[update 2024 (PoE) onderaan]
Ik zocht een videodeurbel die:
- Zonder abonnement kan werken
- Locale opslag toestaat
- Goede beeldkwaliteit biedt
- PoE kan worden aangesloten*
- Niet te duur is
*Uiteindelijk is er door miscommunicatie een 12v-kabel aangebracht tijdens de verbouwing en geen ethernetkabel, waardoor ik de WIFI-variant van deze deurbel heb gekocht.
Naar nu blijkt is het WIFI-model ook PoE aan te sluiten, dus als je wat meer flexibiliteit wilt met je bel kies dan de WIFI-variant zodat je later ook nog PoE kunt gaan. (Dit blijkt niet te kloppen).
Ik bestelde bij Reolink zelf, en deze werd 3 weken later geleverd dan gepland, maar dan kreeg ik er wel een gratis 64GB SD-kaartje bij, liever had ik snellere levering gehad maar zo gaat dat met nieuwe producten.
In de verpakking van het WIFI-model vind je een 24v 0.5a adapter, een ethernetkabel (kan je gebruiken voor installatie maar gewoon direct op WIFI werkt ook prima), een lange voedingskabel die kan worden aangesloten op de adapter, een kort aansluitkabeltje, twee losse kabeltjes, boekjes, een chime en een wedge om de bel wat in een hoek te plaatsen en een mounting bracket. Uiteraard zijn schroefjes en plugjes ook meegeleverd.
Installatie is eenvoudig: ik heb 'em eerst aangesloten met adapter->korte kabel->deurbel gewoon binnen in huis. Dan boot hij en begint in meerdere talen tegen je te praten. Je downloadt de Reolink app (QR code in het boekje), dan scan je de QR code op de bel en dan volg je de stappen in de app. Ik heb vervolgens gaatjes geboord in de buitenmuur, de wedge* en daarop de bracket gemonteerd, de draadjes aangesloten, adapter eraan (geen bestaande gong nodig, kan wel), bel aan de bracket geklikt, chime in het stopcontact en klaar.
*Let op dat je de wedge zo monteert dat hij met de platte/gladde kant tegen de muur is bevestigd, de open/ruwe kant moet naar je toe wijzen; daarop monteer je de bracket. Als je de wedge met de platte kant naar je toe monteert dan houd je een kier tussen de bel en de wedge, en dat is niet mooi.
Wat direct opvalt: Beeld is zeer goed, zelfs op de laagste resolutie. Ik baal dat ik geen PoE kan omdat de kabel er niet zit maar het werkt ook met WIFI goed (zie verderop).
Maar ik ben niet helemaal tevreden; ik vind dat de bel 'scheef' hangt, dat wil zeggen: bovenaan sluit hij goed aan op de houder maar onderaan niet. Ik heb de wedge gebruikt, exact volgens instructies gemonteerd (eerst de wedge, dan de metalen bracket daar op, dan de bel van bovenaf erop klikken) maar hij sluit dus niet goed aan (er zit een kier tussen wedge en de bel, die kier wordt groter naar onderen toe).
Ik had de montage dus niet 'exact' zo gedaan als in de instructies en de wedge verkeerd om (met de platte kant naar mij toe, en die mot juist naar de muur toe) geplaatst. Hierdoor is de kier ontstaan (op de foto zie je hoe die kier er uit ziet), maar gelukkig hier op Tweakers.net werd ik gewezen op de oorzaak en olossing van de kier, en is deze nu opgelost.
Verder vind ik het volume dat uit de bel komt onvoldoende bij spreken (dus als ik via mijn telefoon terugpraat naar de bezoeker), maar ik hoor de bezoeker prima en vreemd genoeg is het volume van een 'standaard boodschap' heel goed: de vooraf ingesproken boodschappen van de fabrikant zijn prima qua volume en ook als ik zelf een boodschap inspreek en die afspeel via de bel dan is dat volume ook uitstekend en glashelder. Maar als ik live spreek dan is het vrijwel niet te horen (heb 2 telefoons geprobeerd, beiden Samsung overigens).
'Probleem' bleek tussen het toetsenbord en de stoel te zitten: in de app van de deurbel kan je, zodra je op het microfoontje klikt om te praten tegen iemand die voor de deur staat, het volume aanpassen. Dit volume staat standaard erg laag, en zo rond de 80% werkt het heel erg goed (ik ben nu zeer goed verstaanbaar voor een persoon die voor de deur staat).
