullie van mij gewend zijn, maar ik vond het toch belangrijk om deze te schrijven en te plaatsen.
Vaak genoeg hebben mensen (meestal gamers) al een mooie kast alleen wil je achteraf RGB toevoegen. Nu is er natuurlijk een gigantische hoeveelheid ventilatoren met RGB al beschikbaar op de markt.
Toch hebben de meeste fans op de markt met RGB 1 (of meerdere) van de volgende nadelen:
  • Ze zijn niet stil..
  • De koelprestaties zijn om te janken..
  • Ze zijn erg prijzig! (denk bijvoorbeeld aan sommige corsair, NZXT fans die regelmatig boven de 30 euro zijn per stuk!...)
  • Wordt geen controller voor meegeleverd en de meeste moederborden hebben maar 1, max 2 aRGB connectors..
Nu biedt be quiet! al jaren ventilatoren aan die extreem stil zijn, goed koelen en vooral erg betaalbaar zijn.
Sinds dit jaar zijn daar de RGB Light Wings bijgekomen als serie. Deze ventilatoren zouden alle bovenstaande nadelen moeten oplossen en in mijn optiek doen ze dat voor 95% zeker!

Wat zit er in de verpakking?

In de verpakking krijgen we:
  • 3x 140mm fans
  • In totaal 16 schroeven
  • 1 ARGB Hub met 6 aansluitingen in totaal

Hoe zien de fans eruit?

De fans zelf zien er strak uit en de rubbers tegen vibratie zijn mooi verwerkt in de behuizing. Deze rubbers steken bij veel andere casefans behoorlijk uit of zijn niet eens ingebouwd. Wat ik zelf erg prettig vind is dat de RGB in een mooie cirkel is weggewerkt en dus niet in de bladen zelf. Hierdoor krijg je (naar mijn mening) een prachtig RGB effect zonder direct de hele kamer te verlichten.

ARGB Hub

Zoals al eerder vermeldt krijg je bij deze triple pack ook een strakke ARGB hub meegeleverd en het fijne aan deze hub is dat je deze op dezelfde plek kan monteren als een 2,5 inch SSD bijvoorbeeld achterop het moederbord. Dus geen rare fratsen met klittenband wat je meestal voor je kiezen krijgt bij een Hub..
De Hub zelf doet wat hij moet doen, echter had ik zelf graag gezien dat deze ook direct een PWM controller zou hebben waardoor je niet alles via het moederbord hoeft in te stellen. Ik heb deze nu aangesloten op een B450 Rog Gaming moederbord en in sommige instanties weigert het moederbord om de minimale draaisetting van deze fans te gebruiken waardoor ze harder blijven draaien dan nodig :(

Koelprestaties vs Geluid

Qua koelprestaties kan ik erg kort maar krachtig zijn. Ik heb deze fans vergeleken met de Pure Wings 2 die ik eerst had ingebouwd in de kast (alle 3 ook 140mm).
Het verschil in koelprestaties ligt gemiddeld op 1 graden hoger in het testsysteem als ik de RGB fans installeer.
Met handbrake een 100% cpu usage run uitvoeren kwam uit op 2 graden hoger.
Dit zijn geen schokkende resultaten en zou iemand ook niet moeten weerhouden om niet voor de RGB fans te gaan :)

Qua geluid kan ik iets minder positief zijn, maar nog steeds positief!
De Pure Wings 2 (en zeker nu ook de Silent Wings 4) blijven onhoorbaar en deze RGB fans zijn op volledige belasting wel hoorbaar. Echter als ik het vergelijk met de RGB fans die ik heb gehad van NZXT en van Corsair dan zijn de Light Wings van bequiet op dat gebied duidelijk de winnaar!

Lichteffecten

Nu zijn RGB fans natuurlijk niet af zonder mooie RGB effecten. Het mooie van deze fans vind ik persoonlijk dat ze 20 individuele leds hebben in 1 ring. Dit is meer dan bijvoorbeeld de 16 leds (verdeeld over 2 ringen) bij Corsair. En daarnaast zijn ze veel minder 'in your face' qua verlichting. De fans zijn expres minder uitbundig vormgegeven en zeker als je getint glas in jouw pckast hebt kan ik je vertellen dat mijn voorkeur hier zeker naar uitgaat. Het geeft een prachtig lichteffect in 1 vloeiend effect. Wat je wel eens ziet bij goedkopere fans, of bij fans met minder leds is dat het bepaalde lichteffecten haperig/stotterig overkomen. Samen met de NZXT fans zijn de Light Wings mijn favoriet tot dusver als het aankomt op RGB uitwerking.

Eindconclusie

Al met al heb ik zelf alleen maar positieve ervaringen met deze fans en zouden zelf tegen 'perfect' aan kunnen komen als de aRGB hub zou worden uitgebreid met een fatsoenlijke PWM controller. Niks luxe, een simpele schakelaar met 3 standen (zie bijvoorbeeld de Silentbase 802 kast in mijn andere review) is al een mega stap voorwaarts. Moederborden bieden namelijk niet altijd de juiste instelmogelijkheden om de fans in te stellen zoals jij dat wilt... Maar heb je nu geen RGB en ben wil je direct de standaard meegeleverde fans van jouw kast upgraden dan is dit pakket zeker een flinke aanrader! Ze zijn goedkoper dan de grootste concurrenten, leveren een prachtig RGB effect, goede koelprestaties en zijn in de praktijk verreweg de stilste van het stel.

Heb jij ook een be quiet! Light Wings 140mm PWM High-speed, Zwart, Triple pack, 140mm?