:strip_exif()/m/449263/1P1A30CJPG8hBM85rcfJUZvKu1kDuo2DNhcqFl13484p1SxoO9.jpeg?f=620xauto)
Inleiding
Deze oortjes zijn de tweede generatie van de Bose noise cancelling oordopjes.
De eerste generatie ontving veel lof voor hun enorm goede noise cancelling ,maar sprak mij door hun grote design niet zo aan.
Deze tweede generatie komt met een beduidend kleiner formaat en dient de concurrentie aan te gaan met de Sony WF-1000XM4 en Apple Airpods Pro (2).
Gezien ik alleen de Apple Airpods pro in mijn bezit heb (niet de pro 2 of die van Sony) ,ga ik vaak vergelijken met de Apple Airpods pro.
Waar je misschien verbaasd over zal zijn, is dat ik ze ook vaak ga vergelijken met de Sony WH-1000XM4 (de over-oor hoofdtelefoon). De reden waarom zal duidelijk worden doorheen de review (of reeds duidelijk zijn als je de conclusie eerst gelezen hebt).
Prijsgewijs vallen deze oortjes onder de duurdere opties (Apple, Sennheiser met dan B&O een categorie apart erboven nog).
Gezien hoe recent ze zijn (en geen Apple product) verwacht ik de prijs wel nog te zien dalen.
Momenteel zijn ze vergelijkbaar qua prijs met de Apple Airpods Pro 2022 en een stukje duurder dan de wat oudere Sony WF-1000XM4 en vorige versie van de Apple Airpods Pro.
Design
:strip_exif()/m/449263/1P1A30viYBDp9b02rfyaqySjnsCNhlcuStVlpKfxl5TYpjNxiG.jpeg?f=620xauto)
Oortjes
Voor deze tweede versie heeft Bose duidelijk de moeite genomen om ze kleiner te maken.
Iets wat ze goed gelukt is als je vergelijkt met de vorige versie.
Het volume van de Bose oortjes is wel duidelijk nog wat groter dan die van de Airpods Pro maar ze zijn op een grootte uitgekomen die acceptabel is en voornamelijk ook comfortabel is.
Ik zal wel niet klagen als ze de volgende versie nog net iets compacter maken.
De oortjes voelen kwalitatief aan en ze bestaan voornamelijk uit een degelijk, blinkend plastiek met op de zijkant een andere afwerking die wat weg heeft van mat metallic. Deze afwerking toont geen vingerafdrukken en ook geen vegen. Duidelijk een bewuste keuze voor het deel waar je met je vinger de oortjes bedient om ervoor te zorgen dat ze er proper blijven uitzien.
In het algemeen vind ik het design wel goed. Maar ik kan niet zeggen dat ik meer een fan ben van de Bose dan van bijvoorbeeld de Airpods. Het is old school telefoon headset vibes versus een wat kleinere Oral-B tandenborstel opzetstuk.
Waar ik wel een fan van ben is dat ze beschikbaar zijn in meerdere kleuren en dan voornamelijk het zwart, wat er toch voor zorgt dat het wat netter overkomt. De mening van mijn vriendin was dat de Bose Quietcomfort er wat professioneler uitzien dan de Airpods en als ik mijn vader zie rondlopen met zijn Airpods pro, dan begrijp ik wel wat ze bedoelt.
Bediening
De bediening van de oortjes gebeurt door middel van touch op de zijkant van de oortjes.
Ze aanraken/tappen doet de verwachte zaken zoals pause/play en bij meermaals tappen een nummer skippen of teruggaan.
Het volume bedien je door naar boven of beneden te wrijven lang het oppervlak.
Langdurig je vinger op het touch oppervlak houden kan 2 zaken en dit is afzonderlijk in te stellen voor elk oortje. Je kan kiezen tussen het oproepen van de spraakassistent of om doorheen de verschillende modi te gaan (aware, quiet,...).
Ik heb bij mijn rechteroortje gekozen om doorheen modi te gaan en bij de linker voor de spraakassistent.
Qua bediening werkt het goed en met mijn simpele handschoenen zonder speciale zones voor een touchscreen (de dikkere onderhandschoen van Burton) werkte de bediening ook nog steeds.
Comfort
Dankzij de vormgeving van het deel dat in je oor rust zijn ze ook comfortabel en voel je ze zo goed als niet zitten.
Ik merk ze wel net dat tikkeltje meer dan de Airpods pro, dewelke ik geheel niet voel zitten.