Als laatste ben ik er nog niet achter hoe ik 5g verbinding kan forceren, bij installatie staat er een vinkje bij 2,4g en 5g, maar ik kan daaraan niets veranderen lijkt het, en ik weet niet welke verbinding wordt gebruikt als ik in de software van de bel kijk. Ik gebruk Ubiquiti AP's en zie daar dat de deurbel op de 2,4g band zit, ik heb al ingesteld (op de AP's) dat 5g de voorkeur zou moeten hebben maar de deurbel zit dus op de 2,4g band. De bandbreedte die de bel gebruikt schommelt zo tussen de 200-450 kbps (als ik op de mobiele app aflees) en is dus niet altijd stabiel (meestal ~375 kbps maar met flinke schommelingen. Volgens de AP's is de link quality
60% inmiddels 100% door te switchen naar een andere AP). Ik heb de bel al een keer gereset en installatie opnieuw gedaan, maar weer op 2,4g helaas. Ook de bel naast een AP (meter afstand) gehad maar het blijft 2,4g.
De lag (vertraging tussen wat er gebeurt en wat ik zie/hoor op de app) is overigens ~1 seconde, dus zeker niet slecht. Ik hoop dat ik e.e.a. kan verbeteren door de bel in Home Assistant te hangen en de verbinding intern te laten verlopen (volgens mij gaat het nu eerst naar de Reolink servers, maar ik kan het mis hebben).
Voor de prijs is deze deurbel (icm de software) echt heel erg goed, zeker gezien de beeldkwaliteit en compleetheid van meegeleverde spullen en duidelijkheid van installatie etc. maar ik denk toch nog wat te kunnen verbeteren aan de ervaring door wat te prutsen met de verbinding door met de WIFI radio's te stoeien.
Ik denk niet dat je voor deze prijs een beter videodeurbel kunt vinden, zeker als je naar de beeldkwaliteit kijkt, de lokale opslag zonder abo en de software.
-=Update 6-12-2022=-
Ik heb inmiddels een stabielere verbinding met de bel tot stand gebracht door de WIFI-functie van het modem in te schakelen en daar de deurbel op te zetten. Ik had WIFI op het modem uit staan omdat ik Ubiquiti AP's gebruik maar er staat er geen bij de voordeur en daar hangt de bel. Uiteindelijk kon ik met de AP's maar een WIFI experience van 60/100 krijgen bij een link quality van 47%, en daarmee schommelde het signaal enorm.
Het modem staat achter de voordeur en het WIFI signaal van het modem wordt nu alleen door de deurbel gebruikt, en dat gaat heel stabiel en zonder signaalverlies.
Het casten ("Hey Google - cast deurbel op Sony TV") van het beeld van de deurbel op mijn 55" TV is eenvoudig en leuk om te doen, de kinderen vinden het grappig om naar het beeld te kijken als er bezoek in aantocht is en te koud om zelf buiten te staan.
Het probleem met de kier en het terugpraten zijn opgelost (en kwamen door mij - niet door het product) en wat overblijft aan wensen zijn het apart kunnen instellen van een aanbel-sginaaltoontje (nu is het geluidje identiek aan het algemene pushmelding-signaaltje van je telefoon dus je weet niet of er wordt aangebeld of dat je schoonmoeder je een keigrappige Facebook-meme toestuurt) en ellicht een darkmode voor de phone-app. Het kunnen krijgen van een screenshot (of volle stream) van de camera zodra er wordt aangebeld zou ook leuk zijn.
[update 2024: PoE-versie gekocht]
Nadat ik de WIFI-versie van deze deurbel installeerde in mijn woning (omdat door miscommunicatie geen ethernet maar een 12V-kabel was getrokken) ben ik verhuisd, de nieuwe eigenaar van mijn vorige woning is nu de trotse bezitter van de WIFI-versie van de Reolink Doorbell.
