Archos Gmini 500 40GB (USB 2.0) Review

Shaggy
12 augustus 2006, laatste update op 17 november 2015, 7.619 views

Archos Gmini 500 40GB (USB 2.0)

Ik heb de Gmini 500 gekregen op 8 Juni 2006. Na veel wikken en wegen tussen het enorme aanbod in mediaspelers is de uiteindelijke keuze toch gevallen op de Archos Gmini 500. Hieronder zijn mijn ervaringen met dit kleine wondertje. QgW5iq2f Featureset Als je het aantal features bekijkt van de 500 zal je niet snel teleurgesteld zijn. Zaken als 40GB opslagcapaciteit, 4" LCD scherm, MP3, WMA, foto's en Mpeg 4 video's zijn behoorlijk te noemen denk ik. Tevens is het mogelijk om met behulp van externe software andere videoformaten af te spelen. ( Divx bijv. ) De mogelijkheid om video bestanden af te spelen op een normale tv dmv een bijgeleverde kabel is tevens een erg leuke feature. Foto's van een digitale camera op de...

Pluspunten

• Grote opslagcapaciteit
  • Heel erg goed geluid, ook bij harder volumes. Geen vervorming
  • Mooi groot scherm. Helder, scherp. Zelfs bij ondertitels
  • Veel media typen afspeelbaar
  • Goede accu
  • Bijgeleverde oordopjes perfect geluid

Minpunten

• Groot
  • Zwaar
  • oordopjes liever andere vorm
  • Géén goed tasje!!!
  • Gebruik soms omslachtig

Ik heb de Gmini 500 gekregen op 8 Juni 2006.

[img=620]QgW5iq2f[/img]

Featureset

Foto's van een digitale camera op de 500 zetten is een fluitje van een cent. de bijgeleverde kabels aansluiten, en uploaden maar. Perfect.

Beeldkwaliteit

Als ik het 4" LCD schermpje bekijk valt me meteen op hoe enorm helder en scherp het ( breed )beeld is.
De schermresolutie bedraagt 480x272 en ondersteund bestanden van 720x480 @ 30 f/s (NTSC), 720x576 @ 25 f/s (PAL) afspelen. Dit zijn waardes die er niet om liegen in zo'n klein apparaatje.

[img=620]im2W4cx4[/img]

Als ik het scherm vergelijk met bijvoorbeeld een I-pod is dit scherm erg rijk in kleur, scherp en helder. Zelfs ondertiteling van films is perfect te lezen.
Ik laat vaak mijn dochter van 3 de 500 op schoot hebben met een K3 concert tijdens lange auto ritten en als zij al niet klaagt... ;)
De mogelijkheid om het scherm in helderheid, contrast en kleur in te stellen is erg goed. Hoewel het scherm erg mooi is moet ik wel melden dat het met fel licht, of bepaalde standen best veel spiegelt. Mischien zou enige vorm van ontspiegeling hier op zijn plaats zijn.

Geluidskwaliteit

In vergelijking met mijn oude USB speler is het geluid echt superieur. In vergelijk met een I-pod vind ik hem persoonlijk ook beter klinken. De bijgeleverde koptelefoon ( oortjes ) geven een boven verwachting goed geluid. Mooie strakke bassen, strak hoog ook op hogere geluids nivo's. Er zullen ongetwijfelt betere oortjes op de markt zijn, maar voor bijgeleverde oortjes zijn ze superieur aan alles wat ik tot nu toe ooit heb gehoord. Helaas is de vormgeving niet mijn favoriet omdat ze erg gemakkelijk uit mijn oren vallen. ( ja, ja ik weet het... grote oren :P ) Een iets anatomischer model zou niet verkeerd zijn.

Het volume is niet gelimiteerd in tegenstelling tot veel moderne spelers. Voor somigen een nadeel, voor andere een voordeel. Maar hij kan erg hard met een koptelefoon, dus let daarop!

Het ingebouwde speakertje is eigenlijk waardeloos te noemen. Leuk voor een filmpje laat in bed, maar verders is het niks.

