Sitecom Wireless Media Router 300N WL-350 Review

Malthus
22 oktober 2010, laatste update op 24 oktober 2010, 17.410 views

Sitecom Wireless Media Router 300N WL-350

In deze review beschrijf ik mijn niet al te beste ervaringen met een Sitecom WL-350 router. De router is echter ook zeer goed getest door hardware.info, en heeft daar zelfs een Gold Award gekregen. De router zal dus waarschijnlijk voor veel mensen een goede oplossing zijn, maar helaas niet voor mij. De keuze Om de maximale snelheid van mijn internet-verbinding te kunnen benutten had ik een nieuwe router nodig. Mijn oude router, een ASUS WL500g Deluxe beviel mij erg goed, maar was ondertussen de bottleneck geworden van mijn lokale netwerk en van m'n internetverbinding en moest vervangen worden. Na enig onderzoek leek de Sitecom WL-350 de perfecte router. Deze...

Pluspunten

• Snel, zowel lan-lan als wan-lan verkeer
  • Veel configuratie-opties
  • Fraai uiterlijk

Minpunten

• Verbindingsproblemen
  • Redelijk duur

1 van 5 sterren (Waardeloos)

De keuze

Na enig onderzoek leek de Sitecom WL-350 de perfecte router. Deze router was getest door hardware.info en had daar, samen met de Netgear WNDR3700 router een Gold Award gekregen. Bovendien heeft de Sitecom WL-350 een mooie lijst features, waaronder:
  • een LAN-LAN snelheid van ruim 900 Mbit/s
  • een WAN-LAN snelheid van ruim 350 Mbit/s
  • dual concurrent wireless verbinding
  • een overzichtelijke web-interface
De verpakking

De Sitecom-router wordt geleverd in een nette doos. Bovenin de doos zit de router, afgedekt door een boekje. Onderin de doos zitten de overige benodigdheden, waaronder de voeding, een cd, nog enkele boekjes en papiertjes, twee schroefjes en plugjes om de router aan de muur te bevestigen, en een kort utp-kabeltje.

Inhoud van de doos

Het uiterlijk van de Sitecom-router is niet heel belangrijk, want deze komt toch in de meterkast te hangen, maar de router ziet er netjes uit en is best een fraai kastje.

Het utp-kabeltje maakt een beetje gammele indruk. Het lijkt meer op een kabeltje waar de utp-stekkertjes door mij zelf aangemaakt zijn, dan op een kabeltje dat zo uit de fabriek is gekomen.

De router

De router heeft, zoals de meeste consumenten-routers 1 wan-poort en 4 lan-poorten. De wan-poort heeft een andere kleur dan de lan-poorten, dus dat is heel overzichtelijk met het aansluiten. Bovendien zitten deze poorten allemaal goed bereikbaar op de achterkant van de router zodat kabeltjes eenvoudig in- en uitgeplugd kunnen worden. Naast de netwerk-poorten zit nog een usb-poort om een externe harddisk op aan te sluiten, en een power-knop om de router aan en uit te zetten. Deze power-knop schijnt niet op alle versies van de WL-350 aanwezig te zijn. Ik heb zelf geen externe harddisk op de router aangesloten, maar ik heb op forums gelezen dat dit nog wel eens problematisch is. Ik zie dit zelf niet als een nadeel, want ik gebruik liever een server of een nas voor het delen van bestanden.

De Sitecom WL-350 router

De router heeft 10 blauwe ledjes die de status van de router aangeven. Wat de ledjes precies betekenen wordt zowel op de router als in de handleiding niet aangegeven. Er is waarschijnlijk één power-ledje, twee ledjes voor beide wireless verbindingen, één ledje voor de wan-poort en vier ledjes voor de lan-poorten, maar dat is niet precies duidelijk.

