iiyama ProLite XUB3293UHSN-B1
Inleiding
Deze monitor heb ik 2 weken mogen testen voor het Tweakers test panel.
Dit wordt voor mij mijn eerste review op Tweakers dus ik zal mijn best doen(verdere tips zijn altijd welkom). Mijn kennis van displays is oké dus zal ik niet heel erg de diepte in gaan.
De monitor heb ik vooral getest voor mijn werkzaamheden als IT'er en voor het thuis hobbyen. Het gaat hier dan vooral om tooling en langdurig gebruik op een dag.
:strip_exif()/m/552986/1ORFCqSmtLhdZzM1vY1iCtljp5YrhsCZjMvAeIb1ObNu7a4mQD.jpeg?f=620xauto)
Wat zit er in de doos?
- HDMI-kabel
- Boekjes
Bouwkwaliteit
Bouwkwaliteit
De monitor zelf voelt solide. Het voelt niet goedkoop aan ondanks dat er niet is bezuinigd op het gebruik van plastic. Voor dit segment zeg ik dat het voldoende is.
Dan komen we aan bij de voet. Hierover ben ik minder te spreken. De stel mogelijkheden zijn gewoon goed. Echter zit er veel wobble in. Je kan hem in hoogte verstellen maar zodra je hem omhoog zet beweegd het scherm lichtjes bij de geringste aanraking. Als je super stil zit achter je bureau geen probleem, maar zodra ik mijn koffie pak zie ik het. Misschien heb ik gewoon OCD en zeur ik, maarrr.. ik vind het persoonlijk soms erg storend.
Het 2e punt dat mij tegen staat aan de steun is de diepte. Door het stel systeem komt hij vrij ver naar achter (zeker 10CM). Als je hem dus echt strak tegen je schot of muur op kantoor wilt zetten is dit niet heel handig, bijvoorbeeld Dell heeft dit beter voor elkaar.
Daarnaast vind ik het scherm ook erg dik (zo'n 6-7CM) wat dus ook zorgt dat het scherm 15cm naar je toe komt.
Persoonlijk denk ik dat dit beter kon maar ik accepteer het voor nu even door de andere voordelen.
Features
Laten we gelijk met de belangrijkste beginnen. Het USB-C dock. Voor mij is dit persoonlijk een groot pluspunt. Ik werk zelf met een laptop met een USB-C dock en HDMI (3 schermen). Het grote scherm en de mogelijkheid om 1 USB-C kabel aan te sluiten welke de laptop oplaadt en ook beeld geeft is echt top! Ik heb hier zelf nog niet eerder mee gewerkt maar dit zorgt er voor dat ik nu aan mijn laptop scherm en 1 kabel genoeg heb.
Door het grote scherm heb ik voornamelijk in split view gwerkt binnen Windows 11.
Daarnaast zit er ook een KVM-switch op. Dit maakt het tof als je als programmeur of systeembeheerder een extra machine hebt staan. Tevens zou je je console of een extra game PC ook kunnen aansluiten (kom ik later op terug).
Ik heb zelf de KVM niet kunnen testen gezien ik maar 1 systeem heb dat ik gebruik (laptop). Waar ik eerder in de review zeer kritisch ben vind ik dat deze features dit wel redelijk compenseren voor een scherm binnen dit segment. Heeft iiyama tof gedaan.
Ergonomie
Ik vind dit een lastige want dit ligt er natuurlijk volledig aan hoe je hem in zet. Zelf zou ik hem op een bureauvoet gooien en dan 2 naast elkaar omdat ik graag dual screen werk. Tevens ook omdat ik de voet te diep vind zoals eerder aangegeven en niet zo steady vind. Verder viel mij (zoals in andere reviews ook al aangegeven) op dat het scherm net niet hoog genoeg kan voor mensen die hun laptop graag voor de monitor zetten. Naaast elkaar is prima te doen maar is een laptop voet wel wenselijk. Dit is net jammer want mijn 14" Latitude is niet eens heel hoog.
Verder vind ik hem prima instelbaar met de standaard voet. Verder viel mij op dat er een sticker op de voet zit met de tekst "Pivot function is not supported". Maar als je het scherm van je af kanteld en volledig draait op de hoogste stand heb je gewoon een pivot. Het zal vast te maken hebben met de levensduur van de voet maar het kan dus zeker wel indien je het aan durft.
Verder heb ik over de ergonomie niet veel te vertellen. Het is gewoon dikke prima wat je mag verwachten van een scherm voor dit doeleind.
Beeldkwaliteit
Nu komen we eigenlijk bij het meest belangrijke punt; de beeldkwaliteit.
