:strip_exif()/m/449263/1OZnJNG9GP5fRMTW1211Q9tlplDBtudHmqd0SYiTLeKIqi41un.jpeg?f=620xauto)
Inleiding
Een beengeleidende hoofdtelefoon is niet iets recent. Shokz, vroeger gekend onder Aftershokz, is in dit veld wel de meest gekende speler.
Een beengeleidende hoofdtelefoon werkt anders dan een normale hoofdtelefoon. Geluid is een golf. Deze wordt voor onze muziek opgewekt dmv trillingen (bijvoorbeeld door het membraan van je speakers).
Bij een normale hoofdtelefoon verplaatst deze golf zich via de lucht door je gehoorgang naar je trommelvlies, waarna deze versterkt wordt door je gehoorbeentjes en doorgegeven aan je binnenoor.
Je binnenoor geeft dan de prikkel die je hersenen terug kunnen interpreteren als geluid.
Bij beengeleidende hoofdtelefoons wordt deze trilling van je hoofdtelefoon opgevangen door de botstructuur naast je oor. Gezien deze botstructuur in verbinding staat met je binnenoor en dezelfde trillingen door bot ook geleid worden, kan deze trilling opgevangen worden en ook omgezet worden naar geluid.
Lucht en bot gaan anders geleiden en de trilling wordt ook anders opgevangen in je oor (de versterking door de gehoorbeentjes gebeurt niet bijvoorbeeld).
Dit heeft dan ook een invloed op de geluidskwaliteit en hoe je deze ervaart.
Als je op zoek bent naar een gewone hoofdtelefoon en niet perse naar een hoofdtelefoon waarmee je je omgeving nog perfect kan horen, kan ik je nu al de tijd besparen. Er bestaat nog steeds een verschil in geluidskwaliteit waarbij deze van beengeleidende hoofdtelefoons niet tipt aan die van een gewone goede hoofdtelefoon.
Kort gezegd, een Shokz hoofdtelefoon is een meer niche hoofdtelefoon die ontworpen is om naar muziek of podcasts te luisteren in een situatie waarin je ook je omgeving wilt kunnen horen.
Daarenboven is er nog een verdere verkleining van de niche voor de Shokz Openswim, gezien deze gericht is op mensen die willen kunnen zwemmen met muziek, audioboeken of een podcast.
Omdat ik geen lange zwemtrainingen doe heb ik de hulp ingeroepen van een triatleet om te kijken hoe zijn ervaring was met deze hoofdtelefoon.
Een detail dat zo belangrijk is dat ik het al in de inleiding includeer is dat deze oortjes geen bluetooth mogelijkheid hebben.
Gezien bluetooth niet werkt door water, hebben ze ervoor gekozen geen bluetooth functionaliteit te includeren.
Naar wat je ook wilt luisteren, je gaat de bestanden er via een kabeltje vanop je computer moeten opzetten.
Geluidskwaliteit
TL;DR: De geluidskwaliteit is voldoende om te sporten, maar niet voor de echte muziekbeleving.
Zoals aangegeven in de inleiding is dit een volledige andere aanpak dan een normale hoofdtelefoon.
Ondanks de grote stappen die gezet zijn in beengeleidende hoofdtelefoons, moet je je verwachtingen wel wat bijstellen.
Ik vermoed dat de grootste vraag is wat de kwaliteit van het geluid nu eigenlijk momenteel in realiteit is met een dergelijke hoofdtelefoon.
Dat was bij mij toch zeker het geval.
De muziekkwaliteit is niet het beste dat je kan vinden . . . ook voor een beengeleidende hoofdtelefoon. Dit gaat naar de openrun pro van Shokz, dewelke een verbetering van hun technologie gebruiken. Maar voor te sporten is de muziek kwaliteit zeker goed genoeg.
Ik heb lang nagedacht over een manier waarop ik de muziekkwaliteit kon beschrijven en onderstaande lijkt mij het meeste accuraat.
Bass is niet zo sterk aanwezig en de hoge tonen zijn ook niet super helder.
Algemeen hebben ze dus wat weg van een gewone goedkopere hoofdtelefoon.
Het belangrijkste voor mij is dat het geluid wel goed genoeg is om van mijn muziek te genieten tijdens de sportactiviteit. Als het echter je bedoeling is om echt "out te zonen" met je muziek, dan vind ik ze niet toereikend. Voor mij zijn deze oortjes dan ook echt wel alleen om te sporten hierdoor.