Wat Bose je in ruil wel geeft is een soort van wingtip, die eerder kan omschreven worden als een stukje rubber dat in je oor wat grip heeft dan echt een wingtip. Ze duwen niet en veroorzaken geen ongemak. Ze zorgen alleen dat de oortjes solide in je oor blijven zitten.
De QC ii oortjes verschuiven niet en in tegenstelling tot de Airpods pro gaan ze ook niet op rondreis in mijn trui wanneer ik deze aan of uit doe.
Tips
De tips zijn silicone en dit is iets wat ik verkies. In het verleden heb ik wel eens schuime tipjes gebruikt op andere oortjes en dit is wat meer gedoe om ze in en uit te doen en ze verslijten ook sneller.
Het design van deze tips is iets anders dan sommige gewoon gaan zijn. Ze zijn niet gemaakt om echt diep in je oren te gaan.
Wat wel een puntje voor verbetering is en iets dat ze hadden mogen afkijken van Apple, is een gaasje in de tips zodat er geen vuiligheid van je oren in je oortjes zelf komt.
Case
Van de case ben ik een minder grote fan.
Ook deze is net iets groter dan wat Apple voorziet maar klein genoeg en handig van vorm zodat ze vlot in je broekzak passen.
Wat voor mij afbreuk doet aan de case is de afwerking ervan.
Het is allemaal goed wanneer je de case oppakt en het onderste deel vast hebt. Maar vanaf het moment dat je bij het klepje aankomt, was het budget blijkbaar op.
Zowel het scharnier als het plastiek van het klepje voelen niet fijn. Het scharnier werkt vlot en is op zich wel acceptabel, maar het mist het zeer fijne stevige gevoel van het Airpods pro-scharnier en heeft niet zo een fijne “snap”.
Met mijn Airpods pro zit ik wel eens te fidgetten door ze heel de tijd open en dicht te doen. Dat is iets dat je met deze niet zal doen…
Het deel dat de case ineens goedkoop doet aanvoelen is het bovendeel. Om een of andere reden voelt dit super goedkoop aan. Het geeft een onaangenaam geluid wanneer het dichtklapt en de plastiek zelf voelt veel te dun aan.
Het is niet op een manier waardoor ik denk dat het snel stuk zal gaan, maar het is gewoon niet wat er bij oortjes van deze kwaliteit en voornamelijk prijs past.
:strip_exif()/m/449263/1P1A30K4Z78pFPAZYDH8QiZd8Ob8q7u9R68NmSdeFuWWT2Vm7R.jpeg?f=620xauto)
Geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit van de oortjes is heel erg goed.
Zonder dat je iets aanpast krijg je het typische Bose geluid. Hiermee bedoel ik een heel clean geluid waar Bass aanwezig is maar heel gecontroleerd, de highs helder zijn, maar niet overdreven.
Het is een geluidsprofiel dat voor mij heel geschikt is om naar klassieke muziek te luisteren en veel mensen gaat bekoren.
In de app heb je een simpele equalizer waar je op 3 punten aanpassingen kan doen, namelijk Bass, Mid en Treble.
Zelf verkies ik om hier een paar extra punten in Bass te zetten en een tikkeltje erbij in Treble (de veelgebruikte ‘V’ curve dus).
Dit zorgt er voor mij voor dat de oortjes net wat meer ‘oomph’ krijgen en mij wat al sneller laten meebewegen met bepaalde muziek.
Het zorgt er ook voor dat alle andere genres heel leuk luisteren worden.
Het is verbazingwekkend hoeveel diepte ze kunnen genereren en hoe ruim ze klinken. Zelfs als ik ze vergelijk met mijn overear Sony WH1000XM4.
Start muzieknummers ervaring rant
Tijdens ‘Move your body’ van Marshall Jefferson heb je een fijne punchy bass die heel gecontroleerd is en mooi afgelijnd. Die van de Sony WH1000XM4 is net wat dieper maar je merkt ook dat die iets minder afgelijnd is. Hier ben ik natuurlijk een overear hoofdtelefoon aan het vergelijken met oortjes. Oneerlijk, maar kenmerkend ook wel hoe fijn ik het geluid vind van de Bose oortjes dat ik zelfs maar de moeite doe.
Bij ‘Seesaw’ van Unmet Ozcan hoor je de bass lijn die aan het begin van het nummer loopt goed, wat je wat het idee geeft dat je met iets groter aan het luisteren bent dan oortjes.
