€ 284,36 bij Amazon.nl Marketplace

Edifier Stax Spirit S3 (Zwart) Review

De Zieke Gnoe
5 november 2022, laatste update op 5 november 2022, 3.365 views Product gekocht

Edifier Stax Spirit S3 (Zwart)

De Edifier Stax Spirit S3 is een hele fijne hoofdtelefoon voor wie haar primair gebruikt om muziek mee te luisteren.

Pluspunten

• Geluid
  • Accuduur
  • comfortabel

Minpunten

• oorschelpen aan krappe kant
  • zonder de edifier app geen bluetooth
  • beperkte EQ

Intro

Sinds twee weken ben ik in het bezit van een gloednieuwe Edifier Stax Spirit S3. Een draadloze hoofdtelefoon met planar magnetic drivers.

Ik wilde al een tijd een nieuwe draadloze hoofdtelefoon, primair voor het luisteren van muziek. Ik heb verschillende modellen overwogen, waaronder de B&W PX7 en Sony WH-1000XM5, het geluid dat daar uit komt heeft me echter niet volledig kunnen overtuigen en Noise Canceling/ Belkwaliteit zijn voor mij niet zo belangrijk.

Toen ik de Edifier Stax Spirit S3 voorbij zag komen bij iBood met 100 euro korting besloot ik zonder luistersessie vooraf de gok te wagen.

In de doos zit natuurlijk de hoofdtelefoon, een stevige opbergcase, een oplaad USB C kabel, ice feeling oorkussens (gemonteerd zijn leren oorkussens), een 3.5mm audiojack kabel, een 6,35mm Jack (m) naar 3,5mm Jack (v) adapter en een plectrumshaped oorkussentjes 'pick' om deze te kunnen verwisselen.

Tot dusverre heb ik de Stax enkel draadloos gebruikt, met de leren oorkussens. Deze is wel bedraad te gebruiken. Alsnog moet de hoofdtelefoon dan 'aan' staan.

Verbinden

De eerste keer verbinden bleek een gedoe. Het lukte maar niet om te pairen met mijn telefoon. Ik bleek hiervoor de Edfier Connect app nodig voor te hebben. Bij de app moet in de telefooninstellingen ook nog 'Bovenop weergeven' op aan worden gezet. Ik ben hier persoonlijk niet zo van gecharmeerd maar ik kreeg het niet op een andere manier voor elkaar.

Hierna ging het pairen als vanzelf. Middels de app kan je oa van geluidsprofiel wisselen, ook op basis van welke oorkussens je gebruikt. Een echte equalizer ontbreekt. Ook is in te stellen waar je de drie knoppen op de headset voor wil gebruiken.

Comfort en gebruiksgemak

Ik vind de stax lekker zitten. Ontzettend subjectief natuurlijk. Wat mij betreft is de hoofdtelefoon vrij licht, voor zover ik weet uitzonderlijk bij hoofdtelefoons met planar magnetic drivers, en drukt hij precies stevig genoeg op mijn oren en hoofd, zonder oncomfortabel te worden.

Ik heb de stax tot nu toe voornamelijk op de fiets, wandelend en in de trein gebruikt. Noise canceling ontbreekt: Tot nu toe heb ik het niet gemist. Passief wordt toch erg veel omgevingsgeluid weggefilterd. Harde wind op de fiets komt wel duidelijk door. Ik stoor mij daar persoonlijk niet aan, maar u wellicht wel, dus ik schrijf het maar.

De oorkussens zijn kleiner dan ik gewend ben. Mijn vrij grote oren passen er precies in. Ik moest in het begin eventjes wennen, eigenlijk zit het best fijn zo. Ik kan me voorstellen dat de oren flink warm kunnen worden bij lange luistersessies. Tot nu toe heb ik hier zelf, met voornamelijk buiten gebruik, geen last van gehad. Ik heb de ice feeling oorkussens nog niet gebruikt. Deze bewaar ik waarschijnlijk voor komende zomer.

De Stax gaat uit & aan door de middelste knop 3 seconden ingedrukt te houden. Een kalmerende stem laat weten dat de koptelefoon aan/uit gaat en of deze connected is met je gewenste device.