In het water is het geluid merkbaar ook beter dan wanneer je ernaar luistert op het droge.
Bij muziek waar enorm veel bass in aanwezig is (bv techno, R&B), ga je bij hoge volumes het trillen van de oortjes voelen. Dit geeft een licht kriebelend gevoel.
Gezien ik niet op die hoge volumes luister en het ook niet mijn meest beluisterde muziekgenres zijn, was dit geen probleem voor mij.
In de voorgaande paragraaf sprak ik specifiek over muziekkwaliteit.
Iets waarvoor deze ook veelvuldig gebruikt zullen worden, is het luisteren naar een podcast of audioboek. Vooral bij duursport is dit een wel wat populairdere toepassing.
Om naar een podcast te luisteren, is het geluid goed. Ik heb dan ook geen enkel probleem om deze te gebruiken in plaats van een standaard oortje. Je komt bij deze wel bij het nadeel dat het moeilijk is om een audiobestand van een podcast te vinden om erop te zetten (meer hierover verder in de review).
Sporten
Dit wilde ik een apart titeltje geven, zodat ik wat meer in detail kan gaan over het gebruik van deze oortjes tijdens sporten.
Waarom je deze oortjes zou kopen, is omdat je je omgeving wilt kunnen blijven horen.
Ze blokkeren namelijk je gehoorgang niet en omdat het geluid ook niet via je gehoorgang komt, is het zelfs een ander gevoel dan naar een luidspreker luisteren. Je eigenlijke oor voelt namelijk nog vrijer aan. Een moeilijk te omschrijven ervaring.
Het gevolg is dat je tijdens het zwemmen je omgeving nog goed hoort. Je blijft nog altijd het ontspannende geluid van het water horen.
Dit alles zorgt ervoor dat je je muziek/podcast erbij kan hebben en toch onderdeel kan blijven van je omgeving en het geluid van het water kan blijven horen.
Draagcomfort
TL;DR: Je merkt niet dat je ze draagt.
Je voelt ze bijna niet zitten en ze zitten ook niet in de weg met je badmuts. Tijdens het zwemmen blijven ze goed zitten (zelfs bij een klein hoofd). Ook bij het afduwen aan de kant blijven ze zitten en moet je je aandacht er niet aan besteden.
Zeker in combinatie met een badmuts zijn ze heel subtiel en gaat het andere mensen niet opvallen dat je een hoofdtelefoon draagt. (Ze zijn redelijk subtiel wat voor de ‘verlegen’ zwemmer een voordeel kan zijn)
Of dit nu aan de zwemstijl ligt of aan het kleinere hoofd in vergelijking met de oortjes, maar heel af en toe werd de band aan de achterkant geraakt met de arm.
Dit werd door de zwemtester wel niet genoteerd als storend.
:strip_exif()/m/449263/1OZnJNHQBfhjD14qheljF6JNZgGqNNIEUvibStzHuiltpng6UH.jpeg?f=620xauto)
Bouwkwaliteit
TL;DR: kwalitatief gebouwd, geen zorgen over stuk gaan met al de nodige muziekbediening binnen handbereik met het ontbreken van bluetooth of wifi.
Zoals reeds aangehaald in de inleiding is er geen draadloze verbindingsmogelijkheid met deze oortjes. Je moet ze aansluiten aan de computer om dan bestanden naar de folder te slepen alsof het een USB stick is.
Gezien een draadloze verbinding zoals bluetooth niet werkt onderwater en dat weinig mensen hun telefoon zouden meenemen begrijp ik de afwezigheid hiervan op de oortjes zelf.
Het zou niet werken en je spaart tegelijk ruimte en batterijduur uit in de oortjes zelf.
Maar de verdere uitwerking heeft tot een archaïsch iets geleid.
Bekabeld aansluiten om dan bestanden naar een folder te slepen is iets wat ik 10 jaar geleden deed met goedkope MP3 spelers.
Wat het verder bemoeilijkt is dat ten tijde van de streamingdiensten nu mensen geen audiobestanden meer bezitten op hun computer.
