LaCie Porsche Harddrive
Het maken van een back up van mijn computer met Norton Ghost 9.0 was vroeger een ramp. Na een paar uur DVD'tjes in en uit het systeem gooien, was er altijd wel een beschadigde DVD waardoor het proces tussentijds werd afgebroken. Om dit probleem op te lossen ben ik op zoek gegaan naar een externe harde schijf. Deze moest aan twee eisen voldoen. Norton Ghost heeft een standaard compressie van 40%, dus de harde schijf moest tenminste opslagcapaciteit hebben voor 60% van mijn harde schijf. De tweede was de aanwezigheid van een FireWire aansluiting. Bij het maken van back-ups wil je in korte tijd veel gegevens versturen. Hoewel FireWire in theorie langzamer is dan USB 2.0, blijkt het in de praktijk sneller te werken vanwege de constantere gegevensstroom.
Uiteindelijk heb ik zitten twijfelen tussen de
Maxtor OneTouch II, 200GB, de
Seagate External Drive, 200GB en deze
LaCie Porsche Harddrive, 250GB. De eerste is afgevallen vanwege de negatieve reviews op Tweakers.net. Van de tweede was geen review beschikbaar en over de derde kon ik op internet veel enthousiaste reacties vinden. Die laatste hebben er uiteindelijk toch voor gezorgd dat ik de LaCie Porsche Harddrive heb verkozen boven de Seagate.
Featureset:
Vandaag werd het apparaat in een luxe doos geleverd. De "LaCie let's get started"-handleiding is leesbaar voor iedereen die een prentenboek kan lezen. Meer dan de stekker in het stopcontact steken en de FireWire kabel aansluiten heb ik als Windows XP Home gebruiker ook niet nodig gehad om 250 GB extra opslagruimte te verkrijgen. Het product is al door de fabrikant geformatteerd (FAT32) en is te gebruiken met Windows 98se, Windows ME, Windows 2000, Windows XP, Mac OS 9.x en Mac 0S 10.x. Gebruikers van Windows XP wordt echter aangeraden het apparaat opnieuw te formatteren, maar nu met NTFS. Dit levert voor hen betere prestaties op.
Met uitzondering van het prentenboekje en een klein blauw velletje papier, is de gebruiker voor een handleiding aangewezen op de meegeleverde CD-ROM. Deze bevat overigens ook de handleidingen en drivers voor andere externe harde schijven uit dezelfde serie. Ik kies echter het bovenste document 'Hard drive manual.pdf' en kan de 27 pagina's tellende handleiding lezen in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans en Japans (?). De handleiding is helder en ik vind het leuk dat er zelfs ruimte is vrijgemaakt om uit te leggen wat FireWire nu precies is. Naast de handleiding staat er ook back-up software op de meegeleverde CD-ROM. Deze heb ik niet geïnstalleerd; ik had immers al meer dan 60 euro uitgegeven aan back-up software.
Mobiliteit
Aan de achterzijde van het apparaat is een extra FireWire ingang aangebracht, zodat een tweede FireWire-apparaat serieel aan de externe harde schijf gekoppeld kan worden. Hoewel de LaCie Porsche Harddrive standaard gebruik maakt van 6-to-6-pins FireWire aansluitingen is het ook mogelijk de drive te gebruiken in combinatie met Sony's iLink en FireWire 800. Daarvoor dienen echter wel aparte kabels te worden aangeschaft.
Het apparaat is zo groot als een videoband en is beslist niet zwaar. Ondanks dat zijn er wat mij betreft wel twee minpuntjes die dit apparaat iets lager doen scoren in de categorie mobiliteit. De eerste is - alhoewel inherent aan het kopen van dit product - het ontbreken van een USB-poort. Ik vind het jammer dat LaCie consumenten laat kiezen tussen een externe harde schijf mèt USB-, maar zonder FireWire-aansluiting, of mèt FireWire-aansluiting, maar zonder USB-support. Een tweede nadeel zit verscholen in de meegeleverde kabel voor de FireWire-verbinding. Hoewel de handleiding gebruikers waarschuwt de externe harde schijf niet in de buurt van magnetische velden zoals computermonitoren en geluidsboxen te plaatsen, is de kabel niet langer dan 50 centimeter. De enige plek waar ik hem nu neer kan zetten is ... op m'n computer.
Geluid en warmte
Bij aankoop is de externe harde schijf fluisterstil in gebruik en dat vind ik erg prettig. Ook de warmteproductie bij intensief gebruik is niet overmatig. Aan het eind van het back-up proces voelde de LaCie Porsche Harddrive warmer aan, maar beslist niet heet.
En je back up?
Mijn computer met AMD Athlon 64 3200+ processor met een kloksnelheid van 2,21 Ghz en 1 GB werkgeheugen had 4 uur, 12 minuten en 33 seconden nodig om een back up te maken van een systeem met een 180 GB harde schijf, waarvan er nog geen 38 gebruikt worden. Dat gaat mij lang niet snel genoeg, maar dit was wel de eerste keer dat ik een back-up procedure daadwerkelijk succesvol heb kunnen voltooien. De lage snelheid kan overigens niet op het conto van deze externe harde schijf worden geschreven. Het kopiëren van een paar mp3-bestanden met een totale grootte van 47 MB, lukte me binnen 10 seconden. Maar dat hij na ruim vier uur fulltime werken nog niet heet was, dat zegt iets over de kwaliteit van dit product.