Toen alles was uitgepakt in de nieuwe woning (lees: gewoon veel in de verhuisdoos laten waarin het werd vervoerd en dan zeggen dat alles is uitgepakt) vroeg mijn vrouw of we weer zo'n handige video-deurbel konden installeren want die was toch wel heel fijn. De deurbel in de nieuwe woning was een drukker met de gong in de hal, waardoor de kinderen 's avonds wakker werden als er werd aangebeld. Natuurlijk kan die gong worden verplaatst maar liever installeer ik een video-deurbel want het is gewoon fijn om in de tuin te zitten en op je telefoon te kunnen zien wie er voor je deur staat.
Gelukkig kon ik nu wél eenvoudig het 12V-kabeltje van de bestaande drukker vervangen door een ethernetkabel en toen ik mijn vrouw vroeg of ze een zwarte of witte Reolink deurbel wilde was ook zij blij: de witte natuurlijk - want we hebben een witte deurpost! (Ik geef toe dat het mooier is dan een zwarte deurbel op een witte deurpost).
De witte versie van de Reolink deurbel was net beschikbaar (op de Realink website) en die heb ik gekocht. Binnen een week in huis (verzonden vanuit Duitsland kennelijk) en inderdaad: mooi wit, en uiterlijk verder precies hetzelfde als de WIFI-versie.
Ik heb de ethernetkabel door de deurpost getrokken, stekkertjes eraan
gekro gekra gekrimperd gecrimpt, gaatjes geboord in het deurkozijn en daarna de wedge verkeerd om op de deurpost geschroefd - net zoals de vorige keer - want wel consistent blijven natuurlijk.
Toen de wedge eenmaal goed gemonteerd was de ethernetkabel in de deurbel geklikt en toen op mijn (
Unifi switch Lite) aangesloten en jawel hoor: PoE-lampje brandt en data-lampje knippert!
App geinstalleerd op onze telefoons, chime in een stopcontact (niet in de hal maar in de keuken zoals hij overal in huis te horen is) en klaar. Nouja: bijna, want ik wilde het dingdong-geluid op mijn telefoon als er wordt aangebeld. Ik had het ontbreken van deze functie (zelf toontje van pushmelding instellen) als nadeel genoemd bij deze deurbel in deze review, maar dat nadeel is er inmiddels niet meer en in
dit GoT-topic wordt heel eenvoudig uitgelegd hoe je zelf het toontje instelt.
Ook ontdekte ik dat de app van Reolink aanzienlijk is verbeterd (was al goed maar kon beter) dus het aantal tekortkomingen is nu lastig te vinden. Ik ben niet meer op zoek gegaan naar 'wat ik mis' en gebruik de app nu gewoon. De deurbel werkt nog steeds fanstastisch: als iemand aanbelt dan gaat zowel de gong als de telefoons waarop de app is geinstalleerd 'DINGDONG!' en dat is handig (Tip: wel even telefoon op stil zetten als je bij een uitvaart bent).
Ook fijn is dat je de 'movement detected' pushmelding een geluidje kunt geven, dus voordat er wordt aangebeld kun je al een melding krijgen dat er beweging is voor je deur, een soort pre-alert als het ware, en dat zorg ervoor dat je je al mentaal kunt voorbereiden op menselijk contact.
Het verschil tussen de WIFI-versie en de PoE-versie is uiteraard dat de doorvoer van de videostream veel stabieler is met de bedrade versie (je kunt de bitrate mooi zien links bovenin het scherm in de app). Ook vind ik de reactietijd sneller bij de PoE-versie, als in: als iemand aanbelt dan is het direct 'DONGDONG!' overal, dit was ~1s later met de WIFI-versie herinner ik me.
Hele fijne deurbel voor minder dan €100 (een kortingscode voor gebruik bij checkout op de Realink website was snel te vinden), in zowel zwart als wit verkrijgbaar, in WIFI en PoE-versie. En geen abonnementskosten!
Als je de keuze hebt zou ik voor de PoE-versie gaan want... dat hoef ik hier niet uit te leggen verder.
Het was niet mogelijk om een 2e chime te kopen bij Reolink (wellicht inmiddels wel weer), blijkbaar kun je ze van andere merken kopen op de bekende Oosterse plekken, maar met het DINGDONG!-geluid op de telefoons is het niet nodig: er zit altijd een chime in mijn broekzak nu, dus de behoefte aan een 2e chime is er bij ons niet (lees: mijn vrouw is tevreden).
Als ik weer verhuis zal ik weer deze deurbel kopen; het is gewoon een heel goed product voor een goede prijs