Ik had veel liever gezien dat ze, zoals veel smartwatches doen, de mogelijkheid gaven om muziek van je streamingdienst offline op te slaan op je toestel.
Indien ze hiervoor geen module hadden willen toevoegen in de oortjes zelf had dit in de externe module gekunnen die je toch nodig hebt om ze op te laden.
Ieder zijn gebruik is anders en het hebben van offline opslag is voor veel sporters een groot pluspunt. Het hangt dus van je eigen gebruik af hoe storend de manier om je gewenste audiobestanden beschikbaar te hebben voor je gaat zijn.
De oortjes hebben een stroeve rubberen oppervlak met glad plastic aan de binnenkant waar ze tegen je hoofd zitten.
Op het linker oortje is er een multifunctionele knop waarmee je de muziek kan pauzeren, starten/hervatten en door meerdere keren te drukken van nummer kan wisselen.
Aan de rechterzijde zitten er op het horizontale stuk bij het Shokz logo, 2 knoppen: volume omhoog en omlaag . Eén hiervan wordt bij langdurige drukken de aan/uit-knop.
Gezien de meerdere functies voor sommige knoppen is het wel wat wennen.
De oortjes komen met een solide en fijn hoesje (rubber met gaatjes) dat wel wat aan de grote kant is. Je krijgt ook rubberen oordopjes erbij mocht je je omgeving willen afsluiten.
Ik heb ze al vaak gewoon ergens (zonder hoesje) in een tas of in mijn zak gestoken en ben nooit bang geweest dat ik ze kapot terug zou opvissen.
De kabel om ze op te laden is magnetisch en geeft een hoogstaand gevoel. Het nadeel is wel dat als je deze kabel kwijt bent of vergeet, je geen mogelijkheid hebt om ze op te laden want het is een specifieke kabel.
Batterijduur zou iets van een 8 uur moeten zijn en ze laden snel terug op.
Ik heb geen exacte metingen uitgevoerd maar ik heb ze op een week meermaals gebruikt om te gaan lopen en dan een halve dag om te gaan fietsen en de batterij was nog goed bij aankomst. Na 4 uur fietsen en 1,5u lopen gaf de app een batterijpercentage van 59% aan.
Ik ben ze al wel eens vergeten op te laden en dan is ze snel aan de lader hangen terwijl je je omkleedt, wel genoeg om ermee te kunnen gaan lopen.
De oortjes voelen zeer solide aan en hebben een IP68 rating (niet abnormaal als je het woordje ‘zwemmen’ includeert in de productnaam).
Alternatieven
In de wereld van bot geleidende oortjes is Shokz wel de grootste naam en ik heb geen ervaring met andere merken.
Binnen Shokz heb je nog andere varianten.
De openrun varianten waar je de gewone en de pro versie van hebt.
De gewone openrun gebruikt dezelfde technologie en de pro variant, die een stukje duurder is, gebruikt hun nieuwere technologie en geeft hierdoor wat beter geluid.
Geen van deze is geschikt voor te gebruiken tijdens het zwemmen.
Indien je dus op zoek bent om ermee te zwemmen dan zijn deze de logische keuze.
Wanneer dat niet het geval is, zou ik eerder naar hun andere versies zoals de openrun en openrun pro kijken.
De geluidskwaliteit is goed genoeg om te genieten van je muziek en tegelijk heb je het voordeel dat je je omgeving blijft horen.
Hun bouwkwaliteit is solide en het draagcomfort zeer goed.
Omdat ze gemaakt zijn om te zwemmen en een hoge IP rating nodig hebben is de productspecifieke laadkabel vergeven.
De afwezigheid van een betere manier om audio op de oortjes te krijgen wel niet.
Dit is een groot gemis en is mijn belangrijkste minpunt en iets waar je zeker rekening moet met houden voor de aanschaf.
Gezien de gebruikte botgeleidingstechniek lijkt het mij verder niet dat er nog grote sprongen in geluidskwaliteit aan zitten te komen en gebruik in water voegt nog extra moeilijkheden toe.
De prijs leek mij redelijk hoog maar is gezien hun functionaliteit en bouwkwaliteit aanvaardbaar
Al bij al ben ik zeer tevreden met de gebruikservaring en heeft de muziekkwaliteit mij aangenaam verrast. Ze worden buiten de zwemtraining ook gebruikt om met te lopen en fietsen.