‘The Kiss’ van Trevor Jones is een nummer waar ik het verschil goed hoor wanneer ik mijn Sennheiser open hoofdtelefoon met een DAC gebruik versus iets anders. Nagaan hoe dicht een hoofdtelefoon in de buurt komt qua openheid van het geluid en de helderheid van de hoge tonen samen met de zwaardere lijn die doorheen het nummer loopt, is hoe ik ze voor mezelf wat rangschik ook.
Ook weer hier klinken ze ruimer dan ik had verwacht, is de afkapping op de echt hoge tonen best pas laat en kan de bass lijn proper doorheen het nummer lopen zonder teveel in de rest over te vloeien.
In ‘Lil’ Bloodred Ridin Hood’ van Children of Bodom houden de oortjes de verschillende instrumenten best nog goed uit elkaar en het geluid dat ze genereren verleid je om bij het snelle stuk (1:35 - 2:20) de muziek dat tikkeltje luider te zetten.
‘Tattered Banners and Bloody Flags’ van Amon Amarth is een nummer waar ik graag de bassen zo heb staan, dat je ze voelt. Hier is het waar ik met deze oortjes dan uiteindelijk toch niet meer aan mijn noden kom en liever de Sony WH1000XM4 op had gehad.
End
De vergelijking met de Airpods pro…
Mogelijk is de 2de generatie van de Airpods pro verbeterd (misschien iets dat ik later kan vergelijken wanneer ik voor mezelf kan goed praten de nieuwe airpods pro aan te schaffen en dan update ik het hier), maar de eerste generatie pro’s horen eigenlijk niet eens thuis in dit gevecht.
Muziek is voor mij nooit echt de sterke kant geweest van de Airpods pro en dit wordt pijnlijk duidelijk wanneer ik de Bose QC ii indoe.
Ondanks de beperkte codec kwaliteit waarvan gebruik gemaakt kan worden via een iphone, laten de Bose oortjes de Airpods pro gewoon zover achter zich dat ik alleen maar een traantje kan laten voor de Airpods pro. Een participatie trofee is afgegeven aan de Airpods pro, maar ze hadden misschien beter niet meegedaan.
Ik zal proberen dit wat beter over te brengen door het effect van dit verschil te beschrijven.
Ik ben naar muziek aan het luisteren terwijl ik dit schrijf en tracks aan het uitkiezen om nogmaals in detail te vergelijken. Deze Bose oortjes doen mij meebewegen op de nummers. Iets wat bij de Airpods pro gewoon niet gebeurt.
Het is fijn om muziek te hebben opstaan met de Airpods pro, maar de klank bekoort mij niet genoeg om te bewegen. Het is goed genoeg om muziek op de achtergrond te luisteren, maar daar stopt het dan ook wel.
Radioactive van Imagine Dragons heb ik op de 3 hoofdtelefoons laten spelen en hoeveel ik ook moeite doe, bewegen terwijl ik ernaar luister op de Airpods pro lukt niet. ‘Short Change Hero’ van The Heavy begon daarna te spelen en het was steriel en lokte mij niet mee. Ik wissel van oortjes naar Bose ,herstart het nummer en ondanks het feit dat ik verder schrijf, word ik automatisch meer in de muziek getrokken.
Om je wat voor te bereiden op wat ik zal opbrengen in de conclusie:
Ik geniet even goed van naar muziek luisteren met deze oortjes als met de Sony WH-1000XM4.
Dit betekent niet dat ze een overear hoofdtelefoon evenaren in muziekkwaliteit of dat ze in de buurt komen bij mijn duurdere sets over ears, maar het betekent dat ik met deze ook echt van muziek kan genieten, iets wat voor mij niet zo is bij de Airpods pro (1).
Noise Canceling
Ondanks het feit dat ik de oortjes al een tijdje gebruikt had voordat ik deze tests deed, ben ik nog steeds verbaasd over hoe goed ze gepresteerd hebben, zelfs in vergelijking met de WH-1000XM4.
De Apple Airpods pro 2 zullen echt wel minstens 2x zo goed moeten zijn als de eerste versie voordat ze zouden kunnen winnen van de Bose QC earbuds ii.
Wat de Bose oortjes wel hebben is dat ze een lichte ruis hebben bij hun ANC. Dit had ik ook gemerkt bij de QC45 en is blijkbaar gelinkt aan Bose’s technologie of aanpak.
De typische cabinedruk waar veel mensen (incluis mezelf) last van hebben, is niet aanwezig.
