Samsung Odyssey G9 (G95TSSR) 49" Zwart Review
28 november 2022, laatste update op 28 november 2022, 1.610 views
Rapporteer
Product gekocht
Na pricewatch nauwlettend in de gaten te houden tijdens de black friday periode heb ik bij een mooie aanbieding deze Odyssey G9 gekocht. Deze site was zo handig dat ik wel een review van het scherm verschuldigd ben.
Pluspunten
- beeld is spectaculair
- fraai design
- afwerking solide
Minpunten
- trekt zware wissel op je kaart
- updaten firmware een verschrikking
Bij aankomst van de doos viel het kwartje pas echt, wat een lel van een scherm! Mocht ik met de doos en al van de trap lazeren kunnen ze hem meteen als doodskist gebruiken dacht ik.
Bij installatie een eerste kleine ergernis: het bevestigen van de voet aan het scherm moet met 4 kruiskop schroefjes, waarvan er maar 3 tegelijk pasten. de 4e wilde pertinent niet in het gaatje. nou ja uiteindelijk met 3 schroefjes het 15 kilo (!) zware scherm bevestigd, prima.
Scherm is wel érg indrukwekkend hoor, zeker als je van een 27 inch TN schermpje komt uit de jaren stillekes. Hij staat echt heel krom, en neemt heel je bureau over. Veel gelezen over dat IPS beter zou zijn, maar dit VA is ook gewoon al super. geen dode pixels. het gedeeltelijk dimmen van het scherm meteen uitgezet, dit is waardeloos. Wallpapers in deze resolutie zijn dun gezaaid, maar ik had op vakantie een panorama foto gemaakt die geschikt bleek te zijn.
Gamen is mooi en imponerend, maar je hebt wel een bakbeest van een GPU nodig om al die pixels aan te sturen. Mijn RTX3070 doet Cyberpunk op 30 FPS met alles op ultra, en 70-80 FPS met alles op medium.
Toeters en bellen zoals G-sync en HDR werken prima.
Firmware updaten is een grappige ervaring, je moet opletten welke USBpoort je gebruikt, opletten dat je het bestandje uitgepakt hebt, de USBkabel van het scherm naar je pc eruit halen, een zo oud en zo klein mogelijke USBstick gebruiken, liefst van sandisk, FAT32, sowieso kleiner dan 8GB en usb2.0, anders slikt hij hem gewoon niet, Bizar voor een scherm van 1000 ballen maargoed reddit en youtube zijn erg handig.
Het witte, 'game' achtige design sprak me niet erg aan toen ik aan het shoppen was, maar in het echt ziet het er verrassend solide en degelijk uit. Misschien komt dit ook door het gewicht, zware dingen voelen onbewust wat kwalitatiever aan. Het ziet er in ieder geval fraai uit. Het lichtje achterop werkt niet als ambilight, het is gewoon static of cycle RGB.
Mooi ding dus, voor gamen en werken erg geschikt.