€ 387,81 bij Proshop.nl

Sony HT-A3000 Review

30 oktober 2022, laatste update op 30 oktober 2022, 387 views Rapporteer

Leuke soundbar met goede featureset en uitbreidmogelijkheden, maar voor deze prijs geen aanrader omdat de geluidskwaliteit echt tekort schiet.

Pluspunten

• Strak uiterlijk
  • Airplay 2
  • Chromecast ingebouwd
  • HDMI eARC
  • Spotify connect
  • USB aansluiting
  • ingebouwde subwoofer
  • Uit te breiden met 2 achterspeakers en een subwoofer

Minpunten

• Geen HDMI ingang
  • Is niet heel strak tegen de muur te hangen
  • Geluid blijft heel vlak
  • Steekt ver voor de TV uit

3 van 5 sterren (Voldoende)
Gezien alle pluspunten zou je een hoger cijfer verwachten, maar voor 699 euro is de geluidskwaliteit ver onder de maat.

Unboxing
Het feestje van een nieuwe aanschaf begint altijd pas als de bezorger is geweest en je de doos van blijdschap open mag maken. In het geval van deze soundbar is dat niet anders.
Het geheel is netjes verpakt en de inhoud is compleet:
- Soundbar
- 2 afstandsbedieningen (ja 2, ik verwacht eigenlijk dat dit niet de bedoeling was)
- 2x AAA batterijen voor de afstandsbediening.
- stroomkabel, audiokabel en een HDMI kabel

Ik was al blij verrast dat er een HDMI kabel bij zit, want dat is lang niet altijd vanzelfsprekend meer.

Inspecteren van de aansluitingen
Hier begint eigenlijk gelijk de eerste tegenvaller. Ik was van plan de soundbar op te hangen onder de televisie en de kabels weg te werken in een kabelgoot. De kabelgoot zit uiteraard in het midden.
Opvallend aan de locatie van de aansluitingen is dat bijna helemaal rechts de stroomaansluiting zit en bijna helemaal links de overige aansluitingen:
- USB in
- HDMI uit
- 3.5mm audio uit
- Optisch uit

Tot nu toe wellicht niet heel gek, maar wat wel gek is: de aansluitingen zitten in de inham naar buiten gericht. Dat wil zeggen dat alle kabels die ik aansluit vervolgens een bocht moeten maken om naar het midden te gaan. Waarom heeft Sony dit niet andersom gepositioneerd?

Installatie
De installatie is mega simpel, ik heb het boekje dan ook niet open gehad.
Mijn LG televisie moest ik even instellen op HDMI arc om het geluid van mijn Apple TV en Playstation ook via de Sony te laten lopen.
Wat fijn is, is dat je een volledige interface op je televisie ziet om de soundbar in te stellen en eventueel de firmware te upgraden. De Nederlandse taal is overigens geen optie.

Hierna kon ik eigenlijk de afstandsbediening wel weg doen, want gelukkig kan ik mijn LG afstandsbediening gewoon gebruiken om het volume te regelen.

Muur montage
Hier ben ik uiteindelijk niet aan toe gekomen, omdat de soundbar weer terug gaat. De montage van deze soundbar is eigenlijk vrij eenvoudig. Er zitten aan de achterkant 2 uitsparingen om de soundbar aan 2 uitstekende schroeven aan de muur te hangen. Er is dus geen muurbeugel verreist.
Toch lijkt me dit geen hele prettige manier van een soundbar ophangen omdat je voor mijn gevoel de soundbar nooit helemaal strak tegen de muur krijgt.

Tweede minpunt is dat de soundbar maar op 1 manier tegen de muur kan waardoor het geheel vrij ver uitsteekt in vergelijking met de televisie. Ik was gewend met mijn Sonos Playbar dat deze gedraaid kan worden en je dus niet met een ver uitstekende soundbar zit.

Geluid
Dan het belangrijkste, hoe is het geluid?
Ik heb mijn Sonos Playbar nog hangen dus ik kan het mooi vergelijken hiermee.

Voor een goede test ben ik ben begonnen met de intro van The Greatest Showman.
Ik zal met iets positief beginnen: de bas is meer dan prima. Je kunt merken dat Sony een sub heeft ingebouwd en de Sonos heel afhankelijk is van een externe sub. Tussen een paar keer heen en weer wisselen tussen de Sonos en Sony merk ik nu ineens dat ik voor films al die jaren een subwoofer heb gemist.
Vanaf het moment dat het eerste stukje van The Greatest Showman begint begon ik te twijfelen of de soundbar het wel deed en of ik niet gewoon naar het geluid uit mijn LG TV zat te luisteren, dit was helaas niet het geval. De zang klonk schel, de muziek mist heel wat body in de midden en hoge tonen en eigenlijk was de bas wat overheersend.
Toen ik voor de test de Sonos weer aan zette hoor ik pas hoe ik verwend ben de laatste jaren, en dat met een soundbar uit 2013!

Hierna maar eens getest met Spotify. Wat heel fijn is, is dat er Spotify connect zit ingebouwd waardoor je super makkelijk Spotify kan streamen. Maar helaas, ook hier slaat de Sony volledig de plank mis. De muziek klinkt echt heel erg slecht en mist aan alle kanten wat.
Hierna de Playbar nog eens hetzelfde nummer laten spelen, en wederom ben ik verrast met hoeveel verschil er zit in geluidskwaliteit tussen een Playbar uit 2013 en deze gloednieuwe soundbar uit 2022.
Ik heb diverse keren dezelfde nummers af laten spelen op de Playbar, op de Sony maar ook op de televisie en op de welbekende Ikea Symfonisk.
De Sony produceert een stuk beter geluid dan mijn LG televisie, maar zelfs de symfonisk speaker van 99 euro produceert een stuk mooier muziekgeluid dan de Sony.

Bizar dat Sony voor 699 zo'n soundbar uitbrengt. Ik ben echt heel ontevreden en deze gaat dus weer terug naar de winkel.

Wellicht dat met achterspeakers en subwoofer het geheel een stuk beter tot zijn recht komt, maar hou dan wel rekening met een totale som van ongeveer 1500 euro.

Heb jij ook een Sony HT-A3000?