Ik heb deze headphones 2 jaar geleden (op het moment van schrijven) gekocht. Vooral omdat het de frequentierespons dicht lag bij mijn ideale profiel. Vlakke bass met een spike bij de hoge bassen, gebalanceerde mids en eveneens een vlakke treble. Op dat vlak ben ik zeker niet teleurgesteld maar toch zijn er aantal problemen te bespreken.
Pluspunten
De AE2 soundlink heeft een neutrale geluidsreproductie met ongekende helderheid. Wanneer ik ze eens oppak word ik soms nog steeds verrast dat ik nieuwe geluiden hoor in de muziek die ik al zo veel beluister heb. Ook gaan ze zeer lang mee voordat je ze moet opladen. Bluetooth Multipoint zorgt voor gemakkelijk switchen tussen tot 2 apparaten. Daarnaast hebben ze ook nfc en connecteren ze automatisch met het laatst verbonden apparaat, wat toch een nadele kan zijn omdat hij dan direct connecteert met een ander apparaat dat een familielid aan het gebruiken is. De bouwkwaliteit is goed en er is nog nergens een breuk zelfs na jaren ze overal mee te nemen. Proefondervindelijk blijken deze headphones ook heel goed tegen regen te kunnen. Mensen met kleine of grote hoofden of zullen ook niet kwaad kunnen spreken over deze headphones door de grote verstelbaarheid.
Minpunten
Mijn grootste ergernis aan deze headphones is het comfort. De binnenkant van de oorschelp zit vol met scherpe randen en het enige dat dat tegenhoudt is een slecht uitgesneden stuk stof. Buiten als je net de juiste hoogte hebt ingesteld, de oorkussen uitduwt en niet te veel kantelt zal je zeker de randen en het midden tegen je oren voelen drukken. Dit geld des te meer voor mensen met grote oren. A̶l̶s̶ j̶e̶ t̶e̶ v̶e̶e̶l̶ n̶a̶a̶r̶ b̶e̶n̶e̶d̶e̶n̶ k̶i̶j̶k̶t̶, z̶a̶l̶ d̶e̶ h̶e̶a̶d̶b̶a̶n̶d̶ v̶o̶o̶r̶ j̶e̶ o̶g̶e̶n̶ v̶a̶l̶l̶e̶n̶.(*)
:strip_exif()/m/1261692/1OXXHU01ar5kqDrPeFAfM3vGSuxNJxrTPI63uPhA1uUA5qWANP.jpeg?f=620xauto)
Daarnaast moet je onthouden dat ze maar Bluetooth 4.2 hebben en daardoor niet zo'n goede range en latency hebben. De controls zijn ook nogal lomp. Zo heb je tussen de volume up en volume down button een lager gelegen multifunction knop. Dit maakt het moeilijker om de juiste knop te vinden en vind ik slechter dan vele andere headphones die ik geprobeerd heb. Verder zijn de knoppen niet van hoge kwaliteit met een zeer mushy aanvoel wanneer je ze klikt. Wanneer je wilt doorspoelen moet je dubbelklikken op de multifunction knop. Jammer genoeg heeft bose een erg lange debounce timer gezet op die knop en wordt een dubbelklik vaak als één klik geregistreerd. Dit is ambetant omdat je je dan iedere keer afvraagt of de muziek gewoon lang duurt om op te komen ofdat je het weer op pauze hebt gezet. Maar dit is geen probleem dat je niet kan leren mee omgaan. Ten laatste hebben deze headphones nog een gekend probleem waarbij de blauwe rubber van zichzelf loskomt na een aantal jaar. Als je dan buiten de garantie zit, heb je pech.
Desondanks zijn minpunten is dit nog steeds een sterk paar headphones door hun fantastische geluidsweergave zolang je er mee leert omgaan om het toch comfortabel te maken.
Update Oktober 2024 (*): mits een vervanging van de earpads waar ook cups voor aan de binnenkant van de speaker zaten, zijn mijn klachten over het comfort grotendeels verdwenen. Wel vond ik het geluid net iets krachtiger klinken zonder de vervanging.
Ook moet ik opmerken dat de klachten van het afschuiven van de headphones vooral kwam door het fout afstellen van de headband. Buiten bij exotische trainingsregimes zal deze headphone niet afvallen. Heb onlangs een tweede paar tweedehands gekocht voor mijn broer aangezien er momenteel nog steeds steeds geen andere headphone is die zo een totaalpakket is zoals de deze.