Ik heb een paar testen gedaan die ik wat meer kon controleren en herhalen om de 3 deelnemers te vergelijken met elkaar.
De dampkaptest:
De dampkap is bij de Bose QC earbuds ii beduidend stiller dan de Sony WH-1000XM4 hoofdtelefoon en enorm veel stiller dan de airpods pro.
Ik ben de keuken meermaals ingelopen omdat het resultaat mij zo verbaasde.
ANC test
Testopstelling:
Om dit herhaalbaar te testen heb ik de speakers op mijn bureau gecombineerd met een grote bluetooth speaker schuin achter mij, dewelke ik beide verschillende types ‘storend geluid’ heb laten afspelen (
vliegtuig,
koffieshop).
De muziek waar ik dan naar luisterde om te zien op welke momenten ik het storende geluid terug hoorde, was Nocturne in C minor, Op. 48 No. 1 van Chopin.
De baseline heb ik zo gezet dat het mij lijkt overeen te komen met het geluidsniveau van beide situaties in het echt.
Koffiebar op niveau 22 op de bluetooth luidspreker
Vliegtuig cabine geluid op niveau 50 op de luidsprekers op mijn bureau.
Bose QC earbuds ii:
Ik moest even nakijken of het vliegtuiggeluid nog wel aanstond want het was eigenlijk onmiddellijk zo goed als verdwenen. Op niveau 50 hoor je het vliegtuiggeluid zo goed als niet meer. Bij heel sterk focussen merk je het nog net wel.
Op niveau 90 hoor je met muziek het vliegtuiggeluid niet meer en eigenlijk op niveau 100 ook nog maar amper. Ik voel het eerder in mijn handen resoneren doordat de speakers op de bureau staan dan dat ik het echt hoor.
Op niveau 22 hoor ik dat ik de koffiebar track heb aangezet maar het is heel erg zacht. Zet ik dan muziek aan dan hoor ik het al niet meer.
Ik kan tot niveau 27 verhogen voordat ik de koffiebar terug over de muziek begin te horen.
Vanaf niveau 20 hoor ik de koffiebar zo goed als niet meer zonder muziek.
Apple Airpods pro:
Beide zijn hoorbaar op het baseline niveau.
Het geluid van het vliegtuig is heel zacht, op een niveau dat niet meer zo storend is.
Wanneer ik de muziek op net boven half niveau aanzet op de ipad komt dit volledig boven het vliegtuiggeluid uit.
De koffiebar is nog wel hoorbaar. Je hoort het geluid van mensen praten luider dan het vliegtuig geluid.
De muziek komt er op dit niveau niet bovenuit.
Vanaf niveau 13 is de koffiebar niet meer te horen met muziek.
Vanaf niveau 8 is het zo goed als niet meer te horen zonder muziek.
Het vliegtuiggeluid verdwijnt zo goed als vanaf niveau 9.
Ter referentie heb ik ook nog even met de Sony WH-1000XM4 de test gedaan.
Sony WH1000XM4:
Koffiebar niveau 22 is goed hoorbaar en klinkt wat alsof het zich afspeelt in water.
Met muziek is dit niet meer te horen tot niveau 24 en zonder muziek is het vanaf niveau 13 niet meer te horen.
Het geluid van het vliegtuig is op niveau 50 zo goed als niet te horen. Zelfs op niveau 70 is het vliegtuig zo goed als niet te horen zonder muziek. Met muziek hoor je het dan helemaal niet meer en is het tot het maximale niveau 100 niet meer te horen.
/m/449263/1P1RLzKGjqR8GkUTd1g6wx5489I5zrktAB6fmzFSTKpMwOd91T.png?f=620xauto)
Transparency
Bose werkt met een slider voor ANC en transparancy.
Onder halverwege wordt omgevingsgeluid actief meer binnengehaald en boven de helft begint ANC geluid te filteren.
Een van mijn grote problemen met Bose’s aanpak is dat je niet kan kiezen om ANC volledig uit te zetten. Iets wat banaal lijkt ,maar vaak je muziekkwaliteit wel ten goede komt en er voornamelijk voor zorgt dat de microfoons niets aan het doen zijn, wat wel belangrijk is wanneer er veel wind in je omgeving is.
Dat is dan ook een situatie waarin Bose’s microfoons het lastig hebben. Wind die van opzij komt veroorzaakt weinig problemen, ook in transparantie modus niet. Maar wind op kop zorgt voor een enorm geruis, iets wat ervoor zorgt dat ze dus niet bruikbaar zijn om mee te fietsen en zelfs gewoon bij veel wind buiten al irritant is.