Volgens Edifier gaat de Stax 80 uur mee op een lading. Uitzonderlijk veel! Ik heb inmiddels 25 uren muziek geluisterd op de Stax, de app geeft nog altijd 80% batterij aan.

Ik heb enkele keren gebeld met de Stax als headset. Volgens mijn gesprekspartners ben ik goed te verstaan maar klink ik wat vlakker dan normaal. Ook vangen ze aardig wat omgevingsgeluid op.

Geluid

Laten we wel wezen: Ik heb geen verstand van zaken en wat de een mooi vindt wordt door de ander als afgrijselijk ervaren. Persoonlijk word ik er blij van als ik balans ervaar in wat ik hoor, en de muziek kristalhelder doorkomt. Liever een strakke scherpe bas dan een extra luide bas bijvoorbeeld.

Ik vergelijk wat ik met de Stax beluister met mijn meest recente andere hoofdtelefoons, namelijk de Bowers & Wilkins P7 (de originele bedrade versie), Sennheiser HD 600 en Samsung Galaxy Buds2 Pro.
De Stax wist me eigenlijk direct te verrassen. Ik had wel verwacht dat de Buds van samsung geen match zouden zijn. De andere twee hoofdtelefoons die ik vaak gebruik zijn van audiofiele kwaliteit en bovendien bedraad, maar ik denk dat ik ze voorlopig niet meer aanraak.

De afgelopen 25 uur heb ik onder andere Fleetwood Mac, Opeth, Queen, Crooked Still, Igorrr, Lana Del Rey, La Femme, Radiohead, Southstar, Shostakovich en Schubert geluisterd.

Zonder dat het klinisch klinkt wordt er een voor mij bijzondere balans gevonden. Vocalen komen duidelijker naar voren dan ik gewend ben. De bas is zeker aanwezig maar eens een keertje niet overheersend. En strak.. Ook bij nummers met ingewikkelde baslijnen, lage gitaren en technische/harde drums is elk instrument goed te volgen.

Afsluiting

Samengevat: De Stax klinkt heerlijk en zit goed. Dat het mij niet lukte om draadloos te luisteren zonder de Edifer Connect app vind ik een minpunt. Als uitmuntende belkwaliteit en noise cancelling belangrijk zijn voor je dan zijn er betere opties. Qua geluid en zitcomfort beveel ik deze hoofdtelefoon van harte aan!

Dit was het einde van mijn spreekbeurt. Normaliter schrijf ik geen reviews, laat gerust wat feedback achter!

Heb jij ook een Edifier Stax Spirit S3 (Zwart)?

Vraag & Aanbod

Bedankt voor de review. Hij stond ook op mijn shortlist en Edifier biedt een hoop kwaliteit voor de prijs is mijn ervaring. Ik ben benieuwd wat je lange termijn ervaringen zullen zijn.

Qua testen: heb je er mee geprobeerd te gamen en is er merkbare latency?

Uiteindelijk zelf voor Austrian Audio X65 gekozen omdat ik er niet mee op onderweg hoef, functionele toeters en bellen daardoor onnodig waren en de meer solide bouw. Ben erg benieuwd hoe ze vergelijken qua geluidskwaliteit.
Zeer late reactie, maar ik heb er op wat mobiele spelletjes na niet mee gegamed. Op mijn telefoon heb ik geen latency opgemerkt.

De Austrian Audio X65 zou ik ook willen beluisteren. Ik vind het voor onderweg erg prettig dat de Edifier draadloos is maar thuis maakt dat niet zoveel uit natuurlijk.
Ik ben blij dat je achter je absurdist vandaan bent gekomen om deze review te posten, Zieke Gnoe!
Ben je toevallig bekend met de Audeze Maxwell of Penrose? Zo ja, heb je een voorkeur als je die tegenover deze S3 zou zetten?
Ik heb geen ervaring met de Penrose. De Maxwell heb ik zelf niet maar wel een uurtje op mijn hoofd gehad. Het geluid was enigszins vergelijkbaar, voor een goed oordeel zou ik hem wat langer willen gebruiken. ik vond hem alleen een stuk minder comfortabel zitten.