€ 473,92 bij Amazon.nl Marketplace

Crucial X6 4TB Zwart Review

24 november 2022, laatste update op 24 november 2022, 820 views Rapporteer

Goede prijs/opslag/snelheid verhouding. 4 Terabyte externe SSD schijf voor onder de 300 euro (blackfriday 2022 prijs 259 euro). 730 MB/s schrijfsnelheid, 720 MB/s leessnelheid. Zeer goed portable: 64 x 60 x 11 mm en 41 gram. Zie de link hieronder voor mijn Nederlandstalige videoreview.

Pluspunten

• Prijs
  • Capaciteit
  • Prijs / prestatieverhouding

Minpunten

• Bouwkwaliteit (voelt plastic aan)
  • Net wat korte datakabel

Dit is de videoreview op Youtube die ik van de 4 Terabyte Crucial externe SSD schijf maakte:

Deze externe Crucial SSD schijf is scherp geprijsd. Rondom Blackfriday 2022 kocht ik de 4 Terabyte SSD voor 277 euro. Later die week zag ik de prijs zakken tot wel 259 euro. Een onmeunig lage prijs voor een SSD met deze omvang, want dat is nog geen 65 euro per Terrabyte. Maar stelt de SSD wel wat voor?

Lekker handzaam en mobiel

In de doos vinden we de vierkante SSD zelf, en een goed dik maar wel kort USB-C data snoer. De SSD schijf heeft een USB 3.2 Gen2 aansluiting. Het valt op dat de SSD heerlijk klein is. Hij meet zes en een halve bij zes en een halve centimeter. Verder is de SSD 1,1 centimeter dik. Hij weegt 41 gram. Verder valt op dat de SSD wat plastic aanvoelt, en daardoor goedkoperig. Hij is wel stevig, maar ik zou er niet op gaan zitten.

Prestaties

Hoe presteert de SSD dan? Dat test ik uit op mijn Macbook Pro uit 2021. Ik sluit de Crucial SSD aan op de USB-C poort van de Mac. Ik hoef de SSD schijf niet te formateren, en kan meteen aan de slag. Ik gebruik de gratis Blackmagic Diskspeed test om de prestaties te meten.

Die zijn net niet gelijk aan de geclaimde snelheid van max 800 Megabyte per seconde, maar wel bijna. De Blackmagic speed test geeft consistent 740 Megabyte per seconde schrijfsnelheid en 720 Megabyte pers seconde leessnelheid aan, en dat is helemaal prima voor een SSD schijf van deze omvang voor deze prijs.

Ik ben blij met de Crucial SSD. Ik heb voor mezelf nog niet echte nadelen ontdekt. Het is een weelde om zo’n berg vaste snelle opslag bij de hand te hebben. Zeker als je vaak met grote 4K videobestanden heen en weer moet slepen. Deze schijf bespaart me te moeten kiezen voor een Macbook met een grote ingebouwde SSD, want de prijzen die Apple daarvoor rekent zijn onbetaalbaar.

De prijs die ik betaalde was prima. Buiten Blackfriday wordt de SSD vast weer duurder, maar de kans is groot dat de prijs aantrekkelijk lager blijft dan de 4 Terrabyte SSD’s van concurrenten. Als je interesse hebt, zoek dan dus goed naar koopjes.

Heb jij ook een Crucial X6 4TB Zwart?