De achterkan van de router

De gaten achterop de router waarmee deze aan de muur gehangen kan worden zijn niet erg groot. De meegeleverde schriefjes passen (uiteraard) precies, maar standaard spaanplaat-schroeven, die ik doorgaans gebruik om hardware aan de muur te schroeven hebben een veel grotere kop dan de meegeleverde schroefjes en passen dus niet. Bovenop de router staat "Sitecom", en deze tekst staat helaas ondersteboven als de router aan de muur hangt met de netwerk-aansluitingen naar beneden (dan valt er geen stof in).

De onderkant van de router

De router is aan de bovenzijde dicht, maar aan de zij- en onderkant zitten ventilatiegaatjes. De router wordt een beetje warm als deze aan staat, maar niet schokkend. De voeding lijkt ook voldoende stevig uitgevoerd te zijn, want ook deze wordt nauwelijks warm.

De router heeft standaard al voor beide wireless verbindingen een WPA2-beveliging ingesteld, en de default passphrase staat op een etiket op de onderzijde van de router.

De web-interface

De router kan geconfigureerd worden door middel van een web-interface. Deze interface is duidelijk, en de verschillende opties zijn redelijk overzichtelijk ingedeeld. Er is een wizard aanwezig om de router te configureren. De configuratie van de router kan in een bestandje op een aangesloten computer opgeslagen worden, en met dit bestandje kan een oude configuratie ook weer ingeladen worden. Deze configuratie is inclusief login en wachtwoord.

De web-interface werkt netjes met Internet Explorer en Firefox, maar met Opera ben ik tegen een paar kleine probleempjes aangelopen. In het login-scherm kan ik met Opera niet na het opvoeren van login en wachtwoord op enter drukken, want dan verschijnt een melding dat de login of wachtwoord niet correct is. Deze melding verschijnt niet als ik met de muis op de knop druk om in te loggen. Daarnaast is er één pagina met lan-settings die ik niet kan wijzigen met Opera.

De problemen

De Sitecom-router hangt in een volledig bedraad netwerk, en heeft een paar weken goed gewerkt. Daarna kreeg ik opeens problemen met één computer (waar Windows Vista op draait), en alleen in bepaalde omstandigheden. Het lijkt erop dat de router tcp-verkeer van deze computer blokkeert of niet goed doorgeeft. Als ik met Wireshark naar het uitgaande verkeer kijk, zie ik dat de syn-pakketjes netjes de computer verlaten, maar dat er nooit een antwoord terugkomt, waardoor er geen tcp-verbinding opgezet kan worden. Ik heb hier ondertussen vele uren tijd in gestoken (en uiteraard ook een topic op GoT geopend), maar het heeft nog niet tot een oplossing geleid. Ik heb ook nog via de mail contact gehad met de helpdesk van Sitecom, maar helaas konden zij mij ook niet helpen.

Vanwege de problemen op mijn bedrade netwerk, ben ik er niet eens aan toegekomen om de draadloze aspecten van deze router te testen.

De conclusie

Ik heb hier dus een router die perfect lijkt, maar waarmee één computer niet op internet kan. Aangezien ik de toegang tot internet de belangrijkste functie van een router vind, krijgt deze Sitecom WL-350 router een slechte beoordeling. En ik heb ondertussen mijn oude ASUS-router weer in de meterkast hangen...

Heb jij ook een Sitecom Wireless Media Router 300N WL-350?

Ik had al zoveel problemen met een bedraad netwerk dat ik niet eens aan een draadloze verbinding toe ben gekomen. Dus over het wifi-gedeelte kan ik helemaal niets zeggen.
Misschien moet je dat iets duidelijker in het De problemen stukje zetten. Ik was er ook vanuit gegaan dat het een draadloos probleem was. Maar ik moet bekenen dat ik het eerste deel van de review geskimed heb ;)

[Reactie gewijzigd door mie9iel op 23 juli 2024 03:03]

Toegevoegd. Dank je wel voor de tip.
Ik moet zeggen dat ik je ervaringen niet deel, ik heb exact dezelfde router staan en heb er totaal geen problemen mee, tis zelfs de fijnste router die ik ooit heb gehad. Deze is er juist gekomen omdat ik met de vorige 2 routers (eminent & netgear) zoveel problemen had. Heb je de firmware toevallig al eens een update gegeven? Wie weet heeft staat er een oudere (brakke) firmware op...
Gelijk nadat ik de router binnen had gekregen heb ik er firmware 1.2 opgezet. Voor zover ik weet is dat nog steeds de laatste firmware.