Mijn Apple Airpods Pro zijn in transparantie modus mijn oortjes van keuze gezien zij totaal geen last hebben van wind oppikken. De Bose QC earbuds ii gaan ze voor dit gebruik dus niet kunnen vervangen.
Het kunnen kiezen voor geen ANC of transparantie had dit gedeeltelijk kunnen oplossen.
Je gaat wel niet zoveel van je omgeving horen ,maar in ruil zal je wel geen last meer hebben van de wind.
Hopelijk komt deze update er nog door.
De eigenlijke werking van de transparantie modus is wel heel goed.
Een gesprek voeren met iemand klinkt heel natuurlijk. Het lijkt alsof je niets in je oren hebt wanneer de andere persoon praat.
Het enige wat je wel hebt is dat je zelf anders klinkt. Niet alsof je vingers in je oren zitten, wat je hebt bij andere oortjes, maar eerder alsof je een lichte prop hebt. Je klinkt voor jezelf gewoon heel lichtjes anders, maar de omgeving klinkt enorm natuurlijk.
De Airpods Pro van Apple doen het op transparency wel beter omdat je zelf ook gewoon natuurlijk klinkt. De omgeving klinkt bij beiden even goed.
Wat Bose ook geïntroduceerd heeft is iets wat ze “Activesense” noemen.
Geluid dat te luid is wordt afgekapt zodat het niet zo luid binnenkomt en je gehoor wat beschermt wordt en het ook gewoon aangenamer is.
Bose specificeert wel niet wat hun drempel om geluid af te kappen is.
Apple werkt hier met een drempel van 85 dB.
Als ik in een gids kijk hoe luid 85 dB is, dan kan dit wel rond dezelfde waarde liggen voor Bose.
/m/449263/1P1A30c4QFPuabFiJkwt3Uqt0Y0N0Vl8vvPYsjyXQE7L3d4xrJ.png?f=620xauto)
Microfoon Kwaliteit
De microfoon kwaliteit is goed. Ik ben duidelijk verstaanbaar, ook wanneer er achtergrondgeluid is en mijn stem klinkt natuurlijk.
Wanneer er plots licht achtergrondgeluid is, in de aard van typen of iets pakken of verschuiven, dan vangt de microfoon dit op. Wanneer er een continu achtergrondgeluid is dan wordt dit eerder onderdrukt en merk je ook dat de stemkwaliteit wat daalt maar je blijft wel goed verstaanbaar.
Mijn stem klinkt iets meer op de voorgrond bij de Apple Airpods pro, maar het verschil is klein. Er is iets meer omgevingsgeluid dat doorkomt bij de Bose QC ii, maar hierdoor klinkt het ook wel natuurlijker.
/m/449263/1P1A30hBLXzSrdxU7DUmd4dgSJ0KTQUOniOP7oEBtofFiYkO0B.png?f=620xauto)
Features
De Bose QC earbuds ii komen met bluetooth 5.3, wat anno 2022 de nieuwste bluetooth standaard is. Deze zou meer stabiliteit en efficiëntie met zich meebrengen.
Over stabiliteit is dan ook niet te klagen en de afstand die ik haal van mijn telefoon is bij de betere van mijn bluetooth toestellen.
Wat Bose wel niet gebruikt, en wat al even kan, is verbinden met meerdere toestellen tegelijk (aka multipoint).
Wel een minpuntje, je zou wel de keuze mogen krijgen of je het wilt gebruiken of niet.
Zelf gebruik ik het eerder niet, maar veel mensen wel en de bluetooth standaard kan het. Voor de prijs had de optie er dus mogen zijn…
Over features die er voor de prijs mogen zijn gesproken…
Draadloos laden ontbreekt ook.
Je case opladen ga je dus via een kabel (USB C) moeten doen.
Om het lijstje van rare zaken die ik mis af te ronden, breng ik je toch wel de vreemdste van de bende.
Ik ben niet in staat om het batterijpercentage van het laaddoosje te zien (zonder een soort morse code te leren).
Je kan aan de hand van bepaalde kleuren knipperend lichtje in het doosje schatten wat het batterijpercentage is, maar ik zou eigenlijk gewoon mijn batterijpercentage in de app willen kunnen zien.
De
morse code voor zij die het willen weten.
Van de oortjes zelf kan ik vlot de batterijstatus zien.
