TP-Link Tapo C420S, dubbele camera review
- Inleiding
Wie in deze dure tijd niet wil dat zijn zuurverdiende spulletjes gestolen worden, heeft tegenwoordig een ruime keuze in allerlei verschillende security camera's. Ook TP-Link is met de C420S geen vreemde in deze markt. Maar, is TP-Link met deze camera's net zo goed als ze met hun routers zijn? Je leest het in de review hieronder.
- Uitpakken, bouw en features

De TP-Link C420S komt in een mooie doos met daarop duidelijke afbeeldingen van de camera's. De twee camera's worden groot en duidelijk weergegeven. Uiteraard zit er meer in de doos, daarover meer hieronder.
Binnenin de doos zit een goed gevormde 'eierdoos'-achtig karton. Dit zorgt ervoor dat de inhoud van de doos veilig van de ene locatie aankomt op de andere locatie. Ook is de doos zo ingedeeld dat je ook een 'unboxing gevoel' hebt bij het uitpakken. Alles ziet er strak uit en alle aparte onderdelen zitten ook nog eens verpakt in een wit folie.
De bouwkwaliteit van de camera's voelt zeer degelijk. Het is lekker zwaar én, ook al is het plastic, voelt het gedegen aan. De batterijen zitten er los bij. Ook deze geven een goede klik zodra je deze in de camera's zelf schuift.

Waar ikzefl ontzettend van houd, is als alles wat je nodig hebt inbegrepen zit. Dit is op vrijwel alle onderdelen zo.
Inhoud van de doos:
- 2x C420S camera
- 2x batterij (1 voor elke camera)
- 2x mount om ze vast te schroeven
- 1x Tapo H200 hub (om de opgenomen clips op op te slaan)
- 1x rj45 ethernet kabel
- 1x usb-a naar usb-c mini kabel (met 1x adapter)
- 1x power kabel
- 1x zakje met meer dan genoeg muurplugjes en schroeven
- 1x Quick start guide
- 1x zakje met daarin stickers om de schroeven op de juiste manier te plaatsen
Zoals de oplettende lezer waarschijnlijk wel heeft gezien ontbreekt in bovenstaande lijstje de microsd kaart. Deze heb je nodig om de beelden die de camera maakt op te slaan. Je kunt zonder microsd kaart wel live beelden bekijken vanaf de camera('s), maar dus geen beelden opslaan. Het had beter geweest om een microsd kaart toe te voegen (al is het maar 16GB) of om interne opslag in de hub te plaatsen. Hier is omheen te werken met de abonnementsdienst 'Tapo Care'. Meer hierover in het hoofdstuk 'Tapo Care of lokale opslag'.
Hieronder een afbeelding van de bijgeleverde HUB.