En als alles werkte vond ik het ook een hele fijne router. Het ging ook echt een stuk sneller dan met mijn oude ASUS-router. Maar helaas werkte het voor één computer niet, en ik heb liever een trage verbinding dan geen verbinding.
Zo te lezen heb je geen draadloze verbindingen met deze router?
Zo ja, nog verschillen opgemerkt tussen de 2,4 en de 5 GHz verbindingen?

Vorige week lopen stoeien met dezelfde router. Deze verloor steeds zijn draadloze verbindingen. Dat was een Versie 1 model. De recentste firmware bood hier geen oplosssing.
Sitecom wist het ook niet. Gewoon omgeruild in de winkel voor hetzelfde model. Nu werkt het wel goed. Zucht...(doe mij maar een Linksys met dd-wrt)
Voor potentiële kopers nog even het volgende. Ik heb even met Sitecom contact gehad en ze geven aan dat de WL-350 geen ondersteuning bied voor IPv6 en dat men ook niet verwacht dat die er later gaat komen d.m.v. een firmware update. Voor een router in deze prijsklasse vind ik dat toch wel een serieus nadeel want dat betekend dat de router over een tijdje opnieuw vervangen moet worden wanneer de ISP's overstappen op IPv6.
Anoniem: 97031 2 november 2010 22:48
Vreemd probleem, vooral omdat 1 computer het niet doet.
Is het misschien NA een vista update gekomen?
Het zou best na een Windows Vista update gekomen kunnen zijn, maar dat is mij destijds niet opgevallen. Verder heb ik Vista ook al een paar keer opnieuw geïnstalleerd, en dat heeft de problemen helaas ook niet opgelost.
Anoniem: 395879 11 februari 2011 10:38
Vreemd verhaal met die WL 350.

Ook ik heb hem aangeschaft vanwege de geweldige Mediastream- en snelheidsspecificaties. Ik krijg er ook geen stabiele draadloze verbinding mee. Met name de verbinding met mijn Eminent player valt 5 seconde na het tot stand komen weg (terwijl deze met drie andere routers die ik inmiddels geprobeerd heb wel stabiel werkt).

Na urenlang uitproberen van instellingen, wijzigen van firmware en bellen met helpdesks geef ik het op. De SITECOM WL 350 gaat terug naar de winkel.
Ik heb nu ook een hele avond lopen stoeien met de WL-350 maar wireless is het een drama. Geen fatsoenlijke connectie te maken als je er niet vlak naast staat. Deze gaat morgen weer terug.

Ik had inSSIDer de hele tijd aan staan. Zonder dat inSSIDer draait is het een heel ander verhaal geworden. Out of the box merkte ik wel dat het wifi signaal zowel op 2.4 GHz als 5 GHz qua sterkte extreem fluctueerde en instabiel was. Ook met firmware 1.2 bleef dat zo. Echter met de beta firmware 1.3.05 was het wifi signaal heel solide. Ik heb overigens de V1 - 002 uitvoering die ik gebruik i.c.m. de WL-329GM dual band USB adapter

Zojuist mijn netwerk geprobeerd te stressen. Groot bestand van computer A (wifi N 5GHz) naar computer B (bedraad) gestuurd. gelijktijdig van computer A een full HD film gestreamd naar de Playstation 3 (bedraad). Nog een full HD film gestreamed van computer A naar computer C (wifi N 2.4 Ghz). Daarnaast nog een 480p filmpje gestreamd van computer A naar een oude notebook (wifi G) gelijktijdig via speedtest.net een bench gedraaid en een 1080p filmpje van youtube afgespeeld op computer A.