Ik ga hier wel wederom kritisch zijn maar naar mijn insziens rechtvaardig. Als je hem aan zet in de avond zoals wat ik deed bij eerste gebruik gaat hij aan met een witte achtergrond. Ik dacht wauw scherp en wat fel. Niks geks toch?
De volgende dag ben ik gaan werken op dit scherm. Dit ging goed, de kleuren zijn fijn en ook onze tooling met dark mode (dat wil elke IT'er toch) ging het eigenlijk verassend goed. Ik vond de kleuren prettig werken en het contrast is goed. Ook in de chat applicatie Rocket.Chat die ik nog wel eens gebruik kon ik teksten goed onderscheiden van elkaar. Iets waar ik op andere schermen gek genoeg nog wel eens last van heb. Ik ben hier dus erg tevreden over om te mogen zien. Ik kreeg geen last van mijn ogen.
Nu komt dan wel een kanttekening. Zodra het echt licht buiten is en de zon naar binnen schijnt veranderd ineens alles. Het scherm is anti-glare door zijn matte coating. Nu bestaat de coating in dit scenario ineens niet meer en blijkt het scherm helemaal niet zo helder. En dat voor een IPS scherm vind ik tegenvallen. Mijn OLED TV heeft hier minder last van. Dat vind ik een groot minpunt. Er is echt veel reflectie aanwezig, dit kan echt beter. Tip van flip is dan natuurlijk lekker in het donker werken
Daarnaast heb ik het scherm getest met gamen. Dit kan zeker maar ik raad het niemand aan. Ik speel zelf op een PS5 (PCMR gemist met de prijzen

) en je merkt echt te veel dat hij het zwaar heeft. Ghosting is te zien en 4ms reactietijd trek ik nog wel eens in twijfel, iets waar ik iiyama altijd erg sterk in vond. Daarnaast ontbreekt natuurlijk HDMI 2.1 en 120Hz+ waardoor ik zeg dat je hem daar lekker voor laat staan. Het is een top scherm maar games is hij gewoon niet voor bedoeld.
Ook zitten er speakers in het scherm maar deze zijn echt slecht. Bij laag volume is het prima voor een filmpje maar sluit echt maar speakers aan want je oren doen zeer na een film kijken. Nu vind ik dit geen downside want bureau speakers zijn vaak wel aanwezig en kosten ook zo veel niet. De akoestiek van een scherm is ook niet gebouwd om ooit goed te kunnen zijn.
Conclusie van de beeldkwaliteit: Voor werken echt een fijn display maar gamen en video's springt hij er niet uit.
Menu
Het menu kan je bedienen via knoppen aan de achterkant van het scherm. Dit ging lastig omdat het scherm wat dik is en de knopjes allemaal hetzelfde aan voelen. Het komt dus aan op gevoel, maar goed vrij weinig fabrikanten die dit goed op orde hebben.
Daarnaast vind je hier alle instellingen voor contrast, helderheid en KVM en USB-C dock. Iets leuks dat opviel is de optie LED waarbij je het status ledje uit kan zetten. Wel zo fijn als hij in de slaapkamer staat. Al met al prima.
Prijs
Het is erg veel geld voor een monitor maar binnen dit segment krijg je ook echt veel toffe functies die de concurrentie voor dit geld niet biedt. Er zit een KVM-switch op en een USB-C dock met een 1Gbit netwerk poort, vooral dat laaste vind ik echt een gave toevoeging!
Ik zou daarom zeggen dat het voor deze prijs echt een mooie totaaloplossing is die je bij de concurrenten niet gaat vinden.
Wel zeg ik als je dit niet nodig hebt, zoek dan naar iets goedkopers of leg iets meer bij en ga voor een 4K 120/144Hz scherm. Neem bijvoorbeeld Dell of Asus, deze hebben vaak leuke aanbiedingen.
De conclusie op basis van mijn eerste test van het test panel. Daar gaan we

. Ik moet zeggen dat ik stiekem toch erg gehecht ben geraakt aan dit scherm na 2 weken. Nu heb ik hem zelf ingezet voor werken en 'lekker computeren als nerd' en hier vond ik hem meer dan geschikt voor! Kleuren vond ik zelf best fijn bij het bouwen in Hassio of het lezen van mails. Gamen heb ik 1 avond geprobeerd maar al snel zat de PS5 weer aan mijn OLED tv. Daarnaast zitten er functies op waar ik heel blij van werd zoals het Dock en de KVM switch, dit maakt het wel dat ik deze graag in de toekomst op mijn eigen bureau zet. Ook een gave feature is dat er een 1 Gbit poort in het dock aanwezig is. Voor de prijs van €465 (op dit moment in de pricewatch) vind ik dit een goeie deal en zou ik hem aanraden!
Gebruikt in combinatie met;
Dell Latitude 9420