€ 708,- bij HelloTV

Samsung Cinematic Q-series HW-Q990B Review

Poppema
21 november 2022, laatste update op 29 november 2022, 1.719 views Product gekocht

Samsung Cinematic Q-series HW-Q990B

Deze soundbar wordt sterk afgeraden als je deze wilt gebruiken in combinatie met een externe mediaspeler (en een beamer).

Pluspunten

• Robuust gebouwd
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Goed 5.1 geluid (wel tweaken)
  • Uitgebreide bediening via SmartThings (app)

Minpunten

• Geen doorgifte 23.976Hz-signaal
  • Dolby Atmos of DTS:X niet overtuigend
  • Volume surroundspeakers moet maximaal worden versterkt
  • Active Voice Amplifier doet weinig
  • De optie ‘Spraakverbetering’ is te sterk

1 van 5 sterren (Waardeloos)
Deze soundbar krijgt lovende recensies. Reden waarom ik de HW-Q90R heb ingeruild voor dit model. Maar tot mijn grote schrik is deze soundbar een ramp voor het afspelen van films via een externe mediaspeler.

Ik heb de soundbar aangesloten op een beamer via eArc. Op de twee andere HDMI-poorten zijn twee mediaspelers aangesloten: de Nvidia Shield Pro en de Dune HD Real Vision 4K. Met de HW-Q90R draaide het als een zonnetje. De 11.1.4 configuratie in plaats van 7.1.4 en een ge-updatete subwoofer heeft me echter over de streep getrokken.

Het is gebleken dat de nieuwe soundbar geen videosignaal doorgeeft in 23.976Hz (of eigenlijk alles onder de 50Hz). Een film wordt op beide mediaspelers (standaard) afgespeeld in 60Hz met als gevolg: judder (irritante haperingen in het beeld).

Als jij een filmfanaat bent, moet je deze soundbar niet aanschaffen (ondanks de heel aantrekkelijke prijs).

Ik heb contact opgenomen met Samsung en de uitkomst was verbluffend teleurstellend: de soundbar zou niet zijn bedoeld om een externe mediaspeler op aan te sluiten (wat ik mij overigens écht niet kan voorstellen).

Meer hierover vind je in mijn post op site van de Samsung Community (incl. afbeeldingen).

Heb jij ook een Samsung Cinematic Q-series HW-Q990B?

Ik wilde hem aanschaffen omdat ik geen zin meer heb in al die kabels, had een 5.1 opstelling met een receiver.
Wil graag Dolby Atmos proberen. Dus soundbar aansluiten op mijn pc en via pc films kijken (en tv).
Op de beamer heb ik een Chromecast aangesloten om Netflix te kijken, maar dat kan ook via de pc. Is dat een mogelijkheid?
Dat durf ik niet te zeggen. Sorry.
Als je beamer hebt en een filmfanaat bent, kun je het beste een receiver gebruiken om daar alles op aan te sluiten.
De receiver staat in de woonkamer en mag zich uitleven op een leuke opstelling met DefTech-speakers… ;) Op de slaapkamer (waar de beamer hangt) had ik geen zin in al die extra kabels en nog eens een receiver. Inmiddels ben ik weer terug bij de Q90R en weer helemaal tevreden.
Vreemd, ik kom van een 7.1 setup, maar gebruik de hdmi ingangen niet. Maar juist het geluid was veel beter dan mijn marantz met monitor audio speakers.Dan heb ik het wel over de film beleving. ik gebruik nu de marantz als stereo setup. En ook de. Atmos van Apple Music klinkt super. De laser beamer is aangesloten via e-arc.
Het maakt toch niks uit of je soundbar een videosignaal doorgeeft in 23.976Hz? Ik heb mijn externe player (OSMC Vero 4K+) direct aangesloten op de televisie en via eARC wordt het geluid weergegeven.

Deze soundbar willen we misschien kopen als upgrade, maar snap deze opmerking niet helemaal waarom het een probleem zou zijn. Kun je het toelichten?
Hallo honey,
Zolang jij jouw externe player aangesloten houdt op de TV, zal je - naar ik aanneem - niet tegen het probleem aanlopen waarmee ik werd geconfronteerd.
Overigens zijn er ook genoeg mensen die geen moeite hebben met judder. Voor hen staat dus niets in de weg aan een aankoop van deze set. Want qua geluid is het meer dan prima.
Ik ben zeker wel gevoelig voor judder. Een goede weergave vind ik belangrijk. Maar, ook dat het beeld wordt weergegeven zoals het bedoeld is, dus wel in de oorspronkelijke frequentie.
Van geluid heb ik minder verstand, dus ik begrijp nog niet alle onderdelen. Vandaar ook mijn vraag. Ik weet niet eens of het direct aansluiten van de speler op de televisie wel het beste is. Ik sloot het aan en er was geluid. Is via een soundbar aansluiten beter?