Twee weken lang heb ik de TV mogen testen. Erg mooi vormgegeven met nog beter beeld. Aan de software had Samsung zich beter niet kunnen branden, deze is niet wat je van zo’n partij zou verwachten. Is dit geheel een prijs van €1745 (moment van schrijven) waard?
Pluspunten
Beeldkwaliteit
Robuste behuizing
Prettige afstandsbediening
Minpunten
Prijs
Software
3 van 5 sterren (Voldoende)
Via het Tweakers testpanel mocht ik twee weken lang de Samsung QD-OLED S95B 55 inch testen. Zelf maak ik gebruik van een 46” Medion TV, dus dit klonk veelbelovend!
Eerste indruk & unboxing
De TV werd stevig verpakt geleverd. Boekjes, schoeljes, handleiding en afstandsbediening zaten netjes los verpakt.
Na het uitpakken was ik positief verrast. Het is een extreem dunne TV aan de zijkant. Ook zitten er minimale bezels aan. Een stevige RVS-look-a-like voet maakt het geheel af. Het was even een gedoe om de het voetstuk aan de TV te bevestigen, de schoefjes pakten niet heel lekker, maar met wat doorzettingsvermogen was dit snel gefixt. Daarna de TV snel aangesloten en op zijn plek gezet. Hij ziet er prachtig uit, een aanwinst voor de woonkamer! Daarnaast voelt de TV erg degelijk aan. Bij de TV zit een goed vormgegeven afstandsbediening die opgeladen kan worden met USB-C. Qua aansluitingen is de TV wat je van een TV verwacht, voldoende HDMI, USB en overige niet gebruikte aansluitingen .
Aanzetten en Instellen
Wanneer de TV voor de eerste keer aangezet wordt, is deze in te stellen met behulp van de Smart-things app. Deze heb ik bewust niet gebruikt. Ik vind het belangrijk dat apparaten ook zonder app gewoon ingesteld kunnen wordeen en blijven werken.
Het instellen ging goed. Na het invoeren van het WiFi wachtwoord met de afstandsbediening verbindt de TV zich snel met het netwerk. De vraag of ik echt niet wil verbinden met mijn Smart-things account is (te) vaak voorbijgekomen. Hier heb ik telkens op nee gedrukt. Dit resulteerde in iets meer werk met instellen maar hetzelfde resultaat.
Beeld
De beeldkwaliteit van de TV vind ik magisch. Zelf heb ik nog een “ouderwets” scherm. QD-OLED is dan een verademing. Zwart is pikzwart, pixels zijn haarscherp. Met een geweldige helderheid word je de TV ingezogen. Het beeld heeft goede kleuren en reageert vlot mee. Zo’n ervaring had ik niet verwacht.
Geluid
Deze TV kan zonder Soundbar toe. Echt audiofanaten zullen het hier niet mee eens zijn, maar voor een doorsnee woonkamer is deze TV perfect. Goed diep geluid met voldoende volume om de woonkamer te vullen.
Software
De software die erop draait is een verschrikking. Het beeld van de TV ervaar ik als geweldig, maar dit wordt volledig te niet gedaan door de software. Zelf ben ik gewend om met de Chromecast met Google TV te werken. Op de Samsung TV opent vaak automatisch Samsungs eigen tv-netwerk. Ook is de menustructuur niet logisch. Ik was vaak kwijt waar de cursor precies is. Persoonlijk zou ik aanraden om er een Chromecast bij te kopen. Qua instellingenmenu is de TV wel volgens verwachting. Alles wat ingesteld moet kunnen worden kan ingesteld worden. Het besturen van de TV gaat door middel van de meegeleverde afstandsbediening. Deze is mooi vormgegeven en werkt qua functies intuïtief.
Twee weken lang heb ik de TV mogen testen. De eerste indrukken van de hardware zijn erg goed. Aan de software had Samsung zich beter niet kunnen branden, deze is niet wat je van zo’n partij zou verwachten. Is dit geheel een prijs van €1745 (moment van schrijven) waard? Mijn inziens niet, erg veel geld voor een goed scherm. Ik denk dat als je in het Smart-things ecosysteem zit eer nog extra functionaliteiten bijkomen wat de prijs rechtvaardigen, maar als enkel TV scherm niet.
Helemaal mee eens, maar dat is niet het hele beeld, als je bij bepaalde winkels gaat praten/onderhandelen kom je op ~1600 uit voor het 65 model (daar heb ik hem namelijk voor gekocht), de 55 zal wel rond de 1400 of misschien wel minder te krijgen zijn (alleen zijn dat niet de prijzen waarmee geadverteerd mag worden).
Vond zelf het zwart overdag niet zwart genoeg, maar het scherm is zo veel beter ontspiegelt dan een Philips OLED scherm wat ik tijdelijk heb ivm defect van de Samsung (binnen 15 dagen)
[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 29 november 2022 11:29]
Samsung geeft cashback van €300,- op deze TV. Bij o.a. Hello TV of je lokale elektronica zaak heb je de 55 inch vanaf €1000,-
Aanvulling: ik ben persoonlijk toch voor de LG G2 gegaan. De signalen over matige bouwkwaliteit en de software van de Samsung QD staan mij toch tegen. Jammer, want de paneeltechniek is wel veelbelovend. De Sony QD is mij nog te duur. Dus dan maar een strakke LG Oled voor aan de muur. 🙂
[Reactie gewijzigd door Harm-Jesse op 3 december 2022 08:53]
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.