In deze review beschrijf ik mijn niet al te beste ervaringen met een Sitecom WL-350 router. De router is echter ook zeer goed getest door
hardware.info, en heeft daar zelfs een Gold Award gekregen. De router zal dus waarschijnlijk voor veel mensen een goede oplossing zijn, maar helaas niet voor mij.
De keuze
Om de maximale snelheid van mijn internet-verbinding te kunnen benutten had ik een nieuwe router nodig. Mijn oude router, een ASUS WL500g Deluxe beviel mij erg goed, maar was ondertussen de bottleneck geworden van mijn lokale netwerk en van m'n internetverbinding en moest vervangen worden.
Na enig onderzoek leek de Sitecom WL-350 de perfecte router. Deze router was getest door hardware.info en had daar, samen met de Netgear WNDR3700 router een Gold Award gekregen. Bovendien heeft de Sitecom WL-350 een mooie lijst features, waaronder:
- een LAN-LAN snelheid van ruim 900 Mbit/s
- een WAN-LAN snelheid van ruim 350 Mbit/s
- dual concurrent wireless verbinding
- een overzichtelijke web-interface
De verpakking
De Sitecom-router wordt geleverd in een nette doos. Bovenin de doos zit de router, afgedekt door een boekje. Onderin de doos zitten de overige benodigdheden, waaronder de voeding, een cd, nog enkele boekjes en papiertjes, twee schroefjes en plugjes om de router aan de muur te bevestigen, en een kort utp-kabeltje.
Inhoud van de doos
Het uiterlijk van de Sitecom-router is niet heel belangrijk, want deze komt toch in de meterkast te hangen, maar de router ziet er netjes uit en is best een fraai kastje.
Het utp-kabeltje maakt een beetje gammele indruk. Het lijkt meer op een kabeltje waar de utp-stekkertjes door mij zelf aangemaakt zijn, dan op een kabeltje dat zo uit de fabriek is gekomen.
De router
De router heeft, zoals de meeste consumenten-routers 1 wan-poort en 4 lan-poorten. De wan-poort heeft een andere kleur dan de lan-poorten, dus dat is heel overzichtelijk met het aansluiten. Bovendien zitten deze poorten allemaal goed bereikbaar op de achterkant van de router zodat kabeltjes eenvoudig in- en uitgeplugd kunnen worden. Naast de netwerk-poorten zit nog een usb-poort om een externe harddisk op aan te sluiten, en een power-knop om de router aan en uit te zetten. Deze power-knop schijnt niet op alle versies van de WL-350 aanwezig te zijn. Ik heb zelf geen externe harddisk op de router aangesloten, maar ik heb op forums gelezen dat dit nog wel eens problematisch is. Ik zie dit zelf niet als een nadeel, want ik gebruik liever een server of een nas voor het delen van bestanden.
De Sitecom WL-350 router
De router heeft 10 blauwe ledjes die de status van de router aangeven. Wat de ledjes precies betekenen wordt zowel op de router als in de handleiding niet aangegeven. Er is waarschijnlijk één power-ledje, twee ledjes voor beide wireless verbindingen, één ledje voor de wan-poort en vier ledjes voor de lan-poorten, maar dat is niet precies duidelijk.
De achterkan van de router
De gaten achterop de router waarmee deze aan de muur gehangen kan worden zijn niet erg groot. De meegeleverde schriefjes passen (uiteraard) precies, maar standaard spaanplaat-schroeven, die ik doorgaans gebruik om hardware aan de muur te schroeven hebben een veel grotere kop dan de meegeleverde schroefjes en passen dus niet. Bovenop de router staat "Sitecom", en deze tekst staat helaas ondersteboven als de router aan de muur hangt met de netwerk-aansluitingen naar beneden (dan valt er geen stof in).
De onderkant van de router
De router is aan de bovenzijde dicht, maar aan de zij- en onderkant zitten ventilatiegaatjes. De router wordt een beetje warm als deze aan staat, maar niet schokkend. De voeding lijkt ook voldoende stevig uitgevoerd te zijn, want ook deze wordt nauwelijks warm.
De router heeft standaard al voor beide wireless verbindingen een WPA2-beveliging ingesteld, en de default passphrase staat op een etiket op de onderzijde van de router.
De web-interface
De router kan geconfigureerd worden door middel van een web-interface. Deze interface is duidelijk, en de verschillende opties zijn redelijk overzichtelijk ingedeeld. Er is een wizard aanwezig om de router te configureren. De configuratie van de router kan in een bestandje op een aangesloten computer opgeslagen worden, en met dit bestandje kan een oude configuratie ook weer ingeladen worden. Deze configuratie is inclusief login en wachtwoord.
De web-interface werkt netjes met Internet Explorer en Firefox, maar met Opera ben ik tegen een paar kleine probleempjes aangelopen. In het login-scherm kan ik met Opera niet na het opvoeren van login en wachtwoord op enter drukken, want dan verschijnt een melding dat de login of wachtwoord niet correct is. Deze melding verschijnt niet als ik met de muis op de knop druk om in te loggen. Daarnaast is er één pagina met lan-settings die ik niet kan wijzigen met Opera.
De problemen
De Sitecom-router hangt in een volledig bedraad netwerk, en heeft een paar weken goed gewerkt. Daarna kreeg ik opeens problemen met één computer (waar Windows Vista op draait), en alleen in bepaalde omstandigheden. Het lijkt erop dat de router tcp-verkeer van deze computer blokkeert of niet goed doorgeeft. Als ik met Wireshark naar het uitgaande verkeer kijk, zie ik dat de syn-pakketjes netjes de computer verlaten, maar dat er nooit een antwoord terugkomt, waardoor er geen tcp-verbinding opgezet kan worden. Ik heb hier ondertussen vele uren tijd in gestoken (en uiteraard ook een topic op GoT geopend), maar het heeft nog niet tot een oplossing geleid. Ik heb ook nog via de mail contact gehad met de helpdesk van Sitecom, maar helaas konden zij mij ook niet helpen.
Vanwege de problemen op mijn bedrade netwerk, ben ik er niet eens aan toegekomen om de draadloze aspecten van deze router te testen.
De conclusie
Ik heb hier dus een router die perfect lijkt, maar waarmee één computer niet op internet kan. Aangezien ik de toegang tot internet de belangrijkste functie van een router vind, krijgt deze Sitecom WL-350 router een slechte beoordeling. En ik heb ondertussen mijn oude ASUS-router weer in de meterkast hangen...