Was al tijden aan het dubben om eigen router ipv mn Ziggo modem te gebruiken. Als IT professional was de techniek niet echt de issue, meer welke prijs ik wilde betalen.
Bleek dat ik gewoon de goedkope Mikrotik over het hoofd zag. Ik was aan het navelstaren op de Netgate 2100 of de Unifi Dream Machine Pro. Beiden worden geprezen als prosumer router maar beiden zijn aan de prijs
Ik heb een Unifi U6 lite AP (btw ook een tip....ik kon mn twee TP Link EAP225 AP's vervangen door een enkele U6 Lite en Wifi is beter zelfs in het hele huis) maar gebruik Unifi controller op mn Synology NAS en neigde dus naar de UDM pro. Echter uit de verhalen die ik las kwam naar voren dat je voor het geld een gelikte machine met mooie GUI krijgt ; de instel opties zijn niet allemaal top. En uiteindelijk wil je dat toch als prosumer
De Netgate 2100 dan maar , ik bleef me verbazen over de prijs
Toen naar deze Mikrotik gekeken en reviews bekeken. Het bleek bijna te mooi om waar te zijn al die opties en toch 1Gb halen voor dat geld. De steep learning curve zou ik wel zien...
Die steep learning curve is er wel inderdaad. Je moet ff de GUI via Winbox doorgronden echter mijn mening is dat kost niet zoveel tijd. Ziggo deed er langer over mijn modem in goede Bridge mode te krijgen dan ik de router kon opzetten.
De basis firewall settings zijn goed genoeg voor mij. De Firewall is een tricky ding echter ik vind persoonlijk dat de GUI goed te begrijpen is. Het gaat erom bij firewalls dat je vooraf moet weten wat je wil en dat ga je dan uitzoeken. Zo doet m.i. een prosumer dat. Een consumer kan via trial en error te werk gaan met een simpelere GUI en daar zijn andere routers inderdaad veel beter in
DHCP server (uiteraard) en VPN heb ik aangezet. Wat een genot die VPN. Tot nu kon ik enkel VPN van buiten naar binnen doen met mn Synology en OpenVPN. Dat bleef een dingetje.
Zo veel beter geregeld nu met VPN op de Mikrotik router
verder sluit ik mij volledig aan bij vorige review van HaveBlue - die review was het met name dat ik deze router kocht. Dank !