De ingebouwde equalizer werkt naar behoren, al is hij alleen maar in relatief grote stappen in te stellen. Simpel maar effectief.

Bouwkwaliteit en afwerking

Dit is een moeilijk onderwerp.
Enerzijds voelt en ziet de 500 er solide uit. De aluminium behuizing ziet er mooi strak en stevig uit. Het geborstelde aluminium is zwart gespoten voor een fraai uiterlijk. De verf slijt imo niet snel. Kraswerking op de afwerking is nihil in mijn geval, maar dit scheelt natuurlijk per gebruiker. Ik gebruik hem 90% in bed om te gaan slapen. Iemand die hem 24/7 meesleurt zal hier ongetwijfelt anders over denken.
De knoppen zijn niet aan slijtage onderhevig zover ik kan zien.

Iets anders is het scherm. Het 4"LCD scherm is helaas niet beschermd door een folie oid en word snel vies door vingers, stof en id mede daardoor ook krasgevoelig. Mijn advies hierover zou zijn, koop een goede hoes zoals de Noreve of minstens bescherm stickers voor het schermpje.
Het bijgeleverde tasje is leuk, maar waardeloos. Dit is zeker voor verbetering vatbaar af fabriek.

Nu de harde schijf.
Alles word opgeslagen op een 40GB HDD van Seagate in dit geval. Een prima HDD, alleen ben ik relatief bang voor de kwetsbaarheid van deze HDD bij vallen of stoten. Spelers die gebruik maken van RAM chips zijn hier niet ( zo ) kwetsbaar voor, maar een HDD is toch net wat anders.
Ik denk dat een ongelukkige val toch riskant kan zijn voor de HDD. Dus wederom, koop een goede hoes. Dit kan denk ik wel helpen om beschadiging tegen te gaan. Voorkomen helaas niet ben ik bang.

Maar ja. Anderzijds is de 500 door zijn grote en gewicht van 315 gram ook niet echt geschikt/bedoeld om lekker mee te gaan hardlopen. En zal de koper zich hiervan ook wel bewust zijn dat dit enigzinds beperkend is.

Ergonomie en bedieningsgemak

De bediening van de 500 vergt enige gewenning. De knoppen zijn klein, zitten erg dicht op elkaar en hebben niet echt een ergonomische layout.
Na wat stoeien met de knoppen ben je er zo achter dat het op zich best wel redelijk goed werkt, alleen had het mischien wat logischer gekunt.

[img=620]PEr0QRgs[/img]

Het werkelijke bebruikers menu van de speler zal voor een ieder die Windows kent geen probleem zijn. Bladeren door de HDD, zoeken op artiest, nummer album. Noem maar op Een beetje chaotisch af en toe, maar zeker niet ingewikkeld.
Zelf favo afspeel lijsten maken is wel een geval apart. Niet logisch en soms gewoon irritant. Enmaal gemaakt werken ze prima, maar als je niet oplet bij het maken vind je hem niet meer terug tussen al je muziek.

Op zich is alles best aardig gelukt, alleen is er wel veel voor verbetering vatbaar. Zaken als knopindeling, mapstuctuur zijn wat knelpuntjes vind ik. Het werkt wel, maar vaak best omslachtig helaas.

Uitbreidbaarheid en veelzijdigheid

Er zijn wel wat items verkrijgbaar van Archos. Dingen als extra accu's, koptelefoons, tasjes en dergelijke zijn goed te verkrijgen.
Het enige wat ik eigenlijk mis aan de archos zijn 2 zaken.

Ten eerste:
De mogelijkheid om zoals bij de I-pod een usb apparaatje aan te suiten dat je muziek uitzend op je autoradio. Er is wel een cassette uitvoering, maar wie heeft er hedendaags nog een cassette in de auto...