Alles zonder probleem en geen enkele hickup in de filmpjes voor meer dan een uur achter elkaar! _/-\o_ . Daarnaast bleef ook al die tijd internet heel soepel draaien zonder merkbare vertragingen. Helemaal happy :*) . Wat een contrast met mijn vorige router (WL-183) waarbij ik soms al storingen had bij het streamen van een mp3'tje.

Tot nu toe zeer tevreden met deze router!

[Reactie gewijzigd door FullThrottle op 23 juli 2024 03:03]

Ik heb deze Sitecom WL-350 gebruikt vanaf vorige week dinsdag en wat mij opviel is de instabiele WIFI verbinding, ik had hiervoor een WL-351 waar niets aan mankeert maar ik denk ik probeer de WL-350,maar dat is niet een verbetering.
De Stream engine lijkt de router wel te vertragen , want ik heb nu de WL-350 er weer tussen en ik kan ook veel sneller over mijn QNAP bladeren , werkt gewoon veel beter.

IK had de optie AV-MAC en client isolation ook geprobeerd daar word het nog slechter door
5GHZ uit gezet want die gebruik ik toch niet, getest met verschillende channel settings.

In de log file allerlei rare meldingen van e-mail message format wrong en SIP ALG foutmeldingen terwijl mijn SIP telefoon gewoon werkt.

En nog meer van dit soort rare dingen.

Ik vind deze router een teleurstelling als ik eerlijk mag zijn.

Ik heb nog een WL-340 van SItecom en als ik WIFI dekkingproblemen boven heb dan zet ik die in als 2de accesspoint.

Ik heb net de WL-350 er weer tussen gezet en de performance van dit apparaat is gewoon beter.
Anoniem: 198824 16 februari 2012 23:44
Ik lees hier net dat deze routers geen ipv6 ondersteunen en dit zou er ook niet komen in de toekomst? Vreemd aangezien Sitecom 10 jaar garantie geeft als je deze router registreert.
Hoe gaan ze dit ondervangen?
Gebruik dit ding al een tijd en zeer tevreden over! PS3/AC-Ryan/Server/Synology via wired GBit en de rest wireless op 2.4 en 5GHZ.

Ik heb deze gekozen vanwege de stream-engine. Performance is top, kan gewoon downloaden, HD-film kijken en ondertussen nog gewoon werken. Dat ipv6 verhaal vind ik wel raar, klopt dit?
Anoniem: 198824 27 februari 2012 22:10
Ik had 2x een WL-350 staan, eentje in de woonkamer en eentje op zolder. Met name om mijn wifi bereik te optimaliseren. Ging op zich wel goed.
Heb echter mijn netwerk opnieuw aangelegd vanwege de namaak Cat5e bekabeling waar ik ook de dupe van was. Heb het gelijk goed aangepakt en alles netjes weggewerkt. De router van de woonkamer heb ik naar de meterkast verplaatst.
Had toch nog wat aansluitingen in de woonkamer nodig, en om mijn wifi ook in de woonkamer perfect te krijgen een derde WL-350 aangeschaft.
Ging niet werken! Deze bleek nl. hetzelfde MAC adres te hebben als een die ik al had staan, wat in principe onmogelijk zou moeten zijn!? Contact gehad met Sitecom en die adviseerde mij de router om te ruilen. Dit gedaan geld terug gehad want ze hadden geen andere meer.
Nu heb ik ook problemen met de WL-350 op zolder. WiFi verbinding valt na enkele minuten weg, niet stabiel te krijgen. Instellingen hebben bijna 2 jaar zo gedraaid, zonder problemen.
Mijn vermoeden is dat het een hardwarematig probleem met de WiFi module van de router is. Getest met PC, Laptop, Spelcomputer, Tablet etc.
De WL-350 in de meterkast heeft zonder problemen een stabiele WiFi connectie met dezelfde hardware.
Wordt een beetje moedeloos van Sitecom, hiervoor 3x een WL308 gehad ook allemaal problemen mee gehad, uiteindelijk na tussenkomst van Sitecom naar aanleiding van die problemen overgestapt op de WL-350.
Voor die WL350's heb ik toendertijd dik 100 Euro betaald!