Na twee jaar met een 7270 en een SMCWGBR14-N in mijn meterkast besloot ik deze te vervangen voor de nieuwe 7390. De nieuwe router heeft namelijk Gb poortjes en is actief op zowel 2.4gHz als 5gHz band.
Gebruikt in combinatie met:
- Android Telefoon
- 3 DECT telefoons
- Fitz!box 7270 & ZyXEL NBG460N voor twee VPN's
Inleiding
De 7390 zag ik als de nieuwe alles in één waarbij de beperkingen uit het verleden werden opgelost en ik met vooral met minder apparaten zou blijven zitten. VOIP DECT was een belangrijke drijfveer voor de 7270 evenals de VPN’s. De nieuwe 7390 zou daar Gb poortjes aan toevoegen, evenals een tweede frequentie voor mijn draadloze netwerk. VDSL is mogelijk een optie voor de toekomst.
Gezien de weinige informatie op AVM website heb ik het gevoel dat ik 'm te vroeg heb gekocht.
-- 14 November --
De nieuwe firmware werkt zo goed in mijn beleving dat een update op z’n plaats is.
Installatie
Natuurlijk kon ik de configuratie backup van mijn oude FB niet overzetten naar de 7390, maar in een uurtje had ik de instellingen, het telefoonboek en de VPN’s overgezet. Alles werkte in één keer als een zonnetje.
Features- De features zijn vergelijkbaar met de 7270 en ondermeer:
- ADSL2+ Modem,
- Router met 4xGB LAN,
- 2.4 & 5 Ghz WLAN (gelijktijdig)
- Telefooncentrale met meerdere VOIP providers, DECT, makkelijke dial plannen, antwoordapparaat, FAX ontvangst.
- Media Server (USB Disk)
- USB Print Server
- VPN, enz
Telefonie
De telefoniefunctie maakt mij blij en blijf ik een heel sterk punt vinden van de box.
Nieuw is de geïntegreerde storage, nu hoef ik geen USB stick meer aan mijn Fritz!Box te hangen voor de geïntegreerde fax en antwoordapparaat. Het geïntegreerde antwoordapparaat doet wat ‘ie moet doen. De fax heb ik nooit geprobeerd.
- De VOIP/DECT werkt geweldig, helemaal met mijn AVM MT-D toestel. Daarmee kan ik ook het centrale telefoonboek makkelijk benaderen. Meerdere DECT toestellen zijn gelijktijdig bruikbaar, zodat er gelijktijdig meerdere gesprekken gevoerd kunnen worden. Handig in een huishouden met mensen die lang willen bellen. Zelf vind ik het wel prettig dat ‘nieuwe bellers’ op mijn antwoordapparaat komen als ik aan het bellen ben. Geen ingesprektoon en de log verteld me wie het was.
- De HD telefoniefunctie vind ik nog steeds indrukwekkend. Het klinkt zoveel duidelijker dan gewoon telefoon.
- De dialing rules maken de automatische provider selectie gemakkelijk en gebruiksvriendelijk. Zo bespaar ik heel wat kosten omdat ik zonder nadenken de juiste provider pak.
- De nachtfunctie heeft mij al wat nachtrust opgeleverd. Na 22:00 ben ik bereikbaar voor familie en goede vrienden, voor de rest blijft mijn telefoon stil. Erg handig als een faxdienst je ’s nachts anoniem reclame wil sturen.
- Minpunt -
De KPN nummerherkenning van de analogelijn werkt, net als bij de 7270, niet zonder extra telefoontoestel achter de ADSL splitter. Met een extra toestel voor de Fritz!box werkt alles zoals het moet, maar dat toestel wil ik niet. Dit ligt weer bij de servicedesk.
Wireless
De twee netwerken hebben voldoende bereik in mijn betonnen huis. Achteraan op de eerste verdieping werkt mijn squeezebox goed op de 2.4gHz. Met de SMC router had ik een kabel nodig om het echt betrouwbaar te maken.
Ik haal net geen 100Mbit (netto) bij een FTP-sessie met mijn netgear, maar goed... kan ook m'n notebook zijn.
(736702464 bytes received in 91,36Seconds 8063,73Kbytes/sec)
De wireless verbinding is zoals het hoort, stabiel.
Bedraad
De nieuwe Gb poortjes doen hun werk goed.
Ik merk en meet geen snelheidsverlies
DSL
VDSL is aangekodigd, maar zit er nog niet in.
De beta-firmware werkt erg goed. Mijn internet radio loopt nu weer de hele dag en ik kan weer uren bellen. Snelheid is gelijk aan mijn oude Fritz!box (16 Mbit downstream).
Verder heeft de nieuwe firmware mij IPv6 weer gebracht. Leuk cadeautje. Al twijfel ik nog steeds aan de veiligheid. Eigenlijk wel zo fijn dat sommige dingen binnenblijven (met IPv4).
Service
Vrijdag 22 informatie ingeleverd bij de helpdesk. Dinsdag had ik een bericht van de supportdesk met nieuwe firmware. Kijken wat 'ie nu doet en hopen dat 'ie nu weer zo stabiel is als het hoort.