Ten tweede:
De mogelijkheid om er bijvoorbeeld een routeplanner ala TomTom van te maken. Je hebt de USB poorten, 40GB is genoeg voor de hele wereld zo'n beetje. En de procesor is snel genoeg. Mischien een leuke software update van Archos ;)

Ik heb al zitten denken aan het vervangen van de HDD voor een groter exemplaar. De nieuwe generatie 100GB + schijven zijn erg goed en betaalbaar. Helaas heb ik dit zelf nog niet kunnen proberen. Maar dit lijkt me goed mogelijk door het clonen van de HDD op een nieuw model. Ik heb ook nog niet vernomen of iemand dit al ooit gedaan heeft. Dan heb je voor relatief weing geld een enorme speler natuurlijk.

Mobiliteit en accuduur

Tsja, over mobiliteid valt te twisten bij veel apparaten. Niet de Gmini 500.
Hij is groot...Heel groot. En zwaar, te zwaar als sportieve MP3 speler.
7.6 x 12.4 x 2.4 cm en 315 gram zijn flinke waardes in de huidige wereld van kleine spelertjes en gadgets.

[img=620]WcDhViTI[/img]

Maar ja, anderzijds vind ik het persoonlijk wel fijn. Je hebt iets in je handen, groot luxe scherm, en veel opslag. Anderzijds, tijdens een rondje de honden uitlaten in korte broek, moet je wel bretels meenemen ;)
Maar ik denk dat de potentiele koper/gebruiker zich daar wel zeker van bewust is. Er zijn spelers die hetzelfde en soms nog meer doen in een kleiner jasje. Maar dat is plussen en minnen denk ik.

Wil je regelmatig videobeelden of foto's bekijken dan kan je niet om de Archos heen. Geen I-pod of Creative die hem dit nadoet. Wil je lekker compact hebben, zijn die andere zeker aanbevelenswaardig.

De accu is behoorlijk goed en gaat lang mee.
Een 3.7 volt Lithium-Ion-Polymer accu staat garant voor veel speelplezier. Ik kan ongeveer een week doen met een opgeladen accu. Dit bestaat dan uit ongeveer 2 tot 4 uur per nacht luisteren.
Met films kan je ongeveer 3 tot 5 uur doen met een accu, en puur muziek een uurtje of 15. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van wat je doet, met of zonder scherm erbij.

Als men allen maar muziek luistert kan men het scherm zo instellen dat het automatisch uitschakeld na en periode van tussen de 10 en 60 seconden om de accu te sparen en de kamer niet te verlichten in het donker.

Prijs

De prijzen variëren sterk. Mijn 500 koste bij Dixons ¤299, de nieuwe 80GB versie kost nu ¤348.
Als men op Pricewatch kijkt liggen de prijzen ook zo rond de ¤300 wat een zeer schappelijke prijs is voor een apparaat met deze mogelijkheden, en zeker de geluids en beeld kwaliteid.

Ik denk zelf dat er weing in de buurt komt van de 500 qua prijs/prestatie. Het meest doorslaggevende zal voor velen toch het formaat en gewicht zijn denk ik. Het is een heel scherpe prijs.

In de Pricewatch is hij maar mondjesmaat te vinden helaas.

Muziek en films beheren onder Windows

Het beheren van heel je media op je speler en je computer gaat eigenlijk best eenvoudig.
Archos levert een aantal programma's bij de 500 zoals Virtuell Dub. Mijn persoonlijke keuze gaat uit naar Xilisoft DVD ripper voor DVD's op de 500 te zetten.
Erg simpel te gebruiken, en je kan zelfs aangeven dat je voor je Gmini 500, I-pod of wat dan ook bezig bent. Dan ript hij meteen in de beste schermverhouding en alles. Snel, simpel en best betaalbaar. Erg aanbevelenswaardig!

Voor gewone muziek, films en zaken erop te zetten gebruik je geoon de synchronisatie optie in Windows mediaplayer 10. Al je bestand sorteren die je op de speler wilt zetten, klik op synchronisatie en klaar. Het uploaden gebeurt erg snel via de USB 2 aansluiting.

Je kan de 500 ook als externe HDD gebruiken, maar hier heb ik geen ervaring mee helaas. Dit schijnt ook erg simpel te zijn.