In de app krijg je onmiddellijk het batterijpercentage per oortje te zien.
In de Apple widget voor de batterij percentages komen deze oortjes als 1 geheel ook te staan met hun batterijpercentage.
Verder kan je er ook voor kiezen om een batterij status melding te krijgen bij het opstarten.
De oortjes zelf hebben een IPX4 rating maar de case heeft geen officiële rating.
Wat je nog krijgt bij opstarten is een futuristische woosh.
Dit is iets dat Bose doet elke keer doet om het geluid af te stemmen op je oren en wat ze CustomTune noemen.
Het geluidssignaal dient om de unieke vorm van je gehoorkanaal te ontdekken doordat het wordt teruggekaatst en opgepikt wordt door de ingebouwde microfoons. Hierna zouden de oortjes de noise cancelling en het geluidsprofiel optimaliseren voor jouw oren.
Dit is iets dat andere merken (Apple, Sony) ook doen, maar eerder op vraag, daar waar Bose het elke keer doet.
Gezien je gehoorgang best wat wijzigt doorheen de tijd is dit de accuratere manier.
Dit is trouwens de reden dat op maat gemaakte oordopjes vaak na 2 jaar of bij veel gewicht fluctuaties na 1 jaar al niet meer perfect afsluiten en waarom ik op de motor na 3 paar terug naar gewone oortjes gegaan ben).
/m/449263/1P1A30HEyB66Vx1SmsjM7E3i8Q2cbnBw8Pckr0Yks1IUa2L7uW.png?f=620xauto)
Alternatieven
Wanneer je een iPhone hebt, is het meest logische alternatief de Apple Airpods Pro 2.
Omdat ik deze versie zelf nog niet gebruikt heb, is het moeilijk om een directe vergelijking te maken. Afgaande op de ervaringen van andere mensen is de noise cancelling nog net een tikkeltje minder goed dan die van de Bose Quietcomfort ii. Over de geluidskwaliteit zijn de meningen meer verdeeld, maar afgaande op wat ik lees, is er meer bass aanwezig in de vernieuwde Airpods pro 2 dan bij de eerste generatie het geval was. Desondanks is er nog steeds meer bass aanwezig bij de Bose Quietcomfort ii en ik heb zo het vermoeden dat ik het geluid van de Bose zou verkiezen. Sommige reviewers verkiezen het neutrale geluid van de Airpods pro 2.
Vanwege de naadloze verbinding van de Apple Airpods met een iPhone, zou ik hier de nipte voorkeur geven aan de Airpods pro 2.
Wanneer je kijkt naar de Apple Airpods pro 1 dan moet je naar mijn mening al heel erg gesteld zijn op het verbindingsgemak om deze te kiezen over de Bose, gezien het grote verschil in zowel geluidskwaliteit als ANC.
Doordat het een ouder paar oortjes is, vind je de Apples al wel voor 200 euro en blijven ze door het huidige prijsverschil nog wel een geldige optie.
Indien je geen iPhone hebt is de keuze makkelijk gemaakt en winnen de Bose Quietcomfort ii.
Bij de beste draadloze oortjes die je momenteel kan kopen met al zeker de beste noise cancelling die je kan vinden in oordopjes. Hierbij komt het enorm fijne geluid dat ze produceren met de mogelijkheid om zelf wat aanpassingen te maken in een simpele equalizer.
Dit gecombineerd met een comfortabel design maakt dat dit uitstekende oortjes zijn om je langdurig af te schermen van de buitenwereld en te genieten van muziek.
Ze worden naar mijn mening enkel wat in de steek gelaten door het ontbreken van multipoint en hun case die minder premium aanvoelt dan zou mogen en die draadloos opladen mist. Verder ontbreekt ook een duidelijk batterijpercentage op de case.
Doorheen de review heb ik meermaals de vergelijking gemaakt met de Sony WH1000XM4, dewelke mijn hoofdtelefoon is om mee naar kantoor te gaan vanwege zijn geweldige noise cancelling (en de irritante keuze van bedrijven om met open offices te blijven werken).
In de conclusie breng ik dit weer op omdat ik beslist heb dat deze Bose QuietComfort ii oortjes mijn Sony WH-1000XM4 hoofdtelefoon gaan vervangen als kantoor- en reisgezel (no small feat).
Ze komen namelijk op alle vlakken enorm dicht in de buurt van de Sony WH-1000XM4 maar zijn onmerkbaar in mijn laptoptas, daar waar de Sony’s serieus wat ruimte in beslag namen.