15 november 2022, laatste update op 16 november 2022, 850 views
Rapporteer
Testpanel
Gave TV met bijzondere eigenschappen. Samsung Interface en App zijn redelijk, de afstandsbediening is ellendig, maar het hoofdcomponent, beeld, is meer dan goed.
Typisch Samsung beeld: kleuren neigen snel naar neon (vooral groen en geel).
Pluspunten
- Geweldig beeld voor gamen
- Goed geluid voor Flat-screen
- Net afgewerkt
- zeer scherp beeld
Minpunten
- Plastic voet, hoe duurzaam is dit?
- Afstandsbediening
- Interface is traag en beperkt
- Kleuren neigen te veel naar Neon
Introductie
Natuurlijk wil ik de Nieuwste Samsung QD_OLED reviewen! Gekozen door het tweakers-testpanel, het voelt toch als een kleine eer. Ik begin met mijn mening onderbouwd met gevoel, kennis en kunde. Beneden staat een Philips 806, welke ik veelvuldig zal aanhalen. Ik heb geen apparatuur om objectief te meten; daarvoor zijn de professionele sites.
In de naam van Oranje, doe open die doos!
De Samsung komt goed verpakt aan. Dat mag ook wel voor een beest van 1300,- euro. Bij het uitpakken wordt de afstandsbediening direct over het hoofd gezien; hij is minuscuul! Dat wordt nog wat, ik raak normaal gesproken alles kleiner dan mijn laptop kwijt… Bij het uitpakken valt direct de hoeveelheid Flex in het paneel op: hij oogt niet extreem stevig. Dit wordt extra uitvergroot door de Panasonic plasma die hij tijdelijk vervangt: de oude glasplaten zijn belachelijk sterk. Heel voorzichtig zetten we de (flinke) voet onder de tv. Het scherm buigt zachtjes door, maar geeft geen krimp. Ik merk dat ik het spannend vind: de voet en scherm zijn niet aan elkaar geschroefd: het zijn de plastic klemmen die alles op zijn plaats houden! En wat als dit plastic uitdroogt?
Eenmaal staand blijft het paneel “flexen”, wanneer ik er met een (microvezel!) doekje overheen ga om mijn vingers er af te poetsen fladdert het scherm heen en weer. In vergelijking met de Philips (waarbij de poten veel verder uit elkaar zitten) is dit een heel stuk minder stevig. De afwerking daar tegen in: prachtig. Weinig op aan te merken; het scherm is strak, geen flauw plastic randje op te merken. In de uitstand is het scherm licht grijs i.p.v. zwart; het valt je pas op wanneer je er op let.
Hello, world!
Eenmaal de TV aangezet word ik direct naar de Samsung Smart-things verwezen. Leuk: de tv wil blijkbaar babbelen met de wasmachine? Instellen gaat dan ook via deze app. Het is tergend traag… ik wil Gamen! De app geeft geen enkel voordeel voor de tv, ik vraag mij af waarom ik deze stappen heb gevolgd. Eenmaal in het hoofdmenu mis ik direct…. Android! De home-screen is compleet, maar mist het gadget gevoel. Er staan wel apps (Hallo Netflix, Disney+, en HBO!) op, maar ik kan niet mijn app voor Spaanse lessen installeren. Over het installeren gesproken: echt snel voelt het zeker niet aan. De ruzie met de afstandsbediening zet zichzelf voort: ik kom daadwerkelijk knoppen te kort. Bediening voelt niet lekker, het is zoeken naar wat de TV wilt. Ik maak voor het eerst dankbaar gebruik van de pop-ups die mij uitleggen wat ik moet indrukken. Na een gevecht waarbij ik PIP mode misbruikt heb om mijn HDMI aansluiting bij te voegen (maar, hoe kom ik weer terug?) staat mijn 4k bron geïnstalleerd. de Playstation 5 zal de eerste test-run voor zijn rekening nemen.
Disco Polo!
Het beeld is knetterscherp, kleur spat van het scherm af. Het contrast voelt waanzinnig hoog. Kleuren zijn extreem helder. Het is duidelijk dat Grand Turismo en de TV zeer goede vriendjes zijn. Waar De Philips nogal eens vreemde artifacts vertoont wanneer er lang lichte kleuren worden getoond geeft deze TV geen krimp. Weerspiegelingen in ruiten zijn net even te vel: de hele kamer licht op van de enorme hoveelheid plaatslijke licht. Het is te veel! Maar ligt dit aan de TV of de bron? Toch maar een documentaire aanzetten.
Tijdens de macro opname van de boomkikker viel het groen wel heel erg op. De kleur spat niet alleen van het scherm af, deze kikker komt blijkbaar uit de jaren 80. Vooral groen en geel worden snel schreeuwerige kleuren, iets waarom ik zelf nooit eerder een samsung gekocht heb. Ik merk dat ik ga knijpen met mijn ogen, en stel de kleuren bij. Ik krijg het iets beter, maar niet zo als ik zou willen. Love it or hate it: de kleuren zijn over de top, knetterhard, schreeuwend. Voor animatiefilms en games is dit geweldig, voor een rustige tv avond? Niet voor mij.
Door naar youtube als bron. Iets wat intens gemeen is; volledig afhankelijk van de bron en codering kan de tv slechts wat upscalen. Ik besef mij dat ik niet het volledige potentieel van de tv gebruik, maar dat maakt mij als “gebruiker” niet uit. Ik kijk tweemaal de zelfde video: Philips vs. Samsung. Beide hebben moeite met upscaling, en toch zie ik verschillen. De meest frappante: de Samsung gaat enorm veel licht uitstralen zonder het contrast te gebruiken. Vast fijn in een zonnige lichte kamer, maar ik zit met de gordijnen dicht. Na een korte zoektocht (waar is dat ding?) en gevecht met de afstandsbediening is de tv wat getemd. Het plaatje blijft haarscherp, er is geen ghosting waar te nemen, en toch blijven de kleuren wat fake. Er komt simpelweg te veel licht uit naar mijn zin.
Nog een kleine kritische noot: Waarom kan de tv niet verbinden met mijn Wifi6 netwerk? Het is 2022! De andere Wifi is een stuk trager, en voelt als een gemiste kans.
Overige aanvullingen
Het geluid is behoorlijk goed te noemen. Ik was zeer positief verast in het detail, en de goede scheiding in laag- en hoog.
De interface is ronduit onhandig, omslachtig, en traag. Deze wil je zo min mogelijk aanraken.
De afstandsbediening wil je bijna kwijtraken, in de hoop dat er een full-size voor terug komt.
In mijn zeer beperkte testtijd heb ik geef pixel defect, bug, of vastloper gehad. Het is niet heel snel, het werkt wel…
The Afterdays
Na een paar uur zappen, gamen, en streamen ben ik er over uit. Het scherm is geweldig op zijn manier. Wil je gamen, digitale werelden bezoeken, en hou je van harde kleuren? Geef je niet te veel om TV-apps, wil je vooral knallen? Dan is dit de TV voor je!
Ben je gevoelig voor hoofdpijn door schermen? Wil je dat de tv jouw basis is waar je niks meer extra hoeft in- of uit te pluggen (streaming/ gaming), Kijk je op een wat donkerdere plaats? Prefereer je rustig beeld aan je ogen? Ga hem toch even bekijken (bij de betere winkel!). Het is een spectaculair scherm, maar waarschijnlijk niet voor jouw.