Al met al ben ik erg prettig verast door de Gmini 500. Na enige twijfel tussen I-pod's, Creative Zen-M en aanverwante, heb ik geen spijt van mijn keuze.
Het beeld en zeker het geluid zijn subliem te noemen. Zeker in vergelijk tot ander spelers zoals hierboven genoemd. Er zit alles bij wat je nodig hebt qua kabels en software. Wil je andere software is er genoeg te verkrijgen wat nog simpeler werkt ook.

Aan de andere kant zijn het eerder genoemde gewicht, grote en kwetsbaarheid van het scherm en eventueel de HDD wel aandachts punten. Een goede hoes/tas is een must maar word helaas niet bijgeleverd.

Kort maar krachtig, een goed product, prachtige audio en beeld, paar kinderziektes qua bediening en software maar zeker de moeite waard om aan te schaffen als hij in je specifieke wensen past.
Tevens loopt er een zeer informatief topic over op GoT: Gmini 500 Topic

Zo, dit was het van mij. Genoeg getypt voor m'n eerste review denk ik zo :) Hopelijk is dit voldoende aanvullende info om eventueel een keuze te maken in het al dan niet aan schaffen van de Archos Gmini 500.

Heb jij ook een Archos Gmini 500 40GB (USB 2.0)?

Anoniem: 149210 6 augustus 2006 20:29
Dit is bijna van review niveau :P . Ietsje langer en je ahd er een review van kunnen maken. Een hele goede survey en lekker uitgebreid, je weet echt waar je aan toe bent met dit ding als je jouw survey hebt gelezen.
ja inderdaad , puike review ! keep up the good work
Ik heb deze speler ook.. vind het een top ding.. maar over het vervangen van de hardeschijf heb ik zo mijn twijfels..
ik heb um echter nog niet intens bestudeerd, maar ik zie nergens "klipjes" of schroeven om hem los te maken.

Verder als je um insteld als harddisk (ipv media apparaat) dan staat er eigenlijk niks op wat belangrijk is voor de speler... dus als het kan, kun je naar mijn idee gewoon gelijk een nieuwe harddisk er in zetten en het werkt.

Wat ik echter wel lastig vind is dat ie muziek in allemaal mappen enzo zet. als je de id3 tags en al die shit niet goed hebt en je zoekt een nummer dan ben je je wezeloos aan het zoeken. want het staat er totaal niet meer op zoals je het op de pc zoekt. en met mp3 die allemaal van P2p af komen word dat al snel een rommeltje. maar de duur van de mp3 speler gaat inderdaad uberlang mee.

Jammer dat niet alle divx het doet... maar als je um door een recoder haald dan werkt het allemaal. ondersteund geen AC3.. dus als dat er in zit heb je er geen geluid bij.
maar verder sluit ik me wel aan bij de schrijver.

Het is geen mp3 speler om gezellig me te nemen naar school ofzo.. maar echt voor entertainment onderweg of inderdaad savonds bij het slapen. (en het bespaart je ook gelijk een divx speler voor de tv ;)
Anoniem: 124265 9 augustus 2007 12:44
Heb 'm inmiddels bijna een jaar en ben er nog steeds erg tevreden mee... Ja hij is zwaar, maar beeldkwaliteit en geluid zijn prima, aan de andere kant door het gewicht voelt het ook wel solide.. je hebt wat vast zeg maar.

Ik gebruik 'm veel als mobile HD, backup, imagetank, videospeler (in hotels lekker in je bedje kijken) ik hang 'm aan de tv thuis of bij visite voor vakantie films en fotos (scheelt me iedere keer cd branden)

Alleen muziek is wat onhandiger, maar daar ben ik inmiddels handig mee geworden...

Kortom, 80G voor 300,- PERFECT... wordt nu een jaar later nog steeds niet geevenaard.
Anoniem: 300488 28 april 2009 19:05
Kan iemand mij uitleggen hoe ik de batterij van de Archos Gmini 500 kan verwisselen?