Features en specificaties:
Over de batterijen en de ampères ga ik niets schrijven, want dit vind ik simpelweg niet zo interessant. Beide batterijen gaan volgens de fabrikant 180 dagen mee. Dit lijkt redelijk te kloppen, aangezien mijn batterij nu op 96% zit na ongeveer 10 dagen. Nu is het nog niet echt koud geweest, maar toch, meer dan voldoende lijkt mij.
Verder beschikken beide camera's over een sensor (en processor) die 2k beelden met een resolutie van 2560x1440p kunnen schieten. De camera's nemen op in 15 of 20 beelden per seconde. Ik heb de mijne op 20 beelden per seconde staan. Bij bewegende beelden merk je uiteraard dat het niet helemaal vloeiend is, maar het is vloeiend genoeg om te herkennen wie er (in mijn geval) bij de poortdeur staat. Dankzij de infrarood sensor zijn de nachtbeelden ook gewoon goed. Wel in het grijs, maar prima te zien. Ook beschikken de camera's over een 'spotlight' licht. Wat vreemd is, want zowel hier op Tweakers als op de site van TP-Link zelf staat daar niets over gemeld. Het is nog een flink, helder licht ook. Daar wil je niet recht in kijken. Zodra je deze lampen via de app aanzet, gaat de camera van nachtmodus af en weer op kleurenmodus. De helderheid staat bij mij op 3 van de 5. Als je deze dus nog hoger zet, dan word je er nog meer door verblind dan nu al is.
Verder maken de camera's contact via de 2.4 Ghz frequentie. Dit doe je via de app. Hierover meer in het hoofdstuk basic mode en installatie.
De camera's schrijven weg in H264.
Daarnaast is er de mogelijkheid om te praten (en te luisteren) via de camera's. Fijn als je potentiële boeven af wilt schrikken, de buurjongen uit de tuin wilt verjagen of te melden dat je vriendin haar sleutels maar mee had moeten nemen. Het praten via de camera is niet zoals op een telefoon. Er zit ongeveer een halve seconde vertraging op de lijn en het terugspreken van de persoon gaat niet geheel vloeiend. In de app zit een schuifje om het volume van de microfoon te versterken of verminderen. Dit luisterde zeer nauw. De optimale setting voor mij was op (ja, hoe ga ik dit uitleggen) maar één positie op die lijn. Eén schuifje omlaag en het was te zacht. Juist één schuifje omhoog en het was veel te hard en schel. Uiteindelijk ben ik wel tevreden met hoe het nu is ingesteld.
De camera's zijn waterdicht en kunnen tegen temperaturen tot -20 graden en +45 graden.
- Installatie en appgebruik
Het installeren van de camera ging best eenvoudig. Ik schrijf met opzet in enkelvoud, omdat ik er eigenlijk maar één nodig heb. Er zitten er wel twee in de verpakking. De bijgeleverde stickers in de verpakking maakt het makkelijk om van tevoren te bepalen waar de schroefgaten of muurpluggen gaan komen. Het is een kleinigheid, want je kunt natuurlijk ook het opzetstukje op de muur plaatsen en op deze manier bepalen waar de schroefgaten moeten komen, maar toch is het makkelijk.

Na het bepalen waar de schroefgaten komen is het simpelweg het opzet op die plek zetten, de schroeven erin draaien, de camera's vastdraaien op de opzetstukken en klaar.

Echter zijn de bijgeleverde schroeven niet van geweldige kwaliteit. Ik heb zelf besloten om even wat sterkere schroefjes erin te draaien. Waar ik tegenaan liep is dat bij het zachtjes indraaien van de bijgeleverde schroeven deze snel dol draaiden. Nu wegen de camera's niet zo veel dat je er drie schroeven voor nodig hebt, maar toch, het gaf mij een fijner gevoel.
Ikzelf heb ervoor gekozen om de camera op te hangen in ons 'nisje'. Dit is een klein overdekt gedeelte bij onze schuur en ingang/uitgang van/naar de poort.

Zoals hierboven te zien is, hangt mijn camera toevallig al naast een groot licht. Dit licht heeft een sensor en gaat aan zodra iemand in het nisje loopt. Echter, de camera heeft zelf ook een (vrij fel) licht wat je aan kunt zetten. Ik ben er nog niet achter of het licht ook daadwerkelijk aangaat zodra de camera een persoon detecteert. Het kan wel handmatig aangezet worden.
Voordat je de camera kunt gebruiken moet je deze nog wel koppelen via de app met je router. Hierboven had ik dat dus al gedaan.
Ook de app werkt wederom fantastisch. Dit ben ik door de jaren heen zo gewend geraakt van TP-Link. Het werkt gewoon goed! Ik deed de batterij in de camera en ik installeerde de app. In de app werd vrijwel direct de camera gevonden. Ik drukte op toevoegen en verder zocht de app automatisch naar nieuwe firmware.
/m/383141/1P1P1C5t3aOl52gipNNYIUm8JjlKz00QxqOtYESbABIcxQXFGw.png?f=620xauto)
Na het voltooien van de firmware kreeg ik onderstaand bericht en kon ik de camera instellen zoals ik dit wilde.
/m/383141/1P1P1CR78iiOUEL7FS6N6PcvM4vdhhoSMqGm4OAkRNOneFOWBb.png?f=620xauto)
De bijgeleverde HUB heb je nodig om de beelden die de camera opneemt op te slaan. Een overzicht hiervan is hieronder te zien.
/m/383141/1P1P1CroAKc3qZDIFD56FF7BYodFndRJKYcMeYrGyoc4pA4kHq.png?f=620xauto)
Er wordt bij zowel de camera als de hub gevraagd waar je deze hebt geplaatst. Dit kun je kiezen uit voorgeselecteerde plaatsen of je kunt zelf een plaats aanmaken. In mijn geval staat de HUB dichtbij mijn router in de voorraadkast.
Hieronder een wat bijzonder screenshot van de camera. Desalniettemin is goed te zien welke opties je hebt zodra je je camera benadert.
/m/383141/1P1P1CPetBvdcdlcf0VJ52FeIK3oJVoMZe85zuaADaAkdoVxzt.png?f=620xauto)
Even kort langs alle zes de opties. Praten en audiogesprek zijn vrijwel hetzelfde. Ik snap eerlijk gezegd niet goed waarom de functie 'praten' apart is van de functie 'audiogesprek'. Bij praten moet je een knop inhouden en kun je praten. Terwijl je bij audiogesprek simpelweg kunt praten (twee kanten op) met degene die je ziet op de camera. In beide menu's is de gevoeligheid van zowel de microfoon van de camera als de luidspreker van de camera aan te passen. In het menu audiogesprek is de eigen microfoon uit te schakelen. Ook is het opgenomen geluid uit te schakelen. In de functie 'privacymodus' zijn streamen en opnemen uitgeschakeld om zo je privacy te beschermen. Handig als je bijvoorbeeld de instellingen van je camera aan wil passen zonder dat mensen om je heen zien waar de camera in/rondom jouw huis hangt. Verder kun je het alarm (aanpasbaar geluid) in- of uitschakelen. Als je op 'Tapo Care' klikt dan kun je een abonnement afsluiten bij TP-Link. Over de voordelen hiervan schrijf ik in een volgend hoofdstuk. Als laatste is er nog de functie 'Afspelen & Geheugen'. Als je hierop klikt dan kom je in een submenu terecht waar je alle opgenomen filmpjes terug kunt kijken. Deze functie is alleen beschikbaar als je óf een Tapo Care abonnement hebt afgesloten óf als je een microsd kaart in de HUB hebt zitten. Ikzelf heb voor dit laatste gekozen aangezien ik dan eenmalig kosten heb in plaats van maandelijks moet betalen voor een dienst.
Verdere instellingen zijn te doen in een ander deel van de instellingen. Zo is bijvoorbeeld de gevoeligheid van de bewegingsdetectie aan te passen (of zelfs aan- uit te schakelen), kun je bepalen of er AI-detectie plaats moet vinden en kun je het alarm uitzetten.
/m/383141/1P1Pnd7eXFNq8xx8PWw5E9kcexDrX2zDj2SgHZs9tkiIO3XF7w.png?f=620xauto)
Ook kun je per camera verschillende dingen instellen.
/m/383141/1P1PndbGFHN1Q36bFQo1QsTt2fXdOaq4y9o3XntKp5fL1DvSg8.png?f=620xauto)
Denk hierbij aan de locatie van de camera, de tijdzone en de batterijstatus. De batterijstatus staat overigens ook in het klein bij het camerabeeld zelf. Het enige wat dit submenu extra biedt, is dat je de energiebesparingsmodus aan kunt zetten.
Verder kun je privacyzones instellen.

Dit doe je door met je vinger een bepaalde vorm te trekken. Uiteindelijk ziet het er bij het live-beeld dan zo uit. Er zijn maximaal vier privacy zones in te stellen. Deze kunnen elkaar overlappen als dit nog is.

Verder kun je per camera ook nog de instellingen voor het nachtzicht instellen, de helderheid van de spotlamp (slider va 1 tot en met 5) instellen en ook bijvoorbeeld de videokwaliteit.

Ik ben zeer te spreken over de kwaliteit van de camera. 2K beeldkwaliteit is meer dan genoeg voor de gemiddelde thuisgebruiker. Daarnaast is de nachtmodus (zwart-wit) ook zeer duidelijk en goed. Personen zijn zeer duidelijk te onderscheiden en de detectie (en melding vanuit de app) zijn snel en goed. Tussen detectie van een persoon en het krijgen van een melding vanuit de app zit ongeveer 2 seconden. Uiteraard heb ik het liever nog sneller, maar het is snel genoeg. Ook als een persoon binnen deze twee seconden weer uit beeld is, dan wordt er wel opgenomen.
- Tapo Care of lokale opslag
Tapo Care is de abonnementsdienst van TP-Link om zo in de cloud de opgenomen clips op te slaan. Deze worden versleuteld opgeslagen en zijn gedurende 30 dagen terug te kijken. Een abonnement kan zowel maandelijks als jaarlijks afgesloten worden.

De kosten hiervoor zijn hierboven terug te zien. Op het moment van schrijven was er nog een black friday sale, vandaar dat de prijzen iets lager zijn dan gewoonlijk.
Maar wat is nu het verschil tussen de Tapo Care dienst en simpelweg lokaal opslaan. Het simpele antwoord, eigenlijk vrij weinig.
Met Tapo Care heb je geen (duur)microsd kaartje nodig om zo je beelden op te slaan en kun je je clips tot 30 dagen terugkijken. Het nadeel hiervan is natuurlijk wel dat je maandelijks of jaarlijks hiervoor betaalt.
Het voordeel van lokaal opslaan is dat je dus geen maandelijkse of jaarlijkse kosten hebt en ook gewoon je clips terug kunt kijken. Sterker nog, je kunt zoveel beelden opslaan als je microsd kaart toestaat. Heb je dus een grote microsd kaart, dan kun je hier letterlijk maanden aan video's op opslaan. De microsd kaart kan tot 256GB groot zijn. Ik weet zelf niet precies welke bitrate er nodig is om 1440x2560p beelden op 20 fps op te slaan, dus heb ikzelf een microsd kaart van 256GB met een doorvoersnelheid op klasse U3 aangeschaft. Deze microsd kaartjes kunnen gedurende langere tijd op minimaal 30 MB/s beelden opslaan. Ik wil zelf niet met het gezeur zitten van haperend beeld met het bijkomende risico dat je net mist wat je juist wel opgenomen had willen hebben.
Het nadeel van lokaal opslaan is natuurlijk dat je zelf een (dure) microsd kaart aan moet schaffen en dat je (bij bijvoorbeeld brand of waterschade) je lokaal opgeslagen beelden kwijt bent.
- Conclusie
TP-Link heeft met de TAPO C420S een prima security camera systeem op de markt gebracht. Ik ben erg onder de indruk van de kwaliteit van het beeld zelf. Liever had ik, naast de opties 15 en 20 fps, ook nog de optie 30 of zelfs 60 fps gehad. Ik begrijp dat dit uit reden van opslag en doorvoersnelheid wellicht niet handig is. Daarnaast is het niet handig als de koper gebruik wil maken van Tapo Care.
Daarnaast vind ik het fijn dat Tapo Care bestaat, maar niet verplicht is zoals bij bijvoorbeeld de Ring deurbel.
De batterijen van de camera's gaan beiden lang mee, tot wel 180 dagen en in de praktijk zie ik dat dit ook daadwerkelijk haalbaar is. Het opladen van een batterij duurt wel lang. Gemiddeld duurde het opladen van mijn batterijen zo'n 3 uur. Aan de andere kant, als je dit maar één keer in een half jaar hoeft te doen, dan is dat ook weer te overzien. Voor zover ik weet is het mogelijk om de camera's op te laden tijdens het afspelen. Er zit namelijk aan de achterkant van camera een rubberen flapje wat je opzij kunt schuiven om zo de connector tevoorschijn te halen. Uiteraard is deze dan niet meer waterdicht. Echter is dit bij mij geen probleem, aangezien deze overdekt hangt. Nadeel is wel dat je de camera dan dichtbij een stopcontact moet hangen.
Voor zo'n €230 koop je twee prima camera's, die gemakkelijk te monteren zijn en waarbij de app ook nog eens prima werkt. Deze C420S camera's van TP-Link zijn een prima aankoop voor de gemiddelde persoon die gewoon een goed werkend systeem wilt met uitstekende beeldkwaliteit. Als je op zoek bent naar (een) goede security camera('s) dan zijn de C420S camera een prima opties en wat mij betreft zeker aan te raden!
Het menu van de app is duidelijk en makkelijk toegankelijk. Wel denk ik dat bepaalde functies overbodig zijn of samengevoegd kunnen worden.